angststoornis man bang in hoek
Home > Klachten > Soorten angststoornis

Soorten angststoornis

085-1308900

8 soorten angststoornissen

Je kunt de diverse typen angststoornissen onderscheiden door de verschillende kenmerken van elk type. Bijvoorbeeld, de intensiteit van de angstklachten, de onderliggende triggers en de duur van deze klachten; het zijn allemaal factoren die per type angststoornis verschillen.

Welke soorten angststoornissen zijn er – welke angststoornis heb ik?

Hoe weet je welke klachten hoort bij welk type angststoornis?

We zetten 8 soorten angststoornissen voor je op een rij:

 1. Gegeneraliseerde angststoornis (piekerstoornis)
  Bij een piekerstoornis, ook wel gegeneraliseerde angststoornis genoemd, heb je last van angst voor wat er allemaal zou kunnen gebeuren. Je bent eigenlijk altijd zenuwachtig of gespannen. Het is een veel voorkomende vorm van de angststoornis.
 2. Agorafobie
  Ook wel straatvrees of pleinvrees genaamd. Je ervaart straatvrees als je het spannend vindt om de straat op te gaan, bijvoorbeeld naar de markt. De locatie roept angst op, ook al weet je niet precies waardoor dat komt.
 3. Paniekstoornis
  Bij een paniekstoornis raak je vaak plotseling in paniek, waarna dat ook snel weer over is. Je ervaart dat bijvoorbeeld als je de tram instapt. Je bent tussendoor bang de controle te verliezen en weer een paniekaanval te ervaren.
 4. Sociale fobie
  We spreken van een sociale fobie als je het moeilijk vindt om contact te leggen met anderen. Je bent bang voor wat mensen van je vinden. Een veel voorkomende sociale fobie is faalangst.
 5. Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
  Deze angststoornis ontstaat tijdens een heftige gebeurtenis. Je kunt de angst zelf niet zomaar verwerken. Dit leidt tot stress en angst
 6. Dwangstoornis
  Bij een dwangstoornis heb je dwanggedachten die je dagelijkse functioneren beïnvloeden. Je bent bang dat het niet opvolgen van de gedachten tot nare gevolgen leiden.
 7. Hypochondrie (ziekte-angststoornis)
  Overmatige bezorgdheid over het hebben of krijgen van een ernstige aandoening.
 8. Specifieke fobie
  Bij een specifieke fobie ben je specifiek bang voor voorwerpen, dieren of situaties

 

publish-icon Gepubliceerd - 18 mei 2022
Wanneer er sprake is van een angststoornis is het alsof jouw interne alarm te gevoelig staat afgesteld. Wanneer je dit valse alarm leert herkennen zul je je er ook minder door laten leiden.
gijs coppens ipractice psycholoog
GZ-Psycholoog Gijs Coppens

iPractice biedt iedereen:

 • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
 • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
 • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies
085-1308900

Psychologen gespecialiseerd in angststoornis

saskia-cox-psycholoog-ipractice

Saskia Cox

gijs coppens ipractice psycholoog

Gijs Coppens

elle-sofie-wever-psycholoog-ipractice

Elle-Sofie Wever

jasper-dopper-psycholoog-ipractice

Jasper Dopper

Wat cliënten met angststoornis zeggen over hun behandeling

Ontzettend fijn en respectvol geholpen. Heb er echt heel veel aan gehad mijn afspraken met Lotte.

Waardering: 10 | 11 mei 2022

"Bij ipractice wordt er gebruik gemaakt van online gesprekken en 'real live' gesprekken. Deze combinatie was voor mij persoonlijk heel erg fijn, de online gesprekken waren fijn omdat het me praktische tips gaf en verder ging op wat ik besproken had in de real live gesprekken. Deze gesprekken waren dan ook wat diepgaander. Ik heb het heel erg fijn gevonden, ik voelde me gehoord en geholpen."

Waardering: 10 | 21 apr 2021

"Ik ben bij iPractice supergoed geholpen door beide behandelaars. De ervaring dat er niet alleen wordt gekeken naar het kernprobleem, maar ook naar alle zaken die hierop van invloed kunnen zijn heb ik niet eerder zo meegemaakt. Hierdoor zijn er dingen behandeld waarvan ik niet eens wist dat ik er mee zat (en die uiteindelijk bleken te leiden tot het kernprobleem....). Het pand in Utrecht is echt bijzonder mooi, echter als je wat slechter ter been bent zijn de trappen wel een dingetje. Fijn daarom was dat de behandelingen online konden plaatsvinden. En ook dat tussen de behandelingen door er contact kon zijn via een beveiligde chat als het even wat minder goed ging. Al met al, alleen maar positieve gevoelens bij deze behandeling en deze praktijk!"

Waardering: 9.7 | 26 mei 2021

Meer waarderingen angststoornissen - ZorgkaartNederland