iPractice biedt iedereen:

Oorzaken & gevolgen burn-out

Auteur : Mirte Verkuijlen

Laatst geüpdatet: 11 november 2021
Bij een burn-out heb je het gevoel ‘opgebrand’ te zijn. Een burn-out heeft grote impact op je gezondheid. In dit artikel beschrijven we hoe een burn-out ontstaat en welke gevolgen dit heeft voor je lichamelijke gezondheid, je mentale gezondheid én je sociale leven.

In dit artikel

 • Wat zijn de oorzaken van een burn-out?
 • Wat zijn de gevolgen van een burn-out?

 

iPractice biedt iedereen:

Wat zijn de oorzaken van een burn-out? 

Een burn-out krijgen wordt meestal in verband gebracht met te lang te hard werken. Dat is niet helemaal terecht. Bijna altijd leidt een combinatie van factoren tot het gevoel niet meer verder te kunnen en opgebrand te zijn. Werkstress is dus zeker een van die factoren, maar ook jouw specifieke karaktereigenschappen en jouw specifieke situatie is van invloed.

Werkstress

Te lang onder hoge spanning staan op je werk, draagt bij aan een burn-out. Af en toe werkstress ervaren is normaal, maar als je een langere tijd achter elkaar stress ervaart veroorzaakt dit psychische en lichamelijke klachten. Typische situaties die leiden tot werkstress zijn: onduidelijke verwachtingen over wat precies jouw rol is op je werk, een chaotische of onveilige werksfeer, een werkcultuur waarbinnen hoge eisen en verwachtingen de norm zijn, een hoeveelheid werk die altijd groter is dan je aankunt en het gevoel dat je niet eerlijk behandeld wordt.

Karaktereigenschappen

Sommige karaktereigenschappen maken het risico op een burn-out groter. Over het algemeen zijn het precies die karaktereigenschappen die jou een waardevolle werknemer, vriend of ouder maken. Een groot verantwoordelijkheidsgevoel bijvoorbeeld. En een enorm gevoel van betrokkenheid. Ook perfectionisme speelt een wezenlijke rol in het ontwikkelen van burn-outklachten. Ben je iemand die altijd hard zijn best doet en vind je het lastig om dingen los te laten, grenzen af te bakenen of fouten te maken? Dan is de kans groter dat je ooit een burn-out ontwikkelt.

Specifieke situatie

Ons werkende leven is vaak bewogen en vol onverwachte gebeurtenissen, en ons privéleven is niet anders. Soms doen zich in dat privéleven situaties of gebeurtenissen voor die bijdragen aan een burn-out. Bekende voorbeelden zijn het langdurig ziekzijn van bijvoorbeeld ouders of kinderen, waarbij mantelzorg verleend wordt, en het overlijden van een dierbare. Ook een verhuizing of een scheiding heeft vaak veel impact op je belastbaarheid, en daarmee op de kans dat je opgebrand raakt.

 

Wat zijn de gevolgen van een burn-out?

Een burn-out heeft zowel mentale als lichamelijke gevolgen voor je gezondheid:

 • Slecht slapen
  Tijdens een burn-out slaap je slecht, omdat je veel piekert. Slecht slapen leidt tot meer fysieke vermoeidheid, waardoor er een negatieve spiraal ontstaat. 
 • Vergeetachtigheid
  Mentale overbelasting maakt het moeilijker om dingen te onthouden. Je werkgeheugen zit vol, dus kan moeilijk nieuwe informatie opslaan. Dit geldt vervolgens als een nieuwe bron van stress en frustratie. 
 • Verminderde weerstand
  Lichamelijke overbelasting leidt tot een verminderde weerstand. De burn-out leidt tot verandering van de eetlust, waardoor de lichamelijke gezondheid verder afneemt. 
 • Problemen met aandacht en concentratie
  Je hebt moeite om je aandacht erbij te houden en je te concentreren. Dit leidt tot problemen op het werk, thuis en in jouw sociale omgeving. 
 • Lichamelijke vermoeidheid
  Door stress voel jij je lichamelijk meer vermoeid. Je hebt niet de energie om nieuwe taken op te pakken of uit te voeren wat je anders wel altijd deed. 
 • Angstklachten
  Je wordt angstig voor situaties waar je normaal gesproken geen angst voor had. Het remt je in je sociale en werkgerelateerde activiteiten. Bij aanhoudende en sterke angstklachten is er sprake van een angststoornis. 
 • Onzekerheid
  Je ervaart onzekerheid, zowel over jezelf als op het werk. Je trekt je terug, waardoor je het vertrouwen verder verliest. 
 • Impact op sociale contacten
  Door je terug te trekken heb je minder sociale contacten. De burn-out geeft aanleiding om je neerslachtig en eenzaam te voelen.

Wanneer je een burn-out ervaart kan de huisarts of een psycholoog je daarmee helpen. Neem contact op en vertel wat je ervaart. Het is de eerste stap naar een behandeling van jouw burn-out. We kijken samen naar wat er bij jou past om er beter mee om te gaan.

Herken je de oorzaken en gevolgen van een burn-out en heb je daar vragen over? Bel ons op telefoonnummer 085 130 8900, dan staan we je persoonlijk te woord.

Auteur : Mirte Verkuijlen

GZ-Psycholoog

“Wij staan graag samen met je stil, om te begrijpen wat er gebeurd is en om nieuwe wegen naar vitaliteit te vinden.“

Psychologen gespecialiseerd in het behandelen van burn-outs

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Milou Groenewoud

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Lotte Hendriks

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Sam Saxton

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Nine Gramberg

Wat burn-out cliënten over hun behandeling vertellen

"Ik ben enorm tevreden over Ipractice Amsterdam! Met nieuw hervonden vertrouwen en zelfliefde hebben we de gesprekken afgesloten."

Waardering: 10 | 20 dec 2020

"Ik heb mijn behandelingen als zeer prettig ervaren. Ik voelde mij veilig en begrepen. De unieke manier van werken met zowel een online psycholoog als een GZ-psycholoog gaf zoveel hou vast en steun."

Waardering: 9.2 | 23 nov 2020

"Professionele hulp met passende persoonlijke insteek. Erg effectieve behandeling met zeer prettige behandelaars. Mede door de verbinding online ernaast kon er adequaat gehandeld worden wanneer nodig. Online was ook fijn voor extra informatie vragen, gewoon mijn verhaal kwijt of oefeningen. Ik heb mijn behandeling als zeer prettig en waardevol ervaren, veel geleerd en gesteund gevoeld. IPractace is zeker een aanrader!"

Waardering: 9.7 | 20 mrt 2020

Meer waarderingen clienten - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.