Home > Klachten > Angststoornis > Omgaan met angststoornis partner

Omgaan met angststoornis partner

085-1308900

Je partner, een dierbare of naaste heeft een angststoornis. Dat heeft direct invloed op jou en jullie interactie met elkaar. Een relatie kan bijvoorbeeld overschaduwd worden door angstgevoelens. Lees hoe een angststoornis een relatie kan beïnvloeden en wat je kunt doen voor de ander én jezelf!

Wat zijn de effecten van een angststoornis op een relatie?

Als je partner of een naaste een angststoornis heeft, dan heeft dit effect op de relatie of communicatie. Je voelt dat je de dierbare continu geruststellen wilt stellen. Of je gaat zelfs mee in de angst van je partner.

Bij een angststoornis ervaart iemand disproportioneel veel angst; de angst is niet in verhouding tot de situatie waarop deze emotie een reactie is. Ook is het angstgevoel vaak aanwezig. De angst is zo intens dat het dagelijks leven wordt belemmerd. Je partner ervaart zelf het effect op zijn of haar werk- en privéleven, en de stoornis heeft effect op jullie relatie met elkaar.

Veelvoorkomende situaties zijn:

  • Je moet continu geruststellen
  • Je neemt taken van je partner of dierbare over
  • Je cijfert jezelf weg
  • De angst is vaak onderwerp van gesprek
  • Je voelt je geïrriteerd of gefrustreerd dat je partner of naaste niet luistert naar je adviezen, of niet minder angstig wordt
  • Je onderneemt minder door de angst
  • Je gaat mee in de angst van de ander

 

Ondanks de angststoornis van je partner blijft gelijkwaardigheid in een relatie ontzettend belangrijk. Sta open voor het gesprek over angst en focus je tegelijkertijd op de dingen die jullie als stel sterker maken.

 

Tips voor het omgaan met de angststoornis van je partner (of dierbare)

Hier lees je tips om goed voor jezelf te zorgen, en de ander op een gezonde manier tot steun te zijn. Dit creëert ruimte en zorgt dat er aandacht blijft voor de relatie tussen jullie.

  1. Informeer jezelf
    Door kennis te hebben over angst en angststoornissen begrijp je beter waarmee je partner of naaste te dealen heeft. Dit begrip maakt dat je je beter kan inleven in wat de ander voelt en ervaart. Lees over de soorten angststoornissen om beter te kunnen herkennen welke soort angststoornis je naaste heeft. Je begrijpt beter waardoor de angst wordt getriggerd en waarom je partner of dierbare bijvoorbeeld irrationeel kan handelen.
  2. Leer een angstaanval herkennen
    Leer de signalen van een angstaanval herkennen, zodat je merkt wanneer je partner dit heeft. Vraag ook wat je dan kunt doen. Wat vindt je partner fijn?
  3. Je bent geen hulpverlener
    Als partner of naaste van een persoon met een angststoornis kan je rol helpend zijn, maar je bent geen hulpverlener. Je bent tot steun door je aanwezigheid of door de dingen die je doet of zegt, maar het blijft een informeel en gelijkwaardig contact. Realiseer je dat je niet de positie en gereedschappen van een professionele hulpverlener hebt. Je hulp als partner of dierbare is belangrijk maar kan ook beperken juist omdát jullie een (liefdes)relatie hebben.
  4. Erken de angst
    Erken dat je naaste de angst ervaart. Vaak begrijpen mensen zelf ook niet waarom ze zo bang zijn; het gevoel speelt zich af op onbewust niveau. Adviezen geven helpt meestal niet en kan zorgen voor afstand tussen jullie. Vermijd ook discussies over de angst; die lopen op niets uit.
  5. Ga niet mee in de angst van de ander
    Als je gesteld bent op iemand gebeurt het snel dat je meegaat in diens stemming. Zoals je blij wordt van iemand die vrolijk is, word je minder energiek van iemand die verdrietig is. Zo heeft de angst die je partner voelt effect op jou. Blijft goed waarnemen wat jij zelf voelt als je partner vertelt over zijn of haar angst. Als jij geen angst voelt, ga dan ook niet mee in de angst van je naaste.
  6. Geef je eigen grenzen aan
    Een angststoornis is vaak hardnekkig. Als je partner of dierbare eenmaal een stoornis heeft ontwikkeld, duurt het vaak geruime tijd voordat hij of zij ermee kan leven, of er vanaf is. Help je zodanig veel dat je jezelf wegcijfert, dan is dat geen duurzame strategie. Wanneer je jezelf langdurig op de tweede plaats zet, ontwikkel je zelf ook klachten! Voel dus waar je grenzen liggen en geef die aan. In een rustig gesprek leg je het uit. Dit geeft duidelijkheid aan je partner of naaste; wat op zich ook helpend is.
  7. Doe plezierige activiteiten samen
    Een angststoornis drukt vaak een nare stempel op de relatie. Het is van belang om samen ook luchtigheid en plezier te blijven hebben. Ga er eens samen voor zitten en maak een lijstje van dingen die jullie leuk vinden om te doen. Plan er gelijk een paar in de agenda. Ontspanning is belangrijk voor jullie allebei.

 

Wat kan je doen als je partner of dierbare een paniekaanval heeft?

  1. Kalmeer je partner en leidt de aandacht af van de angst. Ga bijvoorbeeld wandelen en kijk wat jullie allemaal om je heen zien. Een ademhalingsoefening werkt vaak ook goed.
  2. Bagatelliseer de angst van de ander niet, want een paniekaanval voelt erg naar voor degene die hem heeft. Ook al is er in jouw beleving niks aan de hand; de angst voelt levensecht.

 

Ik zoek hulp

Kom je er zelf niet uit met de angstklachten van een dierbare? Gaat het te ver over je grens en zit het jullie relatie in de weg? Praten met een psycholoog kan helpen.

  • phone-icon

    Bellen kan vrijblijvend op 085-1308900. Je krijgt een van onze psychologen aan de lijn. Samen bekijken jullie de mogelijkheden.

publish-icon Gepubliceerd - 10 mei 2022
Mariëlle is een GZ-psycholoog bij iPractice die zich richt op het identificeren van factoren die bijdragen aan de huidige symptomen van angst, depressie, burnout, trauma en de link tussen fysieke en mentale gezondheid. Samen met jou werkt ze samen om balans te vinden, je sterke punten te herkennen en de controle over je mentale gezondheid terug te krijgen.

iPractice biedt iedereen:

  • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
  • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
  • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies
085-1308900

Psychologen gespecialiseerd in angststoornis

yvonne jongma ipractice psycholoog

Yvonne Jongma

Fatima Noorzai

Lotte Hendriks

julia_starreveld_psychologist_ipractice

Julia Starreveld