Home Ervaringen Ervaringsverhaal Sandra

Sandra

Gepubliceerd op jan 29, 2024

“Het lukt me nu om mijn eigen behoeftes te voelen en mijn leven in te richten zoals ik wil”.

Sandra, 66 jaar, is al sinds haar 24e bezig met haar mentale gezondheid. De combinatie van vaak verhuizen naar verschillende landen, een vervelende relatie met haar moeder en een familie trauma zorgde ervoor dat ze een negatief zelfbeeld kreeg. Ze voelde zich onzeker over hoe ze zich moest gedragen, kon niet goed voor zichzelf zorgen en kreeg last van depressieve klachten. Sandra heeft bij iPractice geleerd haar eigen behoeftes te voelen en haar grenzen aan te geven. Nu kan zij haar leven weer kan inrichten zoals ze zelf wil.

 

“Ik ben opgegroeid in verschillende landen en haalde mijn identiteit uit verschillende culturen.”
Mijn naam is Sandra en ik ben choreograaf en theatermaker. Mijn vader kwam uit Azië en mijn moeder uit Nederland. Ik ben geboren in Nederland. Mijn jeugd heb ik in Indonesië doorgebracht en ik heb in diverse landen op de middelbare school gezeten. Op mijn 19e begon ik aan de studie kunstgeschiedenis in Leiden. Ik ben opgegroeid in verschillende landen en haalde mijn identiteit uit verschillende culturen. Mijn vader verwachtte dat ik zijn werk als onderzoeker zou overnemen, maar daar had ik geen belangstelling voor.

 

“Ik ging me te veel aanpassen aan anderen en legde de lat voor mezelf erg hoog. Dat heeft op den duur geleid tot burn-out en depressieve klachten.”
Ik heb een lastige jeugd gehad met een instabiele moeder en een vader met een jeugd- en oorlogstrauma. De afstandelijke relatie met mijn vader, slechte relatie met mijn moeder en het vele verhuizen zorgden ervoor dat ik geen houvast in het leven had. Ik was onzeker en ik wist niet hoe ik me moest gedragen. Ik ging me te veel aanpassen aan anderen en legde de lat voor mezelf erg hoog. Dat heeft op den duur geleid tot burn-out en depressieve klachten.

 

“Ik werd geleid door het leven, in plaats van dat ik zelf besloot wat ik wilde doen.”
Ik had last van brain fog, moeite met helder nadenken en ik kon niets onthouden. Keuzes maken lukte niet en ik voelde me loom en verward. Daardoor kreeg ik niks voor elkaar, ondanks dat ik heel ambitieus was. Ik werd geleid door het leven. In plaats van dat ik zelf besloot wat ik wilde doen en had geen empathie voor mezelf.

 

“Het was niet de eerste keer dat ik bij een psycholoog kwam. Ik ben namelijk al 42 jaar met mijn mentale gezondheid bezig.”
Het was niet de eerste keer dat ik bij een psycholoog kwam. Ik ben namelijk al 42 jaar met mijn mentale gezondheid bezig. Ik ging al naar Janneke voordat ze bij iPractice werkte. Omdat ik zo’n goede klik met haar had, wilde ik graag weer naar Janneke toe. Bij iPractice heb ik acht sessies met haar gehad.

 

“We hadden het vaak over de problematiek ten aanzien van de verhouding tussen mij en mijn moeder.”
We hadden het vaak over de problematiek ten aanzien van de verhouding tussen mij en mijn moeder. Als oefening schreef ik een brief naar mijn moeder naar aanleiding van haar kritische houding. Ik vroeg hierin of ze een keer aardig kon zijn. Ook leerde ik dat ik mijn moeder niet over mij heen moet laten walsen. Ik mag best boos reageren als ze vervelend doet.

