iPractice biedt iedereen:

EMDR

Auteur : Zoila Knel

Eye Movement Desensitization Reprocessing (EMDR) is een veelgebruikte behandelmethode in de psychologie. EMDR wordt voornamelijk toegepast bij klachten als gevolg van trauma of PTSS. Maar wat is de betekenis van EMDR nou eigenlijk en hoe gaat deze therapie precies in zijn werk? Daarover lees je in dit artikel.

Een overzicht van dit artikel:

iPractice biedt iedereen:

Wat is EMDR?

EMDR is een vorm van therapie die gebruikt wordt voor het verwerken van trauma’s. De afkorting staat voor Eye Movement Desensitization Reprocessing. Bij een EMDR behandeling helpt de psycholoog je om de emotionele lading bij een heftige herinnering te verminderen. Je vergeet niet wat er is gebeurd, maar de emoties die je erbij voelt worden minder sterk. Dat kan uitkomst bieden wanneer je (langdurige) klachten hebt als gevolg van een trauma.

Wanneer wordt EMDR gebruikt?

EMDR therapie wordt onder andere toegepast wanneer je een trauma hebt meegemaakt: een nare of schokkende gebeurtenis of reeks van nare gebeurtenissen. Een trauma kan behoorlijk wat klachten geven. Zo kun je last krijgen van:

  • Angsten en paniek;
  • Herbelevingen;
  • Vermijdingsgedrag.

Wanneer je het moeilijk vindt om je trauma goed te verwerken, kan het helpen om hierbij hulp te zoeken van een psycholoog. EMDR is naast cognitieve gedragstherapie één van de mogelijkheden voor behandeling.Lees hier alles over de behandeling van een trauma.

EMDR bij PTSS

Ook wanneer er sprake is van PTSS wordt EMDR therapie als behandeling gebruikt. Bij PTSS zijn de klachten die je hebt van het trauma langdurig of treden ze pas weken, maanden of jaren na het trauma op. Lees hier alles over PTSS en over de behandeling van PTSS

EMDR in je behandeling

Hoe werkt EMDR?

Tijdens de EMDR behandeling stelt de psycholoog je een aantal vragen. Je denkt hierdoor terug aan de nare gebeurtenis waardoor een trauma is ontstaan en de therapeut verzamelt informatie over de gebeurtenis. Daarna start het verwerkingsproces. De psycholoog vraagt je opnieuw aan de gebeurtenis te denken. Ondertussen gebruikt de psycholoog nu een afleidende stimulans: De psycholoog beweegt voor jouw ogen zijn of haar vingers op en neer. Deze beweging volg je met je ogen, terwijl je aan de herinnering denkt. De afleiding kan ook worden gegeven door het laten horen van geluiden of het geven van aanrakingen op de knieën.

Wat zijn de effecten van EMDR?

Doordat je werkgeheugen veel tegelijkertijd moet verwerken, vervaagt het beeld aan je herinnering. Hij gaat niet helemaal weg, maar de emotionele lading die op de herinnering rust, neemt wel af. 

Het gevolg is dat je weer beter terug kunt denken aan bepaalde situaties, zonder daarbij angst of paniek te ervaren. Je wordt niet meer overmand door emoties op het moment dat iets of iemand je aan de gebeurtenis doet herinneren. De herbelevingen worden minder en ook je vermijdingsgedrag neemt hierdoor af.

Wat zijn de bijwerkingen van EMDR?

Een EMDR behandeling is een intensieve behandeling waarbij je hoofd flink aan het werk wordt gezet. Het kan ervoor zorgen dat je na een EMDR sessie wat bijwerkingen ervaart, waaronder:

  • Vermoeidheid;
  • Hoofdpijn;
  • En nieuwe beelden of emoties die nu voorbij komen in je hoofd. 

Doorgaans houden de klachten niet langer dan drie dagen aan.

Meer uitleg over EMDR?

Heb je vragen over een EMDR behandeling of wil je direct in gesprek met een psycholoog? Herstellen van trauma of PTSS is mogelijk. In veel gevallen biedt EMDR verbetering. Bel of vraag een gesprek aan. De psycholoog kan je adviseren of EMDR geschikt is in jouw situatie, zodat jij wordt geholpen met een passende en deskundige behandeling.

Auteur : Zoila Knel

Psycholoog

“De magie van EMDR is dat je zonder heel veel te praten een trauma kan verwerken.“

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.