EMDR

Eye Movement Desensitization Reprocessing (EMDR) is een veelgebruikte behandelmethode in de psychologie. EMDR wordt voornamelijk toegepast bij klachten als gevolg van trauma of PTSS. Wat is EMDR nu precies en hoe gaat deze therapie in zijn werk? Daarover lees je in dit artikel.

Wat is EMDR?

EMDR is een vorm van therapie die gebruikt wordt voor het verwerken van trauma’s. De afkorting staat voor Eye Movement Desensitization Reprocessing. Bij een EMDR behandeling helpt de psycholoog je om de emotionele lading bij een heftige herinnering te verminderen. Je vergeet niet wat er is gebeurd, de emoties die je erbij voelt worden minder sterk. Dit kan helpen wanneer je (langdurige) klachten hebt als gevolg van een trauma.

 

Wanneer wordt EMDR gebruikt?

EMDR therapie wordt onder andere toegepast wanneer je een trauma hebt meegemaakt: een nare of schokkende gebeurtenis of reeks van nare gebeurtenissen. Door een trauma kun je psychische klachten krijgen, zoals:

 

 

Lukt het zelf niet om je trauma goed te verwerken, dan kan het helpen om in gesprek te gaan met een psycholoog. Om trauma te behandelen wordt naast EMDR ook cognitieve gedragstherapie ingezet als één van de mogelijkheden.

 

EMDR bij PTSS

EMDR wordt ook ingezet in de behandeling van PTSS. Bij PTSS zijn de klachten die je hebt van het trauma langdurig of ze treden pas weken, maanden of jaren na het trauma op. 

 

Hoe werkt een EMDR behandeling?

Tijdens de EMDR behandeling stelt de psycholoog je een aantal vragen. Je denkt terug aan de nare gebeurtenis waardoor een trauma is ontstaan. De therapeut verzamelt zo informatie over de gebeurtenis. Vervolgens start het verwerkingsproces.

De psycholoog vraagt je opnieuw aan de gebeurtenis te denken. Ondertussen gebruikt de psycholoog meerdere afleidende stimuli. Dit zijn bijvoorbeeld de vingers van de psycholoog. De psycholoog beweegt voor jouw ogen zijn of haar vingers op en neer. Deze beweging volg je met je ogen, terwijl je aan de herinnering denkt. De afleidende stimulans kan ook een geluid zijn of aanrakingen op de knieën of een cognitieve taak, zoals rekenen, tellen of spellen. De psycholoog bekijkt samen met jou welke afleidende stimuli geschikt zijn.

 

Wat is het effect van EMDR?

Tijdens EMDR moet het werkgeheugen veel tegelijkertijd verwerken, daardoor vervaagt het beeld aan je herinnering. De herinnering gaat niet helemaal weg, maar de emotionele lading die op de herinnering rust, neemt af. 

Het gevolg is dat je terug kunt denken aan bepaalde situaties, zonder daarbij angst of paniek te ervaren. Je wordt niet meer overmand door emoties op het moment dat iets of iemand je aan de gebeurtenis doet herinneren. De herbelevingen worden minder en ook je vermijdingsgedrag neemt hierdoor af.

 

Wat zijn de bijwerkingen van EMDR?

Een EMDR behandeling is een intensieve behandeling waarbij je hoofd flink aan het werk wordt gezet. Het kan ervoor zorgen dat je na een EMDR sessie wat bijwerkingen ervaart, waaronder:

 

  • Vermoeidheid;
  • Hoofdpijn;
  • En nieuwe beelden of emoties die nu voorbij komen in je hoofd. 

 

Doorgaans houden de klachten niet langer dan drie dagen aan.

 

Meer uitleg over EMDR behandeling

Heb je vragen over een EMDR behandeling? Herstellen van trauma of PTSS is mogelijk. In veel gevallen biedt EMDR verbetering. Een psycholoog kan je adviseren of EMDR geschikt is in jouw situatie, of dat mogelijke andere technieken beter passen, zoals Imaginaire Rescripting of Exposure therapie. Op deze manier krijg je de professionele hulp en behandeling die past bij jouw hulpvraag.

Veelgestelde vragen

Waarom EMDR?

EMDR is de meest gekozen behandelmethode bij traumagerelateerde klachten.

Wat is het doel van EMDR?