 

“Wat me heel erg heeft geholpen is de RDI oefening.”
Wat me heel erg heeft geholpen is RDI (Resource Development and Installation) oefening. Je gaat naar een situatie waarin je je niet zo lekker voelt. Vervolgens ga je naar een situatie waarin je heel zelfverzekerd bent. De psycholoog leerde me dit gevoel van zelfverzekerdheid te verbinden aan een handgebaar door de toppen van mijn duim en wijsvinger op elkaar te leggen. Iedere keer als ik nu op straat loop en me onzeker voel over wat mensen van me denken, doe ik dat handgebaar. Ik voel me dan weer goed.

 

“Voor mijn traumagerelateerde klachten hebben we EMDR gedaan.”
Voor mijn traumagerelateerde klachten hebben we EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) gedaan. Ik moest een traumatische ervaring beschrijven die ik als kind heb meegemaakt met mijn moeder. Deze ervaring gingen we vervolgens van een afstand als volwassene bekijken. Ik leerde de situatie te relativeren en nam afstand van oude negatieve gedachten zodat ik minder last heb van de slechte relatie met mijn moeder.

 

“Ik vond het heel prettig dat ik met behulp van het Wire systeem me kon voorbereiden op de sessies met de psycholoog.”
Het online gedeelte van iPractice vond ik soms lastig. Voor jonge mensen is het digitale deel denk ik heel handig. Ik vond het wel heel prettig dat ik met behulp van het Wire systeem me kon voorbereiden op de sessies met de psycholoog en kon teruglezen waar we het over gehad hebben. Verder is de praktijk van iPractice erg mooi met een frisse en vriendelijke sfeer.

 

“Het lukt me nu om mijn eigen behoeftes te voelen en mijn leven in te richten zoals ik wil.”
Na de behandeling werkten de effecten door in mijn leven. De dingen die ik graag wilde doen en wilde bereiken kregen een plek. Het lukt me nu om mijn eigen behoeftes te voelen en mijn leven in te richten zoals ik wil. Ik sta nu bijvoorbeeld al drie weken om 6 uur op voor mijn ochtendritueel. Ik ga lekker wandelen, chanten, ik studeer en ga daarna aan het werk. Deze structuur en gewoontes helpen me heel erg.

 

“iPractice heeft me geholpen anders te reageren op dezelfde problemen.”
iPractice heeft me geholpen anders te reageren op dezelfde problemen. Ik heb bijvoorbeeld geleerd minder boos te zijn op mijn moeder. Ook gebruik ik de RDI techniek iedere dag. Als ik me onzeker voel over hoe ik me moet gedragen, dan leg ik mijn vingers op elkaar en ga ik weer terug naar een zelfverzekerd gevoel.

 

“Ik hoop dat mentale gezondheid toegankelijker wordt.”
Ik hoop dat mentale gezondheid toegankelijker wordt. De mensen die mentale zorg het meest nodig hebben, hebben vaak moeite om hulp te vragen. Mentale hulp is echt een investering in jezelf. Ook is het belangrijk dat je een goede match vindt met een psycholoog. Met Janneke had ik een enorm goede klik wat de behandeling heel prettig maakte.

 

Zelf op zoek naar hulp?
Ervaar jij depressieve gevoelens of klachten na trauma net als Sandra? Twijfel niet om hulp te zoeken. Bel nu vrijblijvend met 085-0131245 en krijg direct een psycholoog aan de lijn. Of vul hier het contactformulier in.

iPractice biedt iedereen:

  • ✅ Vergoede zorg met beoordeling 9+
  • ✅ Direct hulp zonder lange wachttijden
  • ✅ Vrijblijvend gratis behandeladvies

Ontmoet onze geaccrediteerde Psychologen

nine gramberg ipractice psycholoog
Nine Gramberg
GZ-psycholoog
Keri Mans
psycholoog
simone das dores ipractice psycholoog
Simone das Dores
Klinische psycholoog
bregje brenninkmeijer ipractice psycholoog
Bregje Brenninkmeijer
GZ-psycholoog
Bekijk meer psychologen