iPractice biedt iedereen:

Auteur : Gijs Coppens

Laatst geüpdatet: 5 november 2021
Angsttherapie is er in verschillende vormen. Je kunt daarmee in veel gevallen je angststoornis overwinnen zonder medicatie. Dat betekent dat je er helemaal vanaf kunt komen, zonder dat je afhankelijk wordt van specifieke medicijnen.

In dit artikel

  1. Soorten angststoornis behandelingen
  2. Wat te doen bij een angststoornis?
  3. Hulp bij een angststoornis

 

Welke soorten behandelingen zijn er bij een angststoornis?

  1. CGT.
    Binnen de beschikbare soorten behandelingsmethoden is cognitieve gedragstherapie (CGT) de meest gebruikte vorm.
    De therapie draait om jouw gedachten over gebeurtenissen en situaties, omdat die een grote rol spelen in hoe jij je gedraagt en je voelt. Ben jij bijvoorbeeld bang om flauw te vallen als je een drukke metro in stapt? De metro levert je een angstig gevoel op, dus je zal die proberen te vermijden.Met CGT leer je daar anders over te denken. Is er misschien een andere interpretatie mogelijk van wat je ervaart en voelt? Je leert je anders te gedragen in situaties waar je angst van krijgt. Je ervaart op die manier zelf dat je de situatie niet hoeft te vermijden, waardoor de angst afneemt. Het is een veelgebruikte behandeling voor angststoornissen.
  2. ACT. Naast CGT is een veel gebruikte vorm de Acceptance and Commitment Therapie. De theorie gaat ervan uit dat je in je leven onvermijdelijk op hindernissen zal stuiten. De behandeling biedt je hulpmiddelen om beter om te gaan met vervelende gedachten, moeilijke emoties en onaangename lichaamsgewaarwordingen.

iPractice biedt iedereen:

 

Wat kan ik zelf doen bij een angststoornis?

Het is belangrijk om voldoende te bewegen, regelmatig naar buiten te gaan en gezond te eten. Daar zal je beter van slapen, zodat je minder stress en angst ervaart.

Daarnaast is het verstandig om regelmatig te praten met anderen, ook over de angsten die je ervaart. Vertel het bijvoorbeeld vrienden, familie en natuurlijk je partner. Het is geen officiële angst therapie, maar je legt wel alvast een goede basis voor het omgaan met de angst.

 

Hulp bij een angststoornis

Blijven je angstklachten aanhouden? Dan is het verstandig om in gesprek te gaan met je huisarts of een psycholoog. Bij iPractice behandelen we via Blended Care. Dit is een combinatie tussen online en offline therapie. Je voert face-to-face gesprekken met een spreekkamer psycholoog, en je hebt tussendoor toegang tot een online psycholoog. Zo kun je jouw vragen stellen en gedachten delen wanneer jij wilt. 

 

Auteur : Gijs Coppens

GZ-Psycholoog

“In de behandeling zul je meer inzicht krijgen in de gedachten die jou angstig maken en hoe je daar anders mee om kunt gaan.“

Psychologen met ervaring in het behandelen van angststoornissen

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Gijs Coppens

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Nine Gramberg

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Keri Mans

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Sam Saxton

Wat cliënten met angststoornis zeggen over hun behandeling

"Ik voelde me gehoord. Er werd direct een passend behandelplan opgesteld en het plan werd bij elke sessie geëvalueerd en zonodig aangepast. Ik werd op een heel vrijblijvende manier gestimuleerd actief met mijn behandelplan aan de slag te gaan. Dit gaf mij stimulans om te blijven werken aan mijn herstel. Ik ben heel erg blij dat ik bij deze praktijk de hulp kon krijgen die ik zo hard nodig had. Een absolute aanrader!"

Waardering: 9.8 | 2 aug 2021

"Bij ipractice wordt er gebruik gemaakt van online gesprekken en 'real live' gesprekken. Deze combinatie was voor mij persoonlijk heel erg fijn, de online gesprekken waren fijn omdat het me praktische tips gaf en verder ging op wat ik besproken had in de real live gesprekken. Deze gesprekken waren dan ook wat diepgaander. Ik heb het heel erg fijn gevonden, ik voelde me gehoord en geholpen."

Waardering: 10 | 21 apr 2021

"Ik ben bij iPractice supergoed geholpen door beide behandelaars. De ervaring dat er niet alleen wordt gekeken naar het kernprobleem, maar ook naar alle zaken die hierop van invloed kunnen zijn heb ik niet eerder zo meegemaakt. Hierdoor zijn er dingen behandeld waarvan ik niet eens wist dat ik er mee zat (en die uiteindelijk bleken te leiden tot het kernprobleem....). Het pand in Utrecht is echt bijzonder mooi, echter als je wat slechter ter been bent zijn de trappen wel een dingetje. Fijn daarom was dat de behandelingen online konden plaatsvinden. En ook dat tussen de behandelingen door er contact kon zijn via een beveiligde chat als het even wat minder goed ging. Al met al, alleen maar positieve gevoelens bij deze behandeling en deze praktijk!"

Waardering: 9.7 | 26 mei 2021

Meer waarderingen angststoornissen - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.