“De lichamelijke sensaties die bij angst horen, zoals hartkloppingen of hyperventilatie, kunnen op zichzelf erg beangstigend zijn. “

Silvija Licina, Psycholoog

iPractice biedt iedereen:

Bel 020-7717996

Angststoornis symptomen

Angststoornis symptomen kun je zowel mentaal als lichamelijk ervaren. Bovendien gaan angst en stress vaak hand in hand, dus de kans is groot dat je van beide last hebt.

In dit artikel

  • Wat zijn de symptomen van een angststoornis?
  • Hoe kun je een angststoornis herkennen?

Wat zijn de symptomen van een angststoornis?

Bij een angststoornis ben je meer gespannen, wat leidt tot symptomen zoals piekeren, rusteloosheid en prikkelbaarheid. Daarnaast zijn ook slaapproblemen, vermoeidheid, concentratieproblemen en klachten in de spieren typische kenmerken. 

Een angststoornis kan bovendien leiden tot de volgende fysieke symptomen:

  • Zweten
  • Koude rillingen
  • Duizeligheid
  • Beven
  • Hartkloppingen
  • Benauwdheid
  • Tintelingen in de handen en/of voeten

Ook fysieke klachten zoals een droge mond, misselijkheid, maagpijn en zelfs braken of diarree gelden als symptomen van een angststoornis. 

Een typische mentale klacht is verwarring. Je weet bijvoorbeeld niet goed meer waar je bent of wie je bent. Of je hebt het gevoel dat je de controle over jezelf verliest, dat je gek wordt of zelfs dood gaat. Dit zijn de ernstige symptomen van een angststoornis. 

“De lichamelijke sensaties die bij angst horen, zoals hartkloppingen of hyperventilatie, kunnen op zichzelf erg beangstigend zijn. “

Silvija Licina, Psycholoog

iPractice biedt iedereen:

Bel 020-7717996

Hoe kun je een angststoornis herkennen?

Symptomen van angst herken je bij spanning of onzekerheid, bijvoorbeeld in een nieuwe of onbekende situatie. Je gaat confrontaties en spanningen uit de weg in relaties, omdat je die situaties liever vermijdt. Houd verder goed in de gaten of je graag in bed gaat liggen als de spanning hoog oploopt of dat je bijvoorbeeld meer gaat eten om de spanning te verdringen. Het zijn herkenbare symptomen van een angststoornis.

Maak kennis met onze erkende psychologen

Wat vinden onze cliënten?

"Ik ervaarde het vooral als een gezamenlijk proces waarin echt naar me geluisterd werd en me ruimte werd gegeven om echt een goede afweging te kunnen maken."

Anoniem, Aug 2020

“Zeker tevreden, met name de laagdrempeligheid en het op gemak stellen. Bij eerdere verwijzingen kreeg ik - door de lange wachttijd - al snel het gevoel te worden afgehouden en nu had ik dat niet en voelde ik mij serieus genomen”

Anoniem, Sept 2020

"Kundig, efficiënt, doeltreffend"

Anoniem, Sept 2020

Bekijk ook onze beoordelingen op ZorgKaartNederland (9+)

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.