iPractice biedt iedereen:

Omgaan met angst

Auteur : Gijs Coppens

Laatst geüpdatet: 5 november 2021
Je kunt beter omgaan met angst wanneer je dit deelt met anderen. Heb je dus last van angstgedachten die gevolgen hebben voor je concentratie, je slaap en bijvoorbeeld je sociale activiteiten? Ga in gesprek met familie, vrienden en je partner. Blijf je toch angstgevoelens houden? Spreek met een huisarts of een psycholoog.

In dit artikel

 1. Hoe kan je leren omgaan met een angststoornis?
 2. Wat kun je zelf doen bij een angststoornis?
 3. Tips voor je omgeving

 

Hoe kan je leren omgaan met een angst?

Bedenk je bij angstige gevoelens dat die na 60 tot 90 minuten weer weggaan. Probeer aan zoveel mogelijk activiteiten deel te blijven nemen.

Let op: het is niet altijd verstandig om je angsten onder ogen te komen. Doe dit in passende stappen die bij jou passen. Weet je niet zeker wat goed bij jou past? Ga in gesprek met je huisarts of een psycholoog.

iPractice biedt iedereen:

 

Wat kun je zelf doen bij een angststoornis?

Zorg met deze praktische tips voor een stabiele basis:

 • Meer bewegen
  Beweging is goed voor lichaam én geest. Door meer te bewegen krijg je meer energie, slaap je beter en ervaar je een beter humeur. Pak de volgende keer de trap in plaats van de lift en ga op de fiets in plaats van met de auto. 
 • Ga naar buiten
  Kun je buiten bewegen? Je combineert beide tips, om er meteen beter mee om te gaan. En lukt dat niet? Een frisse neus halen helpt al, al is het maar om je gedachten even te verzetten. 
 • Eet gezond
  Koop groenten en fruit uit die je lekker lijken, om daar meer van te gaan eten. Wissel bijvoorbeeld een ongezonde snack voor een stuk fruit en drink een groentesmoothie in plaats van een glas bier, wijn of andere alcoholische drank.
 • Slaap voldoende
  Zorg dat je voldoende slaapt. Trek de stekker uit de televisie in de slaapkamer, leg je smartphone buiten de kamer aan de oplader en ga voortaan op een vaste tijd naar bed.
 • Leer je ontspannen
  Heb je moeite om te ontspannen? Verdiep je in mindfulness om beter om te gaan met angst. Het helpt je concentreren, gaat slapeloosheid tegen en helpt je beter om te gaan met een angststoornis. 

 

Tips voor je omgeving: familie, je partner en vrienden

Wil je iemand uit jouw omgeving helpen bij het omgaan met de angststoornis? Dit zijn drie waardevolle tips voor familie, partners en vrienden:

 • Neem het serieus
  Misschien is er geen logische reden voor de angst, maar neem het serieus. Degene die je helpt weet waarschijnlijk ook niet waar het vandaan komt en heeft veel aan je begrip.
 • Geef niet direct advies
  Probeer directe adviezen te vermijden. Hoor het verhaal van de ander aan, maar pas op met goedbedoelde adviezen die ook averechts kunnen werken. Alleen luisteren helpt al.
 • Vraag terug
  Vraag door en vraag terug. Vraag naar wat jij zou kunnen doen om de ander te helpen beter om te gaan met de angst.

 

Auteur : Gijs Coppens

GZ-Psycholoog

“Met de juiste ondersteuning lukt het om stapsgewijs weer meer te ondernemen.“

Psychologen met ervaring in het behandelen van angststoornissen

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Nine Gramberg

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Keri Mans

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Shannon van Oudenaarde

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Silvija Licina

Wat cliënten met angststoornis zeggen over hun behandeling

"Mijn behandeling bij Ipractice is erg goed verlopen. Vanaf de intake tot aan de laatste sessie heb ik het gevoel gehad dat de medewerkers mij serieus namen, hun best deden om met mij mee te denken en mij zo goed mogelijk hebben geprobeerd te helpen met mijn problemen. Het was altijd erg makkelijk om de afspraken te maken en als een geplande afspraak toch even niet goed uit kwam was het geen probleem om deze te verzetten. Ik heb veel informatie gekregen over de werking van de geest en ben die ook een stuk beter gaan begrijpen. Verder heb ik genoeg tools aangeboden gekregen om mijn geest te trainen en daarmee mijn problemen aan te pakken. "

Waardering: 9.2 | 18 okt 2021

Bij ipractice wordt er gebruik gemaakt van online gesprekken en 'real live' gesprekken. Deze combinatie was voor mij persoonlijk heel erg fijn, de online gesprekken waren fijn omdat het me praktische tips gaf en verder ging op wat ik besproken had in de real live gesprekken. Deze gesprekken waren dan ook wat diepgaander. Ik heb het heel erg fijn gevonden, ik voelde me gehoord en geholpen.

Waardering: 10 | 21 apr 2021

Zojuist is mijn traject bij Ipractice afgerond. Achteraf vraag ik mij af waarom ik deze stap niet jaren eerder heb gezet. Door een eerdere ervaring elders had ik niet het idee dat ik baat zou hebben bij de gesprekken. Sanne en Sanne hebben mijn kijk op therapie totaal veranderd. Ik zou dan ook iedereen met enige twijfel aanraden toch de stap te nemen. De combinatie tussen de gesprekken en het chatten via Wire heeft mij erg goed geholpen. De momenten waar op ik vast liep kon ik dit in Wire aangeven en werd er met mij gezocht naar manieren die mij konden helpen. Ook hielp het mij heel erg dat er tussen de afspraken door contact gezocht werd, bijvoorbeeld om te vragen hoe het op dat moment ging. Zo sta je wat vaker stil bij hoe je je voelt in plaats van dat je jezelf voorbij loopt. Al met al super blij met het traject bij Ipractice, mocht ik opnieuw vastlopen zal ik zeker weer contact opnemen. Heel fijn dat dit ook makkelijk kan via Wire, ook na langere tijd!

Waardering: 9.2 | 21 jun 2021

Meer waarderingen cliënten angststoornissen - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.