Hoe ontstaat een depressie?

Auteur : Jesper Vieveen

Gecontroleerd door psycholoog : Samantha Saxton

Bij het ontstaan van een depressie spelen vaak meerdere factoren een rol. Genetische kan je aanleg hebben om sneller depressief te raken of dragen eigenschappen in je persoonlijkheid bij aan het langer aanhouden van depressieve klachten. 

Direct naar

 

iPractice biedt:

Waarom voel ik me depressief? Hoe ontstaat dit gevoel?

Bij een depressie heb je een tekort aan de neurotransmitters dopamine, serotonine en noradrenaline. Deze neurotransmitters zijn van belang voor het overbrengen van signalen vanuit de hersenen. Het aanmaken, blokkeren en opnemen van deze signaalstoffen is een ingewikkeld proces dat door verschillende factoren wordt beïnvloed;

  • Je eigen hormoonhuishouding: dit is vaak erfelijk bepaald
  • Je leefstijl: eet je gezond en beweeg en slaap je voldoende?
  • Interacties met anderen: hoe functioneer je op sociaal gebied?
  • En je coping strategieën: de manier waarop je met stressvolle situaties omgaat. Dit heeft met je persoonlijkheid te maken.

Hieronder leggen we de verschillende oorzaken van een depressie verder uit.

 

1. Biologische factoren

Depressie en erfelijkheid

Erfelijke eigenschappen kunnen de kans op een depressie vergroten. Bijvoorbeeld, onderzoek [1] onder tweelingen laat zien dat erfelijke factoren een rol spelen bij het ontstaan van depressie. Een kwetsbaarheid voor het krijgen van een depressie kun je van je ouders meekrijgen. Dat betekent overigens niet dat je per se depressief wordt. Vaak dragen sociale en psychologische factoren hieraan bij.

 

Depressie en hormonen

Als je hormonen ontregeld zijn, bijvoorbeeld door chronische stress of een traumatische ervaring, loop je meer risico op het ontwikkelen van een depressie. De kans op een depressie is ook groter voor vrouwen in de overgang. Vrouwen ondervinden veel hormonale veranderingen wat vaak leidt tot neerslachtige en depressieve gevoelens.

 

Depressie en lichamelijke factoren

Er bestaan meerdere lichamelijke factoren die bijdragen aan depressieve gevoelens. Overmatig drugs- en alcoholgebruik leidt regelmatig tot depressiviteit. Maar ook bijwerkingen van bepaalde medicijnen geven somberheidsklachten. Daarnaast ontwikkelen sommige mensen ontstekingen of een ziekte aan een orgaan dat mede verantwoordelijk is voor de hormoonhuishouding. Denk bijvoorbeeld aan de schildklier. Het niet goed functioneren van dit orgaan geeft een verstoring in de hormonen, wat kan leiden tot depressiviteit.

 

2. Sociale factoren

Een grote, heftige gebeurtenis, zoals het overlijden van een dierbare, kan een trigger zijn voor depressieve gevoelens. Net zoals een jeugdtrauma of een sterk gevoel van eenzaamheid. Soms maak je een ernstige ervaring mee en merk je dat sociale steun wegvalt. Je kunt niet terecht bij vrienden of familie, voelt je alleen en raakt in een sociaal isolement.

 

3. Persoonlijke factoren

De manier waarop jij in het leven staat heeft een invloed op het wel of niet ontwikkelen van een depressie. Heb je bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld, dan ervaar je continu gedachten die veelal negatief zijn, ben je bang om te mislukken en voel je weinig zelfvertrouwen. Die gedachtepatronen betrek je veelvuldig op jezelf en je raakt in een vicieuze cirkel van negatieve gedachten wat bijdraagt aan de depressie.

