iPractice biedt iedereen:

Wat is angststoornis & symptomen

Auteur : Simone Bosters

Gecontroleerd door psycholoog : Gijs Coppens

Iedereen is wel eens bang. Maar wat als die angsten je dagelijkse functioneren in de weg zitten? Lees meer over wat een angststoornis precies is en hoe je dit herkent aan de mentale en lichamelijke klachten.

In dit artikel

 1. Wat is een angststoornis?
 2. Wat zijn de oorzaken en gevolgen van een angststoornis?
 3. Wat zijn symptomen van een angststoornis?
 4. Het verschil tussen een angststoornis en een piekerstoornis
 5. Wat kan ik doen bij een angststoornis?
 6. Ervaringen angststoornis
 7. Veelgestelde vragen

 

iPractice biedt iedereen:

Wat is een angststoornis?

Je hebt een angststoornis wanneer je angsten je dagelijkse leven significant belemmeren. Angst is een emotie die je ervaart. Het is een menselijke en gezonde reactie op een gevaarlijke of bedreigende situatie. Je herkent angst aan onder andere koude handen, sneller ademen of kortademigheid, zweten, onrust in armen en benen, een knoop in je maag en een algeheel trillerig gevoel. Het voelen van angst is functioneel. Angst zorgt er bijvoorbeeld voor dat je wegrent in een gevaarlijke situatie. Als angst echter steeds vaker opkomt in ongevaarlijke situaties en het belemmert je in het dagelijkse leven, is er sprake van een angststoornis.

Als je een angststoornis hebt, voel je terugkerende heftige angsten, of heb je last van milde maar continu aanwezige angsten. En dat terwijl er eigenlijk geen echt gevaar is. Je voelt je onrustig, piekert veel en bent nerveus. Je hebt het gevoel dat je steeds maar op je hoede moet zijn, en dat je daardoor altijd ‘aan’ staat. Ontspanning kun je maar moeilijk vinden.

Er zijn verschillende soorten angststoornis. Elke angststoornis heeft andere oorzaken en elke angststoornis vergt een andere aanpak om tot een oplossing te komen. We zetten 7 soorten angststoornissen voor je op een rij:

Lees hier meer over de verschillende soorten angststoornis.

 

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van een angststoornis?

De oorzaken van een angststoornis variëren. Het zit deels in je genen en deels is het doordat het versterkt wordt in je opvoeding, door de manier waarop je informatie vanuit je omgeving verwerkt of door een ingrijpende gebeurtenis zoals een auto-ongeluk.

De gevolgen van angstklachten zijn groot. Je onderschat jezelf, merkt het aan je fysieke en mentale gezondheid, prestaties en sociale leven.

 

Wat zijn symptomen van een angststoornis?

Bij een angststoornis voel je extreme angst in een bepaalde situatie of continue angstige gevoelens. Je bent meer gespannen en dit leidt tot symptomen zoals piekeren, rusteloosheid en prikkelbaarheid. Daarnaast zijn ook slaapproblemen, vermoeidheid, concentratieproblemen en klachten in de spieren typische kenmerken.

Een aantal van de meest voorkomende symptomen van een angststoornis zijn:

Algemene kenmerken angststoornis

 • De angst belemmert het dagelijks functioneren;
 • De angst is overdreven of onredelijk. Vaak weet de persoon dit zelf ook;
 • Er is sprake van vermijding. Situaties of gedachten worden vermeden.

Lichamelijke symptomen angst

 • Zweten
 • Koude rillingen
 • Druk op de borst
 • Duizeligheid
 • Beven
 • Hartkloppingen
 • Benauwdheid
 • Tintelingen in de handen en/of voeten

Ook fysieke klachten zoals een droge mond, misselijkheid, maagpijn en zelfs braken of diarree gelden als symptomen van een angststoornis. 

Mentale klachten angst

 • Stress
 • Piekeren
 • Slaapproblemen
 • Concentratieproblemen
 • Vermoeidheid
 • Prikkelbaarheid
 • Verwardheid
 • Het gevoel controle te verliezen

 

Het verschil tussen een angststoornis en een piekerstoornis

Een angststoornis is iets anders dan een gegeneraliseerde angststoornis. Ook wel piekerstoornis genoemd. Een piekerstoornis ontstaat uit een specifieke angst. De angststoornis is een overkoepelende term. Er zijn dus verschillende soorten angststoornissen waarvan een piekerstoornis er één is.

