Home > Klachten > Eenzaamheid > Eenzaamheid: oorzaken & gevolgen

Eenzaamheid: oorzaken & gevolgen

085-1308900

Eenzaamheid is kent diverse oorzaken en gevolgen die verder gaan dan psychologisch leed. Dit artikel legt de verschillende oorzaken van eenzaamheid uit evenals de gevolgen voor zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid .Wanneer het gevoel van eenzaam zijn lang aanhoudt, kan dit leiden tot lichamelijke en mentale klachten.

Wat zijn de oorzaken van eenzaamheid?

Je eenzaam voelen ontstaat door een interne emotionele reactie op externe factoren. Factoren die jouw een eenzaam gevoel kunnen geven zijn relaties, bepaalde omstandigheden of persoonlijke situaties.

 • Relaties
  Relaties die veranderen zijn een bekende oorzaak. Je hebt bijvoorbeeld te maken met een scheiding of een slechte relatie. Je voelt je alleen, zelfs als je iedere dag met iemand samen bent.
 • Omstandigheden
  Persoonlijke omstandigheden leiden tot gevoelens van eenzaamheid. Je hebt bijvoorbeeld te weinig geld om mee te doen met activiteiten of je bent net verhuisd en moet een nieuw sociaal netwerk opbouwen.
 • Persoonlijke situaties
  Je komt moeilijk mee met anderen, zelfs bij de mensen waar je vaak mee omgaat. Het leidt tot gevoelens van eenzaamheid, omdat je de aansluiting niet kunt vinden. 

 

Wat zijn gevolgen van eenzaamheid?

Eenzaamheid heeft vaak een grote impact op je dagelijks leven. Factoren die direct van invloed zijn op je dagelijkse leven zijn;

 • Weinig of minder sociale contacten
  Je ervaart eenzaamheid als je weinig tot geen sociale contacten hebt, ook wel sociale eenzaamheid genoemd. Je trekt je terug, doet minder mee en voelt je daardoor vaker en langer alleen. Probeer het contact op te zoeken, door klein te beginnen. Drink een kop koffie met een goede vriend of bel eens op om te vragen hoe het gaat.
 • Lagere kwaliteit van het leven en minder geluk
  Door eenzaamheid ervaar je niet of nauwelijks geluk. Je ervaart leegte en negatieve gevoelens, die invloed hebben op jouw kwaliteit van leven. Je bent een sociaal wezen, die anderen om zich heen nodig heeft. Werk aan een oplossing voor jouw eenzaamheid om de kwaliteit van leven weer te verbeteren. 
 • Slechtere gezondheid
  Gevoel van eenzaam zijn tast je gezondheid aan. Je immuunsysteem wordt ontregeld en maakt je minder weerbaar. Het vergroot het risico op hartziekten, op de ziekte van Alzheimer en bijvoorbeeld het risico op een depressie.
 • Meer kans op psychische klachten
  Volgens onderzoek uit 2019 blijken volwassen die zich eenzaam voelen wel een groter risico te hebben om een ernstige stemmingstoornis of angststoornis te ontwikkelen dan niet-eenzame volwassenen.

 

Meer informatie

Blijf je gevoelens van eenzaamheid ervaren? Praat erover met je huisarts of een psycholoog. Ook als je nog op school zit of student bent en je je eenzaam voelt. Onze  psychologen helpen je om beter om te gaan met eenzaamheid

 • phone-icon

  Heb je de tips om eenzaamheid tegen te gaan geprobeerd en kom je er zelf niet uit? Neem contact op of bel vrijblijvend 085 130 8900 en we luisteren naar jouw verhaal.

 • arrow-icon

  Let op: de kosten van de behandeling van eenzaamheid wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. Zie ook kosten psycholoog. Wanneer er onderliggende oorzaken volgens de DSM-5 worden vastgesteld, wordt de behandeling mogelijk wel vergoed. We kijken graag met je mee naar de mogelijkheden. We wijzen je ook op de mogelijkheden die OpenUp biedt om je te helpen bij gevoelens van eenzaamheid.

Veelgestelde vragen

Hoe erg is eenzaamheid?

Eenzaamheid is een naar gevoel en heeft een negatief effect op je gezondheid. Wees lief voor jezelf. Als je last hebt van eenzame gevoelens kan je hulp zoeken om weer meer verbinding te gaan ervaren.

Is eenzaamheid ongezond?

Mensen die zich eenzaam voelen hebben een verhoogd risico op een depressie, maar ook op lichamelijke ziektes zoals hart-en vaatziekten. Vaak gaat eenzaamheid ook gepaard met ongezond gedrag, zoals minder bewegen en ongezond eten.

Kan je overlijden aan eenzaamheid?

Je kunt niet overlijden aan eenzaamheid. Wel hebben mensen met eenzame gevoelens een verhoogd risico op verschillende ziektes.

publish-icon Gepubliceerd - 19 apr 2021
Wanneer het gevoel van eenzaamheid lang aanhoudt, kan dit leiden tot klachten. Delen is de eerste stap naar herstel.
simone das dores ipractice psycholoog
Klinisch Psycholoog Simone das Dores

iPractice biedt iedereen:

 • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
 • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
 • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies
085-1308900

Psychologen gespecialiseerd in eenzaamheid

Fatima Noorzai

julia_starreveld_psychologist_ipractice

Julia Starreveld

lydia-briet-pyscholoog-ipractice

Lydia Briët

Anouk-Jongert-psycholoog-ipractice

Anouk Jongert