“Eenzaamheid is de stille kloof die je ervaart tussen jou en de ander.“

Mirte Verkuijlen, Psycholoog

iPractice biedt iedereen:

Eenzaamheid

Eenzaamheid is een gevoel dat veel mensen af en toe hebben. Als jij je wel eens eenzaam voelt is dat niet meteen een probleem. Eenzaamheid is een gevoel in plaats van een feit of een situatie. Je voelt je eenzaam, omdat je verbondenheid mist. Je mist een hechte en emotionele band met anderen. 

We leggen je uit wat eenzaamheid is, welke soorten er zijn en wat de oorzaken en gevolgen zijn. We geven je een aantal tips om er beter mee om te gaan. En blijf je gevoelens van eenzaamheid ervaren? Dan leggen we je uit hoe je in contact komt met een psycholoog.

In dit artikel

 • Wat is eenzaamheid
 • Wat is alleen zijn
 • Oorzaken en gevolgen van eenzaamheid
 • Soorten eenzaamheid
  • Sociale eenzaamheid
  • Emotionele eenzaamheid
  • Existentiële eenzaamheid
 • Omgaan met eenzaamheid

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid is een gevoel. Bij eenzaamheid voel je je eenzaam. De één heeft meer behoefte aan betekenisvolle relaties of een groot sociaal netwerk dan de ander, waardoor eenzaamheid ook een persoonlijk ervaring is.

Anderen kunnen moeilijk van buitenaf zien of je je eenzaam voelt. Zij zien lang niet altijd dat je ontevreden bent over je contact met je partner, vrienden, familie of andere mensen. Dat je het moeilijk vindt om relaties te verbeteren. Of zelfs de moed hebt opgegeven. Dit maakt eenzaamheid zo moeilijk in te schatten. Het is iets wat je alleen zelf kunt voelen.

Of je eenzaamheid ervaart hangt dus grotendeels af van het gevoel dat je daar zelf bij hebt. Denk je er veel over na, of pieker je erover, dan wordt het eenzame gevoel sterker. Blijf je bedenken dat je eenzaam voelen een gevoel is. En dat je daar iets aan kunt doen door de omstandigheden te veranderen.

“Eenzaamheid is de stille kloof die je ervaart tussen jou en de ander.“

Mirte Verkuijlen, Psycholoog

iPractice biedt iedereen:

Wat is alleen zijn?

Alleen zijn is een objectieve weergave van de werkelijkheid, waarin je zonder anderen bent. Eenzaamheid is een subjectieve weergave van de werkelijkheid, omdat je isolatie ervaart. Als je alleen bent kun je nog steeds geluk ervaren, iets dat niet past bij eenzaamheid. Kenmerken van eenzaamheid zijn bijvoorbeeld verwarring, slapeloosheid en depressie, iets waar je tijdens alleen zijn geen last van hebt.

Oorzaken en gevolgen

De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het lang aanhoudt. Je hebt het gevoel dat je minder meedoet in de samenleving. Het risico is groot dat je sociaal nog minder actief wordt, waardoor je in een neerwaartse spiraal raakt en er niet uitkomt. 

Uiteindelijk leidt dit tot mentale en fysieke gezondheidsklachten en heeft het invloed op je ervaring van geluk. We hebben als sociale wezens namelijk juist verbinding nodig met anderen. 

Soorten eenzaamheid

Er zijn verschillende soorten eenzaamheid, namelijk:

 • Sociale eenzaamheid
  Je mist sociale contacten of hebt het gevoel dat je er daar te weinig van hebt. Je ervaart de neiging om je sociaal terug te trekken, waardoor je minder met anderen in contact staat.
 • Emotionele eenzaamheid
  Je kunt jouw verhaal niet kwijt bij je partner, vrienden of collega’s. Het is lastig om jezelf te zijn als je bij hen in de buurt bent, dus zelfs met anderen om je heen voel jij je eenzaam.
 • Existentiële eenzaamheid
  Je weet niet goed waarom jouw leven ertoe doet en wat het nut is. De eenzaamheid ervaar je rond grote thema’s. Je twijfelt over wat je precies bijdraagt aan de wereld.

Omgaan met eenzaamheid

Je kunt leren omgaan met je gevoel van eenzaamheid. Zo zorg je dat het zo weinig mogelijk impact heeft op je dagelijks leven. En blijven je gevoelens aanhouden? Ga in gesprek met een psycholoog. Vooral cognitieve gedragstherapie of acceptance and commitment therapy helpt. 

Heb je vragen over eenzaamheid en hoe je daar beter mee om kunt gaan? Bel ons op telefoonnummer 020 214 3928, dan staan we je persoonlijk te woord.

Maak kennis met onze erkende psychologen

Ervaringen

"Ik ervaarde het vooral als een gezamenlijk proces waarin echt naar me geluisterd werd en me ruimte werd gegeven om echt een goede afweging te kunnen maken."

Anoniem, Aug 2020

“Zeker tevreden, met name de laagdrempeligheid en het op gemak stellen. Bij eerdere verwijzingen kreeg ik - door de lange wachttijd - al snel het gevoel te worden afgehouden en nu had ik dat niet en voelde ik mij serieus genomen”

Anoniem, Sept 2020

"Kundig, efficiënt, doeltreffend"

Anoniem, Sept 2020

Bekijk ook onze beoordelingen op ZorgKaartNederland (9+)

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.