Oorzaken & gevolgen burn-out

Auteur : Jesper Vieveen

Gecontroleerd door psycholoog : Nine Gramberg

Bij een burn-out heb je het gevoel ‘opgebrand’ te zijn. Een burn-out kan grote impact hebben op je gezondheid. In dit artikel beschrijven we hoe een burn-out kan ontstaan en welke gevolgen dit heeft voor je lichamelijke gezondheid, je mentale gezondheid én je sociale leven.

Direct naar:

 

iPractice biedt:

Wat zijn oorzaken van een burn-out? 

Een burn-out krijgen wordt meestal in verband gebracht met te lang te hard werken. Dat is niet helemaal terecht. Bijna altijd leidt een combinatie van factoren tot het gevoel niet meer verder te kunnen en opgebrand te zijn. Werkstress is dus zeker een van die factoren, maar ook jouw specifieke karaktereigenschappen en jouw specifieke situatie is van invloed. 

 

3 hoofdredenen voor een burn-out

    1. Werkstress
      Te lang onder hoge spanning staan op je werk, draagt bij aan een burn-out. Af en toe werkstress ervaren is normaal, maar als je een langere tijd achter elkaar stress ervaart veroorzaakt dit psychische en lichamelijke klachten. Typische situaties die leiden tot werkstress zijn:

      • onduidelijke verwachtingen over wat precies jouw rol is op je werk;
      • een chaotische of onveilige werksfeer;
      • een werkcultuur waarbinnen hoge eisen en verwachtingen de norm zijn;
      • een hoeveelheid werk die altijd groter is dan je aankunt;
      • het gevoel dat je niet eerlijk behandeld wordt. 

 

    1. Karaktereigenschappen
      Sommige karaktereigenschappen vergoten de gevoeligheid voor een burn-out. Enkele voorbeelden zijn:

      • Je hebt een laag zelfbeeld;
      • Je bent perfectionistisch en stelt hoge eisen aan jezelf;
      • Je vindt het lastig fouten te maken;
      • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel;
      • Je hebt moeite met grenzen stellen;
      • Je negeert lichamelijke signalen en zorgt niet goed voor jezelf;
      • Je hebt een enorm gevoel van betrokkenheid;
      • Je piekert overmatig;
      • Je ontspant te weinig;
      • Je pakt je problemen niet aan, maar laat het sudderen;
      • Je neemt alcohol of drugs waardoor je even langer door kunt, maar wat uiteindelijk natuurlijk niet de oplossing is. 

 

  1. Specifieke situaties
    Ons werkende leven is vaak bewogen en vol onverwachte gebeurtenissen, en ons privéleven is niet anders. Soms doen zich in dat privéleven situaties of gebeurtenissen voor die bijdragen aan een burn-out. Bekende voorbeelden zijn het langdurig ziek zijn van bijvoorbeeld ouders of kinderen, waarbij mantelzorg verleend wordt, en het overlijden van een dierbare. Ook een verhuizing of een scheiding heeft vaak veel impact op je belastbaarheid, en daarmee op de kans dat je opgebrand raakt.

 

Wat zijn gevolgen van een burn-out?

Een burn-out kan zowel mentale als lichamelijke gevolgen hebben voor je gezondheid:

