Auteur : Simone Bosters

Gecontroleerd door psycholoog : Nine Gramberg

Eye Movement Desensitization Reprocessing (EMDR) is een veelgebruikte behandelmethode in de psychologie. EMDR wordt voornamelijk toegepast bij klachten als gevolg van trauma of PTSS. Maar wat is EMDR nu precies en hoe gaat deze therapie in zijn werk? Daarover lees je in dit artikel.

In dit artikel:

 1. Wat is EMDR?
 2. Wanneer wordt EMDR gebruikt?
 3. EMDR bij PTSS
 4. EMDR in je behandeling
  1. Hoe werkt EMDR?
  2. Wat zijn de effecten?
  3. Wat zijn de bijwerkingen?
 5. Hoe start ik een behandeling?
 6. Meer uitleg over EMDR
 7. Veelgestelde vragen

iPractice biedt:

 

Wat is EMDR?

EMDR is een vorm van therapie die gebruikt wordt voor het verwerken van trauma’s. De afkorting staat voor Eye Movement Desensitization Reprocessing. Bij een EMDR behandeling helpt de psycholoog je om de emotionele lading bij een heftige herinnering te verminderen. Je vergeet niet wat er is gebeurd, maar de emoties die je erbij voelt worden minder sterk. Dat kan uitkomst bieden wanneer je (langdurige) klachten hebt als gevolg van een trauma.

 

Wanneer wordt EMDR gebruikt?

EMDR therapie wordt onder andere toegepast wanneer je een trauma hebt meegemaakt: een nare of schokkende gebeurtenis of reeks van nare gebeurtenissen. Een trauma kan behoorlijk wat klachten geven. Zo kun je last krijgen van:

Wanneer je het moeilijk vindt om je trauma goed te verwerken, kan het helpen om hierbij hulp te zoeken van een psycholoog. EMDR is naast cognitieve gedragstherapie één van de mogelijkheden voor het behandelen van een trauma.

 

EMDR bij PTSS

Ook wanneer er sprake is van PTSS wordt EMDR therapie als behandeling gebruikt. Bij PTSS zijn de klachten die je hebt van het trauma langdurig of treden ze pas weken, maanden of jaren na het trauma op. 

 

EMDR in je behandeling

Hoe werkt EMDR?

Tijdens de EMDR behandeling stelt de psycholoog je een aantal vragen. Je denkt hierdoor terug aan de nare gebeurtenis waardoor een trauma is ontstaan en de therapeut verzamelt informatie over de gebeurtenis.

Daarna start het verwerkingsproces. De psycholoog vraagt je opnieuw aan de gebeurtenis te denken. Ondertussen gebruikt de psycholoog nu een afleidende stimulans: De psycholoog beweegt voor jouw ogen zijn of haar vingers op en neer. Deze beweging volg je met je ogen, terwijl je aan de herinnering denkt. De afleiding kan ook worden gegeven door het laten horen van geluiden of het geven van aanrakingen op de knieën.

 

Wat zijn de effecten van EMDR?

Doordat je werkgeheugen veel tegelijkertijd moet verwerken, vervaagt het beeld aan je herinnering. Hij gaat niet helemaal weg, maar de emotionele lading die op de herinnering rust, neemt af. 

Het gevolg is dat je weer beter terug kunt denken aan bepaalde situaties, zonder daarbij angst of paniek te ervaren. Je wordt niet meer overmand door emoties op het moment dat iets of iemand je aan de gebeurtenis doet herinneren. De herbelevingen worden minder en ook je vermijdingsgedrag neemt hierdoor af.

 

Wat zijn de bijwerkingen van EMDR?

Een EMDR behandeling is een intensieve behandeling waarbij je hoofd flink aan het werk wordt gezet. Het kan ervoor zorgen dat je na een EMDR sessie wat bijwerkingen ervaart, waaronder:

 • Vermoeidheid;
 • Hoofdpijn;
 • En nieuwe beelden of emoties die nu voorbij komen in je hoofd. 

Doorgaans houden de klachten niet langer dan drie dagen aan.

 

Hoe start ik een EMDR behandeling?

 1. Je kunt bij iPractice geheel vrijblijvend in contact komen met een matchingpsycholoog. Dat is iemand aan wie je jouw verhaal kwijt kunt en die samen met jou kijkt naar de mogelijkheden voor een EMDR behandeling. Ook bekijken zij welke iPractice psycholoog bij jou zou passen.
 2. Voor een eventuele vergoeding van je EMDR behandeling door de zorgverzekeraar, heb je een verwijsbrief nodig van de huisarts. Heb je die al? Dan kan de behandeling meteen van start. iPractice heeft namelijk geen lange wachttijden.
 3. Bij iPractice werken we met Blended Care. Dat wil zeggen dat je zowel online als offline in de spreekkamer behandeld wordt. Hierdoor kun je online op ieder gewenst moment met je vragen bij ons terecht.

