iPractice biedt iedereen:

Eenzaamheid

Auteur : Jesper Vieveen

Gecontroleerd door psycholoog : Simone das Dores

Eenzaamheid is een gevoel dat veel mensen af en toe hebben. Als jij je wel eens eenzaam voelt is dat niet meteen een probleem. Eenzaamheid is een gevoel in plaats van een feit of een situatie. Je voelt je eenzaam, omdat je verbondenheid mist. Je mist een hechte en emotionele band met anderen. We leggen je uit wat eenzaamheid is, welke soorten er zijn en wat de oorzaken en gevolgen. We geven je een aantal tips om er beter mee om te gaan.

In dit artikel

 1. Wat is eenzaamheid
 2. Wat is alleen zijn
 3. Oorzaken en gevolgen
 4. Soorten eenzaamheid
  1. Sociale eenzaamheid
  2. Emotionele eenzaamheid
  3. Existentiële eenzaamheid
 5. Omgaan met eenzaamheid
 6. Veelgestelde vragen

 

iPractice biedt iedereen:

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid is een gevoel. Bij eenzaamheid voel je je eenzaam. De één heeft meer behoefte aan betekenisvolle relaties of een groot sociaal netwerk dan de ander, waardoor eenzaamheid ook een persoonlijk ervaring is.

Anderen kunnen moeilijk van buitenaf zien of je je eenzaam voelt. Zij zien lang niet altijd dat je ontevreden bent over je contact met je partner, vrienden, familie of andere mensen. Dat je het moeilijk vindt om relaties te verdiepen of vast te houden. Of zelfs de moed hebt opgegeven. Dit maakt eenzaamheid zo moeilijk in te schatten. Het is iets wat je alleen zelf kunt voelen.

Of je eenzaamheid ervaart hangt dus grotendeels af van het gevoel dat je daar zelf bij hebt. Denk je er veel over na, of pieker je erover, dan wordt het eenzame gevoel sterker. Blijf je bedenken dat je eenzaam voelen een gevoel is. En dat je daar iets aan kunt doen door de omstandigheden of je kijk erop te veranderen.

 

Wat is alleen zijn?

Alleen zijn is een objectieve weergave van de werkelijkheid, waarin je zonder anderen bent. Eenzaamheid is een subjectieve weergave van de werkelijkheid, omdat je isolatie ervaart. Als je alleen bent kun je nog steeds geluk ervaren, iets dat niet past bij eenzaamheid. Klachten die samengaan met eenzaamheid zijn bijvoorbeeld verwarring, slapeloosheid en somberheid, iets waar je tijdens alleen zijn geen last van hoeft te hebben.

 

Wat zijn de oorzaken & gevolgen van eenzaamheid?

Het gevoel van eenzaamheid ontstaat vaak door relationele problemen, persoonlijk omstandigheden of persoonlijke situaties. De invloed van dit gevoel kan groot zijn op je mentale gezondheid. Zeker als het lang aanhoudt. Je hebt ook het gevoel dat je minder meedoet in de samenleving. Het risico is groot dat je sociaal nog minder actief wordt, waardoor je in een neerwaartse spiraal raakt en er niet uitkomt. 

Uiteindelijk kan dit leiden dit tot mentale en fysieke gezondheidsklachten en heeft het invloed op je ervaring van geluk. We hebben als sociale wezens namelijk juist verbinding nodig met anderen. Lees meer informatie over de oorzaken en gevolgen van eenzaamheid.

 

Wat voor soorten eenzaamheid bestaan er?

Er zijn verschillende soorten eenzaamheid, namelijk:

 • Sociale eenzaamheid
  Je mist sociale contacten, hebt het gevoel dat je er daar te weinig van hebt of bent niet tevreden over de diepgang van je sociale contacten. Je ervaart de neiging om je sociaal terug te trekken, waardoor je minder met anderen in contact staat.
 • Emotionele eenzaamheid
  Je kunt jouw verhaal niet kwijt bij je partner, vrienden of collega’s. Het is lastig om jezelf te zijn als je bij hen in de buurt bent, dus zelfs met anderen om je heen voel jij je eenzaam.
 • Existentiële eenzaamheid
  Je weet niet goed waarom jouw leven ertoe doet en wat het nut is. Je voelt je eenzaam in de realisatie rondom deze grote thema’s.

 

Omgaan met eenzaamheid

Je kunt leren omgaan met je gevoel van eenzaamheid. Zo zorg je dat het zo weinig mogelijk impact heeft op je dagelijks leven. En blijven je gevoelens aanhouden? Ga in gesprek met een psycholoog. Vooral cognitieve gedragstherapie of acceptance and commitment therapy helpt. 

Heb je vragen over eenzaamheid en hoe je daar beter mee om kunt gaan? Bel ons op telefoonnummer 085 130 8900, dan staan we je persoonlijk te woord.

 


Veelgestelde vragen

Hoe ervaar je eenzaamheid?

Eenzaamheid is een gevoel dat veel mensen af en toe hebben. Als jij je wel eens eenzaam voelt is dat niet meteen een probleem. Eenzaamheid is een gevoel in plaats van een feit of een situatie. Je voelt je eenzaam, omdat je verbondenheid mist. Je mist een hechte en emotionele band met anderen.

Wat is emotionele eenzaamheid?

Emotionele eenzaamheid betekend dat je jouw verhaal niet kwijt kunt bij je partner, vrienden of collega’s. Het is lastig om jezelf te zijn als je bij hen in de buurt bent, dus zelfs met anderen om je heen voel jij je eenzaam.

Wat is sociale eenzaamheid?

Bij Sociale eenzaamheid mis je sociale contacten, heb je het gevoel dat je daar te weinig van hebt of ben je niet tevreden over de diepgang van je sociale contacten. Je ervaart de neiging om je sociaal terug te trekken, waardoor je minder met anderen in contact staat.

Wat is existentiële eenzaamheid?

Existentiële eenzaamheid betekent dat je niet goed weet waarom jouw leven ertoe doet en wat het nut is. Je voelt je eenzaam in de realisatie rondom deze grote thema’s.

Hoe weet je of iemand eenzaam is?

Eenzaamheid is een gevoel en het is daarom moeilijk om van buitenaf te zien of iemand eenzaam is. Iemand met veel vrienden kan zich toch eenzaam voelen. Het is belangrijk om met mensen in gesprek te gaan.

Klinisch Psycholoog : Simone das Dores

“Eenzaamheid is de stille kloof die je ervaart tussen jou en de ander.“

Psychologen ervaren in het thema eenzaamheid

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Annemarie de Boer

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Bryan Opdam

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Mette Bosma

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.