Home > Klachten > Soorten angststoornis

Soorten angststoornis

085-1308900

9 soorten angststoornissen

Je kunt de diverse typen angststoornissen onderscheiden door de verschillende kenmerken van elk type. Bijvoorbeeld, de intensiteit van de angstklachten, de onderliggende triggers en de duur van deze klachten; het zijn allemaal factoren die per type angststoornis verschillen.

Welke soorten angststoornissen zijn er – welke angststoornis heb ik?

Hoe weet je welke klachten hoort bij welk type angststoornis?

We zetten 9 soorten angststoornissen voor je op een rij:

 1. Gegeneraliseerde angststoornis (piekerstoornis)
  Bij een piekerstoornis, ook wel gegeneraliseerde angststoornis genoemd, heb je last van angst voor wat er allemaal zou kunnen gebeuren. Je bent eigenlijk altijd zenuwachtig of gespannen. Het is een veel voorkomende vorm van de angststoornis.
 2. Agorafobie
  Ook wel straatvrees of pleinvrees genaamd. Je ervaart straatvrees als je het spannend vindt om de straat op te gaan, bijvoorbeeld naar de markt. De locatie roept angst op, ook al weet je niet precies waardoor dat komt.
 3. Paniekstoornis
  Bij een paniekstoornis raak je vaak plotseling in paniek, waarna dat ook snel weer over is. Je ervaart dat bijvoorbeeld als je de tram instapt. Je bent tussendoor bang de controle te verliezen en weer een paniekaanval te ervaren.
 4. Sociale fobie
  We spreken van een sociale fobie als je het moeilijk vindt om contact te leggen met anderen. Je bent bang voor wat mensen van je vinden. Een veel voorkomende sociale fobie is faalangst.
 5. Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
  Deze angststoornis ontstaat tijdens een heftige gebeurtenis. Je kunt de angst zelf niet zomaar verwerken. Dit leidt tot stress en angst
 6. Dwangstoornis
  Bij een dwangstoornis heb je dwanggedachten die je dagelijkse functioneren beïnvloeden. Je bent bang dat het niet opvolgen van de gedachten tot nare gevolgen leiden.
 7. Ziekteangststoornis (voorheen Hypochondrie)
  Overmatige bezorgdheid over het hebben of krijgen van een ernstige aandoening.
 8. Body Dysmorphic Disorder (BDD)
  Body Dysmorphic Disorder (BDD) is een psychische aandoening waarbij je je buitensporig veel zorgen maakt over je fysieke verschijning. Je concentreert je vaak op specifieke kenmerken of lichaamsdelen die volgens jou gebreken vertonen of onaantrekkelijk zijn.
 9. Specifieke fobie
  Bij een specifieke fobie ben je specifiek bang voor voorwerpen, dieren of situaties

 

publish-icon Gepubliceerd - 18 mei 2022
Wanneer er sprake is van een angststoornis is het alsof jouw interne alarm te gevoelig staat afgesteld. Wanneer je dit valse alarm leert herkennen zul je je er ook minder door laten leiden.
gijs coppens ipractice psycholoog
GZ-Psycholoog Gijs Coppens

iPractice biedt iedereen:

 • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
 • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
 • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies
085-1308900

Psychologen gespecialiseerd in angststoornis

simone das dores ipractice psycholoog

Simone das Dores

Marieke Kuipers

anniek-van-bebber-psycholoog-ipractice

Anniek van Bebber

Jascha Mastbergen

Liever hulp van een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met een van onze psychologen. Je kunt praten over gevoelens en symptomen. Daarnaast krijg je informatie over een geschikte behandeling die bij jou past.

Maak een afspraak