Home > Behandelingen > Mindfulness therapie

Mindfulness therapie

085-1308900

Mindfulness is het met aandacht aanwezig zijn in het moment. Je past het toe in alles wat je doet. Het wordt onder andere ingezet bij stress, angst, burn-out of spanningsklachten en kan de kwaliteit van leven verbeteren. In dit artikel lees je meer over de voordelen van mindfulness en mindfulness therapie.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is het aanwezig zijn in het hier en nu. Met je volle aandacht, in het moment en met al je zintuigen. Als je aan mindfulness doet, ben je zonder oordeel bewust van je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. Je neemt ze enkel waar.
Oorspronkelijk komt het beoefenen van mindfulness uit het boeddhisme en hindoeïsme. Van hieruit heeft het langzaamaan zijn weg gevonden naar de moderne, westerse psychologie. Bij iPractice gebruiken we mindfulness om verschillende psychologische klachten te verminderen.

 

Wat je aandacht geeft, groeit

Door mindfulness te beoefenen leer je jouw aandacht sturen. Door je aandacht te richten op dat wat je aandacht wilt geven, merk je afleiding zoals niet-helpende gedachten eerder op. Je kunt er bewust op reageren door je aandacht telkens terug te sturen naar dat wat je aandacht wilt geven. Het resultaat: betere concentratie en een rustige en ontspannen geest. Stress wordt minder en je beleeft hetgeen dat je aandacht geeft intenser. Je neemt dingen beter in je op en je kunt meer genieten.
Je reageert minder snel op de automatische piloot. In plaats daarvan maak je bewuste keuzes. Dit betekent niet dat je nooit meer boos wordt. Het stelt je wel in staat om doordachter te reageren. Dit kan betekenen dat je kalm reageert, of met gepaste boosheid. Dankzij de betere bewustwording ga je minder snel over je eigen grenzen heen.

 

De rol van meditatie bij mindfulness

Meditatie is een onderdeel van mindfulness. De twee termen hebben niet dezelfde betekenis. Mediteren is een formele oefening binnen mindfulness: je gaat ervoor zitten en neemt tijd om je te focussen op de stilte of je ademhaling. Mindfulness kun je ook in het dagelijks leven toepassen. Je gebruikt het continu. Bijvoorbeeld door met aandacht in het moment groenten te snijden of je tanden te poetsen. Je gebruikt hierbij al je zintuigen, hoe ruikt en smaakt de tandpasta? Wat hoor je? Wat zie je?   

 

Is mindfulness geschikt voor mij?

Mindfulness kun je ook inzetten wanneer je geen psychische klachten ervaart. Heb je wel een hulpvraag? Deze therapie kan goed helpen als je:

 

 • Vaak het gevoel hebt dat je geleefd wordt
  Je hebt een druk dagprogramma en bent hierdoor niet ten volste bewust van wat je allemaal meemaakt. Het leven gaat aan je voorbij;
 • Meer wilt genieten
  En daarbij rust, inkeer en stilte in je leven wil ervaren;
 • Minder wilt piekeren
  Minder in gedachten verzonken, maar juist aanwezig zijn;
 • Lichamelijke klachten als gevolg van spanning of stress ervaart
  Denk hierbij aan spierpijn of hoofdpijn. Maar ook vermoeidheid, slapeloosheid en een hoge bloeddruk kunnen tekenen zijn van stress;
 • Slaapproblemen hebt
  Of last van vermoeidheid in het algemeen;
 • Wil leren om je beter te concentreren
  En leren hoe je je aandacht vast kunt houden;
 • Een depressie hebt en/of last van angst;
 • Psychische gevolgen ervaart van ernstige ziekte of tegenslag.

 

Mindfulness-therapie: hoe werkt het?

Mindfulness is onder te verdelen in twee stromingen. Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT).

MBSR is een vaststaand programma van acht sessies. Het is een aandachttraining, die voortkomt uit kennis van zowel yoga, meditatie, westerse medische wetenschap en cognitieve psychologie. Het programma maakt jou meer opmerkzaam van het verschil tussen wat je ervaart en wat je gedachten zijn. Je leert bewuster te reageren en je patronen doorbreken.