Bij een EMDR behandeling helpt de psycholoog je om de emotionele lading bij een heftige herinnering te verminderen. Je vergeet niet wat er is gebeurd, maar de emoties die je erbij voelt worden minder sterk. Dat kan uitkomst bieden wanneer je (langdurige) klachten hebt als gevolg van een trauma.

Hoe lang duurt EMDR?

De EMDR behandeling bestaat uit verschillende EMDR sessies. Een EMDR sessie duurt ongeveer 1 uur. Elk trauma is anders en iedereen heeft een eigen verwerkingsmechanisme. Dit maakt het moeilijk om te voorspellen hoeveel sessies er nodig zijn. Gemiddeld zijn er twee tot zes sessies nodig bij enkelvoudig trauma.

Hoe snel werkt EMDR?

Dat verschilt per persoon; iedereen heeft een eigen verwerkingssysteem. Soms kan er binnen 1 sessie al verbetering optreden, soms heeft dat een aantal sessies nodig.

Wat doet EMDR met je hersenen?

De Werkgeheugentheorie is de theorie over het werkingsmechanisme van EMDR die op dit moment de meeste empirische steun geniet. De afleidende stimulus (oogbewegingen) zorgen voor een belasting van je werkgeheugen, tegelijkertijd wordt er gevraagd om te denken aan de traumatische herinnering wat eveneens veel van je werkgeheugen vraagt. Door de concurrentie van deze twee taken is er weinig ruimte voor de narigheid en de emoties die gepaard gaan met de traumatische herinnering en geeft het de mogelijkheid er een andere betekenis aan te geven.

Wanneer geen EMDR?

EMDR is een bewezen effectieve behandelmethode bij PTSS. Bij andere klachten wordt EMDR soms ook toegepast, maar is de werkzaamheid (nog) niet bewezen. Samen met je behandelaar kijk je welke behandelmethode het best passend is bij je klachten en de doelen die je hebt gesteld.

Wat als EMDR niet werkt?

EMDR is 1 van de bewezen effectieve methodes voor PTSS. Als EMDR niet aanslaat kan over worden gegaan op bijvoorbeeld Imaginaire Exposure (IE), een vorm van cognitieve gedragstherapie (CGT).

Hoeveel EMDR behandelingen heb ik nodig?

Dit bepaal je samen met je behandelaar en is afhankelijk van het type trauma (enkelvoudig of complextrauma) en de voortgang van de behandelingen. Doorgaans bij enkelvoudig trauma zijn het 2 tot 6 sessies.

Wat kost EMDR?

De kosten van een EMDR behandeling zijn afhankelijk van de lengte van de behandeling. Daarbij is het afhankelijk van je verzekering hoeveel eigen risico je moet betalen, en of de behandeling volledig vergoed wordt.

Hoe lang duurt een EMDR sessie?

Meestal duurt een EMDR sessie 45 minuten of 90 minuten.

Hoe voel je je na EMDR?

Na afloop van een EMDR sessie kunnen de effecten nog even doorwerken. Het kan in sommige gevallen wat klachten geven, zoals vermoeidheid, hoofdpijn of nieuwe beelden die opkomen. Doorgaans houden de klachten niet langer dan drie dagen aan.

publish-icon Gepubliceerd - 14 jun 2021
Nine heeft ruime ervaring met wetenschappelijk onderbouwde methoden, zoals EMDR. Zonder heel veel te praten, is het mogelijk om een trauma te verwerken. Nine kan jou onder andere helpen bij traumagerelateerde problematiek en angst- en somberheidsklachten.
nine gramberg ipractice psycholoog
GZ-Psycholoog Nine Gramberg

iPractice biedt iedereen:

  • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
  • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
  • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies

Psychologen gespecialiseerd in EMDR

Lisa-schuur-presenza-psychologist-ipractice

Lisa Schuur-Presenza

eva-sabee-psycholoog-ipractice

Eva Sabee

psychologist_erna_kokkei_ipractice

Erna van der Roest – Kokke

mirte beusen mellon ipractice psycholoog

Mirte Beusen-Mellon

Krijg hulp van een EMDR professional

Neem vrijblijvend contact op met een van onze psychologen. Je kunt praten over je hulpvraag, je gevoelens en symptomen, en voelen of er een klik is. Bij iPractice werken we met erkende psychologen met veel ervaring in EMDR behandelingen voor PTSS en traumagerelateerde hulpvragen.

Maak een afspraak