iPractice biedt iedereen:

Omgaan met eenzaamheid

Auteur : Mirte Verkuijlen

Laatst geüpdatet: 5 november 2021
Met een aantal praktische tips kun je beter omgaan met eenzaamheid. Je leert anders om te gaan met je gevoelens, zodat die minder negatieve impact hebben op jouw dagelijks leven.

Het kan bijvoorbeeld al helpen om erover te praten of eerst een lijstje te maken met contacten die je weer eens kunt bellen. Door klein te beginnen ervaar je zelf wat er werkt om de eenzaamheid te doorbreken en tegen te gaan. 

 

In dit artikel

 1. 5 manieren om beter om te gaan met eenzaamheid
 2. Praktische tips tegen eenzaamheid
 3. Hulp bij eenzaamheid

 

5 manieren om beter om te gaan met eenzaamheid

 1. Je voelt je eenzaam, maar bént het niet
  Je vóelt je eenzaam. Er staat niet ‘je bent eenzaam’. Je bent dat namelijk niet, maar ervaart dat zo. Het is belangrijk om het gevoel los te zien van hoe de situatie feitelijk is. Als je genoeg sociale contacten hebt en je dat toch niet zo ervaart voel jij je eenzaam. Besef je dat het een gevoel is, waar je aan kunt werken.
 2. Je kunt gevoelens beïnvloeden
  Gevoelens kun je beïnvloeden door je gedrag te veranderen. Pieker je over eenzaamheid, probeer deze gedachten dan te herkennen en labelen als piekergedachten. Wanneer je merkt dat je mee wordt genomen door piekergedachten over de eenzaamheid, probeer jezelf dan af te leiden of helpende gedachten te bedenken. Daarnaast kun je jouw aandacht richten op iets anders. Lees bijvoorbeeld een interessant boek, kijk een serie die je graag wilt zien of ruim de kledingkast op. 
 3. Zoek naar zelfcompassie
  Afleiding alleen is niet voldoende als je beter wilt omgaan met eenzaamheid. Zoek naar zelfcompassie om beter met je gevoelens om te gaan. Erken dat je niet perfect bent en kijk tegelijkertijd naar wat je wél goed doet. Zelfs als je regelmatig fouten maakt, mag je daarnaast trots zijn op wat je wel voor elkaar krijgt. 
 4. Zet kleine stapjes
  Het gevoel van eenzaamheid doorbreken lukt niet in één keer. Dat is niet erg, je kunt kleine stapjes vooruit zetten. Nodig eens iemand uit op de koffie of bel iemand op. Misschien vind je dat nu nog eng, maar probeer het te doen en vier daarna dat je een nieuwe stap hebt gezet.
 5. Ga meer geven
  Zorg dat je meer geeft en deelt. Het is de beste manier om anderen om je heen te verzamelen. Het helpt je eerst om beter om te gaan met de eenzaamheid. Daarna zal je merken dat anderen er ook voor jou zullen zijn. 

 

iPractice biedt iedereen:

 

Praktische tips tegen eenzaamheid: dit kun je zelf doen

 • Maak een lijstje met contacten
  Verzamel contacten die je al een tijdje niet gesproken hebt. Maak een shortlist van anderen met wie je binnenkort weer eens contact opneemt.  
 • Vraag naar de ander
  Vraag de ander hoe het gaat. Bespreek daarna pas wat jou heeft beziggehouden. 
 • Schrijf je gedachten op
  Schrijf op waar je aan denkt en welke gevoelens van eenzaamheid je ervaart. 
 • Bied anderen je hulp aan
  Bied buren, vrienden en anderen in je omgeving hulp aan: je kunt oppassen op de kinderen of helpen in het huishouden. 
 • Durf zelf om hulp te vragen
  Durf andersom ook zelf om hulp te vragen. Geef aan waar je wat extra handjes bij kunt gebruiken.
 • Oefen met smalltalk
  Probeer met anderen die je vertrouwt te praten over koetjes en kalfjes, zodat je smalltalk beter onder de knie krijgt. 

 

Hulp bij eenzaamheid

Blijven je gevoelens rondom eenzaamheid aanhouden, doe je er goed aan professionele hulp te zoeken. Te lang met deze gevoelens rondlopen kan negatieve gevolgen hebben voor jouw mentale en lichamelijk gezondheid. Je gaat 1-op-1 in gesprek met een psycholoog en werkt door middel van gedragstherapie aan je gevoel van eenzaam zijn. Vooral cognitieve gedragstherapie of acceptance and commitment therapy helpt. 

Heb je vragen over hoe professionele hulp er uit ziet? Bel ons op telefoonnummer 085 130 8900, dan staan we je persoonlijk te woord.

 

Auteur : Mirte Verkuijlen

GZ-Psycholoog

“Samen lossen we eenzaamheid op.“

Psychologen ervaren in het thema eenzaamheid

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Bryan Opdam

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Annemarie de Boer

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Mette Bosma

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.