depressie behandelen
Home > Klachten > Depressie > Depressie behandelen

Depressie behandelen

085-1308900

Ik heb een depressie en nu? Wanneer je middenin een depressie zit en zelf niet meer inziet hoe je uit die negatieve spiraal komt, kan professionele hulp een uitkomst bieden. Tijdige behandeling van een depressie is belangrijk. Lees meer over hoe je effectief depressie kan behandelen en de verschillende therapieën. 

Effectieve therapievormen

 

 • Cognitieve Gedragstherapie
  Cognitieve Gedragstherapie (CGT) wordt bij depressie ingezet om niet-kloppende gedachten uit te dagen. Dit doe je onder begeleiding van de psycholoog. Samen bespreek je bijvoorbeeld hoe realistisch jouw zelfbeeld is. Of doe je een gedragsinterventie, waarbij je meer leuke activiteiten in een week plant en uitvoert.

 

 • Acceptance and Commitment therapie
  Acceptance and Commitment Therapie (ACT) is een therapievorm die draait om ‘acceptatie’ en ‘commitment’, oftewel: leven naar jouw waarden. In deze therapievorm leer je minder strijd te voeren met je psychische lijden en je blik te richten op wat een waardevol leven voor jou betekent. Hoe kun je daar meer naar leven? Dat bespreek je samen met je psycholoog en probeer je vervolgens in je leven toe te passen.

 

 • EMDR
  EMDR staat voor Eye Movement Desensitization And Reprocessing. Het is een therapievorm die je helpt om emoties rondom een negatieve levensgebeurtenis minder intens te maken. Als je depressie het gevolg is van een specifiek moment of een bepaalde periode in je leven, kan EMDR bijdragen aan jouw behandeling.

 

 • Schematherapie
  Schematherapie draait om het doorbreken van ingesleten patronen die niet voor je werken. Bij schemagerichte therapie voor depressiviteit probeert de psycholoog jou een stukje terug te geven van wat je in je jeugd gemist hebt.

 

 • Interpersoonlijke therapie
  Interpersoonlijke therapie is speciaal ontwikkeld voor depressieve klachten en focust zich op je relaties met andere mensen. Een aantal psychologen bij iPractice gebruiken elementen van interpersoonlijke therapie tijdens de behandeling.

 

Wat doet een psycholoog bij een depressie?

Een psycholoog kijkt naar twee belangrijke factoren die een depressie in stand houden: het activiteitenpatroon en de (vaak automatische) negatieve gedachten. Die twee patronen worden aangepakt om jouw depressie te overwinnen.

 

 • Activiteitenpatroon
  Als je somber bent, vind je het lastig om de dagelijkse taken vol te houden, laat staan grotere activiteiten. Je wílt dingen wel doen, maar op de een of andere manier blijf je ze maar uitstellen en daardoor wordt het steeds moeilijker voor je om het daadwerkelijk te doen. Je hebt het idee dat überhaupt die activiteiten niet aankunt. Dit geeft vervolgens, naast een gebrek aan voldoening, een gevoel van machteloosheid en waardeloosheid. Dat versterkt je somberheid juist weer.

 

 

Sombere gevoelens van een depressie kunnen lang aanhouden en worden soms intenser. Het kan voelen alsof je in een vicieuze cirkel zit. Je ziet geen oplossing wat jouw stemming nóg somberder maakt. Behandeling van een psycholoog biedt uitkomst. Bij een afspraak bij een van de psychologen van iPractice leren zij jou om te gaan met je depressieve klachten en gevoelens. Psychologen geven je concrete handvatten om uit die sombere gedachten te stappen.

 

Herstellen van depressiviteit

 

Wat gebeurt er als je een depressie niet behandelt?

Het niet of te laat behandelen van een depressie verhoogt het risico op langdurige of terugkerende depressie. Een depressie kan ook zich ontwikkelen in een chronische depressie. Daarom is het van belang om op tijd hulp te zoeken, wanneer je het gevoel hebt dat je zelf niet uit de negatieve spiraal komt. 

