Even voorstellen: Anna Bigot (online psycholoog)

Ervaringsverhaal Anna-bigot

Anna Bigot, 25 jaar, is na haar Master Gezondheid en Medische Psychologie aan de Universiteit Leiden begonnen als matching psycholoog bij iPractice. Ze wilde graag in de basis GGZ starten en vond het belangrijk om in een hecht team te werken. iPractice paste daar goed bij. Inmiddels is zij gestart als online psycholoog en behandelt zij cliënten samen met een spreekkamer psycholoog. Door haar deels Franse nationaliteit is Anna bourgondisch opgegroeid. Ze houdt van koken, uitgebreid tafelen, kunst en actief bezig zijn. Onlangs heeft ze meegedaan aan een hardloopwedstrijd met het iPractice team.

 

Waarom ben je psychologie gaan studeren?

“Op de middelbare school trok biologie me heel erg. Ik stond meteen aan als we les kregen over het functioneren van het menselijk brein. Daarnaast sta ik graag in verbinding met mensen en ben ik nieuwsgierig naar de persoonlijke verhalen van mensen. Deze aspecten wilde ik laten terugkomen in mijn werk, vandaar dat ik psychologie ging studeren. Ik ben dankbaar dat ik mensen mag helpen om zichzelf steeds wat beter te leren begrijpen, en hen in verbinding te brengen met zichzelf en de mensen om hen heen.’’

 

Hoe ben je bij iPractice terecht gekomen?

“Via LinkedIn heb ik een psycholoog bij iPractice benaderd. Ik mocht toen meteen langskomen op kantoor voor een kennismakingsgesprek. Het was geen sollicitatiegesprek, dus ik kon op een laagdrempelige manier het kantoor zien en inhoudelijke vragen stellen over de functie. Ik voelde me al vanaf het begin erg op m’n gemak bij iPractice.” 

 

Wat vind je leuk aan werken bij iPractice?

“Ik vind de samenwerking heel leuk. We werken namelijk in een driehoeksverhouding: een ervaren spreekkamer psycholoog, een online basispsycholoog en de cliënt. Dat is erg bijzonder, want normaal gesproken is het werk als psycholoog vrij individualistisch. Ik kan als beginnend basispsycholoog door deze samenwerking veel leren van ervaren psychologen. Daarnaast heeft iPractice een andere visie op de GGZ. We noemen het ook wel de GGZ van de toekomst. Psychologen behandelen hier vanuit een hulpvraag, niet vanuit een diagnose. Ook spreekt het intensief en kortdurend behandelen me erg aan, omdat je in een korte tijd veel groei en verbetering kan zien bij een cliënt.”

 

Wat doe je als matching psycholoog?

“De matching psycholoog is de eerste persoon die een cliënt spreekt. Een cliënt komt op een hele laagdrempelige manier in contact met een psycholoog. De matching psycholoog biedt een luisterend oor, definieert de hulpvraag van de cliënt en bekijkt of iPractice de zorg kan bieden die nodig is. Daarna wordt de cliënt gematcht met een online psycholoog en een spreekkamer psycholoog. Dan start de intakefase.”

 

Wat doe je als online psycholoog?

“Als online psycholoog voer je eerst het pre-intake gesprek samen met de cliënt op basis van de eerder ingevulde vragenlijst. Je brengt dan de klachten, omstandigheden, en de persoonlijke stijl van de cliënt in kaart en concretiseert de behandeldoelen. Als iPractice de juiste match is, dan gaat de behandeling meteen van start. Als online psycholoog ben je verantwoordelijk voor het online gedeelte van de behandelingen. De invulling hiervan is per cliënt verschillend. Je hebt in ieder geval wekelijkse contactmomenten met jouw cliënten via de chat en/of videobel gesprekken.”

 

Hoe was de overgang van matching naar online psycholoog?

“De overgang was heel fijn. Als matching psycholoog ben je het visitekaartje van de praktijk en leer je een goede inschatting maken van wat een cliënt nodig heeft. Op een gegeven moment wilde ik zelf graag onderdeel zijn van de behandeling en nieuwe kennis opzuigen als een soort spons. De overgang naar online psycholoog is heel soepel verlopen.” 

 

Wat zijn de voordelen van online behandelen?

