Ik heb een depressie en nu? Wanneer je middenin een depressie zit en zelf niet meer inziet hoe je uit die negatieve spiraal komt, kan professionele hulp een uitkomst bieden. Tijdige behandeling van een depressie is belangrijk. Lees meer over hoe je effectief depressie kan behandelen en de verschillende therapieën.
Effectieve therapievormen
- Cognitieve Gedragstherapie
Cognitieve Gedragstherapie (CGT) wordt bij depressie ingezet om niet-kloppende gedachten uit te dagen. Dit doe je onder begeleiding van de psycholoog. Samen bespreek je bijvoorbeeld hoe realistisch jouw zelfbeeld is. Of doe je een gedragsinterventie, waarbij je meer leuke activiteiten in een week plant en uitvoert.
- Acceptance and Commitment therapie
Acceptance and Commitment Therapie (ACT) is een therapievorm die draait om ‘acceptatie’ en ‘commitment’, oftewel: leven naar jouw waarden. In deze therapievorm leer je minder strijd te voeren met je psychische lijden en je blik te richten op wat een waardevol leven voor jou betekent. Hoe kun je daar meer naar leven? Dat bespreek je samen met je psycholoog en probeer je vervolgens in je leven toe te passen.
- EMDR
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization And Reprocessing. Het is een therapievorm die je helpt om emoties rondom een negatieve levensgebeurtenis minder intens te maken. Als je depressie het gevolg is van een specifiek moment of een bepaalde periode in je leven, kan EMDR bijdragen aan jouw behandeling.
- Schematherapie
Schematherapie draait om het doorbreken van ingesleten patronen die niet voor je werken. Bij schemagerichte therapie voor depressiviteit probeert de psycholoog jou een stukje terug te geven van wat je in je jeugd gemist hebt.
- Interpersoonlijke therapie
Interpersoonlijke therapie is speciaal ontwikkeld voor depressieve klachten en focust zich op je relaties met andere mensen. Een aantal psychologen bij iPractice gebruiken elementen van interpersoonlijke therapie tijdens de behandeling.
Wat doet een psycholoog bij een depressie?
Een psycholoog kijkt naar twee belangrijke factoren die een depressie in stand houden: het activiteitenpatroon en de (vaak automatische) negatieve gedachten. Die twee patronen worden aangepakt om jouw depressie te overwinnen.
- Activiteitenpatroon
Als je somber bent, vind je het lastig om de dagelijkse taken vol te houden, laat staan grotere activiteiten. Je wílt dingen wel doen, maar op de een of andere manier blijf je ze maar uitstellen en daardoor wordt het steeds moeilijker voor je om het daadwerkelijk te doen. Je hebt het idee dat überhaupt die activiteiten niet aankunt. Dit geeft vervolgens, naast een gebrek aan voldoening, een gevoel van machteloosheid en waardeloosheid. Dat versterkt je somberheid juist weer.
- Negatieve gedachten
Jouw blik op de wereld en alles om je heen is somber. Je hebt de neiging om vooral die negatieve kanten van jezelf, anderen, de wereld en je toekomst te zien.
Sombere gevoelens van een depressie kunnen lang aanhouden en worden soms intenser. Het kan voelen alsof je in een vicieuze cirkel zit. Je ziet geen oplossing wat jouw stemming nóg somberder maakt. Behandeling van een psycholoog biedt uitkomst. Bij een afspraak bij een van de psychologen van iPractice leren zij jou om te gaan met je depressieve klachten en gevoelens. Psychologen geven je concrete handvatten om uit die sombere gedachten te stappen.
Herstellen van depressiviteit
Wat gebeurt er als je een depressie niet behandelt?
Het niet of te laat behandelen van een depressie verhoogt het risico op langdurige of terugkerende depressie. Een depressie kan ook zich ontwikkelen in een chronische depressie. Daarom is het van belang om op tijd hulp te zoeken, wanneer je het gevoel hebt dat je zelf niet uit de negatieve spiraal komt.
Hoe merk je dat een depressie opklaart?
Wanneer een depressie opklaart, merk je aan jezelf dat je weer wat meer energie hebt en ook zin om leuke dingen te doen. Je zorgt weer beter voor jezelf en ook je slaapritme verbetert. Je wordt prettiger wakker ’s morgens en hebt minder moeite met het starten van je dag. De kwaliteit van je slaap en de verbetering hierin zegt iets over de effectiviteit van je behandeling.
Kun je zelf uit een depressie komen?
Vooral wanneer een depressie nog in het beginstadium zit, is het mogelijk om zelf uit een depressie te komen.
Zijn je depressieve klachten al langere tijd ongestoord aanwezig en beïnvloeden ze jouw dagelijks leven? Twijfel dan niet om de hulp van een professional in te schakelen. Hoe langer je met een onbehandelde depressie rondloopt, hoe groter de kans op een intense en langdurige depressie.
Hoe nu verder met of na een depressie?
Aan het einde van een behandeling stel je samen met je psychologen een plan op. Dit plan helpt je
- in de toekomst op tijd klachten te signaleren en te voorkomen dat je terugvalt in een depressie
- zelf in te grijpen op momenten waar dit nodig is
- oefeningen onderdeel te maken van je dagelijkse gewoonten.
Ook evalueer je samen met je psycholoog jouw behandeltraject.
Hulp bij depressie
-
Heb je vragen over de behandeling van een depressie? Of twijfel je over wanneer je naar de psycholoog gaat? Ga vrijblijvend in gesprek met een psycholoog via 085-5805346. Of neem online contact op voor persoonlijk advies en een deskundige behandeling op maat voor een depressie.
-
Bij iPractice werken we met Blended Care. Dat wil zeggen dat je zowel online als offline in de spreekkamer behandeld wordt op een van de locaties van iPractice. Meer weten? Lees over het intakegesprek en het behandelingstraject bij iPractice. Je kunt altijd direct met je vragen over depressie terecht.
-
De kosten van de behandeling worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars bij een verwijsbrief van de huisarts en wanneer de huisarts een officiële diagnose kan stellen volgens de DSM-5 richtlijnen.
-
Lees het ervaringsverhaal van Luc over zijn depressie en hoe de behandeling bij iPractice hem heeft geholpen in het herstel. Of lees meer over het vinden van een passende psycholoog.