Voorkomen van een nieuwe depressie

Auteur : Simone Bosters

Gecontroleerd door psycholoog : Mariëlle van der Meer

Eén op de vijf Nederlanders krijgt gedurende zijn of haar leven te maken met een depressie. Voor veel mensen blijft het niet bij één periode, maar komt een depressie terug. Heb jij zelf een depressie doorgemaakt? Dan  is het van belang om te leren hoe je zelf de eerste signalen van een terugval herkent en hoe je vervolgens moet handelen om te voorkomen dat je opnieuw in een depressie belandt.

In dit artikel

iPractice biedt:

Hoe voorkom ik een nieuwe depressie?

De belangrijkste stappen om een depressie te voorkomen zijn signaleren en tijdig handelen. Wanneer je hersteld bent van een depressie, betekent dat niet vanzelfsprekend dat je er nu voor de rest van je leven vanaf bent. Helaas krijgt ongeveer de helft van de mensen die een depressie heeft doorgemaakt, te maken met een terugval. Dat wordt ook wel een ‘recidiverende depressie’ genoemd.

De twee stappen om een nieuwe depressie te voorkomen zijn::

  • Signaleren: opmerken bij jezelf wanneer het weer minder goed met je gaat.
  • Adviezen opvolgen: direct handelen wanneer je signaleert dat je een terugval hebt en de adviezen van je behandelaar opvolgen. Ook zijn er verschillende algemene adviezen die op iedereen van toepassing zijn. Deze adviezen worden in dit artikel besproken.

 

Hoe signaleer ik een depressie?

Om een nieuwe depressie te voorkomen is het van belang dat je op tijd de symptomen herkent wanneer het minder goed met je gaat. Denk aan klachten als neerslachtigheid, minder plezier ervaren aan activiteiten die je normaal heel leuk vindt en moeilijk je bed uit kunnen komen. Bekijk hier het complete overzicht van de symptomen van depressiviteit.  

Heb je al eens een behandeling voor een depressie gehad? Misschien heb je dan samen met je psycholoog een terugvalpreventieplan opgesteld. Ook hierin vind je handvatten voor het tijdig herkennen van signalen, om zo verdere toename van de depressiviteitsklachten te voorkomen.

 

Adviezen opvolgen

Behalve de persoonlijke adviezen die je tijdens een eerdere depressie wellicht al van je behandelend psycholoog kreeg, zijn er ook algemene adviezen die voor iedereen van toepassing zijn:

  • Rust en ritme

Gun jezelf de tijd om tot rust te komen. Doe dingen waar je ontspannen van wordt. Zoek de ontspanning in dingen die je niet op een scherm doet. Televisie kijken of op je telefoon bezig zijn werkt niet echt ontspannend, ook al denk je misschien dat dit wel het geval is. Zoek eens een boek uit dat je aanspreekt en ga het lezen of luister eens naar een interessante podcast. Kijk je toch graag een film of serie? Kijk er dan één, maar voorkom dat je de hele dag voor de televisie blijft zitten. Een vast slaapritme helpt ook bij het verkrijgen van meer rust en ritme in je leven. Je lichaam is gebaat bij een goed ritme.

  • Pak taken één voor één op

Merk je dat dagelijkse taken je te veel worden? Komen er veel werkmails binnen, brieven van de belastingdienst of appjes van je vrienden of familie? Voel je dan niet verplicht alles in één keer op te moeten lossen. 

Kies bewust één ding uit en los dit op. Is dat op dat moment het enige wat nu lukt? Durf daar genoegen mee te nemen: je kunt in ieder geval weer één ding van je lijstje afstrepen. Dat is altijd beter dan niets.

  • Bewegen

Als je regelmatig beweegt, voel je jezelf mentaal beter. Dit hoeft niet te betekenen dat je vijf keer per week naar de sportschool moet. Beweeg bijvoorbeeld elke dag een kwartiertje. Maak een wandeling of ga een stuk fietsen. Doe dit het liefst overdag, als het licht is buiten. Dat heeft namelijk ook weer een positief effect op de aanmaak van melatonine en daarmee op je slaappatroon.

  • Voeding

Merk je dat je vaker somber bent en dat je laag in je energie zit? Let eens extra goed op je voeding. Eet voldoende gezond en onbewerkt voedsel en neem lekker veel groente en fruit. Maar wees vooral ook niet te streng voor jezelf. Een cheat day mag best een keer. 

