Burn-out onder jongeren - handen op het hoofd op bureau
Home > Klachten > Burn-out > Burn-out onder jongeren

Burn-out onder jongeren

085-1308900

Geen energie meer hebben na langdurige stress komt ook bij jongeren voor. Hoe herken je een burn-out bij jongeren? En wat zijn de oorzaken en gevolgen? Je leest het hier.

Komt burn-out voor onder jongeren?

Ja, jongeren kunnen een burn-out hebben. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden [1] blijkt dat maar liefst 21 procent zegt last te hebben van klachten die horen bij een burn-out. In de groep van 15 tot 25 jaar geeft 12 procent aan zich ‘leeg of emotioneel uitgeput te voelen aan het einde van de dag.’

 

Wat is een burn-out bij jongeren?

Burned-out betekent opgebrand. Je hebt meer energie verbruikt dan je lichaam heeft. Dat komt doordat je een langdurige periode stress hebt ervaren en onvoldoende hebt (kunnen) ontspannen. Bij volwassenen komt dat tegenwoordig veel voor. Ook jongeren raken steeds vaker burned-out [2]. Je kan een burn-out herkennen aan:

 • Lichamelijk voel je je moe, en je hebt klachten zoals hoofdpijn en buikpijn.
 • Je kan je niet goed concentreren en bent snel geprikkeld.
 • Je hebt moeite met gewone dingen zoals je dag indelen of voor jezelf zorgen.
 • Beslissingen nemen is moeilijk.
 • Je voelt je onzeker en angstig.

Hier lees je meer over de kenmerken van een burn-out. De symptomen zijn bij jongeren hetzelfde als bij volwassenen. 

 

Hoe ontstaat een burn-out bij jongeren?

In de grote lijn is de oorzaak van een burn-out het opgebrand hebben van je fysieke en mentale energie. Tegenover de stress die je langere tijd hebt ervaren stond niet voldoende ontspanning. Die stress is het gevolg van diverse omstandigheden: 

 • Altijd doorgaan
  Op school, op je werk en in je privéleven heb je uitdagingen, dat is normaal. In de prestatiemaatschappij van tegenwoordig lijken dat er steeds meer te worden. De lat ligt hoog en het leven gaat snel. De neiging is groot om altijd maar door te gaan. Van school, naar werk, naar sport, naar vrienden. Mét je telefoon altijd in je hand. Zónder pauze, en zonder momenten waarop je even helemaal niets doet.
 • Continu prikkels
  Momenten waarop je niets zou kunnen doen vul je met digitale bezigheden zoals je socials checken, gamen, netflixen of een podcast luisteren. Je prikkelt jezelf continu.  
 • Sociale druk
  Je wilt net zo goed zijn als de mensen om je heen. Je wilt net zoveel doen als de personen met wie je jezelf (onbewust) vergelijkt. Je ervaart je eigen imperfectie en belemmeringen waardoor je sneller een negatief zelfbeeld ontwikkelt en stress voelt. De FOMO (Fear of Missing Out) wordt versterkt door social media.

 

Wat zijn de gevolgen van een burn-out bij jongeren?

Als je een burn-out hebt, merk je dat aan allerlei dingen in je gezondheid en je gedrag. Je voelt je bijvoorbeeld:

Specifiek voor jongeren geldt:

 • Je loopt vertraging op met school of studie 
 • Je ervaart onbegrip van leeftijdsgenoten; zij kunnen zich minder goed voorstellen dat je een gebrek aan energie hebt.  

Hier lees je meer over de gevolgen van een burn-out.

 

Burn-out behandelen en herstellen

De behandeling van een burn-out bij een jongere is vergelijkbaar met de behandeling voor volwassenen. Lees hier wat de behandelmogelijkheden zijn én wat je zelf al kan doen. 

Het kan echter zo zijn dat enkele kenmerken van een burn-out die hierboven zijn genoemd, zoals onzeker en labiel zijn, voortkomen uit trauma of andere (psychiatrische) problematiek. De behandeling zal dan anders zijn. Andersom is het zo dat als je een burn-out hebt, je altijd de genoemde symptomen hebt.

 

Hulp bij burn-out

publish-icon Gepubliceerd - 22 jun 2022

[1] Welzijn en stress bij jongeren in coronatijd (CBS, 2021c)

[2] Forse stijging burn-out bij jongere werknemers (SKB, 2020)

Eva heeft veel gewerkt met verschillende soorten klachten als burn-out, depressie en trauma. Dit doet zij met behulp van EMDR, cognitieve gedragstherapie en schematherapie. Ze heeft een rustige en open houding waardoor je je op je gemak voelt.
eva-sabee-psycholoog-ipractice
GZ-Psycholoog Eva Sabee

iPractice biedt iedereen:

 • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
 • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
 • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies
085-1308900

Psychologen gespecialiseerd in het behandelen van burn-outs

anne-aimee blacquiere ipractice psycholoog

Anne-Aimée Blacquière

anne cuijpers ipractice psycholoog

Anne Cuijpers

nine gramberg ipractice psycholoog

Nine Gramberg

Samantha Saxton ipractice psycholoog

Samantha Saxton

Wat burn-out cliënten over hun behandeling vertellen

"Ik ben bij iPractice ongelofelijk goed geholpen door Keri Mans. Ik kreeg de aandacht die ik wilde, ze nam me serieus en kwam met goeie oplossingen. Het werkte heel erg fijn en de behandeling werpt zeker zijn vruchten af."

Waardering: 9.8 | 22 dec 2021

"Deze zorgverlener werkt met een appje, waarmee je tussen de gespreksafspraken contact hebt, direct je gevoelens van dat moment kwijt kan en refeljjk snel daarop antwoord krijgt. Belangrijk is dat je voorgestelde opdrachten krijgt om uit te voeren om je gevoel te verbeteren. Werkt heel goed. Later bespreek je de resultaten of je commentaar weer in de gesprekken. Heeft min enorm geholpen"

Waardering: 9.7 | 29 jan 2021

"Professionele hulp met passende persoonlijke insteek. Erg effectieve behandeling met zeer prettige behandelaars. Mede door de verbinding online ernaast kon er adequaat gehandeld worden wanneer nodig. Online was ook fijn voor extra informatie vragen, gewoon mijn verhaal kwijt of oefeningen. Ik heb mijn behandeling als zeer prettig en waardevol ervaren, veel geleerd en gesteund gevoeld. IPractace is zeker een aanrader!"

Waardering: 9.7 | 20 mrt 2020

Meer waarderingen clienten - ZorgkaartNederland