Depressie onder jongeren

Auteur : Jesper Vieveen

Gecontroleerd door psycholoog : Nine Gramberg

Een depressie: dat klinkt als iets dat vooral volwassen doormaken. Toch is dat een misverstand. Minstens evenveel jongeren hebben last van een depressie – zo niet méér [1]. Dat een depressie onder jongeren en jongvolwassenen niet altijd herkend wordt, komt doordat de symptomen soms niet overeenkomen met die van volwassenen. Dat is vervelend, want een depressie kom je sneller te boven als je therapie hebt. En een therapeut zoek je pas, als je weet dat je een depressie hebt. Daarom hebben we voor alle jongeren, studenten, jongvolwassenen en millennials op een rij gezet wat een depressie precies is, hoe je die herkent én hoe je hulp zoekt.

In dit artikel

  1. Jong en depressief: dit zijn veelvoorkomende oorzaken
  2. Hoe herken je een depressie?
  3. Ik voel me depressief: wat nu?
  4. Hoe vind ik hulp?

iPractice biedt:

 

Jong en depressief: dit zijn veelvoorkomende oorzaken

Dat ouderen vaker dan jongeren last hebben van depressieve klachten, is een vooroordeel. Een depressie treft minstens even vaak jongeren, jongvolwassenen en millennials. Soms zijn er aanwijsbare maatschappelijke gebeurtenissen die depressieve klachten onder jongeren verklaren. Bezuinigingen in het onderwijs bijvoorbeeld, en de veel te krappe huizenmarkt. Tijdens het dieptepunt van de coronacrisis had maar liefst een kwart van de jongeren tussen de 18-25 jaar last van sombere of depressieve gevoelens. Naast maatschappelijke factoren, spelen meestal ook persoonlijke omstandigheden een rol. Bijvoorbeeld:

  • Problemen thuis
    Zoals ruzie met of tussen ouders, of met een broer of zus.
  • Sociale situaties
    Je verliest de grip op situaties of ervaart een gevoel van machteloosheid. Je kunt een burn-out herkennen aan het verlies van controle op het leven en de problemen waar je mee te maken hebt.
  • Liefdesproblemen en liefdesverdriet
  • Kwaad zijn op iemand of op meerdere mensen, maar het niet kunnen uiten
  • Stress door langdurige prestatiedruk
    Dit is extra belastend bij een gevoeligheid voor perfectionisme
  • Mishandeling
    Fysiek of mentaal
  • Ingrijpende gebeurtenissen
    Zoals het overlijden van een (groot)ouder of een scheiding van ouders
  • Genetische aanleg voor somberheid

Een combinatie van bovenstaande oorzaken komt ook regelmatig voor. 

Hoe herken je een depressie?

Een depressie is een mentale aandoening die een negatief effect heeft op je gemoedstoestand en die langer dan twee weken duurt. De kenmerken van een depressie verschillen vaak per persoon:

  • Meestal heb je last van sombere gevoelens. Je voelt je futloos, angstig, waardeloos of ervaart meerdere van deze emoties. Grote vermoeidheid komt ook voor. 
  • Het lukt niet om deze emoties te uiten. De depressie laat zich dan zien in de vorm van gedragsproblemen, zoals chagrijnig gedrag of verhoogde prikkelbaarheid. Geen zin meer hebben om nog leuke dingen te doen is ook een kenmerk.
  • Hoe de depressie zich uit, hangt ook van je persoonlijkheid af. Sommige mensen hebben de neiging om zich terug te trekken en sociaal contact te vermijden. Anderen zetten een masker op en doen alsof ze zich prima voelen, terwijl dat eigenlijk niet zo is.

Ik voel me depressief: wat nu?

