Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een therapie die zich richt op zes verschillende vaardigheden. Hiermee leer je flexibeler omgaan met obstakels die je tegenkomt in je leven. Benieuwd hoe deze therapie in zijn werk gaat? Je leest het in dit artikel.

Wat is ACT?

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van cognitieve gedragstherapie. De behandeling richt zich op het ontwikkelen van psychologische flexibiliteit, waardoor je beter leert omgaan met problemen.

Je kunt onaangename gebeurtenissen in je dagelijks leven niet altijd oplossen of voorkomen. Iedereen krijgt met tegenslagen te maken. De kunst is leren hoe je deze verwerkt. Loslaten is een belangrijke tool om te leren. Wanneer je dit lastig vindt, schiet je mogelijk in de vermijding. Denk aan: eindeloos Netflixen, oneindig piekeren of rampscenario’s bedenken. Het is niet erg als dit soms gebeurt. Gelukkig zijn er andere manieren om tegenslagen te verwerken. 

Sta eens stil en laat je gevoel toe, zonder meteen in de vecht- of vluchtstand te gaan. Vervolgens kun je kiezen: ‘ik ga mij ondanks dit rotgevoel richten op zaken die mijn leven rijker en waardevoller maken’. Je accepteert en vervolgens commit je jezelf aan wat jij belangrijk vindt in je leven. Hier draait het om bij ACT.

 

Wanneer is ACT geschikt voor mij?

Met ACT leer je bewust leven en remmingen achter je te laten. Je richt je op wat écht belangrijk voor je is. ACT in veel verschillende situaties een geschikte behandelvorm. Het is een filosofie die zich vrijwel op elk aspect van het leven kan richten.

 

Hulpvragen waarbij ACT je kan helpen zijn:

 

 

Hoe ziet een ACT behandeling eruit?

Geen ACT behandeling is hetzelfde. Er wordt geen vast behandelprotocol gevolgd. De behandeling wordt afgestemd op jouw behoeften. De psycholoog stelt je vragen om erachter te komen wat jouw hulpvraag is. Waar loop je vast en waar wil je graag naartoe in je leven? Welke gevoelens, gedachtes en gedrag staan jou in de weg?

Aan het begin van de behandeling geeft de psycholoog je inzicht in wat er gebeurt in je hoofd. De psycholoog vertelt bijvoorbeeld dat het eindeloos piekeren en controleren van je gedachtes en gevoelens meestal een heilloos doel is. Je kunt je beter richten op wat je wél belangrijk vindt in het leven.

ACT is geen praattherapie. Je zal weinig praten over gebeurtenissen uit het verleden. Je gaat juist aan de slag met concrete oefeningen om je mentale weerbaarheid te vergroten. Het doel van een behandeling is psychologisch flexibeler worden. Op deze manier leer je omgaan met de uitdagingen die je in het leven tegenkomt.

 

Wat is ACT Hexaflex?

ACT maakt gebruik van zes fundamenten in de behandeling. Samen met de psycholoog werk je aan deze pijlers en leer je om beter met een tegenslag om te gaan. De zes pijlers worden samen ook wel de ‘ACT hexaflex’ genoemd:

 

De zes pijlers van ACT:

 

  1. Acceptatie: Alle gevoelens mogen er zijn, zoals ze zijn. Of ze nou fijn of pijnlijk zijn. Je stelt je ervoor open en gaat het gevecht niet aan;
  2. Defusie: Je gedachten van een afstand bekijken, zonder dat ze je volledig in beslag nemen;
  3. Zelf als context: Bewust je eigen gedachten en gevoelens observeren en vanuit een ander perspectief bekijken;
  4. Het hier en nu: Bewust worden van het hier en nu, het huidige moment. Mindfulness wordt ook toegepast. Je leert hierbij te voelen en te ervaren zonder er meteen een oordeel aan te hangen;
  5. Waarden: Wat is voor jou van betekenis? Je gaat voor jezelf na wat jouw leven rijk en zinvol maakt;
  6. Toegewijd handelen: Bewuste en doelgerichte actie gericht op de doelen die voortkomen uit jouw waarden.

 

Afhankelijk van waar jij persoonlijk op vastloopt, wordt gekozen welk van bovenstaande pijlers nodig zijn om aan te pakken. Soms is het goed om jouw waarden te verkennen, soms is het nodig om acceptatie-oefeningen te doen. Het kan ook zijn dat jij meer baat hebt bij defusie-oefeningen.

Aan het einde van de behandeling wordt er ook aandacht besteed aan terugvalpreventie. Je leert zelf herkennen wanneer je weer vastloopt en je leert wat je kunt doen om dat te voorkomen.

 

Meer informatie

Heb je vragen over Acceptance and Commitment Therapy? Of wil je graag meteen met een psycholoog in gesprek om te zien of ACT een therapie is die bij jou past?

Veelgestelde vragen

Wat kost acceptance & commitment therapie?

Heb je een verwijsbrief van de huisarts, dan vergoed de verzekering deze behandeling.

Hoeveel sessies acceptance & commitment therapie heb ik nodig?

Een ACT behandeling duurt 3 tot 12 sessies.

Waarom acceptance & commitment therapie?

Acceptance & commitment therapie helpt je psychologische flexibiliteit te ontwikkelen. Dit wil zeggen, dat je leert om aanwezig te zijn in het hier-en-nu met een bewuste en open houding. Tegelijkertijd leert het je om te handelen naar de waarden, de zaken in het leven die voor jou het belangrijkste zijn. Hoe meer je deze vaardigheden ontwikkeld, hoe meer je een waardevol en betekenisvol leven kunt leiden.

Wat is het doel van acceptance & commitment therapie?

Het doel van acceptance & commitment therapie is om persoonlijke veerkracht te ontwikkelen, om zo een waardevol en betekenisvol leven te kunnen leiden.

Wat als acceptance & commitment therapie niet helpt?

Het kan zijn dat de verwachting van ACT anders is. ACT is niet gericht op klachtenvermindering, maar op het leven van een waardevol leven mét moeilijke emoties en gedachten. Mocht ACT jouw niet aanspreken, dan zou misschien CGT passender kunnen zijn. Bespreek dit met je behandelaar.

publish-icon Gepubliceerd - 23 sep 2021
Nine heeft ruime ervaring met wetenschappelijk onderbouwde methoden, zoals ACT, CGT en EMDR. Zij behandelt onder andere angst- en somberheidsklachten en traumagerelateerde problematiek.
nine gramberg ipractice psycholoog
GZ-Psycholoog Nine Gramberg

iPractice biedt iedereen:

  • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
  • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
  • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies
085-1308900

Psychologen gespecialiseerd in ACT

mirjam van der brug ipractice psycholoog

Mirjam van der Brug

Sylvia Lemkowitz

Hester van der Veen

Floor van Dun

Liever hulp van een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met een van onze psychologen. Je kunt praten over gevoelens en symptomen. Daarnaast krijg je informatie over een geschikte behandeling die bij jou past.

Maak een afspraak