Depressie en werk
Auteur : Simone Bosters
Gecontroleerd door psycholoog : Mariëlle van der Meer
Ongeveer 20% van de Nederlanders krijgt ooit in zijn leven een depressie [1]. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen die depressief zijn, blijven werken ondanks hun klachten [2]. Maar doe je er nou goed aan om te blijven werken of niet? En zijn de depressieve klachten ontstaan als gevolg van werk? In dit artikel lees je alles over depressiviteit en werk.
In dit artikel
iPractice biedt:

Vergoede zorg met beoordeling 9+

Direct hulp zonder lange wachttijden

Vrijblijvend gratis behandeladvies
Ben ik depressief als gevolg van mijn werk?
Een depressie die ontstaat als gevolg van je werk, noemen we een beroepsgebonden depressie. Het is vaak bijzonder moeilijk om een directe link te leggen tussen een beroep en het ontstaan van de depressie, omdat er ook vele andere factoren meespelen. Denk maar aan privéomstandigheden en persoonlijkheid. Persoonlijke eigenschappen als perfectionisme en een laag zelfbeeld leiden regelmatig tot het ervaren van veel stress en overspannenheid. Op den duur mondt dit soms uit in een burn-out. Er zijn veel overeenkomsten tussen burn-out en depressie, maar het één is niet hetzelfde als het ander. Er zijn namelijk ook verschillen tussen een burn-out en een depressie.
Een onbehandelde burn-out kan wel tot een depressie leiden. Uit onderzoek blijkt dat de rol van werk bij het ontwikkelen van psychische klachten meestal wordt onderschat. Vaak zoekt men de oorzaak in privéfactoren [3].
Veelgenoemde klachten bij een beroepsgebonden depressie:
- Er heerst een te hoge werkdruk;
- Er is sprake van toekomstonzekerheid;
- Je hebt een gebrek aan ondersteuning en erkenning;
- Er vinden pesterijen plaats of er zijn conflicten op de werkvloer.
Depressief zijn en werken
Of je depressie nou wel of niet veroorzaakt wordt door je werk: een depressie leidt tot slechtere concentratie en een verminderd geheugen. Je kunt je dus afvragen of het wel zinvol is om gewoon stug door te blijven werken, terwijl je eigenlijk helemaal niet goed in je vel zit. De tegenvallende prestaties die je levert op je werk versterken bovendien ook nog eens je sombere gevoelens. Aan de andere kant geeft blijven werken je wel structuur in je leven. Wat juist een gunstige factor is als het gaat om het tegengaan van depressiviteit. Hier is het dus van belang om goed naar je eigen behoeften te luisteren.
Hoe kan ik mijn depressie aankaarten op mijn werk?
Wanneer je merkt dat je al een aantal weken erg somber bent, is het voor je mentale gezondheid van belang dat je hierover met iemand in gesprek gaat. Praat eerst met iemand in je omgeving die je vertrouwd. Maar zoek ook contact met een hulpverlener. Veel mensen gaan eerst naar een huisarts voor een doorverwijzing, of nemen direct contact op met een psycholoog. Maar praten met een leidinggevende of de bedrijfsarts op je werk, kan natuurlijk ook.
Zit je werk de behandeling van je depressie in de weg of merk je dat je steeds somberder wordt door je werk? Dan is het zeker van belang om je depressie te bespreken op je werk. Kies een goed moment en bereid het gesprek voor. Samen met een leidinggevende of de bedrijfsarts bespreek je wat je klachten zijn. Ook praat je over wat jij nu nodig hebt om beter te worden.
Stoppen of gedeeltelijk werken?
Mogelijk stop je tijdelijk helemaal met werken, om bij te komen en te herstellen van je depressie. Maar gedeeltelijk doorwerken is ook een optie. Wees niet bang hierin te onderzoeken wat voor jou het beste helpt. Maar vergeet niet: jouw mentale gezondheid moet uiteindelijk wel prioriteit hebben boven de werkzaamheden. Laat je werkgever je hierin niets opleggen, maar bespreek je werkmogelijkheden met de bedrijfsarts.
Op zoek naar hulp?
Neem gerust online contact op met een iPractice psycholoog, of bel naar 085-1308900. Dit is geheel vrijblijvend. De psycholoog kijkt samen met jou naar wat je nu nodig hebt en geeft je een deskundig en persoonlijk advies.
Lees hier meer over de behandeling van een depressie.
[1] Trimbos: cijfers depressie en suïcide (2007-2009).
[2] Laitinen-Krispijn, S., & Bijl, R. V. (2000). Mental disorders and employee sickness absence: the NEMESIS study. Social psychiatry and psychiatric epidemiology, 35(2), 71-77.
[3] Smits et al., 2007.