 

Wat kan ik doen bij een angststoornis?

 • Lees tips om beter om te gaan met angststoornis of ontdek welke verschillende behandelingsvormen bestaan om angststoornissen effectief te behandelen. Een veel toegepaste en evidence-based behandelingsmethode bij een angststoornis is cognitieve gedragstherapie (CGT).
 • Is zelfhulp bij een angststoornis niet voldoende en houden je angstklachten aan? Het is verstandig om dan met een psycholoog te praten.

iPractice werkt via Blended Care. Dit is een combinatie tussen online en offline therapie. Je voert face-to-face gesprekken met een spreekkamer psycholoog en je hebt tussendoor toegang tot een online psycholoog. Zo kun je jouw vragen stellen en gedachten delen wanneer jij wilt. Bel vrijblijvend met 085-1308900 en krijg direct een psycholoog aan de lijn. Samen bespreken jullie de mogelijkheden.

 

Ervaringsverhalen angststoornis

Lees meer over een angststoornis door de ogen van ervaringsdeskundigen Whesley en Emma. Zij gingen met ons in gesprek over hun angststoornis en delen hun ervaringsverhaal van hun behandeling bij iPractice.

 


Veelgestelde vragen

Hoe voelt angst?

Iedereen voelt angst op zijn eigen manier. Maar vaak voel je je onrustig, prikkelbaar en voel je spanning in je borst. Fysieke symptomen die je kan voelen zijn koude rillingen, hartkloppingen, druk op de borst, duizeligheid, beven, benauwdheid en tintelingen in de handen en/of voeten.

Kan je zomaar een angststoornis krijgen?

Angst is een normale veelvoorkomende reactie op dreiging en gevaar. Wanneer je angst buitensporig wordt of leven nadelig beïnvloedt, kan er sprake zijn van een angststoornis. Waarom de een wel en de ander geen een angststoornis ontwikkeld heeft met verschillende factoren te maken, zoals: omgevingsfactoren (bv. opgegroeid met een angstige ouder), specifieke ervaringen (bv. turbulentie in een vliegtuig), ingrijpende gebeurtenissen (overval) en psychische factoren (coping).

Kun je gek worden van angst?

Nee, je wordt niet gek van angst. Angst is een emotie. Elke emotie neemt eerst toe, daarna bereikt het een piek en neemt het weer af. Als we niets zouden doen met de emotie en het lichamelijke gevoel, duurt het maar 90 seconden. Vaak verzetten we ons er tegen waardoor de heftigheid van de gevoelens toeneemt. Gek worden, dat gebeurt niet.

GZ-Psycholoog : Gijs Coppens

“Wanneer er sprake is van een angststoornis is het alsof jouw interne alarm te gevoelig staat afgesteld. Wanneer je dit valse alarm leert herkennen zul je je er ook minder door laten leiden.“

Psychologen gespecialiseerd in angststoornissen

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Nine Gramberg

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Simone das Dores

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Keri Mans

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Zoila Knel

Wat cliënten met angststoornis zeggen over hun behandeling

"Ik ben heel erg tevreden over de zorg die ik heb gekregen. Ik heb veel inzicht gekregen in mijn klachten en de verbanden die hierbij kwamen kijken. In plaats van apart te kijken naar elke klacht, werd er naar het totaal plaatje gekeken. Hierdoor kwam ik ook tot inzichten die ik zelf nooit zou zien. Ik voelde me erg gehoord en serieus genomen."

Waardering: 9.2 | 12 apr 2021

"Professioneel, kundig èn warm en ondersteunend. Fijne combinatie van face-to-face gesprekken, telefonische gesprekken en contact via de speciale beveiligde app. Eerder heb ik elders gesprekken gehad, nu heb ik voor het eerst het gevoel dat het wél zal beklijven. Met vertrouwen de reeks gesprekken afgesloten."

Waardering: 10 | 5 mrt 2020

"Mijn psychologen waren werkelijk fantastisch. Ze hebben mij enorm geholpen om mijn leven weer op de rails te krijgen, en ik had het niet beter kunnen treffen. Therapie blijft altijd werk, maar met hun support voelde alles weer dragelijk."

Waardering: 9.3 | 16 jul 2021

Meer waarderingen angststoornissen - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.

Behandelingen & gerelateerde klachten