 

Meer over depressie

Kom meer te weten over wat je kan doen tegen een depressie. Blijven je depressieve gevoelens en klachten aanhouden? Dan is het verstandig om in gesprek te gaan met een psycholoog. Een depressie onbehandeld laten brengt risico’s met zich mee. Bel vrijblijvend met 085-1308900 en krijg direct een psycholoog aan de lijn. De psycholoog luistert naar je verhaal en samen bespreek je een plan voor een behandeling van je depressie.

 

Bronnen

[1] Twin Research and Human Genetics , Volume 3 , Issue 4 , 01 August 2000 , pp. 323 – 334 DOI: https://doi.org/10.1375/twin.3.4.323

 

Veelgestelde vragen

Is depressie erfelijk?

Erfelijke belasting vergroot de kans op een depressie. Maar dit betekent gelukkig niet dat je met een depressie te maken krijgt in je leven. Je omgeving speelt hier ook een belangrijke rol in evenals je coping.

Kan je depressief zijn zonder reden?

Depressies kunnen zonder duidelijke oorzaak ontstaan. Het is behoorlijk frustrerend wanneer je depressief bent, zonder dat hier een aanwijsbare reden voor is. Wél is er vaak een reden die ervoor zorgt dat de depressie in stand blijft. Wat hetgeen is dat jouw depressie in stand houdt, onderzoek je samen met de psycholoog tijdens een behandeling.

Kan een depressie vanzelf over gaan?

Over het algemeen gaan de klachten van een depressie na ongeveer drie maanden over. Maar dat gaat vaak niet helemaal vanzelf. Bepaalde copingstrategieën helpen hierbij. Denk bijvoorbeeld aan praten met anderen over je klachten, meer rust nemen of gezonder leven.

Psycholoog : Samantha Saxton

“Er zijn verschillende risicofactoren die een rol spelen bij een depressie. In een behandeling onderzoeken we samen waar de oorzaak ligt.“

Psychologen gespecialiseerd in depressies

milou groenewoud ipractice psycholoog

Milou Groenewoud

kiki bruggink ipractice psycholoog

Kiki Bruggink

sanne truijen ipractice psycholoog

Sanne Truijen

nine gramberg ipractice psycholoog

Nine Gramberg

Wat cliënten met een depressie zeggen over hun behandeling

"Ik kwam binnen met klachten waarvan ik niet wist wat de oorzaak was. Ik ben actief gehoplen met het omgaan en bestrijden van deze en andere klachten. En wat heel belangrijk is: ze hebben mij inzicht gegeven over hoe ik deze klachten heb ontwikkeld en hoe ik ze in stand heb gehouden. Mijn dank gaat uit naar Irene Bakker en Keri Mans, niet voor het zorgen waar ik om vroeg, maar voor het zorgen wat ik nodig had!"

Waardering: 10 | 18 mrt 2021

"Bij Camille en Keri werd ik hartelijk ontvangen en zijn we samen in een vooraf vastgestelde aantal sessies aan de slag gegaan. Verschillende inzichten opgedaan en tools meegekregen om met gevoelens van somberheid en de valse overtuiging ‘niet goed genoeg zijn’ om te gaan. Ik heb de neiging om dan te gaan overcompenseren. Gedragsexperimenten doe ik nog dagelijks. Kleine dingetjes lijken nu weer vanzelf te gaan en begin langzaam aan in te zien dat ik goed genoeg ben, welke keuzes ik ook maak."

Waardering: 10 | 27 aug 2021

"Ik ben heel erg tevreden met de behandeling bij ipractice. Dit komt omdat ik meteen werd geholpen en binnen een week een afspraak kreeg. Bij mij werd met een nieuw systeem behandelt dat bestond uit 50% online behandeling en 50% face to face. Nine en Milou waren mijn psychologen. Ze waren heel scherp en snapten meteen waar ik tegen aan liep. Ik heb veel nieuwe inzichten gekregen en veel over mezelf geleerd. Daardoor ben ik nu in staat om zelf aan de slag te gaan. Bedankt hiervoor! Ik zou ipractice 100% aanraden!"

Waardering: 9.8 | 13 nov 2019

Meer waarderingen depressie cliënten - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.