Mindfulness persoon in zon
Home > Behandelingen > Mindfulness therapie

Mindfulness therapie

085-1308900

Mindfulness therapie

Mindfulness is het met aandacht aanwezig zijn in het moment. Je past het toe in alles wat je doet. Het wordt ingezet tegen onder meer stress, angst, burn-out of spanningsklachten en kan de kwaliteit van leven verbeteren. In dit artikel lees je meer over de voordelen van mindfulness en mindfulness therapie.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is het aanwezig zijn in het hier en nu. Met je volle aandacht en in het moment; Opmerkzaam met al je zintuigen. Als je aan mindfulness doet, ben je zonder oordeel bewust van je gedachtes, gevoelens en lichamelijke sensaties. Je neemt ze enkel waar.

Oorspronkelijk komt het beoefenen van mindfulness uit het boeddhisme en hindoeïsme. Van hieruit is heeft het langzaamaan zijn weg gevonden naar de moderne, westerse psychologie. Bij iPractice gebruiken we mindfulness om verschillende psychologische klachten te verminderen.

 

Wat je aandacht geeft, groeit

Door mindfulness te beoefenen leer je jouw aandacht sturen. Door je aandacht goed te kunnen richten op dat wat je aandacht wilt geven, kun je niet-helpende gedachten makkelijker uit de weg gaan. Het resultaat: betere concentratie en een rustige en ontspannen geest. Stress wordt minder en je beleeft hetgeen dat je aandacht geeft intenser. Hierdoor neem je dingen beter in je op en kun je meer genieten.

Je reageert bovendien minder snel op de automatische piloot. In plaats daarvan maak je bewuste keuzes. Dit betekent niet dat je nooit meer boos wordt, maar het stelt je wel in staat om doordachter te reageren. Of dit nu betekent dat je kalm reageert, of met gepaste boosheid. Bovendien ga je door een betere bewustwording minder snel over je eigen grenzen heen. 

 

De rol van meditatie bij mindfulness

Meditatie is een onderdeel van mindfulness. Maar het is niet hetzelfde. Mediteren is een oefening: je gaat ervoor zitten en neemt tijd om je hoofd leeg te maken en te focussen op de stilte of je ademhaling. Mindfulness daarentegen is iets waar je de hele dag mee bezig bent. Je gebruikt het continu. Het is geen oefening, maar een manier van bezig zijn: met aandacht, in het moment.

 

Voordelen van mindfulness

Mindfulness helpt je om klachten te verminderen. Maar ook zonder klachten voegt het beoefenen van mindfulness toe aan je gezondheid en algehele gemoedstoestand.

 

Waar is mindfulness goed voor?

 

Wanneer kan mindfulness een uitkomst bieden?

  • Je hebt vaak het gevoel dat je geleefd wordt. Je hebt een druk dagprogramma en bent hierdoor niet ten volste bewust van wat je allemaal meemaakt. Het leven gaat aan je voorbij;
  • Je wilt meer genieten en daarbij rust, inkeer en stilte in je leven ervaren;
  • Je wilt minder piekeren; minder in gedachten verzonken, maar juist aanwezig zijn;
  • Je ervaart lichamelijke klachten als gevolg van spanning of stress. Denk hierbij aan spierpijn of hoofdpijn. Maar ook vermoeidheid, slapeloosheid en een hoge bloeddruk kunnen tekenen zijn van stress;
  • Je hebt slaapproblemen of last van vermoeidheid in het algemeen;
  • Je wilt je beter leren concentreren en leren hoe je je aandacht vast kunt houden;
  • Je hebt een depressie en/of last van angst;
  • Je ervaart psychische gevolgen van ernstige ziekte of tegenslag.

 

Mindfulness-therapie: hoe werkt het?

Mindfulness is onder te verdelen in twee stromingen. Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT).

MBSR is een vaststaand programma van acht sessies. Het is een aandachttraining, die voortkomt uit kennis van zowel yoga, meditatie, westerse medische wetenschap en cognitieve psychologie. Het programma maakt jou meer opmerkzaam van het verschil tussen wat je ervaart en wat je gedachten zijn. Hierdoor leer je bewuster te reageren en doorbreek je patronen.

