“Wanneer er sprake is van een angststoornis is het alsof jouw interne alarm te gevoelig staat afgesteld. Wanneer je dit valse alarm leert herkennen zul je je er ook minder door laten leiden“

Silvija Licina, Psycholoog

iPractice biedt iedereen:

Bel 020-7717996

Soorten angststoornis

Er bestaan dan ook allerlei soorten angststoornissen. Elke angststoornis heeft andere oorzaken en elke angststoornis vergt een andere aanpak om tot een oplossing te komen.

In dit artikel

 • Welke soorten angststoornissen zijn er? En hoe herken je ze?
 • Omgaan met een angststoornis

Welke soorten angststoornissen zijn er, en hoe herken je ze?

We zetten 6 soorten angststoornissen voor je op een rij:

 • Piekerstoornis
  Bij een piekerstoornis heb je last van angst voor wat er allemaal zou kunnen gebeuren. Je bent eigenlijk altijd zenuwachtig of gespannen. Het is een veel voorkomende vorm van de angststoornis. 
 • Straatvrees
  Je ervaart straatvrees als je het spannend vindt om de straat op te gaan, bijvoorbeeld naar de markt. De locatie roept angst op, ook al weet je niet precies waardoor dat komt. 
 • Paniekstoornis
  Bij een paniekstoornis raak je vaak plotseling in paniek, waarna dat ook snel weer over is. Je ervaart dat bijvoorbeeld als je de tram instapt. Je ervaart angst en bent bang de controle te verliezen. 
 • Sociale fobie
  We spreken van een sociale fobie als je het moeilijk vindt om contact te leggen met anderen. Je bent bang voor wat mensen van je vinden. Een veel voorkomende sociale fobie is faalangst. 
 • Dwangstoornis
  Bij een dwangstoornis móet je bepaalde handelingen doen of ervaar je gedachten die je niet uit je hoofd krijgt. Je controleert bijvoorbeeld altijd of je de deur wel op slot hebt gedaan. 
 • Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
  Deze angststoornis ontstaat tijdens een heftige gebeurtenis. Je kunt de angst zelf niet zomaar verwerken. Dit leidt tot stress en angst. 
“Wanneer er sprake is van een angststoornis is het alsof jouw interne alarm te gevoelig staat afgesteld. Wanneer je dit valse alarm leert herkennen zul je je er ook minder door laten leiden“

Silvija Licina, Psycholoog

iPractice biedt iedereen:

Bel 020-7717996

Omgaan met een angststoornis

Iedereen is weleens bang, dus dat is geen reden om in paniek te raken. Als je merkt dat je bepaalde situaties of plekken uit de weg gaat is er misschien meer aan de hand.

Het is niet altijd duidelijk waar een angst precies vandaan komt of wanneer die zal opspelen. Ook als dit onduidelijk of complex lijkt kan er sprake zijn van een angststoornis. Je kunt met onze psychologen in gesprek. Zij luisteren naar jouw verhaal. We helpen je beter om te gaan met de angststoornis.

Maak kennis met onze erkende psychologen

Wat vinden onze cliënten?

"Ik ervaarde het vooral als een gezamenlijk proces waarin echt naar me geluisterd werd en me ruimte werd gegeven om echt een goede afweging te kunnen maken."

Anoniem, Aug 2020

“Zeker tevreden, met name de laagdrempeligheid en het op gemak stellen. Bij eerdere verwijzingen kreeg ik - door de lange wachttijd - al snel het gevoel te worden afgehouden en nu had ik dat niet en voelde ik mij serieus genomen”

Anoniem, Sept 2020

"Kundig, efficiënt, doeltreffend"

Anoniem, Sept 2020

Bekijk ook onze beoordelingen op ZorgKaartNederland (9+)

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.