Home > Klachten > Angststoornis

Angststoornis

085-1308900

Iedereen is wel eens bang. Maar wat als die angsten je dagelijkse functioneren in de weg zitten? Lees over wat een angststoornis precies is en hoe je angst herkent aan de mentale en lichamelijke klachten.

Wat is een angststoornis?

Als angst vaak of vaker opkomt in ongevaarlijke of niet-bedreigende situaties en het belemmert je in het dagelijkse leven is er sprake van een angststoornis.

Angst is een emotie die je ervaart. Het is een menselijke en gezonde reactie op een gevaarlijke of bedreigende situatie. Het voelen van angst is dus functioneel. Angst zorgt er bijvoorbeeld voor dat je wegrent in een gevaarlijke situatie. De functie van angst wordt minder functioneel en zelfs storend als angst opkomt buiten de typische, functionele gevallen.

 

Wanneer heb je een angststoornis?

Je hebt een angststoornis wanneer je angsten je dagelijkse leven significant belemmeren. Je herkent angst aan onder andere koude handen, sneller ademen of kortademigheid, zweten, onrust in armen en benen, een knoop in je maag en een algeheel trillerig gevoel.

Als je een angststoornis hebt, voel je terugkerende heftige angsten, of heb je last van milde maar continu aanwezige angsten. En dat terwijl er eigenlijk geen echt gevaar is. Je voelt je onrustig, piekert veel en bent nerveus. Je hebt het gevoel dat je steeds maar op je hoede moet zijn, en dat je daardoor altijd ‘aan’ staat. Ontspanning kun je maar moeilijk vinden.

Er zijn verschillende soorten angststoornis. Elke angststoornis heeft andere oorzaken en elke angststoornis vergt een andere aanpak om tot een oplossing te komen. Acht veelvoorkomende soorten angststoornissen zijn:

 

Wat zijn symptomen van een angststoornis?

Een aantal van de meest voorkomende symptomen van een angststoornis zijn:

 • extreme angst in een bepaalde situatie of continue angstige gevoelens
 • angst belemmert het dagelijks functioneren;
 • angst is overdreven of onredelijk. Vaak weet de persoon dit zelf ook;
 • je bent meer gespannen en dit leidt tot symptomen zoals piekeren, rusteloosheid en prikkelbaarheid;
 • ook zijn slaapproblemen, vermoeidheid, concentratieproblemen en klachten in de spieren typische kenmerken;
 • je neigt naar vermijding. Situaties of gedachten worden vermeden.

 

Lichamelijke symptomen van een angststoornis

 • Zweten
 • Koude rillingen
 • Druk op de borst
 • Duizeligheid
 • Beven
 • Hartkloppingen
 • Benauwdheid
 • Tintelingen in de handen en/of voeten

Ook fysieke klachten zoals een droge mond, misselijkheid, maagpijn en zelfs braken of diarree gelden als verschijnselen.

 

Mentale klachten angststoornis

 

Wat zijn oorzaken en gevolgen van een angststoornis?

De oorzaken van een angststoornis variëren. Het zit deels in je genen en deels is het doordat het versterkt wordt in je opvoeding, door de manier waarop je informatie vanuit je omgeving verwerkt of door een ingrijpende gebeurtenis zoals een auto-ongeluk.

De gevolgen van angstklachten kunnen groot zijn. Neem klachten van angst serieus. Je onderschat jezelf snel. Klachten hebben direct invloed op je fysieke en mentale gezondheid, (werk)prestaties en sociale leven.

 

Het verschil tussen een angststoornis en een piekerstoornis

Een angststoornis is iets anders dan een gegeneraliseerde angststoornis. Ook wel piekerstoornis genoemd. Een piekerstoornis ontstaat uit een specifieke angst. De angststoornis is een overkoepelende term. Er zijn dus verschillende soorten angststoornissen waarvan een piekerstoornis er één is.

 

Wat kan ik doen bij een angststoornis?

 

Hulp

publish-icon Gepubliceerd - 22 apr 2021
Wanneer er sprake is van een angststoornis is het alsof jouw interne alarm te gevoelig staat afgesteld. Wanneer je dit valse alarm leert herkennen zul je je er ook minder door laten leiden.
gijs coppens ipractice psycholoog
GZ-Psycholoog Gijs Coppens

iPractice biedt iedereen:

 • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
 • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
 • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies
085-1308900

Psychologen gespecialiseerd in angststoornis

mirjam van der brug ipractice psycholoog

Mirjam van der Brug

carlos hoogenboom ipractice psycholoog

Carlos Hoogenboom

biance_peters_psychologist_ipractice

Bianca Peters

fatima_noorzai_psychologist-ipractice

Fatima Noorzai

Wat cliënten met angststoornis zeggen over hun behandeling

"Ik ben heel erg tevreden over de zorg die ik heb gekregen. Ik heb veel inzicht gekregen in mijn klachten en de verbanden die hierbij kwamen kijken. In plaats van apart te kijken naar elke klacht, werd er naar het totaal plaatje gekeken. Hierdoor kwam ik ook tot inzichten die ik zelf nooit zou zien. Ik voelde me erg gehoord en serieus genomen."

Waardering: 9.2 | 12 apr 2021

"Professioneel, kundig èn warm en ondersteunend. Fijne combinatie van face-to-face gesprekken, telefonische gesprekken en contact via de speciale beveiligde app. Eerder heb ik elders gesprekken gehad, nu heb ik voor het eerst het gevoel dat het wél zal beklijven. Met vertrouwen de reeks gesprekken afgesloten."

Waardering: 10 | 5 mrt 2020

"Mijn psychologen waren werkelijk fantastisch. Ze hebben mij enorm geholpen om mijn leven weer op de rails te krijgen, en ik had het niet beter kunnen treffen. Therapie blijft altijd werk, maar met hun support voelde alles weer dragelijk."

Waardering: 9.3 | 16 jul 2021

Meer waarderingen angststoornissen - ZorgkaartNederland