Cognitieve Gedragstherapie
Auteur : Simone Bosters
Gecontroleerd door psycholoog : Camille Kooijman - van den Brink
Cognitieve gedragstherapie is een behandelmethode in de psychologie. Het wordt veelal toegepast bij angststoornissen, trauma’s en depressies. Kom meer te weten over CGT, hoe het werkt en wanneer het een geschikte behandelingsvorm is.
In dit artikel
- Wat is cognitieve gedragstherapie?
- Hoe werkt CGT?
- Wanneer is CGT geschikt?
- Hoe ziet een CGT behandeling eruit?
- Vind een CGT psycholoog
- Veelgestelde vragen
iPractice biedt:

Vergoede zorg met beoordeling 9+

Direct hulp zonder lange wachttijden

Vrijblijvend gratis behandeladvies
Wat is cognitieve gedragstherapie?
Cognitieve gedragstherapie richt zich op jouw gedachten, gevoelens en gedrag in relatie tot je klachten. Kloppen jouw denkpatronen met de werkelijkheid of haal je jezelf dingen in je hoofd die eigenlijk niet helemaal waar zijn, of helpend? Wat zijn jouw opvattingen over bepaalde gebeurtenissen? En zijn deze wel terecht? Samen met de psycholoog bekijk je hoe je niet-helpende gedachten of gedrag kunt ombuigen naar realistische gedachten en positief gedrag.
Samenhang gedachten, gevoelens en gedrag
Je gedachten zijn van invloed op je gevoelens. En gedachten komen de hele dag door opzetten in je hoofd. Of het nou om bewuste of onbewuste gedachten gaat, ze zijn van sterke invloed op je gevoelens. Je gevoelens worden bijvoorbeeld beïnvloed door je eigen opvattingen over bepaalde onderwerpen, of door herinneringen uit je jeugd. Maar ook je zelfbeeld speelt hierbij een rol.
Een voorbeeld: Je gaat solliciteren en je vindt het ontzettend spannend. Negatieve gedachten doemen op in je hoofd:
‘Ik heb vast niet genoeg ervaring en ze vinden mij vast niet leuk’.
Het zijn voorbeelden van niet-helpende gedachten die voortkomen uit een verminderd zelfvertrouwen. Deze gedachten gaan je niet helpen om zelfverzekerd en enthousiast over te komen tijdens het gesprek. De vraag is: kloppen deze gedachten eigenlijk wel? En waarom denk je zo over jezelf?
Ook gedrag zoals vermijdingsgedrag houdt negatieve gevoelens in stand. Als je pleinvrees hebt kan een bezoekje aan de supermarkt bijvoorbeeld een behoorlijke opgave voor je zijn. Wanneer je toegeeft aan de angst en je drukke plekken gaat vermijden, kom je niet over je angst heen.
Hoe werkt CGT?
Tijdens cognitieve gedragstherapie onderzoek je samen met de psycholoog je gedachten en gedrag. Je leert op een objectievere manier naar een situatie te kijken en dit verandert je gevoel. Deze positievere gevoelens hebben op hun beurt weer invloed op je gedrag. Zo worden ook gedragspatronen veranderd.
Het werkt ook andersom: Zo kan je gevoel ook veranderen als gevolg van je gedrag.
Een voorbeeld: Wanneer je bang bent voor honden kan een gedragsexpiriment werken. Je gaat juist honden aaien, ondanks je angst. Doordat je merkt dat dit goed gaat, wordt je angst minder geloofwaardig en word je uiteindelijk minder angstig.
Bij welke klachten is cognitieve gedragstherapie geschikt?
Cognitieve gedragstherapie wordt voor veel verschillende hulpvragen ingezet. Het is bewezen dat deze therapie goed kan helpen bij onder andere:
CGT therapie; hoe verloopt de behandeling?
- Intake. Voordat de behandeling start, vindt eerst een intake plaats. De psycholoog stelt je een aantal vragen. Hij of zij bespreekt met je wat je hulpvraag precies is. En waar je graag naartoe wilt.
- Wat zijn de factoren die het probleem in stand houden?
- Wat is je doel van de behandeling en wanneer is de behandeling geslaagd?De psycholoog praat met je over je niet-helpende gedachten waar je last van hebt en je bekijkt samen welk gedrag van jou niet helpend is om het probleem op te lossen. Welke van deze gedachten of (vermijdings)gedrag zou je willen aanpakken? Vanuit hier wordt met jou een plan gemaakt voor de behandeling.
