Home > Klachten > Angststoornis > Omgaan met angststoornis

Omgaan met angststoornis

Omgaan met je angsten

Als je veel last hebt van angsten beïnvloedt dat je leven. Een leven zonder angsten is een illusie, maar het is wél mogelijk beter met je angstgedachten om te leren gaan. In dit artikel lees je hoe je van jouw angst af komt en angstklachten minder vat krijgen op je dagelijkse leven.

Leven met een angststoornis, wat betekent dit?

Wanneer je leeft met een angststoornis heeft dit dagelijks invloed op jouw leven. Het kan je belemmeren in je relaties, sociale contacten maar ook op je werk. Angst leidt onder anderen tot vermijdingsgedrag met als gevolg dat je minder onderneemt. Ook faalangst is een angststoornis. Het bang zijn om fouten te maken en niet bereiken wat je eigenlijk wilt doen.

Een angststoornis kan behoorlijk hardnekkig zijn. Dit zorgt ervoor dat het moeilijker is om ervan af te komen. De onderstaande adviezen kunnen je helpen om beter leren om te gaan met angstklachten. Blijft het moeilijk? Dan kan een behandeling van je angstklachten bij de psycholoog je helpen.

 

Wat kun je zelf doen bij een angststoornis?

Zorg met deze praktische tips voor een stabiele basis:

 1. Meer bewegen
  Beweging is goed voor lichaam én geest. Door meer te bewegen krijg je meer energie, slaap je beter en ervaar je een beter humeur. Pak de volgende keer de trap in plaats van de lift en ga op de fiets in plaats van met de auto. 
 2. Ga naar buiten
  Kun je buiten bewegen? Je combineert beide tips, om er meteen beter mee om te gaan. En lukt dat niet? Een frisse neus halen helpt al, al is het maar om je gedachten even te verzetten.
 3. Praat erover
  Je kunt beter omgaan met angst wanneer je dit deelt met anderen. Ga in gesprek met familie, vrienden en je partner.
 4. Eet gezond
  Koop groenten en fruit uit die je lekker lijken met het doel om daar meer van te gaan eten. Wissel bijvoorbeeld een ongezonde snack voor een stuk fruit en drink een groente smoothie in plaats van een glas bier, wijn of andere alcoholische drank.
 5. Slaap voldoende
  Zorg dat je voldoende slaapt. Trek de stekker uit de televisie in de slaapkamer, leg je smartphone buiten de kamer aan de oplader en ga voortaan op een vaste tijd naar bed.
 6. Leer te ontspannen
  Heb je moeite om te ontspannen? Verdiep je in mindfulness. Het helpt je concentreren, gaat slapeloosheid tegen en helpt je beter om te gaan met een angststoornis. 

 

Ook relevant

Let op: het is niet altijd verstandig om je angsten onder ogen te komen. Doe dit in passende stappen die bij jou passen.

publish-icon Gepubliceerd - 22 apr 2021
Met de juiste ondersteuning lukt het om stapsgewijs weer meer te ondernemen.
gijs coppens ipractice psycholoog
GZ-Psycholoog Gijs Coppens

iPractice biedt iedereen:

 • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
 • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
 • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies

Psychologen gespecialiseerd in angststoornis

Saskia Cox

Maarten Bonestroo

Romy Tolboom

carlos hoogenboom ipractice psycholoog

Carlos Hoogenboom