Eenzaamheid bij jongeren

Auteur : Jeroen Fidder

Gecontroleerd door psycholoog : Eline van Eechoud

Eenzaamheid is een gevoel dat onder veel jongeren voorkomt. Als jij je wel eens eenzaam voelt, is dat vervelend, maar niet meteen een probleem. Anders is het als jij je langere tijd eenzaam voelt. Wat zijn de oorzaken van eenzaamheid onder jongeren? Hoe herken je het? En hoe leer je ermee omgaan? In dit artikel lees je nuttige informatie en tips van onze psychologen.

In dit artikel

  1. Hoe groot is de eenzaamheid onder jongeren?
  2. Oorzaken van eenzaamheid onder jongeren
  3. Hoe herken ik eenzaamheid?
  4. Wat kan ik doen als ik me eenzaam voel?
  5. Hulp

 

iPractice biedt:

Hoe groot is de eenzaamheid onder jongeren?

Uit onderzoek van 3Vraagt [1] blijkt dat 4 op de 10 jonge mensen (tussen de 16 en 34 jaar) zich minstens één keer per week eenzaam voelt. Zij voelen zich vaker eenzaam dan volwassen mensen van 55 jaar en ouder. De jongeren die meededen aan het onderzoek geven aan dat ze het lastig vinden om sociale contacten te maken en onderhouden. Ander onderzoek, van het CBS [2], wijst uit dat zo’n 10% van alle jongeren (tot 35 jaar) zich in 2019 ernstig eenzaam voelde. Deze leeftijdsgroep voelt zich vrijwel even vaak sterk emotioneel als sterk sociaal eenzaam. Lees hier meer over de verschillende soorten eenzaamheid.

 

Wat zijn oorzaken van eenzaamheid onder jongeren? 

Eenzaamheid onder jongeren heeft verschillende oorzaken. Het is goed als je weet waar jouw gevoelens vandaan komen. Dit zijn de belangrijkste oorzaken van eenzaamheid onder jongeren: 

Sociale vaardigheden

Sommigen maken heel makkelijk vrienden en stappen op iedereen af. Anderen vinden het een stuk lastiger om contact te maken en contacten te onderhouden. Ze worden angstig of zenuwachtig, soms al van tevoren. Als je steeds bezig bent met hoe je overkomt, is het lastig om naar de ander luisteren. Sociale vaardigheden hebben niet alleen te maken met je karakter. Ook nare sociale contacten uit het verleden kunnen meespelen.

Negatief zelfbeeld 

Een negatief zelfbeeld betekent dat je een vaste, negatieve overtuiging hebt over jezelf. Vaak komt dit door ervaringen in het verleden. Dat komt terug in je denken, je gevoel en in je gedrag. Je voelt je minderwaardig of hebt weinig zelfvertrouwen. Je gaat bijvoorbeeld minder snel vriendschappen aan, omdat je bang bent te worden afgewezen. Maar daardoor ga je je eenzaam voelen en kom je in een vicieuze cirkel. Lees hier 5 tips om jouw zelfbeeld te verbeteren

Ziekte of beperking

Door een chronische ziekte of een beperking is het lastig voor je om contact te maken. Een avondje stappen, samen naar de sportclub, ontspannen in de sauna, je moet het wel kunnen.

Sinds begin 2020 heeft ook corona veel impact. I&O Research deed najaar 2020 een week onderzoek voor de NOS [3]. Wat blijkt? Veel jongeren voelden zich slechter dan voor de coronacrisis. Bijna de helft van de 25- tot 34-jarigen voelde zich eenzamer. Bij jongeren onder de 25 was dat aantal nog groter. 

Ingrijpende levensgebeurtenissen

Ieder mens maakt dingen mee in het leven, waaronder ingrijpende gebeurtenissen. Zoals het overlijden van iemand uit je omgeving, relatieproblemen, scheiding van ouders of financiële problemen. Ook zoiets als een verhuizing heeft impact. Het vergroot de kans dat je het gevoel hebt er alleen voor te staan, en dat anderen je misschien niet begrijpen. Dit beïnvloedt je mentale gezondheid, zeker als de situatie lang duurt. 