- Psycho-educatie: dat wil zeggen dat de psycholoog je uitleg geeft over hoe de psyche werkt om ervoor te zorgen dat je het probleem leert begrijpen;
- Aanleren van bepaalde vaardigheden;
- Gedragsexperimenten: bijvoorbeeld het doorbreken van vermijdingsgedrag;
- Het uitdagen van de niet-helpende gedachten.
In deze 5 fasen leer je dat je huidige gedachten en het gedrag rondom het probleem waarvoor je bij de psycholoog komt (de angststoornis, depressieve stemmingsstoornis, of PTSS) niet helpend zijn. En je leert hoe je er wél mee om kunt gaan. Niet alleen tijdens de sessie met de psycholoog werk je hieraan. Maar je krijgt ook huiswerk mee. Het is belangrijk dat je op deze manier zelf een actieve bijdrage levert aan je herstel.
Tot slot stelt de psycholoog ook samen met jou een preventieplan op. Hoe voorkom je dat je terugvalt in de oude niet-helpende gedachten of gedragspatronen? Zodat je niet opnieuw last van klachten krijgt.
Vind een CGT psycholoog
Heb je vragen over cognitieve gedragstherapie of wil je graag met iemand praten? Het is belangrijk dat je een psycholoog vindt waar je je veilig en op je gemak bij voelt.
iPractice is er voor jou, waar en wanneer jij wil. Bel vrijblijvend +31851308900 voor een oriënterend gesprek. Zo kun jij voelen of er een klik is en of je je op je gemak voelt. De psycholoog kan nagaan of cognitieve gedragstherapie geschikt is in jouw situatie, zodat jij wordt geholpen met een passende en deskundige behandeling.
Veelgestelde vragen
Over het algemeen zie je snel resultaat van deze behandeling. Een behandeling met cognitieve gedragstherapie duurt enkele maanden tot een jaar.
Heb je een verwijsbrief van de huisarts, dan vergoed de verzekering deze behandeling.
Een CGT behandeling duurt 3 tot 12 sessies.
We weten dat onze gedachten en ons doen van invloed is op hoe we ons voelen. Wanneer onze gedachten negatief zijn en we ons gedragen naar negatieve opvattingen, zullen we ons negatiever gaan voelen. Cognitieve gedragstherapie kan je helpen om op een objectievere manier naar een situatie te kijken en je anders te gedragen, waardoor je er een ander gevoel bij krijgt.
Het doel van cognitieve gedragstherapie is ten eerste om je bewust te worden van niet-helpende denkpatronen en niet-helpend gedrag. Daarnaast leer je om niet-helpende gedachten en gedrag om te buigen naar realistische en helpende gedachten en positief gedrag.
Ja, de opmerkzaamheid die je beoefent met mindfulness is een belangrijk onderdeel van cognitieve gedragstherapie. Om negatieve opvattingen en niet-helpende gedachten te kunnen ombuigen, is de eerste stap deze bewust te kunnen opmerken. Waar mindfulness uitgaat van opmerken wat er is, richten we ons bij cognitieve gedragstherapie op het veranderen van ons denken en doen.
Cognitieve gedragstherapie is voor veel stoornissen de eerste keuze voor behandeling. Als CGT voor jou onvoldoende helpt, kan het soms helpen om het te combineren met farmacotherapie. Indien dit allen onvoldoende helpt, zal jouw behandelaar bekijken waarom CGT niet voldoende lijkt aan te slaan. In dat geval kan een andere therapievorm een betere fit zijn, bijvoorbeeld schematherapie. Soms kan het ook zijn dat de oefeningen net niet op de juiste manier worden uitgevoerd waardoor je niet profiteert van de positieve effecten. Dit zal per persoon verschillen en dus ook per persoon bekeken moeten worden.
Wat cliënten over hun CGT behandeling zeggen:
Veel tijd en aandacht besteed, goede communicatie, passende hulp.
Aan de slag met een professional?
Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.