 

MBCT is een variant van MBSR, die specifiek gericht is op het voorkomen van een terugval bij depressie. Als gevolg van deze therapie leer je triggers herkennen, die voor jou een terugval uitlokken. Je leert hoe je deze niet-helpende gevoelens kunt zien als iets dat weer overgaat.

Mindfulness beoefenen betekent niet altijd dat je het vaste protocol van MBSR of MBCT doorloopt. Een psycholoog kijkt samen met jou welke oefeningen voor jou waardevol zijn en hoe je deze oefeningen onderdeel maakt van jouw dagelijkse leven en persoonlijke behandeling. Dit kunnen oefeningen zijn uit zowel MBSR als MBCT.

 

Voordelen van mindfulness

Mindfulness helpt klachten verminderen. Ook zonder klachten biedt mindfulness voordelen voor je gezondheid en algehele gemoedstoestand.

 

Waar is mindfulness goed voor?

 

Meditatie als onderdeel van mindfulness

Meditatietechnieken worden als formele oefeningen gebruikt om mindfull te leren leven. Een voorbeeld van zo’n formele oefening is de bodyscan. Tijdens deze oefening maak je contact en verbinding met je lichaam. Je maakt als het ware een geleide reis door je lijf. Je scant je lichaam van onder tot boven. Je gaat alle lichaamsdelen langs. Je observeert bewust eventuele ongemakken, gevoelens of pijntjes die op dat moment aanwezig zijn in je lichaam. Daarnaast kun je opmerken welke gedachten en gevoelens er zijn. Je wordt uitgedaagd dit op een nieuwsgierige wijze te doen zonder oordeel of analyse, enkel observeren. Op deze manier train je de ‘aandachtspier’.

Bekijk hier nog drie andere mindfulness oefeningen om thuis eens te proberen.

 

Mindfulness bij OpenUp

Wil je eens kijken of Mindfulness bij je past? OpenUp biedt heel laagdrempelig en gratis mindfulness sessies aan.

 

Vind een psycholoog voor mindfulness

Heb je vragen over wat mindfulness voor jou kan betekenen? Of twijfel je over wanneer je naar de psycholoog gaat?

Veelgestelde vragen

Wat is het doel van mindfulness?

Het doel van mindfulness is meer bewustwording en het beter kunnen sturen van je aandacht.

Hoe snel werkt mindfulness?

Mindfulness moet je vaker beoefenen om effect te hebben. Op een scan zien we na 8 weken dagelijks oefenen effect. In de praktijk merken sommige mensen na enkele weken oefenen al verschil.

Wat als mindfulness niet werkt?

Mindfulness is niet altijd de beste behandeling voor iedereen. Zo kan het zijn dat je er angstiger van wordt als je niet gewend bent zo bewust te zijn van wat je denkt en voelt. Dat is normaal en misschien is mindfulness nu niet de beste behandeling voor jou. Het zou dan kunnen helpen om vooral te leren je aandacht te sturen naar dingen buiten jezelf. Het kan ook zijn dat je het idee hebt dat mindfulness niet werkt, omdat je opvatting over mindfulness niet helemaal klopt. Vaak denken mensen dat het een ontspanningseffect moet hebben en je niet afgeleid hoort te worden. Dit klopt niet. Mindfulness is een aandachtstraining. Ontspanning kán een gevolg zijn, maar dat hoeft niet. Afgeleid worden is normaal en menselijk en onderdeel van mindfulness.

publish-icon Gepubliceerd - 19 okt 2021
Sanne heeft ruime ervaring met behandelingen als ACT, CGT en mindfulness. Zij zet mindfulness in om te vertragen, te voelen en te verbinden. Op deze manier helpt zij je om je aandacht te richten op wat er is in het heden.
Psycholoog Sanne Truijen

iPractice biedt iedereen:

 • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
 • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
 • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies
085-1308900

Psychologen met ervaring in Mindfulness-therapie

bregje brenninkmeijer ipractice psycholoog

Bregje Brenninkmeijer

kiki bruggink ipractice psycholoog

Kiki Bruggink

irene bakker ipractice psycholoog

Irene Bakker