iPractice biedt iedereen:

Soorten angststoornis

Auteur : Gijs Coppens

Laatst geüpdatet: 5 november 2021
Elke angststoornis heeft andere oorzaken en elke angststoornis vergt een andere aanpak om tot een oplossing te komen.

 

Welke soorten angststoornissen zijn er en hoe herken je ze?

We zetten 6 soorten angststoornissen voor je op een rij:

 • Piekerstoornis
  Bij een piekerstoornis heb je last van angst voor wat er allemaal zou kunnen gebeuren. Je bent eigenlijk altijd zenuwachtig of gespannen. Het is een veel voorkomende vorm van de angststoornis.
 • Straatvrees
  Je ervaart straatvrees als je het spannend vindt om de straat op te gaan, bijvoorbeeld naar de markt. De locatie roept angst op, ook al weet je niet precies waardoor dat komt.
 • Paniekstoornis
  Bij een paniekstoornis raak je vaak plotseling in paniek, waarna dat ook snel weer over is. Je ervaart dat bijvoorbeeld als je de tram instapt. Je ervaart angst en bent bang de controle te verliezen.
 • Sociale fobie
  We spreken van een sociale fobie als je het moeilijk vindt om contact te leggen met anderen. Je bent bang voor wat mensen van je vinden. Een veel voorkomende sociale fobie is faalangst.
 • Dwangstoornis
  Bij een dwangstoornis móet je bepaalde handelingen doen of ervaar je gedachten die je niet uit je hoofd krijgt. Je controleert bijvoorbeeld altijd of je de deur wel op slot hebt gedaan.
 • Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
  Deze angststoornis ontstaat tijdens een heftige gebeurtenis. Je kunt de angst zelf niet zomaar verwerken. Dit leidt tot stress en angst. 

 

iPractice biedt iedereen:

Auteur : Gijs Coppens

GZ-Psycholoog

“Wanneer er sprake is van een angststoornis is het alsof jouw interne alarm te gevoelig staat afgesteld. Wanneer je dit valse alarm leert herkennen zul je je er ook minder door laten leiden.“

Psychologen met ervaring in het behandelen van angststoornissen

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Nine Gramberg

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Keri Mans

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Gijs Coppens

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Mirte Verkuijlen

Wat cliënten met angststoornis zeggen over hun behandeling

"Mijn behandeling bij Ipractice is erg goed verlopen. Vanaf de intake tot aan de laatste sessie heb ik het gevoel gehad dat de medewerkers mij serieus namen, hun best deden om met mij mee te denken en mij zo goed mogelijk hebben geprobeerd te helpen met mijn problemen. Het was altijd erg makkelijk om de afspraken te maken en als een geplande afspraak toch even niet goed uit kwam was het geen probleem om deze te verzetten. Ik heb veel informatie gekregen over de werking van de geest en ben die ook een stuk beter gaan begrijpen. Verder heb ik genoeg tools aangeboden gekregen om mijn geest te trainen en daarmee mijn problemen aan te pakken. "

Waardering: 9.2 | 18 okt 2021

"Bij ipractice wordt er gebruik gemaakt van online gesprekken en 'real live' gesprekken. Deze combinatie was voor mij persoonlijk heel erg fijn, de online gesprekken waren fijn omdat het me praktische tips gaf en verder ging op wat ik besproken had in de real live gesprekken. Deze gesprekken waren dan ook wat diepgaander. Ik heb het heel erg fijn gevonden, ik voelde me gehoord en geholpen."

Waardering: 10 | 21 apr 2021

"Ik ben bij iPractice supergoed geholpen door beide behandelaars. De ervaring dat er niet alleen wordt gekeken naar het kernprobleem, maar ook naar alle zaken die hierop van invloed kunnen zijn heb ik niet eerder zo meegemaakt. Hierdoor zijn er dingen behandeld waarvan ik niet eens wist dat ik er mee zat (en die uiteindelijk bleken te leiden tot het kernprobleem....). Het pand in Utrecht is echt bijzonder mooi, echter als je wat slechter ter been bent zijn de trappen wel een dingetje. Fijn daarom was dat de behandelingen online konden plaatsvinden. En ook dat tussen de behandelingen door er contact kon zijn via een beveiligde chat als het even wat minder goed ging. Al met al, alleen maar positieve gevoelens bij deze behandeling en deze praktijk!"

Waardering: 9.7 | 26 mei 2021

Meer waarderingen angststoornissen - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.