Corona en mentale gezondheid
Veel nieuws dat we elke dag horen over Corona is van negatieve aard. Dat kan onrust oproepen, angst of negatieve gevoelens. Op deze pagina vind je een aantal best practices waar je vandaag al mee aan de slag kan gaan.
We kunnen er niet omheen: het Coronavirus. Het heeft een grote impact op iedereen. Het is iets nieuws, een situatie die we niet kennen en allemaal nog nooit eerder hebben meegemaakt.
Door de verscherpte maatregelen proberen we de verspreiding van het virus te beperken. Dat betekent meer thuis zijn, thuiswerken, minder sociaal contact en heel vaak handen wassen.
Dit is noodzakelijk, maar het zorgt ook voor ingrijpende veranderingen. In je dagelijkse leven, je werk, je contact met anderen of je gezondheid. Dat kan invloed hebben op je mentale weerstand. Het kan bijvoorbeeld klachten als somberheid, angst, stress of eenzaamheid triggeren.
Zoila Knel
Psycholoog
Myrthe Weijschedé
Psycholoog
Nine Gramberg
Psycholoog
Jan Helder
Psycholoog
Alle media zitten het Coronavirus op de hielen en we worden overspoeld door nieuws. Van alles passeert de revue: goede nieuws, slecht nieuws, nepnieuws. In een situatie als deze zijn we allemaal op zoek naar duidelijkheid en controle. Maar hoe houden we ons hoofd boven water in de grote stroom aan informatie, meningen en adviezen? We houden ons allemaal bezig met de vraag wat de impact is op onszelf en onze omgeving. Het is helemaal niet raar als je zorgen hebt, piekert en je onrustig, overweldigd of angstig voelt.
Als je angstig voelt is het ondernemen van iets nieuws vaak een uitdaging. Door onze website te bezoeken heb je al een eerste stap genomen: bewustwording en onderzoek naar jouw situatie. Hieronder staan 6 best practices waarmee je vandaag al aan de slag kan.
Zoek steun en praat met iemand over je situatie en gevoelens. Dit kan een grote en moeilijk stap zijn. Toch weten we dat het delen van emoties helpt, steunend is en heel essentieel tijdens ingrijpende gebeurtenissen. Zoek mensen online op en ga videobellen. Liever met een psycholoog praten? Je kunt bij ons terecht. We zijn bereikbaar op 020-2444889 en hier kan je een online consult plannen.
Verken je angstgedachten: hoe we ons voelen is vaak een gevolg van wat we denken. Verken ze daarom eens en beantwoord de volgende vragen:
Plan een moment om je angstige gedachten en gevoelens op papier te zetten. Het kan helpen om deze van je af te schrijven.
Doe een ademhaling- of ontspanningsoefening om je gedachten en gevoelens tot rust te brengen.
Beperk jezelf met het zoeken van informatie op internet. Als je zoekt, zoek dan naar de bekende bronnen, zoals: Rijksoverheid, Thuisarts, de NOS en Nederlandse kranten. Volg de richtlijnen van de overheid. Niet alle berichtgeving is betrouwbaar, zoals informatie op fora. Wees daarvoor op je hoede; het kan je onnodig angstig maken.
Let op met het gebruik van alcohol en andere verdovende middelen. Dat lijkt op korte termijn te helpen, maar op lange termijn werkt het juist averechts.
De maatregelen ontregelen ons gezinsleven. We zijn ons normale leven, ritme en structuur kwijt. Het is dan ook niet gek als je soms het gevoel hebt dat de muren op je afkomen. Of dat je geen idee meer hebt waar je tijd voor jezelf vandaan haalt. Dat je even niet meer weet hoe je het thuiswerken en opvoeden kunt combineren. Of dat je geïrriteerd raakt naar je partner en/of kinderen. We doen dit allemaal voor het eerst en we zijn allemaal op zoek.
Maak afspraken over schooltijd en over werktijd.
Maak afspraken over beweegmomenten (kinderyoga, wandeling, spelen in de tuin, dansen etc.). Doe dit gezamenlijk; beweging is goed voor iedereen!
Maak afspraken over rustmomenten (iets voor jezelf doen; tekenen, muziek luisteren, spelen etc.). Probeer als ouder mee te doen in deze rustmomenten door iets te lezen, een ademhalingsoefening te doen, even een luchtje scheppen op het balkon of de tuin etc.).
Plan structureel pauzes in (10 min pauzes, lunchpauze).
Plan huishoudelijke momenten (samen koken, de was opvouwen, opruimen etc.).
Maak een afwisselende taakverdeling met werktaken en en zorgtaken, zowel met je partner of iemand anders die jou kan steunen als je werkgever.
Vier de succesvolle momenten als onderdeel van jullie thuis-school-werk-schema. Zorg bijvoorbeeld voor een bijzonder ontbijt, maak een dansje met elkaar, verras elkaar met een lief briefje onder het hoofdkussen of lees een extra boekje of hoofdstuk voorlezen ‘s avonds.
Plan de dag niet helemaal vol. Kinderen zijn creatief en gewend om zichzelf na schooltijd en in het weekend te vermaken. Houd voldoende tijd vrij voor zelfstandig spelen of een spontaan plan.
