Home > Klachten > Depressie > Depressie behandelen

Depressie behandelen

Ik heb een depressie en nu? Wanneer je middenin een depressie zit en zelf niet meer inziet hoe je uit die negatieve spiraal komt, kan professionele hulp een uitkomst bieden. Tijdige behandeling van een depressie is belangrijk. Lees meer over hoe je effectief depressie kan behandelen en de verschillende therapieën. 

Effectieve therapievormen

 

 • Cognitieve Gedragstherapie
  Cognitieve Gedragstherapie (CGT) wordt bij depressie ingezet om niet-kloppende gedachten uit te dagen. Dit doe je onder begeleiding van de psycholoog. Samen bespreek je bijvoorbeeld hoe realistisch jouw zelfbeeld is. Of doe je een gedragsinterventie, waarbij je meer leuke activiteiten in een week plant en uitvoert.

 

 • Acceptance and Commitment therapie
  Acceptance and Commitment Therapie (ACT) is een therapievorm die draait om ‘acceptatie’ en ‘commitment’, oftewel: leven naar jouw waarden. In deze therapievorm leer je minder strijd te voeren met je psychische lijden en je blik te richten op wat een waardevol leven voor jou betekent. Hoe kun je daar meer naar leven? Dat bespreek je samen met je psycholoog en probeer je vervolgens in je leven toe te passen.

 

 • EMDR
  EMDR staat voor Eye Movement Desensitization And Reprocessing. Het is een therapievorm die je helpt om emoties rondom een negatieve levensgebeurtenis minder intens te maken. Als je depressie het gevolg is van een specifiek moment of een bepaalde periode in je leven, kan EMDR bijdragen aan jouw behandeling.

 

 • Schematherapie
  Schematherapie draait om het doorbreken van ingesleten patronen die niet voor je werken. Bij schemagerichte therapie voor depressiviteit probeert de psycholoog jou een stukje terug te geven van wat je in je jeugd gemist hebt.

 

 • Interpersoonlijke therapie
  Interpersoonlijke therapie is speciaal ontwikkeld voor depressieve klachten en focust zich op je relaties met andere mensen. Een aantal psychologen bij iPractice gebruiken elementen van interpersoonlijke therapie tijdens de behandeling.

 

Wat doet een psycholoog bij een depressie?

Een psycholoog kijkt naar twee belangrijke factoren die een depressie in stand houden: het activiteitenpatroon en de (vaak automatische) negatieve gedachten. Die twee patronen worden aangepakt om jouw depressie te overwinnen.

 

 • Activiteitenpatroon
  Als je somber bent, vind je het lastig om de dagelijkse taken vol te houden, laat staan grotere activiteiten. Je wílt dingen wel doen, maar op de een of andere manier blijf je ze maar uitstellen en daardoor wordt het steeds moeilijker voor je om het daadwerkelijk te doen. Je hebt het idee dat überhaupt die activiteiten niet aankunt. Dit geeft vervolgens, naast een gebrek aan voldoening, een gevoel van machteloosheid en waardeloosheid. Dat versterkt je somberheid juist weer.

 

 

Sombere gevoelens van een depressie kunnen lang aanhouden en worden soms intenser. Het kan voelen alsof je in een vicieuze cirkel zit. Je ziet geen oplossing wat jouw stemming nóg somberder maakt. Behandeling van een psycholoog biedt uitkomst. Bij een afspraak bij een van de psychologen van iPractice leren zij jou om te gaan met je depressieve klachten en gevoelens. Psychologen geven je concrete handvatten om uit die sombere gedachten te stappen.

 

Herstellen van depressiviteit

 

Wat gebeurt er als je een depressie niet behandelt?

Het niet of te laat behandelen van een depressie verhoogt het risico op langdurige of terugkerende depressie. Een depressie kan ook zich ontwikkelen in een chronische depressie. Daarom is het van belang om op tijd hulp te zoeken, wanneer je het gevoel hebt dat je zelf niet uit de negatieve spiraal komt. 

 

Hoe merk je dat een depressie opklaart?

Wanneer een depressie opklaart, merk je aan jezelf dat je weer wat meer energie hebt en ook zin om leuke dingen te doen. Je zorgt weer beter voor jezelf en ook je slaapritme verbetert. Je wordt prettiger wakker ’s morgens en hebt minder moeite met het starten van je dag. De kwaliteit van je slaap en de verbetering hierin zegt iets over de effectiviteit van je behandeling.