  • Slecht slapen
    Tijdens een burn-out slaap je slecht, omdat je veel piekert. Slecht slapen leidt tot meer fysieke vermoeidheid, waardoor er een negatieve spiraal ontstaat. 
  • Vergeetachtigheid
    Mentale overbelasting maakt het moeilijker om dingen te onthouden. Je werkgeheugen zit vol, dus kan moeilijk nieuwe informatie opslaan. Dit geldt vervolgens als een nieuwe bron van stress en frustratie. 
  • Verminderde weerstand
    Lichamelijke overbelasting leidt tot een verminderde weerstand. De burn-out leidt tot verandering van de eetlust, waardoor de lichamelijke gezondheid verder afneemt. 
  • Problemen met aandacht en concentratie
    Je hebt moeite om je aandacht erbij te houden en je te concentreren. Dit leidt tot problemen op het werk, thuis en in jouw sociale omgeving. 
  • Lichamelijke vermoeidheid
    Door stress voel jij je lichamelijk meer vermoeid. Je hebt niet de energie om nieuwe taken op te pakken of uit te voeren wat je anders wel altijd deed. 
  • Angstklachten
    Je wordt angstig voor situaties waar je normaal gesproken geen angst voor had. Het remt je in je sociale en werkgerelateerde activiteiten. Bij aanhoudende en sterke angstklachten is er sprake van een angststoornis.
  • Onzekerheid
    Je ervaart onzekerheid, zowel over jezelf als op het werk. Je trekt je terug, waardoor je het vertrouwen verder verliest. 
  • Impact op sociale contacten
    Door je terug te trekken heb je minder sociale contacten. De burn-out geeft aanleiding om je neerslachtig en eenzaam te voelen.

Wanneer je burn-out klachten ervaart kan de huisarts of een psycholoog je daarmee helpen. Neem contact op en vertel wat je ervaart. Het is de eerste stap naar een behandeling van jouw burn-out. Behandeling voor een burn-out wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Voor meer informatie over de mogelijkheden kun je ons bereiken via 085-130 8900.

GZ-Psycholoog : Nine Gramberg

“Wij staan graag samen met je stil, om te begrijpen wat er gebeurd is en om nieuwe wegen naar vitaliteit te vinden.“

Psychologen gespecialiseerd in het behandelen van burn-outs

milou groenewoud ipractice psycholoog

Milou Groenewoud

lotte hendriks ipractice psycholoog

Lotte Hendriks

Samantha Saxton ipractice psycholoog

Samantha Saxton

nine gramberg ipractice psycholoog

Nine Gramberg

Wat burn-out cliënten over hun behandeling vertellen

"Ik ben heel erg blij met dat ik I practice aanbevolen kreeg van mijn huisarts. De moeite die ik had om de puzzel van mijn leven helder te krijgen zaten me al een tijd dwars. Goed hersteld van een pittige burn-out bleef ik met de vraag zitten : wat ben ik er eigenlijk mee opgeschoten, oude vragen bleven bleven ondanks het herstel toch nog onbeantwoord. Bij I practice heb ik vooral geleerd hoe fijn het is om te schrijven, in te gaan op de suggesties die tijdens het bezoek aan de orde kwamen en de nabespreking via internet gegeven door een collega van de gesprekvoerster. Goed gevoel dat er meer mensen zijn die met mijn vragen bezig waren . Voor mij zeer belangrijk was het om vrijuit mijn gevoelens te verwoorden zonder “ gecorrigeerd “ te worden . Dat gaf mij het gevoel met mezelf aan de slag te kunnen in plaats van me af te vragen waarom ik altijd zo’n moeite had uit te leggen wat ik bedoelde aan derden . Ben nu klaar met de behandeling en ga verder met schrijven."

Waardering: 10 | 11 dec 2019

"Via mijn huisarts verwezen naar Ipractice omdat zij geen maandenlange wachtlijst hadden. Ik had gesprekken met een psycholoog en ik had ook een online psycholoog tot mijn beschikking. Door dit samenspel heb ik continue begeleiding ervaren en heb ik enorm veel uit deze therapie behaald. Had ik bijv in het fysieke contact iets besproken, dan gaf de online psycholog nog extra tips, of stuurde zij artikelen of oefeningen om te doen. Liep ik tussentijds ergens tegenaan, dan kon ik dat online delen. Erbij vond ik de praktijk een prettige uitstraling hebben en was de communicatie helder en eerlijk. Deze vorm van therapie en begeleiding heeft voor mij ontzettend goed gewerkt. Ik kan het iedereen aanraden."

Waardering: 10 | 28 mrt 2022

"Heel fijn contact gedurende het behandeltraject. De app waarop je dagelijks contact kan hebben buiten de afspraken is een toegevoegde waarde. Ik voel me erg goed geholpen en raad iPractice aan!"

Waardering: 10 | 13 nov 2019

Meer waarderingen clienten - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.