iPractice biedt iedereen:

Oorzaken & gevolgen eenzaamheid

Auteur : Jesper Vieveen

Gecontroleerd door psycholoog : Simone das Dores

Eenzaamheid heeft grote gevolgen. Wanneer het gevoel van eenzaam zijn lang aanhoudt, leidt dit tot lichamelijke en mentale klachten. Je krijgt het gevoel dat je minder meedoet in de samenleving. Handel op tijd om onnodig grote consequenties te voorkomen.

 

In dit artikel

 

Wat zijn de oorzaken van eenzaamheid?

De belangrijkste oorzaken vind je in:

 • Relaties
  Relaties die veranderen zijn een bekende oorzaak van eenzaamheid. Je hebt bijvoorbeeld te maken met een scheiding of een slechte relatie. Je voelt je alleen, zelfs als je iedere dag met iemand samen bent.
 • Omstandigheden
  Persoonlijke omstandigheden leiden tot gevoelens van eenzaamheid. Je hebt bijvoorbeeld te weinig geld om mee te doen met activiteiten of je bent net verhuisd en moet een nieuw sociaal netwerk opbouwen.
 • Persoonlijke situaties
  Je komt moeilijk mee met anderen, zelfs bij de mensen waar je vaak mee omgaat. Het leidt tot gevoelens van eenzaamheid, omdat je de aansluiting niet kunt vinden. 

iPractice biedt iedereen:

 

Wat zijn de gevolgen van eenzaamheid?

Eenzaamheid kan een grote impact op je dagelijks leven hebben. De meest voorkomende gevolgen zijn:

 • Sociale contacten
  Je ervaart eenzaamheid als je te weinig sociale contacten hebt. Je trekt je terug, doet minder mee en voelt je daardoor vaker en langer alleen. Probeer het contact op te zoeken, door klein te beginnen. Drink een kop koffie met een goede vriend of bel eens op om te vragen hoe het gaat.
 • Kwaliteit van leven
  Door eenzaamheid ervaar je niet of nauwelijks geluk. Je ervaart leegte en negatieve gevoelens, die invloed hebben op jouw kwaliteit van leven. Je bent een sociaal wezen, die anderen om zich heen nodig heeft. Werk aan een oplossing voor jouw eenzaamheid om de kwaliteit van leven weer te verbeteren. 
 • Gezondheid
  Eenzaamheid heeft gevolgen voor je gezondheid. Het beïnvloedt je immuunsysteem negatief, vergroot het risico op hartziekten, op de ziekte van Alzheimer en bijvoorbeeld het risico op een depressie.

Blijf je gevoelens van eenzaamheid ervaren? Praat erover met je huisarts of een psycholoog. Onze  psychologen helpen je om beter om te gaan met eenzaamheid. We luisteren graag naar jouw verhaal en leren je er beter mee omgaan. Bel ons op telefoonnummer 085 130 8900, dan staan we je persoonlijk te woord. 

 


Veelgestelde vragen

Hoe erg is eenzaamheid?

Eenzaamheid is een naar gevoel en heeft een negatief effect op je gezondheid. Als je last hebt van eenzame gevoelens kan je hulp zoeken om weer meer verbinding te gaan ervaren.

Is eenzaamheid ongezond?

Mensen die zich eenzaam voelen hebben een verhoogd risico op een depressie, maar ook op lichamelijke ziektes zoals hart-en vaatziekten. Vaak gaat eenzaamheid ook gepaard met ongezond gedrag, zoals minder bewegen en ongezond eten.

Kan je overlijden aan eenzaamheid?

Je kunt niet overlijden aan eenzaamheid. Wel hebben mensen met eenzame gevoelens een verhoogd risico op verschillende ziektes.

Klinisch Psycholoog : Simone das Dores

“Wanneer het gevoel van eenzaamheid lang aanhoudt, kan dit leiden tot klachten. Delen is de eerste stap naar herstel“

Psychologen ervaren in het thema eenzaamheid

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Jules Houben

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Annemarie de Boer

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Simone das Dores

Wat clienten over eenzaamheid behandelingen zeggen bij iPractice

"De behandeling bestond uit een meer diepgravend persoonlijk deel en een meer praktisch online deel. Vooral aan het eerste heb ik veel gehad. De betrokken psychologen waren betrokken en prettig om mee van gedachten te wisselen."

Waardering: 9.0 | 13 dec 2021

"De begeleiding is erg professioneel, persoonlijk en vriendelijk. Er hangt een ontspannen sfeer en dat straalt iPractice ook af op hun cliënten. Je wordt goed begeleid door het proces en er wordt op alle vlakken rekening gehouden met jou, je agenda en je wensen. Ook de online behandelaar is erg goed en kundig. Deze helpt doordeweeks ook met het houden van gesprekjes (kort of lang), het aanbieden van tools en het inchecken of alles goed gaat. Zelf ben ik niet zo van de berichten over en weer sturen, dus er werd meteen aangeboden om anders 1 keer per week (of twee weken) een korte videocall te houden. Een fijne zorgaanbieder en een volledig heldere, professionele en vriendelijke behandeling. Een ontzettende aanrader."

Waardering: 10 | 10 mrt 2022

"De behandeling bestond uit een meer diepgravend persoonlijk deel en een meer praktisch online deel. Vooral aan het eerste heb ik veel gehad. De betrokken psychologen waren betrokken en prettig om mee van gedachten te wisselen."

Waardering: 9.0 | 13 dec 2021

Bekijk meer waardering cliënten met eenzaamheid - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.