MBCT is een variant van MBSR, die specifiek gericht is op het voorkomen van een terugval bij depressie. Als gevolg van deze therapie leer je herkennen wat triggers zijn, die voor jou een terugval uitlokken. Je leert hoe je deze niet-helpende gevoelens kunt zien als iets dat weer overgaat.

Mindfulness beoefenen hoeft niet altijd te betekenen dat je het vaste protocol van MBSR of MBCT hoeft te doorlopen. Een psycholoog kijkt samen met jou welke oefeningen voor jou van waarde zijn en hoe je deze oefeningen onderdeel maakt van jouw dagelijkse leven. En deze onderdeel maken van jouw persoonlijke behandeling. Dit kunnen oefeningen zijn uit zowel MBSR als MBCT.

 

Meditatie als onderdeel van mindfulness

Om mindful te leren leven, wordt gebruik gemaakt van meditatietechnieken. Door middel van meditatie voel je hoe het is om in het moment te komen.

Een voorbeeld is de bodyscan. Tijdens deze vorm van meditatie maak je contact en verbinding met je lichaam. Je scant je lichaam van onder tot boven. Je gaat alle lichaamsdelen langs. Hierbij voel je bewust eventuele ongemakken, gevoelens of pijntjes die op dat moment aanwezig zijn in je lijf. Deze gevoelens kunnen uitingen zijn van stress of angst. Bekijk hier nog drie andere mindfulness oefeningen om thuis eens te proberen.

 

Mindfulness bij OpenUp

Wil je eens kijken of Mindfulness bij je past? OpenUp biedt heel laagdrempelig en gratis mindfulness sessies aan.

 

Vind een psycholoog voor mindfulness

Een behandeling start met een kennismakingsgesprek. Ontdek samen met een psycholoog of mindfulness geschikt is in jouw situatie. Wij helpen je met een passende en deskundige behandeling. Het is belangrijk dat je een psycholoog vindt waar je je veilig en op je gemak bij voelt.

Heb je vragen over wat mindfulness therapie voor jou kan betekenen? Of twijfel je over wanneer je naar de psycholoog gaat?

Veelgestelde vragen

Wat is het doel van mindfulness?

Het doel van mindfulness is meer bewustwording en het beter kunnen sturen van je aandacht.

Hoe snel werkt mindfulness?

Mindfulness moet je vaker beoefenen wilt het effect hebben. Op een scan zien we na 8 weken dagelijks oefenen effect, maar in de praktijk hebben sommige mensen na enkele weken oefenen al verschil gemerkt.

Wat als mindfulness niet werkt?

Mindfulness is niet altijd de beste behandeling voor iedereen. Zo kan het zijn dat je er angstiger van wordt als je niet gewend bent zo bewust te zijn van wat je denkt en voelt. Dat is normaal en misschien is mindfulness nu niet de beste behandeling voor jou. Het zou dan kunnen helpen om vooral te leren je aandacht te sturen naar dingen buiten jezelf. Het kan ook zijn dat je het idee hebt dat mindfulness niet werkt, omdat je opvatting over mindfulness niet helemaal klopt. Vaak denken mensen dat het een ontspanningseffect moet hebben en je niet afgeleid hoort te worden. Dit klopt niet. Mindfulness is een aandachtstraining. Ontspanning kán een gevolg zijn, maar dat hoeft niet. Afgeleid worden is normaal en menselijk en onderdeel van mindfulness.

publish-icon Gepubliceerd - 19 okt 2021
Sanne is een betrokken gesprekspartner en onderzoekt graag samen met jou waar je klachten door ontstaan. Zij zet mindfulness in om te vertragen, te voelen en te verbinden. Op deze manier helpt zij je om je aandacht te richten op wat er is in het heden.
psycholoog-sanne-truijen-ipractice
Psycholoog Sanne Truijen

iPractice biedt iedereen:

  • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
  • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
  • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies
085-1308900

Psychologen met ervaring in Mindfulness-therapie

bregje brenninkmeijer ipractice psycholoog

Bregje Brenninkmeijer

kiki bruggink ipractice psycholoog

Kiki Bruggink

irene bakker ipractice psycholoog

Irene Bakker