iPractice biedt iedereen:

Wat is een angststoornis?

Auteur : Gijs Coppens

Laatst geüpdatet: 5 november 2021
Het voelen van angst is heel functioneel. Angst zorgt er bijvoorbeeld voor dat je wegrent in een gevaarlijke situatie. Als angst steeds vaker opkomt in ongevaarlijke situaties kan dit je in het dagelijkse leven belemmeren. Je voelt je steeds angstiger, dus je hebt er last van in je dagelijkse activiteiten. Je zal sociale contacten vermijden om het gevoel van angst te voorkomen. Als de angst langdurig aanhoudt en
het je dagelijks functioneren verstoort, is er sprake van een angststoornis.

In dit artikel

 1. Wat zijn symptomen van een angststoornis?
 2. Welke soorten angststoornis zijn er?
 3. Het verschil tussen een angststoornis en een piekerstoornis
 4. Wat zijn de oorzaken en gevolgen van een angststoornis?
 5. Hoe behandel of verwerk je een angststoornis
 6. Hulp bij een angststoornis

 

iPractice biedt iedereen:

Wat zijn symptomen van een angststoornis?

Een angststoornis kan je herkennen door verschillende symptomen. Herkenbare klachten zijn een duidelijk angst of vrees voor een specifiek object of (sociale) situatie, of de angst voor een paniekaanval. Ondanks dat jij deze angst sterk voelt, weet je ergens dat deze buiten proportie is ten opzichte van het werkelijke gevaar. Je bent meer gespannen, wat weer leidt tot symptomen zoals piekeren, rusteloosheid en prikkelbaarheid. Daarnaast zijn ook slaapproblemen, vermoeidheid, concentratieproblemen en klachten in de spieren typische kenmerken. 

Als een angststoornis ergere vormen aanneemt, is verward zijn een typerende klacht. Je weet bijvoorbeeld niet goed meer waar je bent of wie je bent. Of je hebt het gevoel dat je de controle over jezelf verliest, dat je gek wordt of zelfs dood gaat. 

 

Lichamelijke klachten angststoornis

Lichamelijk kan angst leiden tot klachten als hartkloppingen, zweten, benauwdheid, misselijkheid en het gevoel hebben te stikken. De klachten spelen op in de specifieke situatie die jou bang maakt. Je kunt meerdere klachten tegelijk ervaren, maar dat hoeft niet. 

Een angststoornis kan bovendien leiden tot de volgende fysieke symptomen:

 • Zweten
 • Koude rillingen
 • Duizeligheid
 • Beven
 • Hartkloppingen
 • Benauwdheid
 • Tintelingen in de handen en/of voeten

Ook fysieke klachten zoals een droge mond, maagpijn en zelfs braken of diarree komen voor bij een angststoornis. 

 

Welke soorten angststoornissen zijn er?

De meest voorkomende angststoornissen zijn:

Lees verder over de verschillenden soorten angststoornissen

 

Het verschil tussen een angststoornis en een piekerstoornis

Een angststoornis is iets anders dan een piekerstoornis. Een piekerstoornis ontstaat uit een specifieke angst. De angststoornis is een overkoepelende term. Er zijn dus verschillende soorten angststoornissen waarvan een piekerstoornis er één is. 

 

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van een angststoornis?

De oorzaken van een angststoornis variëren. Soms is het genetisch bepaald. Het kan dan ook versterkt worden tijdens je opvoeding. Maar ook de manier waarop je informatie vanuit de omgeving verwerkt kan bijdragen. Heb je een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt zoals een auto-ongeluk? Het zou goed kunnen dat je een sterke angst hebt ontwikkeld voor autorijden.

De gevolgen van angstklachten kunnen significant zijn en groter dan je zelf doorhebt. Een typisch gevolg is jezelf onderschatten. Maar het heeft ook effect op je fysieke en mentale gezondheid, prestaties en sociale leven. Je kunt ook depressieve klachten ontwikkelen. 

 

Hoe behandel of verwerk je een angststoornis?

De meest gebruikte en evidence-based behandelingsmethode bij een angststoornis is cognitieve gedragstherapie (CGT). De therapie draait om gedachten die jij hebt over gebeurtenissen en situaties. Jouw gedachten spelen een grote rol bij jouw gedrag en hoe jij je op dat moment voelt. Door je daarop te focussen en ermee om te leren gaan zet je stappen vooruit. 

Tijdens de behandeling van een angststoornis helpt je psycholoog je andere en meer helpende gedachten te ontwikkelen. Je leert anders naar de situatie te kijken en er anders mee om te gaan zodat je bijvoorbeeld weer naar de supermarkt durft.

 

Hulp bij een angststoornis

Houden je angstklachten aan, dan is het verstandig met een psycholoog te praten. Bij iPractice werken we via Blended Care. Dit is een combinatie tussen online en offline therapie. Je voert face-to-face gesprekken met een spreekkamer psycholoog en je hebt tussendoor toegang tot een online psycholoog. Zo kun je jouw vragen stellen en gedachten delen wanneer jij wilt. 

 

Auteur : Gijs Coppens

GZ-Psycholoog

“Wanneer er sprake is van een angststoornis is het alsof jouw interne alarm te gevoelig staat afgesteld. Wanneer je dit valse alarm leert herkennen zul je je er ook minder door laten leiden.“

Psychologen gespecialiseerd in angststoornissen

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Nine Gramberg

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Simone das Dores

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Keri Mans

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Zoila Knel

Wat cliënten met angststoornis zeggen over hun behandeling

"Mijn behandeling bij Ipractice is erg goed verlopen. Vanaf de intake tot aan de laatste sessie heb ik het gevoel gehad dat de medewerkers mij serieus namen, hun best deden om met mij mee te denken en mij zo goed mogelijk hebben geprobeerd te helpen met mijn problemen. Het was altijd erg makkelijk om de afspraken te maken en als een geplande afspraak toch even niet goed uit kwam was het geen probleem om deze te verzetten. Ik heb veel informatie gekregen over de werking van de geest en ben die ook een stuk beter gaan begrijpen. Verder heb ik genoeg tools aangeboden gekregen om mijn geest te trainen en daarmee mijn problemen aan te pakken. "

Waardering: 9.2 | 18 okt 2021

"Ik voelde me gehoord. Er werd direct een passend behandelplan opgesteld en het plan werd bij elke sessie geëvalueerd en zonodig aangepast. Ik werd op een heel vrijblijvende manier gestimuleerd actief met mijn behandelplan aan de slag te gaan. Dit gaf mij stimulans om te blijven werken aan mijn herstel. Ik ben heel erg blij dat ik bij deze praktijk de hulp kon krijgen die ik zo hard nodig had. Een absolute aanrader!"

Waardering: 9.8 | 2 aug 2021

"Ik ben heel erg tevreden over de zorg die ik heb gekregen. Ik heb veel inzicht gekregen in mijn klachten en de verbanden die hierbij kwamen kijken. In plaats van apart te kijken naar elke klacht, werd er naar het totaal plaatje gekeken. Hierdoor kwam ik ook tot inzichten die ik zelf nooit zou zien. Ik voelde me erg gehoord en serieus genomen."

Waardering: 9.2 | 12 apr 2021

Meer waarderingen angststoornissen - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.

Behandelingen & gerelateerde klachten