“De combinatie van de spreekkamer gesprekken en het online contact zorgt ervoor dat een cliënt wekelijks bezig is met de behandeldoelen, en laagdrempelig vragen kan stellen via de chat. Gedragsverandering vindt namelijk vooral plaats buiten de spreekkamer. Het online contact zorgt ervoor dat de cliënt continu blijft groeien. Ook kan de online psycholoog tussentijds geruststelling bieden, psycho-educatie geven en passende oefeningen sturen. Een ander voordeel is dat de documentatie heel transparant is. De chat wordt namelijk gebruikt als dossiervoering, wat ook zichtbaar is voor de cliënt.”

 

Wat vind jij van online werken? 

“Ik vind het erg prettig werken. Vooral ook omdat ik een startende psycholoog ben. Je kunt als online psycholoog de tijd nemen om je in te lezen en informatie op te zoeken. Ook kun je je dagen flexibel indelen. Het contact via de chat is leerzaam, omdat je bewust kan nadenken over wat je precies naar de cliënt stuurt en hoe je dat wilt verwoorden. Uiteindelijk wil ik ook de spreekkamer in, maar dit is een geweldig begin. Je mag natuurlijk wel altijd meekijken in de spreekkamer om te leren hoe ervaren psychologen werken. Als startende basispsycholoog kom je net uit de collegebanken en heb je nog weinig ervaring, dus dan is dit een hele fijne manier om ervaring op te doen.”

 

Wat zou je willen veranderen aan de mentale gezondheidszorg? 

Ik wil graag positieve psychologie groter maken. Ik wil dat meer praktijken oplossingsgericht gaan werken, zoals iPractice dat doet. We zijn tegenwoordig zo gefocust op het verminderen van klachten, terwijl het heel waardevol is om juist ook te focussen op het positieve. Dit zie je onder andere terugkomen bij het opstellen van doelen met cliënten. Cliënten komen bijvoorbeeld binnen met “ik wil geen angst meer ervaren”, maar dan vraag ik me gelijk af: “wat betekent dat precies?”, “hoe zou je je voelen als je geen angst meer ervaart?” en “wat zou je dan doen, wat je nu niet meer doet?”. Bij oplossingsgericht behandelen ga je kijken naar wat een cliënt wil in plaats van wat een cliënt niet meer wil. Iedereen is daarin namelijk uniek. Bij cliënten met een depressie zie je dat dit best een grote uitdaging kan zijn, omdat het brein ervoor zorgt dat de aandacht meer gericht wordt op negatieve prikkels en minder op positieve prikkels uit de omgeving. Des te belangrijker juist om positieve dingen onder de aandacht te brengen bij deze cliënten, ook al zijn het kleine dingen.”

 

Wat wil je in de toekomst doen?

“Ik ben me nog volop aan het oriënteren, maar wat ik zeker weet is dat ik mensen wil laten voelen dat ze veerkrachtig zijn en meer aankunnen dan ze denken. Op dit moment voelt wat ik hier doe bij iPractice goed en in het kader van “meer in het nu leven” is dat voor nu dan ook voldoende. Practice what you preach zou ik zeggen. Oh, en in januari start ik met de Cognitieve Gedragstherapie cursus waar ik erg naar uitkijk! Ik ben benieuwd wat de toekomst brengt.”

 

Hoe zorg je als psycholoog zelf voor je mentale gezondheid?

“iPractice is volledig gericht op mentale gezondheid, ook binnen de organisatie zelf. We krijgen bijvoorbeeld een gezonde uitgebreide lunch, hebben ruim de tijd om tijdens de pauze een wandeling te maken en er worden regelmatig borrels en activiteiten georganiseerd om lol met elkaar te maken. Mentale gezondheid is super belangrijk, ook als psycholoog omdat we continu zorg leveren. Het is van belang regelmatig bij jezelf in te checken om op een gezonde wijze te kunnen werken, dus dat probeer ik ook echt te doen. Verder zorg ik er buiten werktijden voor dat ik leuke activiteiten onderneem met vrienden, regelmatig sport en doe waar ik op dat moment behoefte aan heb.”

 

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd geworden naar de mogelijkheden om te werken voor iPractice?

Bekijk hier onze openstaande vacatures!

Wil je meer weten over onze vacatures?

Hoi! Ik ben Jolien, Talent Acquisition Specialist. Heb je vragen over iPractice of een specifieke vacature? Twijfel niet en neem contact met me op!

recruiter_jolien_gesink_ipractice

Jolien Gesink, Talent Acquisition Specialist. [email protected]

Contactformulier

Ook kun je het contactformulier invullen. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

    AcademyEven voorstellenNieuws
    ×