 

Kun je zelf uit een depressie komen?

Vooral wanneer een depressie nog in het beginstadium zit, is het mogelijk om zelf uit een depressie te komen

Zijn je depressieve klachten al langere tijd ongestoord aanwezig en beïnvloeden ze jouw dagelijks leven? Twijfel dan niet om de hulp van een professional in te schakelen. Hoe langer je met een onbehandelde depressie rondloopt, hoe groter de kans op een intense en langdurige depressie.

 

Hoe nu verder met of na een depressie?

Aan het einde van een behandeling stel je samen met je psychologen een plan op. Dit plan helpt je

Ook evalueer je samen met je psycholoog jouw behandeltraject. 

 

Hulp bij depressie

Heb je vragen over de behandeling van een depressie? Je kunt altijd direct met je vragen over depressie terecht.

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als je een depressie niet behandelt?

Het niet of te laat behandelen van een depressie verhoogt het risico op langdurige of terugkerende depressie. Een depressie kan zelfs chronisch worden. Daarom is het van belang om op tijd hulp te zoeken, wanneer je het gevoel hebt dat je zelf niet uit de negatieve spiraal komt.

Hoe merk je dat een depressie opklaart?

Vooral wanneer een depressie nog in het beginstadium zit, is het mogelijk om zelf uit een depressie te komen. Zijn je depressieve klachten al langere tijd ongestoord aanwezig en beïnvloeden ze jouw dagelijks leven? Twijfel dan niet om de hulp van een professional in te schakelen. Hoe langer je met een onbehandelde depressie rondloopt, hoe groter de kans op een intense en langdurige depressie.

publish-icon Gepubliceerd - 23 mei 2022
Nine heeft ruime ervaring met de behandeling van depressie. Therapievormen die zij hiervoor inzet, zijn onder andere CGT en ACT. Nine kijkt samen met jou hoe je weer meer energie krijgt om leuke dingen te doen.
nine gramberg ipractice psycholoog
GZ-Psycholoog Nine Gramberg

iPractice biedt iedereen:

 • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
 • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
 • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies

Psychologen gespecialiseerd in depressie

psychologist_iris_meeuwsen_ipractice

Iris Meeuwsen

Margriet van Dorp

kim-walma-psycholoog-ipractice

Kim Walma

marinda_pierik_psychologist_ipractice

Marinda Pierik

Wat cliënten met een depressie zeggen over hun behandeling

Een zeer prettige ervaring gehad bij Ipractice. Je kan snel terecht t.o.v. andere behandelaren. Ik ben erg positief over het team en met name mijn persoonlijke behandelaar (lotte hendriks). Er wordt goed naar je geluisterd en helder gecommuniceerd. Daarnaast is het handig dat het traject (in mijn geval) vergoed werd en dat je 24/7 contact kan opnemen via een online chat. Ik zou Ipractice zeker aanraden aan andere.

Waardering: 9.7 | 6 april 2023

Erg tevreden over de geboden hulp. Was van af het begin af aan duidelijke dat het om een overbruggingsperiode zou gaan maar dat hield mijn behandelaren niet tegen om zich volledig in te zetten voor mij. Ik voelde me gehoord en kon mijn tegenzin, die ik voorafgaand aan het traject had, uiten en daar werd naar mijn idee ook naar geluisterd. Begon zelf sceptisch aan het traject en dat werd niet alleen opgemerkt maar ook volledig weg genomen door de professionele maar warme manier van omgang met mijn behandelaren. Ook nu het traject voorbij is heb ik het gevoel dat ik er nog terecht zou kunnen als ik dat weer nodig denk te hebben, iets wat vaak wordt gepretendeerd maar zelden oprecht overkomt.

Waardering: 9.2 | 28 november 2022

Fijne zorgverlener met persoonlijke aandacht. Nooit het gevoel gehad een nummer te zijn, als mens benaderd en goed geholpen.

Waardering: 9.6 | 16 augustus 2022

Meer waarderingen depressie cliënten - ZorgkaartNederland

Liever hulp van een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met een van onze psychologen. Je kunt praten over gevoelens en symptomen. Daarnaast krijg je informatie over een geschikte behandeling die bij jou past.

Maak een afspraak