“Wanneer er sprake is van een angststoornis is het alsof jouw interne alarm te gevoelig staat afgesteld. Wanneer je dit valse alarm leert herkennen zul je je er ook minder door laten leiden“

Silvija Licina, Psycholoog

iPractice biedt iedereen:

Wat is een angststoornis?

Iedereen is weleens ergens bang voor. Het is een menselijke en gezonde reactie op een gevaarlijke of bedreigende situatie. Angst is een emotie die je ervaart. Je herkent angst aan koude handen, sneller ademen of kortademigheid, zweten, onrust in armen en benen, een knoop in je maag, een algeheel trillerig gevoel en de neiging om weg te rennen.

Het voelen van angst is heel functioneel. Angst zorgt er bijvoorbeeld voor dat je wegrent in een gevaarlijke situatie. Als angst steeds vaker opkomt in ongevaarlijke situaties kan dit je in het dagelijkse leven belemmeren. Je voelt je steeds angstiger, dus je hebt er last van in je dagelijkse activiteiten. Je zal sociale contacten vermijden om het gevoel van angst te voorkomen. Als de angst langdurig aanhoudt en het je dagelijks functioneren verstoort, is er sprake van een angststoornis.

In dit artikel

 • Wat zijn symptomen van een angststoornis?
 • Welke soorten angststoornis zijn er?
 • Het verschil tussen een angststoornis en een piekerstoornis
 • Wat zijn de oorzaken en gevolgen van een angststoornis?
 • Hoe behandel of verwerk je een angststoornis
 • Hulp bij een angststoornis
“Wanneer er sprake is van een angststoornis is het alsof jouw interne alarm te gevoelig staat afgesteld. Wanneer je dit valse alarm leert herkennen zul je je er ook minder door laten leiden“

Silvija Licina, Psycholoog

iPractice biedt iedereen:

Wat zijn symptomen van een angststoornis?

Een angststoornis is een combinatie van een aantal symptomen waarbij je in ieder geval het volgende ervaart:

 • Je hebt een duidelijk angst of vrees voor een specifiek object of (sociale) situatie, of de angst voor een paniekaanval.
 • Ondanks dat jij deze angst sterk voelt, weet je ergens dat deze buiten proportie is ten opzichte van het werkelijke gevaar.

Lichamelijk kan angst leiden tot een aantal herkenbare klachten. Klachten bestaan uit hartkloppingen, zweten, benauwdheid, misselijkheid, en het gevoel hebben te stikken. De klachten spelen op in de specifieke situatie die jou bang maakt. Je kunt meerdere klachten tegelijk ervaren, maar dat hoeft niet.

Welke soorten angststoornissen zijn er?

 • Piekerstoornis
 • Straatvrees
 • Paniekstoornis
 • Sociale fobie
 • Dwangstoornis
 • Post-traumatische stressstoornis

Leer meer over de specifieke angststoornissen. 

Het verschil tussen een angststoornis en een piekerstoornis

Een angststoornis is iets anders dan een piekerstoornis. Een piekerstoornis ontstaat uit een specifieke angst. De angststoornis is een overkoepelende term. Er zijn dus verschillende soorten angststoornissen waarvan een piekerstoornis er één is. 

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van een angststoornis?

De oorzaken van een angststoornis variëren, het zit deels in je genen en deels is het doordat het versterkt wordt in je opvoeding, door de manier waarop je informatie vanuit je omgeving verwerkt of door een ingrijpende gebeurtenis zoals een auto-ongeluk. 

De gevolgen van een angststoornis zijn groot. Je onderschat jezelf, merkt het aan je fysieke en mentale gezondheid, prestaties en sociale leven. Je kunt ook depressieve klachten ontwikkelen.

Hoe behandel of verwerk je een angststoornis?

De meest gebruikte en evidence-based behandelingsmethode bij een angststoornis is cognitieve gedragstherapie (CGT). De therapie draait om gedachten die jij hebt over gebeurtenissen en situaties. Jouw gedachten spelen een grote rol bij jouw gedrag en hoe jij je op dat moment voelt. Door je daarop te focussen en ermee om te leren gaan zet je stappen vooruit. 

Tijdens de behandeling van een angststoornis helpt je psycholoog je andere en meer helpende gedachten te ontwikkelen. Je leert anders naar de situatie te kijken en er anders mee om te gaan zodat je bijvoorbeeld weer naar de supermarkt durft. 

Hulp bij een angststoornis

Houden je angstklachten aan, dan is het verstandig met een psycholoog te praten. Bij iPractice werken  we via Blended Care. Dit is een combinatie tussen online en offline therapie. Je voert face-to-face gesprekken met een spreekkamer psycholoog, en je hebt tussendoor toegang tot een online psycholoog. Zo kun je jouw vragen stellen en gedachten delen wanneer jij wilt. 

Maak kennis met onze erkende psychologen

Ervaringen

"Ik ervaarde het vooral als een gezamenlijk proces waarin echt naar me geluisterd werd en me ruimte werd gegeven om echt een goede afweging te kunnen maken."

Anoniem, Aug 2020

“Zeker tevreden, met name de laagdrempeligheid en het op gemak stellen. Bij eerdere verwijzingen kreeg ik - door de lange wachttijd - al snel het gevoel te worden afgehouden en nu had ik dat niet en voelde ik mij serieus genomen”

Anoniem, Sept 2020

"Kundig, efficiënt, doeltreffend"

Anoniem, Sept 2020

Bekijk ook onze beoordelingen op ZorgKaartNederland (9+)

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.