Home > Klachten > Depressie > Oorzaken depressie

Oorzaken depressie

Bij het ontstaan van een depressie spelen vaak meerdere factoren een rol. Genetische kan je aanleg hebben om sneller depressief te raken of dragen eigenschappen in je persoonlijkheid bij aan het langer aanhouden van depressieve klachten.

Waarom voel ik me depressief? Hoe ontstaat dit gevoel?

Bij een depressie heb je een tekort aan de stoffen dopamine, serotonine en noradrenaline. Deze neurotransmitters zijn van belang voor het overbrengen van signalen vanuit de hersenen. Het aanmaken, blokkeren en opnemen van deze signaalstoffen is een ingewikkeld proces dat door verschillende factoren kan worden beïnvloed;

 • Je eigen hormoonhuishouding: dit is vaak erfelijk bepaald
 • Je leefstijl: eet je gezond en beweeg en slaap je voldoende?
 • Interacties met anderen: hoe functioneer je op sociaal gebied?
 • En je coping strategieën: de manier waarop je met stressvolle situaties omgaat. Dit heeft met je persoonlijkheid te maken.

Hieronder leggen we de mogelijke oorzaken van een depressie verder uit.

 

Biologische factoren

De volgende biologische factoren vormen risicofactoren in het ontwikkelen van een depressie;

1. Depressie en erfelijkheid

Erfelijke eigenschappen kunnen de kans op een depressie vergroten. Bijvoorbeeld, onderzoek [1] onder tweelingen laat zien dat erfelijke factoren een rol spelen bij het ontstaan van depressie. Een kwetsbaarheid voor het krijgen van een depressie kun je van je ouders meekrijgen. Dat betekent overigens niet dat je per se depressief wordt.

 

2. Depressie en hormonen

Als je hormonen ontregeld zijn, bijvoorbeeld door chronische stress of een traumatische ervaring, loop je meer risico op het ontwikkelen van een depressie. De kans op een depressie is ook groter voor vrouwen in de overgang. Vrouwen ondervinden veel hormonale veranderingen wat vaak leidt tot neerslachtige en depressieve gevoelens.

 

Endogene depressies

We spreken van een endogene depressie als de factor erfelijkheid of hormonen een rol spelen. De depressie ontstaat hierbij vanuit je eigen lichaam en niet door factoren van buitenaf. De oorzaak zit bijvoorbeeld in de hersenen, maar ook een afwijkende lever of schildklier leidt soms tot depressieve klachten. Heb je het gevoel dat jouw depressie zonder aanwijsbare oorzaak op komt zetten, dan kan dit duiden op een endogene depressie.

 

3. Depressie en lichamelijke factoren

Er bestaan meerdere lichamelijke factoren die bijdragen aan depressieve gevoelens.

 • Overmatig drugs- en alcoholgebruik. Dit kan regelmatig leiden tot depressiviteit.
 • Bijwerkingen van bepaalde medicijnen. Dit kan soms somberheidsklachten geven.
 • Ziekten. Sommige mensen ontwikkelen ontstekingen of een ziekte aan een orgaan dat mede verantwoordelijk is voor de hormoonhuishouding. Denk bijvoorbeeld aan de schildklier. Het niet goed functioneren van dit orgaan geeft een verstoring in de hormonen, wat kan leiden tot depressiviteit.

 

Somatogene depressie

Depressies als gevolg van van letsel of een lichamelijke aandoening noemen we ook wel somatogene depressies. Bijvoorbeeld als je lichamelijke schade hebt opgelopen bij een ongeluk of wanneer je een chronische ziekte hebt.

 

Sociale factoren 

De volgende sociale factoren vormen risicofactoren in het ontwikkelen van een depressie;

 • Een grote, heftige gebeurtenis. Denk aan het overlijden van een dierbare. Dit kan een trigger zijn voor depressieve gevoelens.
 • Trauma. Ook een trauma of een sterk gevoel van eenzaamheid kan bijdragen aan depressiviteit. Soms maak je een ernstige ervaring mee en merk je dat sociale steun wegvalt. Je kunt niet terecht bij vrienden of familie, voelt je alleen en raakt in een sociaal isolement.

 

Exogene depressie

Depressies die duidelijk te wijten zijn aan een traumatische gebeurtenis die psychische klachten oplevert, noemen we ook wel exogene depressies. Denk dus aan een scheiding; het verlies van een dierbare of een combinatie van ingrijpende gebeurtenissen. 

 

Persoonlijke factoren

Ook persoonlijke factoren kunnen bijdragen in het ontwikkelen van een depressie.

 • De manier waarop jij in het leven staat, heeft een invloed op het wel of niet ontwikkelen van een depressie.
 • Heb je een negatief zelfbeeld? Je gedachten zijn dan vaak veelal negatief, en je bent bang om te mislukken.
 • Ook het voelen van weinig zelfvertrouwen kan bijdragen aan de ontwikkeling van een depressie.
 • Je gedachtepatronen betrek je veelvuldig op jezelf en je raakt in een vicieuze cirkel van negatieve gedachten.

 

Meer over depressie

Kom meer te weten over wat je kan doen tegen een depressie. Blijven je depressieve gevoelens en klachten aanhouden? Dan is het verstandig om in gesprek te gaan met een psycholoog. Een depressie onbehandeld laten brengt risico’s met zich mee.

Veelgestelde vragen

Is depressie erfelijk?

Erfelijke belasting vergroot de kans op een depressie. Maar dit betekent gelukkig niet dat je met een depressie te maken krijgt in je leven. Je omgeving speelt hier ook een belangrijke rol in evenals je coping.

Kan je depressief zijn zonder reden?

Depressies kunnen zonder duidelijke oorzaak ontstaan. Het is behoorlijk frustrerend wanneer je depressief bent, zonder dat hier een aanwijsbare reden voor is. Wél is er vaak een reden die ervoor zorgt dat de depressie in stand blijft. Wat hetgeen is dat jouw depressie in stand houdt, onderzoek je samen met de psycholoog tijdens een behandeling.

Kan een depressie vanzelf over gaan?

Over het algemeen gaan de klachten van een depressie na ongeveer drie maanden over. Maar dat gaat vaak niet helemaal vanzelf. Bepaalde copingstrategieën helpen hierbij. Denk bijvoorbeeld aan praten met anderen over je klachten, meer rust nemen of gezonder leven.

publish-icon Gepubliceerd - 23 mei 2022
Er zijn meerdere factoren die een rol kunnen spelen bij een depressie. In een behandeling onderzoeken we samen waar de oorzaak ligt.
nine gramberg ipractice psycholoog
GZ-Psycholoog Nine Gramberg

iPractice biedt iedereen:

 • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
 • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
 • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies

Psychologen gespecialiseerd in depressie

kitman cheung ipractice psycholoog

Kitman Cheung

eva-sabee-psycholoog-ipractice

Eva Sabee

Feijona van Vugt

Eline Semmekrot

Liever hulp van een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met een van onze psychologen. Je kunt praten over gevoelens en symptomen. Daarnaast krijg je informatie over een geschikte behandeling die bij jou past.

Maak een afspraak