iPractice biedt iedereen:

Verschillende soorten depressies

Auteur : Sanne Truijen

Laatst geüpdatet: 5 november 2021
Depressies zijn er in vele soorten en maten. Sommige mensen ervaren bijvoorbeeld langdurig licht depressieve klachten, zoals bij een dysthyme stoornis. Andere mensen kampen met een zware depressie, of maken afwisselend goede en zware perioden door, zoals bij een bipolaire stoornis. Hoewel de naam depressie vaak opduikt, zijn er dus grote verschillen in hoe ernstig een depressieve periode is en hoe lang die duurt. Wij zetten de verschillende soorten depressies voor je op een rij.

In dit artikel:

 1. Welke soorten depressies zijn er?
 2. Hulp van een professional

iPractice biedt iedereen:

 

Welke soorten depressies zijn er?

 1. Lichte depressie
  Heb je minder energie? Voel je je snel schuldig of waardeloos en is concentreren lastig? Bij een lichte depressie zijn de kenmerken van een depressie wel al aanwezig, maar zijn ze nog niet zo zwaar dat ze je belemmeren in je dagelijkse bezigheden. Merk jij dat je slecht slaapt, je onrustig voelt en in een negatieve denkmodus zit? Neem je klachten serieus en onderzoek of je last hebt van een lichte depressie. Met preventieve maatregelen voorkom je dat de depressie verergert.
 2. Zware depressie
  Als je last hebt van een zware depressie, dan zijn je depressieve klachten zo ernstig dat ze je dagelijks leven onmogelijk maken. Het lukt je niet meer om te werken. Boodschappen doen voelt als een te grote opgave. Slapen gaat niet meer, of je slaapt juist te lang, waardoor je gezonde dag- en nachtritme verloren gaat. Je hebt geen energie meer om nog sociale dingen te ondernemen, en soms is zelfs de zorg voor de kinderen niet meer mogelijk. Toekomst, heden en verleden: alles voelt als een zwart gat, zonder uitzicht op iets beters. Sommige mensen denken tijdens een zware depressie dan ook aan de dood: sterven lijkt voor hen minder erg dan met de depressie doorleven.Ben je bang dat je niet uit deze negatieve spiraal kunt komen? Bel dan de hulplijn 0900-0113 voor acute hulp.
 3. Manische/bipolaire stoornis
  Wanneer je last hebt van een bipolaire stoornis,  dan wisselen opgewekte en zelfverzekerde (manische) perioden zich af met perioden waarin je je depressief en passief voelt. Zo’n manische tijd geeft je het gevoel dat je veel aankan: je hebt tonnen energie, voelt je actief en je doet dingen vaak zonder er goed over na te denken. Breekt de depressieve periode aan, dan wordt er een deken over deze opgewekte emoties geworpen: je voelt je dan leeg, waardeloos en te moe om nog iets te ondernemen.
 4. Dysthyme stoornis
  Soms heb je last van een depressie, zonder dat je het ook zelf zo noemt. Je maakt dan verschillende symptomen van een depressie door, maar in milde mate. Er is sprake van een dysthyme stoornis als deze klachten twee jaar of langer aanhouden. De dysthyme stoornis wordt beschouwd als een lichte variant van een depressie. Dit maakt het soms lastig te erkennen dat je er last van hebt – en dat het goed is om hulp te zoeken.
 5. Pre- en postnatale depressie
  Veel vrouwen komen niet op een roze wolk terecht na de geboorte van hun kindje, maar op een grijze of zelfs pikzwarte wolk. Dit heeft niets te maken met een goede moeder zijn, en ook niet met blijdschap rondom de komst van het kindje. Onder invloed van hormonen, belastende praktische omstandigheden en de genetische en emotionele achtergrond, ervaren flink wat vrouwen angstige, sombere en verdrietige gevoelens na hun bevalling. Houden deze klachten langere tijd aan? Dan spreken we van een postnatale depressie. Er zijn ook vrouwen die depressieve klachten ervaren tíjdens hun zwangerschap. Dan spreken we over een prenatale depressie.
 6. A-typisch depressie
  Een atypische depressie is een vorm van depressie waarbij veel kenmerken afwijken van alle andere soorten depressies. Vaak zijn de symptomen mild, en tegengesteld aan de klassieke depressieve klachten. Toch komt een atypische depressie geregeld voor. Een grotere gevoeligheid voor afwijzing, een grote slaapbehoefte en toegenomen eetlust zijn kenmerken van een atypische depressie.
 7. Psychotische depressie
  Het komt voor dat mensen tijdens een zware depressie de grip op de werkelijkheid verliezen. Ze zien en ervaren dan dingen die er niet echt zijn, ze voelen zich achterdochtig en vinden het lastig om logische verbanden te leggen waardoor ze kampen met onware of vreemde gedachten. Een psychotische depressie is vaak een angstige ervaring voor zowel de persoon die eraan lijdt als voor de omgeving. Het geldt dan ook een ernstige vorm van depressie.
 8. Winterdepressie
  Het wordt koud, de dagen worden korter en het is minder lang licht. Voor veel mensen vormen de herfst- en winterperiode het startsein voor depressieve gevoelens, die variëren van mild tot fors. Kenmerk van een seizoensgebonden depressie is het duidelijke patroon: zodra het jaargetijde verandert, en het weer lente of zomer wordt, verdwijnen de sombere gevoelens.
 9. Zomerdepressie
  Een stuk zeldzamer dan een winterdepressie, is de zomerdepressie. Het felle licht en de warmte vormen voor mensen aanleiding voor depressieve gevoelens die weer verdwijnen als het kouder wordt. Ook de druk om te genieten speelt een rol bij deze vorm van depressie.

