Ik heb een angststoornis

Auteur : Simone Bosters

Gecontroleerd door psycholoog : Gijs Coppens

Iedereen is wel eens bang. Maar wat als die angsten je dagelijkse functioneren in de weg zitten? Lees over wat een angststoornis precies is en hoe je angst herkent aan de mentale en lichamelijke klachten.

 

Snel navigeren naar

iPractice biedt:

Wat is een angststoornis?

Als angst vaak of vaker opkomt in ongevaarlijke of niet-bedreigende situaties en het belemmert je in het dagelijkse leven is er sprake van een angststoornis.

Angst is een emotie die je ervaart. Het is een menselijke en gezonde reactie op een gevaarlijke of bedreigende situatie. Het voelen van angst is dus functioneel. Angst zorgt er bijvoorbeeld voor dat je wegrent in een gevaarlijke situatie. De functie van angst wordt minder functioneel en zelfs storend als angst opkomt buiten de typische, functionele gevallen.

 

Wanneer heb je een angststoornis?

Je hebt een angststoornis wanneer je angsten je dagelijkse leven significant belemmeren. Je herkent angst aan onder andere koude handen, sneller ademen of kortademigheid, zweten, onrust in armen en benen, een knoop in je maag en een algeheel trillerig gevoel.

Als je een angststoornis hebt, voel je terugkerende heftige angsten, of heb je last van milde maar continu aanwezige angsten. En dat terwijl er eigenlijk geen echt gevaar is. Je voelt je onrustig, piekert veel en bent nerveus. Je hebt het gevoel dat je steeds maar op je hoede moet zijn, en dat je daardoor altijd ‘aan’ staat. Ontspanning kun je maar moeilijk vinden.

Er zijn verschillende soorten angststoornis. Elke angststoornis heeft andere oorzaken en elke angststoornis vergt een andere aanpak om tot een oplossing te komen. We zetten 7 soorten angststoornissen voor je op een rij:

 

Wat zijn symptomen van een angststoornis?

Een aantal van de meest voorkomende symptomen van een angststoornis zijn:

 • Bij een angststoornis voel je extreme angst in een bepaalde situatie of continue angstige gevoelens.
 • De angst belemmert het dagelijks functioneren.
 • De angst is overdreven of onredelijk. Vaak weet de persoon dit zelf ook.
 • Je bent meer gespannen en dit leidt tot symptomen zoals piekeren, rusteloosheid en prikkelbaarheid.
 • Ook zijn slaapproblemen, vermoeidheid, concentratieproblemen en klachten in de spieren typische kenmerken.
 • Er is sprake van vermijding. Situaties of gedachten worden vermeden.

 

Lichamelijke symptomen angststoornis

 • Zweten
 • Koude rillingen
 • Druk op de borst
 • Duizeligheid
 • Beven
 • Hartkloppingen
 • Benauwdheid
 • Tintelingen in de handen en/of voeten

Ook fysieke klachten zoals een droge mond, misselijkheid, maagpijn en zelfs braken of diarree gelden als verschijnselen van een angststoornis. 

 

Mentale klachten angststoornis

 • Stress
 • Piekeren
 • Slaapproblemen
 • Concentratieproblemen
 • Vermoeidheid
 • Prikkelbaarheid
 • Verwardheid
 • Het gevoel controle te verliezen

 

Wat zijn oorzaken en gevolgen van een angststoornis?

De oorzaken van een angststoornis variëren. Het zit deels in je genen en deels is het doordat het versterkt wordt in je opvoeding, door de manier waarop je informatie vanuit je omgeving verwerkt of door een ingrijpende gebeurtenis zoals een auto-ongeluk.

De gevolgen van angstklachten kunnen groot zijn. Neem klachten van angst serieus. Je onderschat jezelf snel. Klachten hebben direct invloed op je fysieke en mentale gezondheid, (werk)prestaties en sociale leven.

 

Het verschil tussen een angststoornis en een piekerstoornis

Een angststoornis is iets anders dan een gegeneraliseerde angststoornis. Ook wel piekerstoornis genoemd. Een piekerstoornis ontstaat uit een specifieke angst. De angststoornis is een overkoepelende term. Er zijn dus verschillende soorten angststoornissen waarvan een piekerstoornis er één is.

 

Wat kan ik doen bij een angststoornis?

iPractice werkt via Blended Care. Dit is een combinatie tussen online en offline therapie. Je voert face-to-face gesprekken met een spreekkamer psycholoog en je hebt tussendoor toegang tot een online psycholoog. Zo kun je jouw vragen stellen en gedachten delen wanneer jij wilt. Bel vrijblijvend met 085-1308900 en krijg direct een psycholoog aan de lijn. Samen bespreken jullie de mogelijkheden.

 

Ervaringsverhalen angststoornis

Lees meer over een angststoornis door de ogen van ervaringsdeskundigen Whesley en Emma. Zij gingen met ons in gesprek over hun angststoornis en delen hun ervaringsverhaal van hun behandeling bij iPractice.

 

GZ-Psycholoog : Gijs Coppens

“Wanneer er sprake is van een angststoornis is het alsof jouw interne alarm te gevoelig staat afgesteld. Wanneer je dit valse alarm leert herkennen zul je je er ook minder door laten leiden.“

Psychologen gespecialiseerd in angststoornissen

nine gramberg ipractice psycholoog

Nine Gramberg

simone das dores ipractice psycholoog

Simone das Dores

keri mans ipractice psycholoog

Keri Mans

Samantha Saxton ipractice psycholoog

Sam Saxton

Wat cliënten met angststoornis zeggen over hun behandeling

"Ik ben heel erg tevreden over de zorg die ik heb gekregen. Ik heb veel inzicht gekregen in mijn klachten en de verbanden die hierbij kwamen kijken. In plaats van apart te kijken naar elke klacht, werd er naar het totaal plaatje gekeken. Hierdoor kwam ik ook tot inzichten die ik zelf nooit zou zien. Ik voelde me erg gehoord en serieus genomen."

Waardering: 9.2 | 12 apr 2021

"Professioneel, kundig èn warm en ondersteunend. Fijne combinatie van face-to-face gesprekken, telefonische gesprekken en contact via de speciale beveiligde app. Eerder heb ik elders gesprekken gehad, nu heb ik voor het eerst het gevoel dat het wél zal beklijven. Met vertrouwen de reeks gesprekken afgesloten."

Waardering: 10 | 5 mrt 2020

"Mijn psychologen waren werkelijk fantastisch. Ze hebben mij enorm geholpen om mijn leven weer op de rails te krijgen, en ik had het niet beter kunnen treffen. Therapie blijft altijd werk, maar met hun support voelde alles weer dragelijk."

Waardering: 9.3 | 16 jul 2021

Meer waarderingen angststoornissen - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.

Behandelingen & gerelateerde klachten