Denk of weet je dat je last van een depressie hebt? Dan is de eerste stap om daar met iemand over te praten. Een ouder, broer of zus, goede vriend of docent: het maakt niet uit, als het maar iemand is die je vertrouwt. De volgende dingen kun je  vervolgens zelf ondernemen om de sombere gevoelens wat te verminderen:

  • Bedenk dingen die je plezier geven of die je prettig vindt om te doen, en plan elke dag één zo’n activiteit in.
  • Eet en drink gezond, en vermijd alcohol en drugs. Alcohol en drugs verergeren je klachten alleen maar.
  • Beweeg of sport regelmatig. Ben je niet zo sportief? Ga dan elke dag een stukje wandelen. Behalve het bewegen zal de buitenlucht je ook goed doen.
  • Geef jezelf de ruimte om fouten te maken. Het is niet jouw fout dat je je zo voelt, en het is ook niet jouw fout als die gevoelens niet snel overgaan. 
  • Doe ontspanningsoefeningen. Bijvoorbeeld deze geleide meditatie. De oefening helpt je om minder te piekeren. 

Hulp zoeken

Een depressie is goed te behandelen. Kom je er zelf niet uit en blijf je last houden van sombere gevoelens en gedachten? Neem dan contact op met een psycholoog. 

Meer weten over hoe wij je kunnen helpen met jouw depressieve gevoelens? Of benieuwd naar de verschillende behandelvormen? Bel ons op telefoonnummer 085-1308900, dan staan we je persoonlijk te woord.

 

Bronnen

[1] Trimbos: cijfers depressie en suïcide (2007-2009)

GZ-Psycholoog : Nine Gramberg

“Een dip hebben is heel normaal, maar wanneer je merkt dat de somberheid lang aanhoudt, je steeds minder zin hebt om dingen te ondernemen en dat het niet meer lukt om te genieten van dingen, dan is het mogelijk dat je last hebt van een depressie. Vraag om hulp, je hoeft het niet alleen te doen. “

Psychologen gespecialiseerd in het behandelen van depressies

lotte hendriks ipractice psycholoog

Lotte Hendriks

regina-liest-psycholoog-ipractice

Regina Liest

iris-van-ingen-psycholoog-ipractice

Iris van Ingen

Wat cliënten met een depressie zeggen over hun behandeling

"ipractice heeft een hybride opzet, waarbij patiënten een privé-chatgroep hebben met twee therapeuten: de ene die je eens in de twee weken persoonlijk ontmoet, en de andere is de online therapeut, met wie je contact hebt tussen de sessies door en aan wie je kunt vragen vragen en wie u incheckt. ik vond de hybride setup (met de app en persoonlijke ontmoetingen) erg handig. het regelmatig ontvangen van berichten op de app van de therapeut, ook al is dat alleen maar om in te checken, zorgde ervoor dat ik continu nadacht, niet slechts eens in de twee weken tijdens de persoonlijke sessie. het hield de onderwerpen waar ik aan werkte voor mijn geest. Ik vond beide therapeuten ook zeer bekwaam in hun werk en zeer professioneel, terwijl ze tegelijkertijd zorgzaam en betrokken waren."

Waardering: 10 | 3 okt 2021

"Bij iPractice kreeg ik de persoonlijke aandacht die ik nodig had. Ik kon meteen terecht voor behandeling, zonder wachttijden. Er wordt aandachtig geluisterd naar de klachten, en in overleg samen met de patient gekeken aan welke klachten je zelf voornamelijk wilt werken. Ik voelde mij altijd op mijn gemak en altijd gehoord. De combinatie van gesprekken op locatie en daarnaast nog ondersteuning door de online psycholoog beviel me goed, er was altijd een stok achter de deur om aandacht te blijven hebben voor de behandeling. Overall een prettige, jonge praktijk met een laagdrempelig karakter."

Waardering: 8.7 | 22 jan 2021

"Heel veel gehad aan mijn behandelingen! Fijn dat er online en offline sessies plaatsvinden met 2 verschillende behandelaars, er werd ook altijd snel op mijn bericht gereageerd als ik bijvoorbeeld in een paniek situatie zat."

Waardering: 9.8 | 10 mrt 2022

Meer waarderingen depressie cliënten - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.