 

Meer uitleg over EMDR

Heb je vragen over een EMDR behandeling of wil je direct in gesprek met een psycholoog? Herstellen van trauma of PTSS is mogelijk. In veel gevallen biedt EMDR verbetering. Bel vrijblijvend 085-1308900 voor meer informatie.

De psycholoog kan je adviseren of EMDR geschikt is in jouw situatie, zodat jij wordt geholpen met een passende en deskundige behandeling.

Veelgestelde vragen

Waarom EMDR?

EMDR is een eerste-keus behandelmethode bij traumagerelateerde klachten.

Wat is het doel van EMDR?

Bij een EMDR behandeling helpt de psycholoog je om de emotionele lading bij een heftige herinnering te verminderen. Je vergeet niet wat er is gebeurd, maar de emoties die je erbij voelt worden minder sterk. Dat kan uitkomst bieden wanneer je (langdurige) klachten hebt als gevolg van een trauma.

Hoe lang duurt EMDR?

De EMDR behandeling bestaat uit verschillende EMDR sessies. Een EMDR sessie duurt ongeveer 1 uur. Elk trauma is anders en iedereen heeft een eigen verwerkingsmechanisme waardoor het moeilijk te voorspellen is, hoeveel sessies er nodig zijn. Gemiddeld zijn er twee tot zes sessies nodig bij enkelvoudig trauma.

Hoe snel werkt EMDR?

Dat verschilt per persoon; iedereen heeft een eigen verwerkingssysteem. Soms kan binnen 1 sessie al verbetering optreden, soms heeft dat een aantal sessies nodig.

Wat doet EMDR met je hersenen?

De Werkgeheugentheorie is de theorie over het werkingsmechanisme van EMDR die op dit moment de meeste empirische steun geniet. De afleidende stimulus (oogbewegingen) zorgen voor een belasting van je werkgeheugen, tegelijkertijd wordt je gevraagd om te denken aan de traumatische herinnering wat eveneens veel van je werkgeheugen vraagt. Door de concurrentie van deze twee taken is er weinig ruimte voor de narigheid en de emoties die gepaard gaan met de traumatische herinnering en geeft het de mogelijkheid er een andere betekenis aan te geven.

Wanneer geen EMDR?

EMDR is een bewezen effectieve behandelmethode bij PTSS. Bij andere klachten wordt EMDR soms ook toegepast, maar is de werkzaamheid (nog) niet bewezen. Samen met je behandelaar kijk je welke behandelmethode het best passend is bij je klachten en de doelen die je hebt gesteld.

Wat als EMDR niet werkt?

EMDR is 1 van de bewezen effectieve methodes voor PTSS. Als EMDR niet aanslaat kan over worden gegaan op bijvoorbeeld Imaginaire Exposure (IE), een vorm van cognitieve gedragstherapie (CGT).

Hoeveel EMDR behandelingen heb ik nodig?

Dit bepaal je samen met je behandelaar en is afhankelijk van het type trauma (enkelvoudig of complextrauma) en de voortgang van de behandelingen. Doorgaans bij enkelvoudig trauma zijn het 2 tot 6 sessies.

Wat kost EMDR?

De kosten van een EMDR behandeling zijn afhankelijk van de lengte van de behandeling. Zo is een behandeltraject van 2 afspraken anders geprijsd dan een behandeltraject van 6 afspraken. Daarbij is het afhankelijk van je verzekering hoeveel eigen risico je moet betalen, en of de behandeling volledig vergoed wordt.

Hoe lang duurt een EMDR sessie?

Meestal duurt een EMDR sessie 45 minuten of 90 minuten.

Hoe voel je je na EMDR?

Na afloop van een EMDR sessie kunnen de effecten nog even doorwerken. Het kant in sommige gevallen wat klachten geven, zoals vermoeidheid, hoofdpijn of nieuwe beelden die opkomen. Doorgaans houden de klachten niet langer dan drie dagen aan.

GZ-Psycholoog : Nine Gramberg

“De magie van EMDR is dat je zonder heel veel te praten een trauma kan verwerken.“

Meer over EMDR

Psychologen ervaren in EMDR behandeltrajecten

silvija licina ipractice psycholoog

Silvija Licina

mirte beusen mellon ipractice psycholoog

Mirte Beusen-Mellon

anne cuijpers ipractice psycholoog

Anne Cuijpers

yvonne jongma ipractice psycholoog

Yvonne Jongma

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.