Eye Movement Desensitization Reprocessing (EMDR) is een veelgebruikte behandelmethode in de psychologie. EMDR wordt voornamelijk toegepast bij klachten als gevolg van trauma of PTSS. Maar wat is EMDR nu precies en hoe gaat deze therapie in zijn werk? Daarover lees je in dit artikel.

Wat is EMDR?

EMDR is een vorm van therapie die gebruikt wordt voor het verwerken van trauma’s. De afkorting staat voor Eye Movement Desensitization Reprocessing. Bij een EMDR behandeling helpt de psycholoog je om de emotionele lading bij een heftige herinnering te verminderen. Je vergeet niet wat er is gebeurd, maar de emoties die je erbij voelt worden minder sterk. Dat kan uitkomst bieden wanneer je (langdurige) klachten hebt als gevolg van een trauma.

 

Wanneer wordt EMDR gebruikt?

EMDR therapie wordt onder andere toegepast wanneer je een trauma hebt meegemaakt: een nare of schokkende gebeurtenis of reeks van nare gebeurtenissen. Een trauma kan behoorlijk wat klachten geven. Zo kun je last krijgen van:

Wanneer je het moeilijk vindt om je trauma goed te verwerken, kan het helpen om hierbij hulp te zoeken van een psycholoog. EMDR is naast cognitieve gedragstherapie één van de mogelijkheden voor het behandelen van een trauma.

 

EMDR bij PTSS

Ook wanneer er sprake is van PTSS wordt EMDR therapie als behandeling gebruikt. Bij PTSS zijn de klachten die je hebt van het trauma langdurig of treden ze pas weken, maanden of jaren na het trauma op. 

 

EMDR in je behandeling

Hoe werkt EMDR?

Tijdens de EMDR behandeling stelt de psycholoog je een aantal vragen. Je denkt hierdoor terug aan de nare gebeurtenis waardoor een trauma is ontstaan en de therapeut verzamelt informatie over de gebeurtenis.

Daarna start het verwerkingsproces. De psycholoog vraagt je opnieuw aan de gebeurtenis te denken. Ondertussen gebruikt de psycholoog nu een afleidende stimulans: De psycholoog beweegt voor jouw ogen zijn of haar vingers op en neer. Deze beweging volg je met je ogen, terwijl je aan de herinnering denkt. De afleiding kan ook worden gegeven door het laten horen van geluiden of het geven van aanrakingen op de knieën.

 

Wat zijn de effecten van EMDR?

Doordat je werkgeheugen veel tegelijkertijd moet verwerken, vervaagt het beeld aan je herinnering. Hij gaat niet helemaal weg, maar de emotionele lading die op de herinnering rust, neemt af. 

Het gevolg is dat je weer beter terug kunt denken aan bepaalde situaties, zonder daarbij angst of paniek te ervaren. Je wordt niet meer overmand door emoties op het moment dat iets of iemand je aan de gebeurtenis doet herinneren. De herbelevingen worden minder en ook je vermijdingsgedrag neemt hierdoor af.

 

Wat zijn de bijwerkingen van EMDR?

Een EMDR behandeling is een intensieve behandeling waarbij je hoofd flink aan het werk wordt gezet. Het kan ervoor zorgen dat je na een EMDR sessie wat bijwerkingen ervaart, waaronder:

  • Vermoeidheid;
  • Hoofdpijn;
  • En nieuwe beelden of emoties die nu voorbij komen in je hoofd. 

Doorgaans houden de klachten niet langer dan drie dagen aan.

 

Meer uitleg over EMDR behandeling

Heb je vragen over een EMDR behandeling? Herstellen van trauma of PTSS is mogelijk. In veel gevallen biedt EMDR verbetering. Een psycholoog kan je adviseren of EMDR geschikt is in jouw situatie, of dat mogelijke andere technieken beter passen, zoals Imaginaire Rescripting of Exposure therapie. Op deze manier krijg je de professionele hulp en behandeling die past bij jouw hulpvraag.

Bij de psycholoog kun je ook jouw verhaal kwijt en samen kijk je naar de mogelijkheden voor jouw hulpvraag en hoe EMDR hier bij kan helpen. Zo kan je ook gelijk voelen of er een klik is en en welke psycholoog bij jou past.

Veelgestelde vragen

Waarom EMDR?

EMDR is een eerste-keus behandelmethode bij traumagerelateerde klachten.