 

Hulp van een professional inschakelen?

Depressies komen in veel vormen voor. Zijn je klachten nu mild, gematigd of zwaar – het is altijd goed om ze serieus te nemen en ze aan te pakken. Dat kan al met praktische tips en leefadviezen. Soms is dat niet voldoende. Een gesprek met een psycholoog biedt dan inzicht in de aard én de behandeling van je depressieve klachten.

Heb jij last van een depressie en wil je hulp van een psycholoog om je klachten te verminderen? Bel ons dan via 085 1308900.

Auteur : Sanne Truijen

GZ-Psycholoog

“Depressie kent vele verschijningsvormen: een zwarte wolk die komt en gaat, een zware sluier die over je heen hangt of een oneindige leegte, elke verschijningsvorm vraagt een andere aanpak.“

Psychologen gespecialiseerd in depressies

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Milou Groenewoud

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Lotte Hendriks

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Sam Saxton

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Nine Gramberg

Wat cliënten met een depressie zeggen over hun behandeling

"Ik kwam binnen met klachten waarvan ik niet wist wat de oorzaak was. Ik ben actief gehoplen met het omgaan en bestrijden van deze en andere klachten. En wat heel belangrijk is: ze hebben mij inzicht gegeven over hoe ik deze klachten heb ontwikkeld en hoe ik ze in stand heb gehouden. Mijn dank gaat uit naar Irene Bakker en Keri Mans, niet voor het zorgen waar ik om vroeg, maar voor het zorgen wat ik nodig had!"

Waardering: 10 | 18 mrt 2021

"Bij Camille en Keri werd ik hartelijk ontvangen en zijn we samen in een vooraf vastgestelde aantal sessies aan de slag gegaan. Verschillende inzichten opgedaan en tools meegekregen om met gevoelens van somberheid en de valse overtuiging ‘niet goed genoeg zijn’ om te gaan. Ik heb de neiging om dan te gaan overcompenseren. Gedragsexperimenten doe ik nog dagelijks. Kleine dingetjes lijken nu weer vanzelf te gaan en begin langzaam aan in te zien dat ik goed genoeg ben, welke keuzes ik ook maak."

Waardering: 10 | 27 aug 2021

"Ik ben heel erg tevreden met de behandeling bij ipractice. Dit komt omdat ik meteen werd geholpen en binnen een week een afspraak kreeg. Bij mij werd met een nieuw systeem behandelt dat bestond uit 50% online behandeling en 50% face to face. Nine en Milou waren mijn psychologen. Ze waren heel scherp en snapten meteen waar ik tegen aan liep. Ik heb veel nieuwe inzichten gekregen en veel over mezelf geleerd. Daardoor ben ik nu in staat om zelf aan de slag te gaan. Bedankt hiervoor! Ik zou ipractice 100% aanraden!"

Waardering: 9.8 | 13 nov 2019

Meer waarderingen depressie cliënten - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.