Home > Klachten > Burn-out > Burn-out onder jongeren

Burn-out onder jongeren

Geen energie meer hebben na langdurige stress komt ook bij jongeren voor. Hoe herken je een burn-out bij jongeren en kinderen? Wat zijn mogelijke oorzaken en invloeden op het dagelijkse leven?

Komt burn-out voor onder jongeren?

Ja, jongeren en kinderen kunnen een burn-out hebben. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden [1] blijkt dat maar liefst 21 procent zegt last te hebben van klachten die horen bij een burn-out. In de groep van 15 tot 25 jaar geeft 12 procent aan zich ‘leeg of emotioneel uitgeput te voelen aan het einde van de dag.’

 

Wat betekent ‘een burn-out bij jongeren’?

Burned-out betekent opgebrand. Je hebt meer energie verbruikt dan je lichaam heeft. Dat komt doordat je een langdurige periode stress hebt ervaren en onvoldoende hebt (kunnen) ontspannen. Bij volwassenen komt dat tegenwoordig veel voor. Ook jongeren raken steeds vaker burned-out [2]. Je kan een burn-out herkennen aan:

  • Lichamelijk voel je je moe, en je hebt klachten zoals hoofdpijn en buikpijn.
  • Je kan je niet goed concentreren en bent snel geprikkeld.
  • Je hebt moeite met gewone dingen zoals je dag indelen of voor jezelf zorgen.
  • Beslissingen nemen is moeilijk.
  • Je voelt je onzeker en angstig.

Lees meer over de specifieke kenmerken van een burn-out. De symptomen zijn bij jongeren hetzelfde als bij volwassenen.

 

Wat zijn mogelijke oorzaken?

In de grote lijn is de oorzaak van een burn-out het opgebrand hebben van je fysieke en mentale energie. Tegenover de stress die je langere tijd hebt ervaren stond niet voldoende ontspanning. Die stress is het gevolg van diverse omstandigheden: 

  • Altijd doorgaan
    Op school, op je werk en in je privéleven heb je uitdagingen, dat is normaal. In de prestatiemaatschappij van tegenwoordig lijken dat er steeds meer te worden. De lat ligt hoog en het leven gaat snel. De neiging is groot om altijd maar door te gaan. Van school, naar werk, naar sport, naar vrienden. Mét je telefoon altijd in je hand. Zónder pauze, en zonder momenten waarop je even helemaal niets doet.
  • Continu prikkels
    Momenten waarop je niets zou kunnen doen vul je met digitale bezigheden zoals je socials checken, gamen, netflixen of een podcast luisteren. Je prikkelt jezelf continu.  
  • Sociale druk
    Je wilt net zo goed zijn als de mensen om je heen. Je wilt net zoveel doen als de personen met wie je jezelf (onbewust) vergelijkt. Je ervaart je eigen imperfectie en belemmeringen waardoor je sneller een negatief zelfbeeld ontwikkelt en stress voelt. De FOMO (Fear of Missing Out) wordt versterkt door social media.

 

Wat zijn de gevolgen voor jongeren?

Als je een burn-out hebt, merk je dat aan je gezondheid en je gedrag. Je voelt je bijvoorbeeld:

Specifiek voor jongeren geldt:

  • Je loopt vertraging op met school of studie 
  • Je ervaart onbegrip van leeftijdsgenoten; zij kunnen zich minder goed voorstellen dat je een gebrek aan energie hebt.  

Meer weten? Lees je meer over de nadelige gevolgen van een burn-out.

 

Behandelen en herstel

De behandeling van een burn-out bij een jongeren en kinderen is vergelijkbaar met de behandeling voor volwassenen. Hier wordt geen onderscheid in gemaakt. Ontdek de behandelmogelijkheden van een burn-out én wat je zelf al kan doen. 

Het kan echter zo zijn dat enkele kenmerken van een burn-out die hierboven zijn genoemd, zoals onzeker en labiel zijn, voortkomen uit trauma of andere (psychiatrische) problematiek. De behandeling zal dan anders zijn. Andersom is het zo dat als je een burn-out hebt, je altijd de genoemde symptomen hebt.

 

Hulp

publish-icon Gepubliceerd - 22 jun 2022

Bronnen

[1] Welzijn en stress bij jongeren in coronatijd (CBS, 2021c)

[2] Forse stijging burn-out bij jongere werknemers (SKB, 2020)

Eva heeft veel gewerkt met verschillende soorten klachten als burn-out, depressie en trauma. Dit doet zij met behulp van EMDR, cognitieve gedragstherapie en schematherapie. Ze heeft een rustige en open houding waardoor je je op je gemak voelt.
eva-sabee-psycholoog-ipractice
GZ-Psycholoog Eva Sabee

iPractice biedt iedereen:

  • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
  • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
  • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies

Psychologen gespecialiseerd in burn-out

Max Hartogs

ipractice-psychologist-marianne_hof

Marianne Hof

Maarten Bonestroo

anniek-van-bebber-psycholoog-ipractice

Anniek van Bebber