“Eenzaamheid is overal, je bent niet alleen. Praten helpt!“

Mirte Verkuijlen, Psycholoog

iPractice biedt iedereen:

Bel 020-7717996

Oorzaken en gevolgen van eenzaamheid

Eenzaamheid heeft grote gevolgen. Wanneer de gevoelens van eenzaamheid lang aanhouden leidt dit tot lichamelijke en mentale klachten. Je krijgt het gevoel dat je minder meedoet in de samenleving. Handel op tijd om onnodig grote gevolgen te voorkomen

In dit artikel

 • Wat is de oorzaak van eenzaamheid?
 • Wat zijn de gevolgen van eenzaamheid?

Wat is de oorzaak van eenzaamheid?

De belangrijkste oorzaken vind je in:

 • Relaties
  Relaties die veranderen zijn een bekende oorzaak van eenzaamheid. Je hebt bijvoorbeeld te maken met een scheiding of een slechte relatie. Je voelt je alleen, zelfs als je iedere dag met iemand samen bent. 
 • Omstandigheden
  Persoonlijke omstandigheden leiden tot gevoelens van eenzaamheid. Je hebt bijvoorbeeld te weinig geld om mee te doen met activiteiten of je bent net verhuisd en moet een nieuw sociaal netwerk opbouwen. 
 • Persoonlijke situaties
  Je komt moeilijk mee met anderen, zelfs bij de mensen waar je vaak mee omgaat. Het leidt tot gevoelens van eenzaamheid, omdat je de aansluiting niet kunt vinden. 
“Eenzaamheid is overal, je bent niet alleen. Praten helpt!“

Mirte Verkuijlen, Psycholoog

iPractice biedt iedereen:

Bel 020-7717996

Wat zijn de gevolgen van eenzaamheid?

Eenzaamheid heeft een grote impact op je dagelijks leven. De meest voorkomende gevolgen zijn:

  • Sociale contacten
   Je ervaart eenzaamheid als je te weinig sociale contacten hebt. Je trekt je terug, doet minder mee en voelt je daardoor vaker en langer alleen. Probeer het contact op te zoeken, door klein te beginnen. Drink een kop koffie met een goede vriend of bel eens op om te vragen hoe het gaat.
 • Kwaliteit van leven
  Door eenzaamheid ervaar je niet of nauwelijks geluk. Je ervaart leegte en negatieve gevoelens, die invloed hebben op jouw kwaliteit van leven. Je bent een sociaal wezen, die anderen om zich heen nodig heeft. Werk aan een oplossing voor jouw eenzaamheid om de kwaliteit van leven weer te verbeteren. 
 • Gezondheid
  Eenzaamheid heeft gevolgen voor je gezondheid. Het beïnvloedt je immuunsysteem negatief, vergroot het risico op hartziekten, op de ziekte van Alzheimer en bijvoorbeeld het risico op een depressie. Probeer in ieder geval voldoende te blijven bewegen, gezond te eten en niet te veel alcohol en andere verslavende middelen te gebruiken. 

Blijf je gevoelens van eenzaamheid ervaren? Praat erover met je huisarts of een psycholoog. Onze  psychologen helpen je om beter om te gaan met eenzaamheid. We luisteren graag naar jouw verhaal en leren je er beter mee omgaan.

Heb je vragen over eenzaamheid en hoe je beter met de gevolgen om kunt gaan? Bel ons op telefoonnummer 020 214 3928, dan staan we je persoonlijk te woord. 

Maak kennis met onze erkende psychologen

Wat vinden onze cliënten?

"Ik ervaarde het vooral als een gezamenlijk proces waarin echt naar me geluisterd werd en me ruimte werd gegeven om echt een goede afweging te kunnen maken."

Anoniem, Aug 2020

“Zeker tevreden, met name de laagdrempeligheid en het op gemak stellen. Bij eerdere verwijzingen kreeg ik - door de lange wachttijd - al snel het gevoel te worden afgehouden en nu had ik dat niet en voelde ik mij serieus genomen”

Anoniem, Sept 2020

"Kundig, efficiënt, doeltreffend"

Anoniem, Sept 2020

Bekijk ook onze beoordelingen op ZorgKaartNederland (9+)

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.