Maak samen een lijstje voor anti-verveel activiteiten. Je kunt de activiteiten opschrijven op kleine briefjes, in een trommel doen en je kind een briefje laten uitkiezen.
Verdiep je verder in ons programma ‘Aandacht voor Corona in het gezinsleven’. Hier gaan we o.a. in op wat je kunt doen als de spanning hoog op loopt.
Veel nieuws dat we elke dag horen over Corona is van negatieve aard. Dat kan onrust oproepen, angst of negatieve gevoelens. Negatieve gevoelens of gedachten gaan vaak over iets wat in de toekomst kan of gaat gebeuren. De gedachten kunnen ervoor zorgen dat je minder kan genieten van dingen, wat je somber kan maken. Nu van ons gevraagd wordt om thuis te blijven waar dat kan en het contact met anderen te beperken, kan het zijn dat je je alleen voelt met je negatieve gedachten. Het is niet gek als dat het gevoel oproept om de gordijnen dicht te laten en terug onder de dekens te kruipen.
Als je somber bent is het ondernemen van iets nieuws vaak een uitdaging. Door onze website te bezoeken heb je al een eerste stap genomen: bewustwording en onderzoek naar jouw situatie. Hieronder staan 4 best practices waarmee je vandaag al aan de slag kan.
Zorg voor structuur in je dag: nu we meer thuis zijn en/of thuis werken kan het helpen om een dagritme te creëren. Ga op vaste tijden naar bed, sta op vaste tijden op en maak een plan voor de dag. Ook al is het maar één ding dat je vandaag wilt doen. Daarmee creëer je overzicht en een gevoel van controle.
Beweeg en leef gezond: wandelen, fietsen of (online) yoga zijn effectief en ook mogelijk nu de sportclubs dicht zijn. Zorg daarnaast voor gezonde voeding en beperk het gebruik van alcohol.
Ga eens bij jezelf na: waarvan word je blij? Probeer iedere dag een activiteit te ondernemen die je energie geeft of pak een (oude) hobby op. Hoe groot of klein ook. Dat vraagt misschien wat creativiteit. Probeer eens om te denken: schrijf een kaart naar iemand die belangrijk voor je is, luister naar je favoriete muziek of probeer een nieuw recept.
Zoek steun en praat met iemand over je situatie en gevoelens. Dit kan een grote en moeilijk stap zijn. Daarnaast is fysiek contact nu lastiger. Toch weten we dat het delen van emoties helpt, steunend is en heel essentieel tijdens ingrijpende gebeurtenissen. Zoek mensen online op en ga videobellen. Liever met een psycholoog praten? Je kunt bij ons terecht. We zijn bereikbaar op 020-2444889 en hier kan je een online consult plannen.
Het belang van balans
Structuur en ritme geeft ons houvast. Door de verscherpte maatregelen tegen het Coronavirus valt voor veel mensen het normale dagritme weg. Je werkt bijvoorbeeld thuis, ziet geen collega’s meer, viert je verjaardag niet en je blijft voor de zekerheid binnen. Dat kan zorgen voor onduidelijkheid, frustratie, angst, moeilijk(er) kunnen ontspannen en somberheid. Kortom: het veranderen of wegvallen van je ritme kan van invloed zijn op hoe je je voelt.
Hieronder staan best practices waarmee je vandaag al aan de slag kan om meer balans en een nieuw ritme te vinden.
Zorg voor structuur in je dag: nu we meer thuis zijn en/of thuis werken kan het helpen om een dagritme te creëren. Ga op vaste tijden naar bed, sta op vaste tijden op en maak een plan voor de dag. Ook al is het maar één ding dat je vandaag wilt doen. Daarmee creëer je overzicht en een gevoel van controle.
Afwisseling tussen inspanning en ontspanning: werk, beweeg, maak schoon of studeer en neem daarna een pauze. En plan deze ook in. Ook nu je niet bij de koffieautomaat kunt bijkletsen met collega’s. Naast inspanning, heeft rust nemen heeft een gunstige invloed op ons brein en onze stemming.
Ga eens na welke elementen normaal gesproken voor regelmaat in je dag of week zorgen. Zijn deze elementen nog steeds aanwezig of vallen ze weg? En als ze wegvallen: op welke manier kan je ze toch integreren? Dat vraagt misschien wat creativiteit. Probeer eens om te denken: kan je videobellen met een collega of familielid? Of kan je in plaats van reizen naar je werk een wandeling maken voor je start met werken?
Gun jezelf en elkaar de ruimte: ‘opgesloten’ zitten met je naasten kan gezellig zijn, maar ook stress geven – ongeacht hoe lief je elkaar hebt. Gun jezelf en elkaar de ruimte om je even af te zonderen en iets voor jezelf te doen.
Lees hier onze kennis artikelen in de pers over Corona
Neem vandaag contact op met onze psychologen om te praten over de gevolgen van Corona op jouw mentale gezondheid.
Onze zorg krijgt een beoordeling van 9,4 op ZorgKaartNederland
Open this in UX Builder to add and edit content