Auteur : Jesper Vieveen
Gecontroleerd door psycholoog : Simone das Dores
Eenzaamheid is een gevoel dat veel mensen af en toe hebben. Als jij je wel eens eenzaam voelt, is dat niet meteen een probleem. Je voelt je eenzaam, omdat je verbondenheid mist. Je mist een hechte en emotionele band met anderen.
Snel navigeren naar
iPractice biedt:

Vergoede zorg met beoordeling 9+

Direct hulp zonder lange wachttijden

Vrijblijvend gratis behandeladvies
Wat is eenzaamheid?
- Eenzaamheid is een gevoel en niet een feit of een situatie. Bij eenzaamheid voel je je eenzaam omdat je verbondenheid mist. Je mist een hechte en emotionele band met anderen.
- Eenzaamheid is een persoonlijk ervaring. De één heeft meer behoefte aan betekenisvolle relaties of een groot sociaal netwerk dan de ander.
- Er bestaan meerdere typen eenzaamheid: emotionele, sociale en existentiële eenzaamheid.
Anderen kunnen moeilijk van buitenaf zien of je je eenzaam voelt. Zij zien lang niet altijd dat je ontevreden bent over je contact met je partner, vrienden, familie of andere mensen. Dat je het moeilijk vindt om relaties te verdiepen of vast te houden en ondanks het hebben van een relatie je je toch eenzaam voelt. Of zelfs de moed hebt opgegeven. Dit maakt eenzaamheid zo moeilijk in te schatten. Het is iets wat je alleen zelf kunt voelen.
Of je eenzaamheid ervaart hangt dus grotendeels af van het gevoel dat je daar zelf bij hebt. Denk je er veel over na, of pieker je erover, dan wordt het eenzame gevoel sterker. Blijf je bedenken dat je eenzaam voelen een gevoel is. En dat je daar iets aan kunt doen door de omstandigheden of je kijk erop te veranderen.
Hoe weet je of iemand anders eenzaam is?
Eenzaamheid is een gevoel en het is daarom moeilijk om van buitenaf te zien of iemand eenzaam is. Iemand met veel vrienden kan zich toch eenzaam voelen. Het is belangrijk om met vrienden of naasten in gesprek te gaan.
Wat is alleen zijn?
Alleen zijn is niet hetzelfde als eenzaam zijn.
- Alleen zijn is een objectieve weergave van de werkelijkheid, waarin je zonder anderen bent.
- Eenzaamheid is een subjectieve weergave van de werkelijkheid, omdat je isolatie ervaart.
Als je alleen bent kun je nog steeds geluk ervaren, iets dat niet past bij eenzaamheid.
Leer meer over het verschil tussen alleen zijn en eenzaamheid door te herkennen welke signalen samengaan met eenzaamheid. Veel voorkomende kenmerken zijn verwarring, slapeloosheid en somberheid, iets waar je tijdens alleen zijn geen last van hoeft te hebben.
Waar komt het eenzame gevoel vandaan?
Het gevoel van eenzaamheid ontstaat vaak door relationele problemen, persoonlijk omstandigheden of persoonlijke situaties. De invloed van dit gevoel kan groot zijn op je mentale gezondheid. Zeker als het lang aanhoudt. Je hebt ook het gevoel dat je minder meedoet in de samenleving. Het risico is groot dat je sociaal nog minder actief wordt, waardoor je in een neerwaartse spiraal raakt en er niet uitkomt.
Uiteindelijk kan eenzaamheid leiden dit tot mentale en fysieke gezondheidsklachten en heeft het invloed op je ervaring van geluk. We hebben als sociale wezens namelijk juist verbinding nodig met anderen.
Meer informatie
Je kunt leren omgaan met je gevoel van eenzaamheid. Zo zorg je dat het zo weinig mogelijk impact heeft op je dagelijks leven. En blijven je gevoelens aanhouden? Cognitieve gedragstherapie en Acceptance and Commitment Therapy (ACT) zijn effective therapieën om eenzaamheid te behandelen.
Hulp zoeken helpt. Ga in gesprek met een van onze psychologen. Bel vrijblijvend 085 130 8900, dan staan we je persoonlijk te woord. Twijfel je? Kom meer te weten over wanneer je naar een psycholoog stapt.