iPractice biedt iedereen:

Depressie symptomen

Auteur : Sam Saxton

Wat zijn de depressie symptomen en aan welke kenmerken herken je dat jij of iemand in je omgeving daar mee te maken heeft? Maar liefst 20 procent van alle Nederlanders tussen de 18 en 64 jaar krijgt ooit te maken met een depressie. Hoe eerder je dit herkent, des te groter de kans dat je er samen met de huisarts of een psycholoog iets aan kunt doen.

Somber en nergens zin in

Wil je weten of jij last hebt van depressie symptomen? Of heb je het idee dat je die bij iemand in jouw omgeving herkent? Dit zijn de belangrijkste symptomen waaraan je depressie herkent:

   • Je voelt je somber, verdrietig en/of prikkelbaar
    Je voelt je het grootste deel van de dag somber of verdrietig. Of je bent heel prikkelbaar, waardoor je nog nauwelijks iets ‘kunt hebben’.
   • Je hebt geen interesse in dingen die je anders leuk vindt
    Zelfs de dingen die je ander leuk vindt en graag doet hebben niet langer je interesse. Of je kunt er niet meer van genieten zoals je deed. 

Houden de bovenstaande symptomen minimaal 2 weken aan? Dan spreken psychologen van een depressie.

“Doen alsof je je super goed voelt, lijkt soms de beste optie. Toch kost dat enorm veel energie. Samen zullen we er voor zorgen dat jij je kwetsbaarder kan opstellen.“

Sam Saxton, Psycholoog

iPractice biedt iedereen:

Andere symptomen van een depressie

Daarnaast kun je een aantal andere symptomen en kenmerken van een depressie herkennen. Wij zetten ze voor je op een rij:

   • Je eetpatroon en/of gewicht veranderen
   • Je slaapt slecht of juist heel veel
   • Je ervaart een rusteloos gevoel of traagheid
   • Je hebt weinig energie of bent vermoeid
   • Je voelt je waardeloos en schuldig
   • Je hebt last van besluiteloosheid, concentratie- en/of geheugenproblemen
   • Je denkt regelmatig aan de dood of aan zelfdoding

Het is belangrijk om de symptomen vroeg te herkennen. In sommige gevallen is er sprake van een lichte depressie, waardoor je daar zelf nog iets aan kunt doen.

Heb je last van lichte symptomen of herken je die bij iemand anders? Het is verstandig om:

   • Structuur aan te brengen
    Sta zoveel mogelijk op tijd op, ga iedere dag even naar buiten en eet gezond en op vaste tijden. Probeer ook iedere avond op tijd naar bed te gaan.
   • Actief te blijven
    Ga iedere dag even sporten of bewegen en blijf bijvoorbeeld aan het werk.
   • Contact met anderen te onderhouden
    Zoek anderen op, bijvoorbeeld door met vrienden of familie af te spreken. 

In gesprek met een psycholoog

Herken je bij jezelf de depressie symptomen of denk je dat iemand in jouw omgeving daar last van heeft? Een depressie kan licht, matig of zwaar zijn. In al die gevallen kun je contact opnemen met jouw huisarts of met ons. We helpen je er graag beter mee omgaan of de situatie te verbeteren.

Heb je vragen over de symptomen van een depressie? Bel ons op telefoonnummer 020 771 79 96, dan staan we je persoonlijk te woord.

Auteur : Sam Saxton

Psycholoog

“Doen alsof je je super goed voelt, lijkt soms de beste optie. Toch kost dat enorm veel energie. Samen zullen we er voor zorgen dat jij je kwetsbaarder kan opstellen.“

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.