 

Hoe merk je dat een depressie opklaart?

Wanneer een depressie opklaart, merk je aan jezelf dat je weer wat meer energie hebt en ook zin om leuke dingen te doen. Je zorgt weer beter voor jezelf en ook je slaapritme verbetert. Je wordt prettiger wakker ’s morgens en hebt minder moeite met het starten van je dag. De kwaliteit van je slaap en de verbetering hierin zegt iets over de effectiviteit van je behandeling.

 

Kun je zelf uit een depressie komen?

Vooral wanneer een depressie nog in het beginstadium zit, is het mogelijk om zelf uit een depressie te komen

Zijn je depressieve klachten al langere tijd ongestoord aanwezig en beïnvloeden ze jouw dagelijks leven? Twijfel dan niet om de hulp van een professional in te schakelen. Hoe langer je met een onbehandelde depressie rondloopt, hoe groter de kans op een intense en langdurige depressie.

 

Hoe nu verder met of na een depressie?

Aan het einde van een behandeling stel je samen met je psychologen een plan op. Dit plan helpt je

Ook evalueer je samen met je psycholoog jouw behandeltraject. 

 

Hulp bij depressie

publish-icon Gepubliceerd - 23 mei 2022
Samantha heeft ruime ervaring met de behandeling van depressie. Therapievormen die zij hiervoor inzet, zijn onder andere CGT en ACT. Samantha kijkt samen met jou hoe je weer meer energie krijgt om leuke dingen te doen.

iPractice biedt iedereen:

 • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
 • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
 • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies
085-1308900

Psychologen gespecialiseerd in depressies

carlos hoogenboom ipractice psycholoog

Carlos Hoogenboom

lotte hendriks ipractice psycholoog

Lotte Hendriks

sanne truijen ipractice psycholoog

Sanne Truijen

nine gramberg ipractice psycholoog

Nine Gramberg

Wat cliënten met een depressie zeggen over hun behandeling

"Ik kwam binnen met klachten waarvan ik niet wist wat de oorzaak was. Ik ben actief gehoplen met het omgaan en bestrijden van deze en andere klachten. En wat heel belangrijk is: ze hebben mij inzicht gegeven over hoe ik deze klachten heb ontwikkeld en hoe ik ze in stand heb gehouden. Mijn dank gaat uit naar Irene Bakker en Keri Mans, niet voor het zorgen waar ik om vroeg, maar voor het zorgen wat ik nodig had!"

Waardering: 10 | 18 mrt 2021

"Bij Camille en Keri werd ik hartelijk ontvangen en zijn we samen in een vooraf vastgestelde aantal sessies aan de slag gegaan. Verschillende inzichten opgedaan en tools meegekregen om met gevoelens van somberheid en de valse overtuiging ‘niet goed genoeg zijn’ om te gaan. Ik heb de neiging om dan te gaan overcompenseren. Gedragsexperimenten doe ik nog dagelijks. Kleine dingetjes lijken nu weer vanzelf te gaan en begin langzaam aan in te zien dat ik goed genoeg ben, welke keuzes ik ook maak."

Waardering: 10 | 27 aug 2021

"Ik ben heel erg tevreden met de behandeling bij ipractice. Dit komt omdat ik meteen werd geholpen en binnen een week een afspraak kreeg. Bij mij werd met een nieuw systeem behandelt dat bestond uit 50% online behandeling en 50% face to face. Nine en Milou waren mijn psychologen. Ze waren heel scherp en snapten meteen waar ik tegen aan liep. Ik heb veel nieuwe inzichten gekregen en veel over mezelf geleerd. Daardoor ben ik nu in staat om zelf aan de slag te gaan. Bedankt hiervoor! Ik zou ipractice 100% aanraden!"

Waardering: 9.8 | 13 nov 2019

Meer waarderingen depressie cliënten - ZorgkaartNederland