Depressie en werk

Auteur : Simone Bosters

Gecontroleerd door psycholoog : Mariëlle van der Meer

Ongeveer 20% van de Nederlanders krijgt ooit in zijn leven een depressie [1]. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen die depressief zijn, blijven werken ondanks hun klachten [2]. Maar doe je er nou goed aan om te blijven werken of niet? En zijn de depressieve klachten ontstaan als gevolg van werk? In dit artikel lees je alles over depressiviteit en werk.

In dit artikel

iPractice biedt:

Ben ik depressief als gevolg van mijn werk?

Een depressie die ontstaat als gevolg van je werk, noemen we een beroepsgebonden depressie. Het is vaak bijzonder moeilijk om een directe link te leggen tussen een beroep en het ontstaan van de depressie, omdat er ook vele andere factoren meespelen. Denk maar aan privéomstandigheden en persoonlijkheid. Persoonlijke eigenschappen als perfectionisme en een laag zelfbeeld leiden regelmatig tot het ervaren van veel stress en overspannenheid. Op den duur mondt dit soms uit in een burn-out. Er zijn veel overeenkomsten tussen burn-out en depressie, maar het één is niet hetzelfde als het ander. Er zijn namelijk ook verschillen tussen een burn-out en een depressie

Een onbehandelde burn-out kan wel tot een depressie leiden. Uit onderzoek blijkt dat de rol van werk bij het ontwikkelen van psychische klachten meestal wordt onderschat. Vaak zoekt men de oorzaak in privéfactoren [3]. 

Veelgenoemde klachten bij een beroepsgebonden depressie: 

  • Er heerst een te hoge werkdruk; 
  • Er is sprake van toekomstonzekerheid; 
  • Je hebt een gebrek aan ondersteuning en erkenning;
  • Er vinden pesterijen plaats of er zijn conflicten op de werkvloer.

 

Depressief zijn en werken

Of je depressie nou wel of niet veroorzaakt wordt door je werk: een depressie leidt tot slechtere concentratie en een verminderd geheugen. Je kunt je dus afvragen of het wel zinvol is om gewoon stug door te blijven werken, terwijl je eigenlijk helemaal niet goed in je vel zit. De tegenvallende prestaties die je levert op je werk versterken bovendien ook nog eens je sombere gevoelens. Aan de andere kant geeft blijven werken je wel structuur in je leven. Wat juist een gunstige factor is als het gaat om het tegengaan van depressiviteit. Hier is het dus van belang om goed naar je eigen behoeften te luisteren.

 

Hoe kan ik mijn depressie aankaarten op mijn werk?

Wanneer je merkt dat je al een aantal weken erg somber bent, is het voor je mentale gezondheid van belang dat je hierover met iemand in gesprek gaat. Praat eerst met iemand in je omgeving die je vertrouwd. Maar zoek ook contact met een hulpverlener. Veel mensen gaan eerst naar een huisarts voor een doorverwijzing, of nemen direct contact op met een psycholoog. Maar praten met een leidinggevende of de bedrijfsarts op je werk, kan natuurlijk ook.

Zit je werk de behandeling van je depressie in de weg of merk je dat je steeds somberder wordt door je werk? Dan is het zeker van belang om je depressie te bespreken op je werk. Kies een goed moment en bereid het gesprek voor. Samen met een leidinggevende of de bedrijfsarts bespreek je wat je klachten zijn. Ook praat je over wat jij nu nodig hebt om beter te worden. 

Stoppen of gedeeltelijk werken?

Mogelijk stop je tijdelijk helemaal met werken, om bij te komen en te herstellen van je depressie. Maar gedeeltelijk doorwerken is ook een optie. Wees niet bang hierin te onderzoeken wat voor jou het beste helpt. Maar vergeet niet: jouw mentale gezondheid moet uiteindelijk wel prioriteit hebben boven de werkzaamheden. Laat je werkgever je hierin niets opleggen, maar bespreek je werkmogelijkheden met de bedrijfsarts.

 

Op zoek naar hulp?

Neem gerust online contact op met een iPractice psycholoog, of bel naar 085-1308900. Dit is geheel vrijblijvend. De psycholoog kijkt samen met jou naar wat je nu nodig hebt en geeft je een deskundig en persoonlijk advies. 

Lees hier meer over de behandeling van een depressie.

 

[1] Trimbos: cijfers depressie en suïcide (2007-2009).

[2] Laitinen-Krispijn, S., & Bijl, R. V. (2000). Mental disorders and employee sickness absence: the NEMESIS study. Social psychiatry and psychiatric epidemiology, 35(2), 71-77.

[3] Smits et al., 2007. 

GZ-psycholoog : Mariëlle van der Meer

“Wanneer somberheid ontstaat in combinatie met onvrede over je huidige werkplek, dan is het belangrijk om dit met iemand bespreekbaar te maken.“

Psychologen gespecialiseerd in het behandelen van depressies

milou groenewoud ipractice psycholoog

Milou Groenewoud

shannon van oudenaarde ipractice psycholoog

Shannon Van Oudenaarde

sanne truijen ipractice psycholoog

Sanne Truijen

Feijona Van Vugt

Wat cliënten met een depressie zeggen over hun behandeling

"Heel veel gehad aan mijn behandelingen! Fijn dat er online en offline sessies plaatsvinden met 2 verschillende behandelaars, er werd ook altijd snel op mijn bericht gereageerd als ik bijvoorbeeld in een paniek situatie zat."

Waardering: 9.8 | 10 mrt 2022

"ipractice heeft een hybride opzet, waarbij patiënten een privé-chatgroep hebben met twee therapeuten: de ene die je eens in de twee weken persoonlijk ontmoet, en de andere is de online therapeut, met wie je contact hebt tussen de sessies door en aan wie je kunt vragen vragen en wie u incheckt. ik vond de hybride setup (met de app en persoonlijke ontmoetingen) erg handig. het regelmatig ontvangen van berichten op de app van de therapeut, ook al is dat alleen maar om in te checken, zorgde ervoor dat ik continu nadacht, niet slechts eens in de twee weken tijdens de persoonlijke sessie. het hield de onderwerpen waar ik aan werkte voor mijn geest. Ik vond beide therapeuten ook zeer bekwaam in hun werk en zeer professioneel, terwijl ze tegelijkertijd zorgzaam en betrokken waren."

Waardering: 10 | 3 okt 2021

"Bij iPractice kreeg ik de persoonlijke aandacht die ik nodig had. Ik kon meteen terecht voor behandeling, zonder wachttijden. Er wordt aandachtig geluisterd naar de klachten, en in overleg samen met de patient gekeken aan welke klachten je zelf voornamelijk wilt werken. Ik voelde mij altijd op mijn gemak en altijd gehoord. De combinatie van gesprekken op locatie en daarnaast nog ondersteuning door de online psycholoog beviel me goed, er was altijd een stok achter de deur om aandacht te blijven hebben voor de behandeling. Overall een prettige, jonge praktijk met een laagdrempelig karakter."

Waardering: 8.7 | 22 jan 2021

Meer waarderingen depressie cliënten - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.