Home > Klachten > Depressie > Dysthyme stoornis

Dysthyme stoornis

Bij dysthyme stoornis is een lichte, maar langdurige vorm van depressie waar je voor langere perioden last hebt van een sombere stemming en meerdere symptomen van depressie ervaart. Gedachten kunnen opkomen zoals ‘Zo ben ik gewoon’. Maar niets is minder waar. Leer een chronische depressie herkennen, hoe het ontwikkelt en wat je eraan kan doen.

Wat is een dysthyme stoornis?

Een dysthyme stoornis is een chronische vorm van depressie. Je ervaart lichte depressieve klachten voor minimaal twee jaar. Je voel je op de meeste dagen mild somber. Voorgaande benamingen zijn dysthymie, (lichte) chronische depressie of neurotische depressie.

 

Herkennen van een dysthyme stoornis; wat is het verschil met een depressie?

  • Je depressieve klachten zijn mild op de meeste dagen
  • Je klachten zijn aanwezig voor minimaal twee jaar.
  • Je stemming kan een paar weken verbeteren, maar dat duurt niet langer dan twee maanden.

Bij een ‘gewone’ depressie duren de klachten vaak korter dan twee jaar en zijn ze overwegend zwaarder. 

 

Diagnose pas op latere leeftijd

Vaak wordt dysthyme stoornis op latere leeftijd pas gediagnosticeerd wanneer eenmaal andere psychische problemen zich voordoen zoals een angststoornis, eenzaamheid of burn-out. Vaak ontstaat een dysthyme stoornis al in de kindertijd en heb je nog niet door dat het om een psychische stoornis gaat. Je bent er min of meer aan gewend geraakt dat je je zo voelt.

 

Lichamelijk en psychische kenmerken van dysthyme stoornis

Een depressie die chronisch is, heeft de volgende lichamelijke en psychische kenmerken:

  • Je hebt een slechte eetlust of eet juist te veel;
  • Je hebt last van slaapproblemen;
  • Je bent snel moe of hebt weinig energie;
  • Je vind je het moeilijk om plezier te beleven aan activiteiten;
  • Je heb gemiddeld genomen een negatiever zelfbeeld;
  • Je hebt last van concentratieproblemen of hebt moeite met beslissingen nemen;
  • Je piekert veel;
  • Je voelt je hopeloos.

Je kunt in de periodes van lichte somberheid ook ‘gewone’ (zwaardere) depressie krijgen. Dan heb je een ‘dubbele depressie’. 

Het kan voorkomen dat je je langer dan twee jaar erg somber voelt. Dat heet een chronische zware depressie. Specialistische zorginstellingen behandelen deze vorm van depressie. In de DSM-5, hét psychiatrisch handboek, vallen chronische depressies onder het kopje ‘persisterende depressieve stoornis’.  

 

Wat zijn de oorzaken van een chronische depressie?

De oorzaken van een chronische depressie zijn biologisch, psychisch en/of hebben te maken met opvoeding en nare ervaringen. Deze chronische depressie oorzaken hangen vaak samen met elkaar. Hoe het een het ander beïnvloedt, onderzoeken wetenschappers nog. 

  • Biologisch

Heeft iemand in je familie dysthyme stoornis? Dan is de kans groter dat jij het ook krijgt. Want een chronische depressie is voor een deel erfelijk. Ook een aantal lichamelijke afwijkingen verhoogt het risico. Denk aan hersenschade, kanker of nierziekten.   

  • Psychisch

Heb je een andere psychische stoornis, zoals een angststoornis of persoonlijkheidsstoornis (bijvoorbeeld borderline)? Dan loop je ook een groter risico. Dat is ook zo als je een negatief zelfbeeld hebt.  

  • Opvoeding en omgeving

Ook nare ervaringen spelen een rol. Denk aan een ouder die overlijdt of gepest worden. Daarnaast speelt opvoeding mee, bijvoorbeeld als je als kind bepaalde emotionele basisbehoeften gemist hebt zoals veiligheid of stabiliteit.

 

Welke invloed heeft een dysthyme stoornis op het dagelijks leven?

Een dysthyme depressie heeft invloed op relaties, school, werk en dagelijkse activiteiten. Ook al zijn de klachten mild, de lange duur maakt het vaak zwaar. Enkele gevolgen van dysthyme stoornis zijn

  • Vermoeidheid en als gevolg ervan ervaar je moeite met concentreren.
  • Inactief en minder productief zijn.
  • Bang zijn dat je er nooit meer vanaf komt
  • Je hopeloos voelen dat je je zo voelt.
  • Je wordt onzeker en je zelfbeeld kan hierdoor negatiever uitvallen. Je vindt bijvoorbeeld dat je faalt en schaamt je hiervoor. Onbegrip uit je omgeving helpt dan niet mee.

 

Kun je werken met een chronische depressie of leidt dat tot arbeidsongeschiktheid?

Sommige mensen kunnen werken met een chronische depressie en bij anderen volgt arbeidsongeschiktheid. Het UWV beoordeelt de mate van arbeidsongeschiktheid. Lees hier meer over hoe het UWV omgaat met een chronische depressie en arbeidsongeschiktheid.

 

Hulp bij dysthyme stoornis

Dysthyme stoornis is bij de een wel en bij de ander voor een deel te genezen via behandeling. Dit hangt af van de onderliggende oorzaken.

  • phone-icon

    Ga vrijblijvend in gesprek met een psycholoog via 085-1308900. Of neem online contact op voor vrijblijvend persoonlijk advies. Zo kun jij voelen of er een klik is en of je je op je gemak voelt.

  • medical-icon

    CGT is de meest gebruikelijke therapie voor klachten bij een dysthyme stoornis. Ook zoeken we samen met jou naar manieren om met je depressiviteit om te gaan, zodat je klachten je zo min mogelijk in de weg staan. We volgen daarbij de GGZ standaarden voor depressieve stoornissen.

publish-icon Gepubliceerd - 28 mrt 2022

Bronnen

[1] https://mindblue.nl/depressie-1/depressie/dysthymie

Een psycholoog helpt je depressieve klachten te verminderen. Samen zoek je manieren om met chronische depressie om te gaan.

iPractice biedt iedereen:

  • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
  • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
  • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies

Psychologen gespecialiseerd in depressie

Corinne Langedijk

simone das dores ipractice psycholoog

Simone das Dores

Anouk-Jongert-psycholoog-ipractice

Anouk Jongert

lydia-briet-pyscholoog-ipractice

Lydia Briët

Liever hulp van een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met een van onze psychologen. Je kunt praten over gevoelens en symptomen. Daarnaast krijg je informatie over een geschikte behandeling die bij jou past.

Maak een afspraak