“Angst is een nuttige emotie die ons waarschuwt voor gevaar. De bedoeling is niet om van deze emotie af te komen, maar om er anders mee om te leren gaan.“

Silvija Licina, Psycholoog

iPractice biedt iedereen:

Bel 020-7717996

Oorzaken en gevolgen van een angststoornis

Er bestaan verschillende angststoornissen. Een angststoornis heeft dan ook verschillende oorzaken en gevolgen.

In dit artikel

 • Wat zijn de oorzaken van een angststoornis?
 • Wat zijn de gevolgen van een angststoornis?

Wat zijn de oorzaken van een angststoornis?

 • Erfelijk en persoonlijk
  Een angststoornis komt voor een klein deel voort uit erfelijkheid. In sommige families komen meer angststoornissen en -klachten voor dan in andere. Heb je (groot)ouders met angstklachten? Het kan zijn dat je bepaalde gebeurtenissen als extra stressvol ervaart. Daarnaast geldt een ingrijpende (levens)gebeurtenis als een oorzaak voor een angststoornis.
  Ook jouw temperament en sociale vaardigheden spelen een rol spelen bij het ontwikkelen van een angststoornis. 
 • Opvoeding en bescherming
  Een intense en veilige band tussen ouders en kinderen levert ontzettend veel moois op. Tegelijkertijd is het ook een situatie waarin kinderen zich niet optimaal emotioneel ontwikkelen. Dit leidt tot onveilige of angstige gevoelens ten opzichte van anderen en nieuwe situaties. Overbeschermende ouders ‘leren’ hun kinderen onvoldoende om te gaan met gevaar. Dit kan de oorzaak zijn van een angststoornis. 
 • Cognitieve informatieverwerking
  Soms ontstaat een angststoornis door de manier waarop je signalen uit je omgeving verwerkt. Je zal normale verschijnselen toch als gevaarlijk of bedreigend ervaren. Je overschat het gevaar.
 • Ingrijpende gebeurtenis(sen)
  Een ingrijpende gebeurtenis kan leiden tot een angststoornis. Je ontwikkelt een stoornis die optreedt bij vergelijkbare situaties of door cues die je herinneren aan de eerdere gebeurtenis(sen).
“Angst is een nuttige emotie die ons waarschuwt voor gevaar. De bedoeling is niet om van deze emotie af te komen, maar om er anders mee om te leren gaan.“

Silvija Licina, Psycholoog

iPractice biedt iedereen:

Bel 020-7717996

Wat zijn de gevolgen van een angststoornis?

Dit zijn typische gevolgen van angststoornissen:

 • Vermijdend gedrag
  Door een angststoornis  kun je sociale gevolgen ondervinden. Voel jij je bijvoorbeeld verdrietig of alleen, omdat je niet durft deel te nemen aan sociale activiteiten? Je wens om te vermijden is een direct gevolg van de angst die je ervaart. 
 • Onderschatting
  Door angst kun jij jezelf onderschatten. Je ziet meer gevaar dan er daadwerkelijk is. Je ervaart negatieve gedachten, bijvoorbeeld als je denkt dat je een situatie niet aankunt.
 • Gezondheid
  Ervaar je veel angst? Je stelt je lichaam bloot aan stresshormonen, zoals adrenaline. Dit kan leiden tot lichamelijke klachten zoals buikpijn en hoofdpijn. Daarnaast krijg je last van concentratieproblemen, prikkelbaarheid en bijvoorbeeld slapeloosheid.
 • Prestaties
  Ernstige concentratie- en slaapproblemen leiden tot verminderde prestaties op school en/of werk. Dit is het gevolg van de angst(stoornis).
 • Depressie
  Je kunt last krijgen van een depressie. Heb je als kind of jongvolwassene last gehad van angsten? Het risico op een angststoornis of dat je te maken krijgt met een depressie is dan groter. 

Maak kennis met onze erkende psychologen

Wat vinden onze cliënten?

"Ik ervaarde het vooral als een gezamenlijk proces waarin echt naar me geluisterd werd en me ruimte werd gegeven om echt een goede afweging te kunnen maken."

Anoniem, Aug 2020

“Zeker tevreden, met name de laagdrempeligheid en het op gemak stellen. Bij eerdere verwijzingen kreeg ik - door de lange wachttijd - al snel het gevoel te worden afgehouden en nu had ik dat niet en voelde ik mij serieus genomen”

Anoniem, Sept 2020

"Kundig, efficiënt, doeltreffend"

Anoniem, Sept 2020

Bekijk ook onze beoordelingen op ZorgKaartNederland (9+)

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.