Wat is het doel van EMDR?

Bij een EMDR behandeling helpt de psycholoog je om de emotionele lading bij een heftige herinnering te verminderen. Je vergeet niet wat er is gebeurd, maar de emoties die je erbij voelt worden minder sterk. Dat kan uitkomst bieden wanneer je (langdurige) klachten hebt als gevolg van een trauma.

Hoe lang duurt EMDR?

De EMDR behandeling bestaat uit verschillende EMDR sessies. Een EMDR sessie duurt ongeveer 1 uur. Elk trauma is anders en iedereen heeft een eigen verwerkingsmechanisme waardoor het moeilijk te voorspellen is, hoeveel sessies er nodig zijn. Gemiddeld zijn er twee tot zes sessies nodig bij enkelvoudig trauma.

Hoe snel werkt EMDR?

Dat verschilt per persoon; iedereen heeft een eigen verwerkingssysteem. Soms kan binnen 1 sessie al verbetering optreden, soms heeft dat een aantal sessies nodig.

Wat doet EMDR met je hersenen?

De Werkgeheugentheorie is de theorie over het werkingsmechanisme van EMDR die op dit moment de meeste empirische steun geniet. De afleidende stimulus (oogbewegingen) zorgen voor een belasting van je werkgeheugen, tegelijkertijd wordt je gevraagd om te denken aan de traumatische herinnering wat eveneens veel van je werkgeheugen vraagt. Door de concurrentie van deze twee taken is er weinig ruimte voor de narigheid en de emoties die gepaard gaan met de traumatische herinnering en geeft het de mogelijkheid er een andere betekenis aan te geven.

Wanneer geen EMDR?

EMDR is een bewezen effectieve behandelmethode bij PTSS. Bij andere klachten wordt EMDR soms ook toegepast, maar is de werkzaamheid (nog) niet bewezen. Samen met je behandelaar kijk je welke behandelmethode het best passend is bij je klachten en de doelen die je hebt gesteld.

Wat als EMDR niet werkt?

EMDR is 1 van de bewezen effectieve methodes voor PTSS. Als EMDR niet aanslaat kan over worden gegaan op bijvoorbeeld Imaginaire Exposure (IE), een vorm van cognitieve gedragstherapie (CGT).

Hoeveel EMDR behandelingen heb ik nodig?

Dit bepaal je samen met je behandelaar en is afhankelijk van het type trauma (enkelvoudig of complextrauma) en de voortgang van de behandelingen. Doorgaans bij enkelvoudig trauma zijn het 2 tot 6 sessies.

Wat kost EMDR?

De kosten van een EMDR behandeling zijn afhankelijk van de lengte van de behandeling. Zo is een behandeltraject van 2 afspraken anders geprijsd dan een behandeltraject van 6 afspraken. Daarbij is het afhankelijk van je verzekering hoeveel eigen risico je moet betalen, en of de behandeling volledig vergoed wordt.

Hoe lang duurt een EMDR sessie?

Meestal duurt een EMDR sessie 45 minuten of 90 minuten.

Hoe voel je je na EMDR?

Na afloop van een EMDR sessie kunnen de effecten nog even doorwerken. Het kant in sommige gevallen wat klachten geven, zoals vermoeidheid, hoofdpijn of nieuwe beelden die opkomen. Doorgaans houden de klachten niet langer dan drie dagen aan.

publish-icon Gepubliceerd - 14 jun 2021
De magie van EMDR is dat je zonder heel veel te praten een trauma kan verwerken.
nine gramberg ipractice psycholoog
GZ-Psycholoog Nine Gramberg

iPractice biedt iedereen:

  • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
  • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
  • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies
085-1308900

Psychologen gespecialiseerd in EMDR

Fatima Noorzai

nine gramberg ipractice psycholoog

Nine Gramberg

ipractice_psycholoog_isabelle_van_der_kleij

Isabelle van der Kleij

irene bakker ipractice psycholoog

Irene Bakker

Krijg hulp van een EMDR professional

Neem vrijblijvend contact op met een van onze psychologen. Je kunt praten over je hulpvraag, je gevoelens en symptomen, en voelen of er een klik is. Bij iPractice werken we met erkende psychologen met veel ervaring in EMDR behandelingen voor PTSS en traumagerelateerde hulpvragen.

Maak een afspraak