iPractice biedt iedereen:

Auteur : Jesper Vieveen

Gecontroleerd door psycholoog : Simone das Dores

Eenzaamheid is een gevoel dat veel mensen af en toe hebben. Als jij je wel eens eenzaam voelt is dat niet meteen een probleem. Je voelt je eenzaam, omdat je verbondenheid mist. Je mist een hechte en emotionele band met anderen. Lees wat eenzaamheid is, welke variaties er bestaan en welke aantal tips helpen bij eenzaamheid.

 

In dit artikel

  1. Wat is eenzaamheid?
  2. Wat is alleen zijn?
  3. Wat te doen bij eenzaamheid
  4. Veelgestelde vragen

 

iPractice biedt iedereen:

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid is een gevoel. Bij eenzaamheid voel je je eenzaam. De één heeft meer behoefte aan betekenisvolle relaties of een groot sociaal netwerk dan de ander, waardoor eenzaamheid ook een persoonlijk ervaring is. Er bestaan dus meerdere typen eenzaamheid: emotionele, sociale en existentiële eenzaamheid.

 

Anderen kunnen moeilijk van buitenaf zien of je je eenzaam voelt. Zij zien lang niet altijd dat je ontevreden bent over je contact met je partner, vrienden, familie of andere mensen. Dat je het moeilijk vindt om relaties te verdiepen of vast te houden en ondanks het hebben van een relatie je je toch eenzaam voelt. Of zelfs de moed hebt opgegeven. Dit maakt eenzaamheid zo moeilijk in te schatten. Het is iets wat je alleen zelf kunt voelen.

 

Of je eenzaamheid ervaart hangt dus grotendeels af van het gevoel dat je daar zelf bij hebt. Denk je er veel over na, of pieker je erover, dan wordt het eenzame gevoel sterker. Blijf je bedenken dat je eenzaam voelen een gevoel is. En dat je daar iets aan kunt doen door de omstandigheden of je kijk erop te veranderen.

 

Wat is alleen zijn?

Alleen zijn is een objectieve weergave van de werkelijkheid, waarin je zonder anderen bent. Eenzaamheid is een subjectieve weergave van de werkelijkheid, omdat je isolatie ervaart. Als je alleen bent kun je nog steeds geluk ervaren, iets dat niet past bij eenzaamheid. Alleen zijn is dus niet hetzelfde als eenzaam zijn.

Om het verschil tussen alleen zijn en eenzaamheid te herkennen, lees meer over de klachten die samengaan met eenzaamheid, zoals verwarring, slapeloosheid en somberheid, iets waar je tijdens alleen zijn geen last van hoeft te hebben.

 

Waar komt het eenzame gevoel vandaan?

Het gevoel van eenzaamheid ontstaat vaak door relationele problemen, persoonlijk omstandigheden of persoonlijke situaties. De invloed van dit gevoel kan groot zijn op je mentale gezondheid. Zeker als het lang aanhoudt. Je hebt ook het gevoel dat je minder meedoet in de samenleving. Het risico is groot dat je sociaal nog minder actief wordt, waardoor je in een neerwaartse spiraal raakt en er niet uitkomt. 

Uiteindelijk kan eenzaamheid leiden dit tot mentale en fysieke gezondheidsklachten en heeft het invloed op je ervaring van geluk. We hebben als sociale wezens namelijk juist verbinding nodig met anderen. 

 

Wat te doen bij eenzaamheid?

Je kunt leren omgaan met je gevoel van eenzaamheid. Zo zorg je dat het zo weinig mogelijk impact heeft op je dagelijks leven. En blijven je gevoelens aanhouden? Ga in gesprek met een psycholoog. Vooral cognitieve gedragstherapie of acceptance and commitment therapy helpt. 

Heb je vragen over eenzaamheid en hoe je daar beter mee om kunt gaan? Bel ons op telefoonnummer 085 130 8900, dan staan we je persoonlijk te woord.

 


Veelgestelde vragen

Hoe ervaar je eenzaamheid?

Eenzaamheid is een gevoel dat veel mensen af en toe hebben. Als jij je wel eens eenzaam voelt is dat niet meteen een probleem. Eenzaamheid is een gevoel in plaats van een feit of een situatie. Je voelt je eenzaam, omdat je verbondenheid mist. Je mist een hechte en emotionele band met anderen.

Wat is emotionele eenzaamheid?

Emotionele eenzaamheid betekend dat je jouw verhaal niet kwijt kunt bij je partner, vrienden of collega’s. Het is lastig om jezelf te zijn als je bij hen in de buurt bent, dus zelfs met anderen om je heen voel jij je eenzaam.

Wat is sociale eenzaamheid?

Bij sociale eenzaamheid mis je sociale contacten, heb je het gevoel dat je daar te weinig van hebt of ben je niet tevreden over de diepgang van je sociale contacten. Je ervaart de neiging om je sociaal terug te trekken, waardoor je minder met anderen in contact staat.

Wat is existentiële eenzaamheid?

Existentiële eenzaamheid betekent dat je niet goed weet waarom jouw leven ertoe doet en wat het nut is. Je voelt je eenzaam in de realisatie rondom deze grote thema’s.

Hoe weet je of iemand eenzaam is?

Eenzaamheid is een gevoel en het is daarom moeilijk om van buitenaf te zien of iemand eenzaam is. Iemand met veel vrienden kan zich toch eenzaam voelen. Het is belangrijk om met mensen in gesprek te gaan.

Klinisch Psycholoog : Simone das Dores

“Alleen zijn is iets anders dan eenzaam zijn“

Psychologen ervaren in het thema eenzaamheid

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Annemarie de Boer

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Bryan Opdam

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Mette Bosma

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Simone das Dores

Wat clienten over eenzaamheid behandelingen zeggen bij iPractice

"Het heeft precies opgeleverd wat het doel was. Ondanks dat het op dat moment als zeer kleine aanpassing waren in mijn denken, is het achteraf levens veranderend gebleken."

Waardering: 10 | 6 mrt 2022

"Ik heb heel erg veel gehad aan de sessie bij Ipractice. De spanning waar ik mee kampte, kan ik veel beter plaatsen en kan er veel beter mee omgaan. Daarnaast is de sociale angst die ik ervaar steeds minder."

Waardering: 9.2 | 10 dec 2021

"De behandeling bestond uit een meer diepgravend persoonlijk deel en een meer praktisch online deel. Vooral aan het eerste heb ik veel gehad. De betrokken psychologen waren betrokken en prettig om mee van gedachten te wisselen."

Waardering: 9.0 | 13 dec 2021

Bekijk meer waardering cliënten met eenzaamheid - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.