Home > Klachten > Angststoornis > Oorzaken & gevolgen van angststoornis

Oorzaken & gevolgen van angststoornis

085-1308900

Een angststoornis ontstaat door een samenspel van biologische, sociale en psychische factoren. Je kan mentale en lichamelijke klachten ontwikkelen zoals hoofdpijn, concentratieproblemen en prikkelbaarheid.

Wat zijn oorzaken van een angststoornis?

 • Erfelijk en persoonlijk
  Een angststoornis komt voor een klein deel voort uit erfelijkheid. In sommige families komen meer angststoornissen en klachten voor dan in andere. Heb je (groot)ouders met angstklachten? Het kan zijn dat je bepaalde gebeurtenissen als extra stressvol ervaart. Ook jouw temperament en sociale vaardigheden spelen een rol bij het ontwikkelen van een angststoornis. 
 • Opvoeding en bescherming
  Een intense en veilige band tussen ouders en kinderen levert ontzettend veel moois op. Tegelijkertijd is het ook een situatie waarin kinderen zich niet optimaal emotioneel ontwikkelen. Dit leidt tot onveilige of angstige gevoelens ten opzichte van anderen en nieuwe situaties. Overbeschermende ouders ‘leren’ hun kinderen onvoldoende om te gaan met gevaar wat ertoe leidt dat je meer vatbaar bent voor angsten. 
 • Cognitieve informatieverwerking
  Soms ontstaat een angststoornis door de manier waarop je signalen uit je omgeving verwerkt. Je zal normale verschijnselen toch als gevaarlijk of bedreigend ervaren. Je overschat het gevaar.
 • Ingrijpende gebeurtenis(sen)
  Een ingrijpende gebeurtenis kan leiden tot een angststoornis. Je ontwikkelt een stoornis die optreedt bij vergelijkbare situaties of door ‘cues’ die je herinneren aan de eerdere gebeurtenis(sen).

 

Wat zijn gevolgen van een angststoornis?

Afhankelijk van de ernst van die angstklachten, heeft een angststoornis invloed op de kwaliteit van je leven. Door een gegeneraliseerde angststoornis kun je slapeloosheid ervaren of vermoeidheid ontwikkelen. Of je angsten hebben zoveel invloed op je dagelijkse leven dat werken ook niet meer lukt.

 • Vermijdend gedrag
  Door een angststoornis kun je sociale gevolgen ondervinden. Voel jij je bijvoorbeeld verdrietig of alleen, omdat je niet durft deel te nemen aan sociale activiteiten? Je wens om te vermijden is een direct gevolg van de angst die je ervaart. 
 • Onderschatting
  Door angst kun jij jezelf onderschatten. Je ziet meer gevaar dan er daadwerkelijk is. Je ervaart negatieve gedachten, bijvoorbeeld als je denkt dat je een situatie niet aankunt.
 • Gezondheid
  Ervaar je veel angst? Je stelt je lichaam bloot aan stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol. Dit kan leiden tot lichamelijke klachten zoals buikpijn en hoofdpijn. Daarnaast krijg je last van concentratieproblemen, prikkelbaarheid en bijvoorbeeld slapeloosheid.
 • Prestaties
  Slechtere concentratie en slaapkwaliteit leiden ook weer tot verminderde prestaties op school en/of werk.
 • Depressie
  Je kunt last krijgen van een depressie. Heb je als kind of jongvolwassene last gehad van angsten? Het risico op een angststoornis of dat je te maken krijgt met een depressie is dan groter. 

 

Hulp

Blijf niet te lang rondlopen als je aanhoudend angstklachten hebt. Er bestaan meerdere behandelingsmogelijkheden voor angst en het begrijpen van de behandelingsopties kan helpen om angsten te overwinnen. Daarnaast helpt het om te leren over copingmechanismen en levensstijlveranderingen die kunnen helpen bij het beheersen van angstsymptomen.

publish-icon Gepubliceerd - 22 apr 2021
Angst kan ertoe leiden dat je minder durft te ondernemen en alledaagse situaties uit de weg gaat. Hierdoor kan het voelen alsof jouw wereld steeds kleiner wordt.
gijs coppens ipractice psycholoog
GZ-Psycholoog Gijs Coppens

iPractice biedt iedereen:

 • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
 • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
 • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies
085-1308900

Psychologen gespecialiseerd in angststoornis

Marieke Kuipers

nine gramberg ipractice psycholoog

Nine Gramberg

psychologist-rosca-van-der-bom-ipractice

Fleur van Dijk

Feijona van Vugt