Social media

Social media helpt om contacten te onderhouden en mensen te leren kennen. Maar die contacten zijn vaak vluchtig en sociale media maken ook onzeker en onrustig. Vooral de kwaliteit van het contact is dus belangrijk. Die moet genoeg diepgang hebben en aansluiten bij wat jij belangrijk vindt.      

 

Hoe herken ik eenzaamheid?

Om eenzaamheid te herkennen moet je letten op een aantal signalen. Als je je eenzaam voelt, voel je je niet verbonden met anderen. Daarnaast zijn gevoelens van verdriet, angst en zinloosheid ook vaak aanwezig.

 

Wat kan ik doen als ik me eenzaam voel?

Er zijn allerlei manieren om te leren omgaan met jouw gevoelens van eenzaamheid. Dat begint ermee dat je beseft dat eenzaamheid iets is dat je vóelt, dat betekent niet dat je eenzaam bént. Je kunt namelijk iets voelen zonder dat het meteen ook waar is. Het mooie is dat je zelf invloed kan uitoefenen op je eigen gevoel. Lees hier 8 tips van onze psychologen over het omgaan met eenzaamheid.

 

Waar kan ik naartoe als ik me eenzaam voel?

Kijk eens op het platform ‘eenzame jongeren. Speciaal voor jongeren tussen de 12 en 30 jaar. Hier vind je verschillende soorten hulpmiddelen. Wil je graag psychologische hulp tegen eenzaamheid? Bel dan met 085-1308900. Je krijgt direct een psycholoog aan de lijn. Samen bekijken jullie wat handig is om een behandeling te starten.

 

Bronnen

[1] Onderzoek ‘Jongeren (16-34 jaar) en eenzaamheid’, 3Vraagt (onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel), september 2018
[2] Enquête ‘Sociale Samenhang & Welzijn’, Centraal Bureau voor de Statistiek, maart 2020
[3] https://www.ioresearch.nl/actueel/veel-jongeren-voelen-zich-nu-slechter-dan-voor-coronacrisis/

GZ-psycholoog : Eline van Eechoud

“Samen ontdekken wij hoe je om kan gaan met eenzaamheid.“

Psychologen ervaren in het thema eenzaamheid

jules_houben_psycholoog_ipractice

Jules Houben

simone van geel ipractice psycholoog

Simone van Geel

annemarie de boer ipractice psycholoog

Annemarie de Boer

mette bosma ipractice psycholoog

Mette Bosma

Wat clienten over eenzaamheid behandelingen zeggen bij iPractice

"Ik heb heel erg veel gehad aan de sessie bij Ipractice. De spanning waar ik mee kampte, kan ik veel beter plaatsen en kan er veel beter mee omgaan. Daarnaast is de sociale angst die ik ervaar steeds minder."

Waardering: 9.2 | 10 dec 2021

"Ik heb een prettige ervaring gehad bij de ipractice. Ben altijd goed te woord gestaan door al het personeel. Carlos en Annemarie hebben mij ook goed geholpen. Als er iets was kon ik online altijd bij Annemarie terecht en Carlos was er door de weeks voor de persoonlijke begeleiding. Ik zou het iedereen aanraden!"

Waardering: 9.5 | 11 jan 2022

"Het praktijk kwam heel professioneel over. Er is een eerste aanspreekpunt als je binnen komt, en het is duidelijk dat er een vaste structuur is. De psycholoog gaf me het gevoel dat ik gehoord werd. Stelde goede, kritische vragen die me hardop lieten nadenken. Ik ging altijd weg met een nieuwe ontdekking over mezelf. Op het begin was het een beetje stroef, omdat ik geen ervaring heb met therapie sessies. Als ik echt iets moet meegeven als verbeterpunt zou ik zeggen dat verwachtingsmanagement goed van pas kan zijn."

Waardering: 8.8 | 4 mrt 2022

Bekijk meer waardering cliënten met eenzaamheid - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.