iPractice biedt iedereen:

Oorzaken & gevolgen angststoornis

Auteur : Gijs Coppens

Laatst geüpdatet: 5 november 2021
Er bestaan verschillende angststoornissen. Een angststoornis heeft dan ook verschillende oorzaken en gevolgen.

In dit artikel

 • Wat zijn de oorzaken van een angststoornis?
 • Wat zijn de gevolgen van een angststoornis?

 

Wat zijn de oorzaken van een angststoornis?

 • Erfelijk en persoonlijk
  Een angststoornis komt voor een klein deel voort uit erfelijkheid. In sommige families komen meer angststoornissen en klachten voor dan in andere. Heb je (groot)ouders met angstklachten? Het kan zijn dat je bepaalde gebeurtenissen als extra stressvol ervaart. Daarnaast geldt een ingrijpende (levens)gebeurtenis als een oorzaak voor een angststoornis.
  Ook jouw temperament en sociale vaardigheden spelen een rol spelen bij het ontwikkelen van een angststoornis. 
 • Opvoeding en bescherming
  Een intense en veilige band tussen ouders en kinderen levert ontzettend veel moois op. Tegelijkertijd is het ook een situatie waarin kinderen zich niet optimaal emotioneel ontwikkelen. Dit leidt tot onveilige of angstige gevoelens ten opzichte van anderen en nieuwe situaties. Overbeschermende ouders ‘leren’ hun kinderen onvoldoende om te gaan met gevaar. Dit kan de oorzaak zijn van een angststoornis. 
 • Cognitieve informatieverwerking
  Soms ontstaat een angststoornis door de manier waarop je signalen uit je omgeving verwerkt. Je zal normale verschijnselen toch als gevaarlijk of bedreigend ervaren. Je overschat het gevaar.
 • Ingrijpende gebeurtenis(sen)
  Een ingrijpende gebeurtenis kan leiden tot een angststoornis. Je ontwikkelt een stoornis die optreedt bij vergelijkbare situaties of door cues die je herinneren aan de eerdere gebeurtenis(sen).

 

iPractice biedt iedereen:

 

Wat zijn de gevolgen van een angststoornis?

Dit zijn typische gevolgen van angststoornissen:

 • Vermijdend gedrag
  Door een angststoornis  kun je sociale gevolgen ondervinden. Voel jij je bijvoorbeeld verdrietig of alleen, omdat je niet durft deel te nemen aan sociale activiteiten? Je wens om te vermijden is een direct gevolg van de angst die je ervaart. 
 • Onderschatting
  Door angst kun jij jezelf onderschatten. Je ziet meer gevaar dan er daadwerkelijk is. Je ervaart negatieve gedachten, bijvoorbeeld als je denkt dat je een situatie niet aankunt.
 • Gezondheid
  Ervaar je veel angst? Je stelt je lichaam bloot aan stresshormonen, zoals adrenaline. Dit kan leiden tot lichamelijke klachten zoals buikpijn en hoofdpijn. Daarnaast krijg je last van concentratieproblemen, prikkelbaarheid en bijvoorbeeld slapeloosheid.
 • Prestaties
  Ernstige concentratie- en slaapproblemen leiden tot verminderde prestaties op school en/of werk. Dit is het gevolg van de angst(stoornis).
 • Depressie
  Je kunt last krijgen van een depressie. Heb je als kind of jongvolwassene last gehad van angsten? Het risico op een angststoornis of dat je te maken krijgt met een depressie is dan groter. 

 

Hulp bij een angststoornis

Blijven je angstklachten aanhouden? Dan is het verstandig om in gesprek te gaan met je huisarts of een psycholoog. De psycholoog helpt je om te gaan met een angststoornis. Bij iPractice behandelen we via Blended Care. Dit is een combinatie tussen online en offline therapie. Je voert face-to-face gesprekken met een spreekkamer psycholoog, en je hebt tussendoor toegang tot een online psycholoog. Zo kun je jouw vragen stellen en gedachten delen wanneer jij wilt.

 

Auteur : Gijs Coppens

GZ-Psycholoog

“Angst is een nuttige emotie die ons waarschuwt voor gevaar. De bedoeling is niet om van deze emotie af te komen, maar om er anders mee om te leren gaan.“

Psychologen gespecialiseerd in angststoornissen

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Nine Gramberg

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Simone das Dores

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Keri Mans

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Zoila Knel

Wat cliënten met angststoornis zeggen over hun behandeling

"Mijn behandeling bij Ipractice is erg goed verlopen. Vanaf de intake tot aan de laatste sessie heb ik het gevoel gehad dat de medewerkers mij serieus namen, hun best deden om met mij mee te denken en mij zo goed mogelijk hebben geprobeerd te helpen met mijn problemen. Het was altijd erg makkelijk om de afspraken te maken en als een geplande afspraak toch even niet goed uit kwam was het geen probleem om deze te verzetten. Ik heb veel informatie gekregen over de werking van de geest en ben die ook een stuk beter gaan begrijpen. Verder heb ik genoeg tools aangeboden gekregen om mijn geest te trainen en daarmee mijn problemen aan te pakken. "

Waardering: 9.2 | 18 okt 2021

Ik ben zo ontzettend goed geholpen bij Ipractice, het was mijn eerste keer in een psycholoog traject waardoor ik er met een hele open blik in ging. Ik had gelijk een goede klik met mijn behandelaar en ik vond het erg prettig dat zij mij op een duidelijke en begrijpelijke manier heeft uitgelegd waarom ik mij op dat moment zo voelde en wat de oorzaken daarvan waren. Ook de online chatfunctie vond ik erg nuttig, hierdoor heb ik geleerd dat het van mij afschrijven voor mij werkt problemen inzichtelijk te maken. Het voelde ook alsof er altijd iemand bij je is om te helpen ook al reageert de behandelaar niet gelijk, dat geeft een veilig gevoel. Kortom, ik ben blij dat ik hier op een vriendelijke, begripvolle en kundige manier geholpen.

Waardering: 9.8 | 26 okt 2021

Ik voelde me gehoord. Er werd direct een passend behandelplan opgesteld en het plan werd bij elke sessie geëvalueerd en zonodig aangepast. Ik werd op een heel vrijblijvende manier gestimuleerd actief met mijn behandelplan aan de slag te gaan. Dit gaf mij stimulans om te blijven werken aan mijn herstel. Ik ben heel erg blij dat ik bij deze praktijk de hulp kon krijgen die ik zo hard nodig had. Een absolute aanrader!

Waardering: 9.8 | 02 aug 2021

Meer waarderingen angststoornissen - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.

Behandelingen & gerelateerde klachten