Oorzaken & gevolgen eenzaamheid

Auteur : Jesper Vieveen

Gecontroleerd door psycholoog : Simone das Dores

Wanneer het gevoel van eenzaam zijn lang aanhoudt, kan dit leiden tot lichamelijke en mentale klachten. Je krijgt het gevoel dat je minder meedoet in de samenleving; je voelt je gedistantieerd.

 

In dit artikel

iPractice biedt:

 

Wat zijn de oorzaken van eenzaamheid?

Je eenzaam voelen ontstaat door een interne emotionele reactie op externe factoren. Factoren die jouw een eenzaam gevoel kunnen geven zijn relaties, bepaalde omstandigheden of persoonlijke situaties:

 • Relaties
  Relaties die veranderen zijn een bekende oorzaak. Je hebt bijvoorbeeld te maken met een scheiding of een slechte relatie. Je voelt je alleen, zelfs als je iedere dag met iemand samen bent.
 • Omstandigheden
  Persoonlijke omstandigheden leiden tot gevoelens van eenzaamheid. Je hebt bijvoorbeeld te weinig geld om mee te doen met activiteiten of je bent net verhuisd en moet een nieuw sociaal netwerk opbouwen.
 • Persoonlijke situaties
  Je komt moeilijk mee met anderen, zelfs bij de mensen waar je vaak mee omgaat. Het leidt tot gevoelens van eenzaamheid, omdat je de aansluiting niet kunt vinden. 

 

Wat zijn de gevolgen van eenzaamheid?

Eenzaamheid heeft vaak een grote impact op je dagelijks leven. Factoren die direct van invloed zijn op je dagelijkse leven:

 • Sociale contacten
  Je ervaart eenzaamheid als je weinig tot geen sociale contacten hebt, ook wel sociale eenzaamheid genoemd. Je trekt je terug, doet minder mee en voelt je daardoor vaker en langer alleen. Probeer het contact op te zoeken, door klein te beginnen. Drink een kop koffie met een goede vriend of bel eens op om te vragen hoe het gaat.
 • Kwaliteit van leven
  Door eenzaamheid ervaar je niet of nauwelijks geluk. Je ervaart leegte en negatieve gevoelens, die invloed hebben op jouw kwaliteit van leven. Je bent een sociaal wezen, die anderen om zich heen nodig heeft. Werk aan een oplossing voor jouw eenzaamheid om de kwaliteit van leven weer te verbeteren. 
 • Gezondheid
  Gevoel van eenzaam zijn tast je gezondheid aan. Je immuunsysteem wordt ontregeld en maakt je minder weerbaar. Het vergroot het risico op hartziekten, op de ziekte van Alzheimer en bijvoorbeeld het risico op een depressie.

 

Ik zoek hulp

Blijf je gevoelens van eenzaamheid ervaren? Praat erover met je huisarts of een psycholoog. Ook als je nog op school zit of student bent en je je eenzaam voelt. Onze  psychologen helpen je om beter om te gaan met eenzaamheid. Neem contact op en we luisteren naar jouw verhaal. Of bel 085 130 8900, dan staan we je persoonlijk te woord. 

 

Veelgestelde vragen

Hoe erg is eenzaamheid?

Eenzaamheid is een naar gevoel en heeft een negatief effect op je gezondheid. Wees lief voor jezelf. Als je last hebt van eenzame gevoelens kan je hulp zoeken om weer meer verbinding te gaan ervaren.

Is eenzaamheid ongezond?

Mensen die zich eenzaam voelen hebben een verhoogd risico op een depressie, maar ook op lichamelijke ziektes zoals hart-en vaatziekten. Vaak gaat eenzaamheid ook gepaard met ongezond gedrag, zoals minder bewegen en ongezond eten.

Kan je overlijden aan eenzaamheid?

Je kunt niet overlijden aan eenzaamheid. Wel hebben mensen met eenzame gevoelens een verhoogd risico op verschillende ziektes.

Klinisch Psycholoog : Simone das Dores

“Wanneer het gevoel van eenzaamheid lang aanhoudt, kan dit leiden tot klachten. Delen is de eerste stap naar herstel.“

Psychologen ervaren in het thema eenzaamheid

jules_houben_psycholoog_ipractice

Jules Houben

annemarie de boer ipractice psycholoog

Annemarie de Boer

simone das dores ipractice psycholoog

Simone das Dores

Wat clienten over eenzaamheid behandelingen zeggen bij iPractice

"De behandeling bestond uit een meer diepgravend persoonlijk deel en een meer praktisch online deel. Vooral aan het eerste heb ik veel gehad. De betrokken psychologen waren betrokken en prettig om mee van gedachten te wisselen."

Waardering: 9.0 | 13 dec 2021

"De begeleiding is erg professioneel, persoonlijk en vriendelijk. Er hangt een ontspannen sfeer en dat straalt iPractice ook af op hun cliënten. Je wordt goed begeleid door het proces en er wordt op alle vlakken rekening gehouden met jou, je agenda en je wensen. Ook de online behandelaar is erg goed en kundig. Deze helpt doordeweeks ook met het houden van gesprekjes (kort of lang), het aanbieden van tools en het inchecken of alles goed gaat. Zelf ben ik niet zo van de berichten over en weer sturen, dus er werd meteen aangeboden om anders 1 keer per week (of twee weken) een korte videocall te houden. Een fijne zorgaanbieder en een volledig heldere, professionele en vriendelijke behandeling. Een ontzettende aanrader."

Waardering: 10 | 10 mrt 2022

"De behandeling bestond uit een meer diepgravend persoonlijk deel en een meer praktisch online deel. Vooral aan het eerste heb ik veel gehad. De betrokken psychologen waren betrokken en prettig om mee van gedachten te wisselen."

Waardering: 9.0 | 13 dec 2021

Bekijk meer waardering cliënten met eenzaamheid - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.