Chronische depressie (dysthyme stoornis)

Auteur : Miriam Visser

Gecontroleerd door psycholoog : Mariëlle van der Meer

Als je een dysthyme stoornis hebt, vind je het lange tijd moeilijk om blij en positief te zijn, zelfs in leuke situaties. Het is een milde vorm van depressie, die vaak jaren duurt. Je noemt dit ook wel een chronische depressie. ‘Zo ben ik gewoon’, is vaak de gedachte. Maar niets is minder waar. Hier lees je hoe het zit, hoe je het herkent en wat helpt bij een depressie die chronisch is.

In dit artikel

iPractice biedt:

 

Wat is een dysthyme stoornis?

Een dysthyme stoornis is een chronische vorm van depressie. Je voelt je minimaal twee jaar op de meeste dagen mild somber. Ook heb je een aantal andere kenmerken van een depressie, in lichtere vorm. Zo ben je snel moe en vind je het moeilijk om plezier te beleven aan activiteiten. Bij een ‘gewone’ depressie duren de klachten vaak korter en zijn ze ernstiger. Soms is je stemming bij een chronische depressie een paar weken beter, maar dat duurt nooit langer dan twee maanden. 

Een tot twee procent van de Nederlanders heeft hier last van. Vaak ontstaat dysthymie al in de kindertijd. Veel mensen hebben niet door dat het om een psychische stoornis gaat. Ze zijn er min of meer aan gewend geraakt. ‘Ik ben nu eenmaal een somber type of een klager’, denken ze bijvoorbeeld. Daardoor zoeken ze vaak pas hulp als ze ook andere psychische problemen krijgen. Bijvoorbeeld een angststoornis, eenzaamheid of burn-out.

Er zijn ook mensen die zich langer dan twee jaar erg somber voelen. Dat heet een chronische zware depressie. Specialistische zorginstellingen behandelen deze vorm van depressie. In de DSM-5, hét psychiatrisch handboek, vallen chronische depressies onder het kopje ‘persisterende depressieve stoornis’.  

 

Hoe herken je een depressie die chronisch is?

Een depressie die chronisch is (dysthyme stoornis) heeft de volgende kenmerken:

Deze chronische depressie kenmerken komen en gaan en zijn de ene keer erger dan de andere. Maar je bent nooit langer dan twee maanden klachtenvrij. Ook kun je tussendoor periodes van ‘gewone’ (zwaardere) depressie krijgen. Dan heb je een ‘dubbele depressie’.  

 

Wat zijn de oorzaken van een chronische depressie?

De oorzaken van een chronische depressie zijn biologisch, psychisch en/of hebben te maken met opvoeding en nare ervaringen. Deze chronische depressie oorzaken hangen vaak samen met elkaar. Hoe het een het ander beïnvloedt, onderzoeken wetenschappers nog. 

  • Biologisch

Heeft iemand in je familie dysthymie? Dan is de kans groter dat jij het ook krijgt. Want een chronische depressie is voor een deel erfelijk. Ook een aantal lichamelijke afwijkingen verhoogt het risico. Denk aan hersenschade, kanker of nierziekten.   

  • Psychisch

Heb je een andere psychische stoornis, zoals een angststoornis of persoonlijkheidsstoornis (bijvoorbeeld borderline)? Dan loop je ook een groter risico. Dat is ook zo als je een negatief zelfbeeld hebt.  

  • Opvoeding en omgeving

Ook nare ervaringen spelen een rol. Denk aan een ouder die overlijdt of gepest worden.  Daarnaast speelt opvoeding mee, bijvoorbeeld als je als kind bepaalde emotionele basisbehoeften gemist hebt zoals veiligheid of stabiliteit.

 

Welke gevolgen heeft een dysthyme stoornis?

Een dysthyme depressie heeft invloed op relaties, school, werk en dagelijkse activiteiten. Ook al zijn de klachten mild, de lange duur maakt het vaak zwaar. Zo is de psychische stoornis vermoeiend en slecht voor je concentratie. Daardoor kun je minder actief en productief zijn. Veel mensen zijn bang dat ze er nooit meer vanaf komen en voelen zich hopeloos. Dit alles doet je zelfbeeld geen goed. Je vindt bijvoorbeeld dat je faalt en schaamt je hiervoor. Onbegrip uit je omgeving helpt dan niet mee.

 

Hulp bij een depressie die chronisch is

Is een chronische depressie te genezen? Bij de een wel en bij de ander voor een deel. iPractice psychologen bieden verschillende vormen van chronische depressie behandeling. Daarmee helpen we je depressieve klachten te verminderen. Ook zoeken we samen met jou naar manieren om ermee om te gaan, zodat je klachten je zo min mogelijk in de weg staan. We volgen daarbij de ggz standaarden voor depressieve stoornissen. Als de oorzaken van je dysthyme depressie duidelijker zijn, richten wij onze behandeling daar op. Bel 085-1308900 of vul ons contactformulier in.

Veelgestelde vragen

Kun je werken met een chronische depressie of leidt dat tot arbeidsongeschiktheid?

Sommige mensen kunnen werken met een chronische depressie en bij anderen volgt arbeidsongeschiktheid. Het UWV beoordeelt de mate van arbeidsongeschiktheid bij een chronische depressie. Lees hier meer over hoe het UWV omgaat met een chronische depressie en arbeidsongeschiktheid.

GZ-psycholoog : Mariëlle van der Meer

“Een psycholoog helpt je depressieve klachten te verminderen. Samen zoek je manieren om met chronische depressie om te gaan.“

Psychologen gespecialiseerd in het behandelen van depressies

maaike mulder ipractice psycholoog

Maaike Mulder

milou groenewoud ipractice psycholoog

Milou Groenewoud

carlos hoogenboom ipractice psycholoog

Carlos Hoogenboom

silvija licina ipractice psycholoog

Silvija Licina

Wat cliënten met een depressie zeggen over hun behandeling

"Ipractice gebruikt een inovatieve manier om patiënten te helpen. Indien je dat zelf prettig vindt kan je bijvoorbeeld je sessies online doen via een meet. De informatie die je helpt je echt onderweg. Daarnaast wordt alles best wel realistisch aangepakt en voel je je na elke sessie steeds beter."

Waardering: 9.8 | 15 juni 2022

"De medewerker van I practice zijn erg professioneel, en erg meelevend. Ik ben erg goed geholpen en erg dankbaar!"

Waardering: 8.8 | 2 aug 2020

"Bij Camille en Keri werd ik hartelijk ontvangen en zijn we samen in een vooraf vastgestelde aantal sessies aan de slag gegaan. Verschillende inzichten opgedaan en tools meegekregen om met gevoelens van somberheid en de valse overtuiging ‘niet goed genoeg zijn’ om te gaan. Ik heb de neiging om dan te gaan overcompenseren. Gedragsexperimenten doe ik nog dagelijks. Kleine dingetjes lijken nu weer vanzelf te gaan en begin langzaam aan in te zien dat ik goed genoeg ben, welke keuzes ik ook maak."

Waardering: 10 | 27 aug 2021

Meer waarderingen depressie cliënten - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.