  • Ga leuke dingen doen

Doe dingen waar je blij van wordt. Pak oude hobby’s op en ga hier actief mee aan de slag. Of zijn er plekken waar je graag naartoe gaat, bijvoorbeeld naar het bos of het strand? Blijf dit vooral doen. Daar krijg je positieve energie van. 

  • Schrijf je gedachten van je af

Opschrijven wat je voelt lucht soms behoorlijk op, vooral als je last hebt van piekergedrag. Het geeft je de kans om je gedachten te ordenen. Je brengt ze uit je hoofd, op papier. Dit geeft ruimte in je hoofd en zorgt ervoor dat je alles letterlijk weer wat beter op een rijtje hebt.

 

Op zoek naar hulp?

Merk je dat het je niet goed lukt om te voorkomen dat je terugvalt in oude patronen? Voel je dat het minder goed met je gaat en heb je behoefte aan een steuntje in de rug bij het voorkomen van een nieuwe depressie? Twijfel dan niet en zoek weer contact met een psycholoog.  

Neem gerust contact op met een iPractice psycholoog via 085 130 8900. Dit is geheel vrijblijvend. De psycholoog kijkt samen met jou naar wat je nu nodig hebt. Is dit een luisterend oor of een passende behandeling? De psycholoog geeft je een deskundig en persoonlijk advies, zodat jij je direct geholpen en gesteund voelt.

GZ-psycholoog : Mariëlle van der Meer

“Het is belangrijk om regelmatig bij jezelf te blijven inchecken. Als je merkt dat het even wat minder gaat, focus je dan weer extra op de dingen die je ontspanning geven en waar je van geniet.“

Psychologen gespecialiseerd in het behandelen van depressies

milou groenewoud ipractice psycholoog

Milou Groenewoud

lotte hendriks ipractice psycholoog

Lotte Hendriks

Samantha Saxton ipractice psycholoog

Samantha Saxton

nine gramberg ipractice psycholoog

Nine Gramberg

Wat cliënten met een depressie zeggen over hun behandeling

"Bij Camille en Keri werd ik hartelijk ontvangen en zijn we samen in een vooraf vastgestelde aantal sessies aan de slag gegaan. Verschillende inzichten opgedaan en tools meegekregen om met gevoelens van somberheid en de valse overtuiging ‘niet goed genoeg zijn’ om te gaan. Ik heb de neiging om dan te gaan overcompenseren. Gedragsexperimenten doe ik nog dagelijks. Kleine dingetjes lijken nu weer vanzelf te gaan en begin langzaam aan in te zien dat ik goed genoeg ben, welke keuzes ik ook maak."

Waardering: 10 | 27 aug 2021

"Bij iPractice kreeg ik de persoonlijke aandacht die ik nodig had. Ik kon meteen terecht voor behandeling, zonder wachttijden. Er wordt aandachtig geluisterd naar de klachten, en in overleg samen met de patient gekeken aan welke klachten je zelf voornamelijk wilt werken. Ik voelde mij altijd op mijn gemak en altijd gehoord. De combinatie van gesprekken op locatie en daarnaast nog ondersteuning door de online psycholoog beviel me goed, er was altijd een stok achter de deur om aandacht te blijven hebben voor de behandeling. Overall een prettige, jonge praktijk met een laagdrempelig karakter."

Waardering: 8.7 | 22 jan 2021

"ipractice heeft een hybride opzet, waarbij patiënten een privé-chatgroep hebben met twee therapeuten: de ene die je eens in de twee weken persoonlijk ontmoet, en de andere is de online therapeut, met wie je contact hebt tussen de sessies door en aan wie je kunt vragen vragen en wie u incheckt. ik vond de hybride setup (met de app en persoonlijke ontmoetingen) erg handig. het regelmatig ontvangen van berichten op de app van de therapeut, ook al is dat alleen maar om in te checken, zorgde ervoor dat ik continu nadacht, niet slechts eens in de twee weken tijdens de persoonlijke sessie. het hield de onderwerpen waar ik aan werkte voor mijn geest. Ik vond beide therapeuten ook zeer bekwaam in hun werk en zeer professioneel, terwijl ze tegelijkertijd zorgzaam en betrokken waren."

Waardering: 10 | 3 okt 2021

Meer waarderingen depressie cliënten - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.