iPractice biedt iedereen:

Oorzaken & gevolgen eenzaamheid

Auteur : Mirte Verkuijlen

Laatst geüpdatet: 5 november 2021
Eenzaamheid heeft grote gevolgen. Wanneer het gevoel van eenzaam zijn lang aanhoudt, leidt dit tot lichamelijke en mentale klachten. Je krijgt het gevoel dat je minder meedoet in de samenleving. Handel op tijd om onnodig grote consequenties te voorkomen.

 

In dit artikel

 • Hoe ontstaat eenzaamheid?
 • Wat zijn de gevolgen van eenzaamheid?

 

Wat zijn de oorzaken van eenzaamheid?

De belangrijkste oorzaken vind je in:

 • Relaties
  Relaties die veranderen zijn een bekende oorzaak van eenzaamheid. Je hebt bijvoorbeeld te maken met een scheiding of een slechte relatie. Je voelt je alleen, zelfs als je iedere dag met iemand samen bent.
 • Omstandigheden
  Persoonlijke omstandigheden leiden tot gevoelens van eenzaamheid. Je hebt bijvoorbeeld te weinig geld om mee te doen met activiteiten of je bent net verhuisd en moet een nieuw sociaal netwerk opbouwen.
 • Persoonlijke situaties
  Je komt moeilijk mee met anderen, zelfs bij de mensen waar je vaak mee omgaat. Het leidt tot gevoelens van eenzaamheid, omdat je de aansluiting niet kunt vinden. 

iPractice biedt iedereen:

 

Wat zijn de gevolgen van eenzaamheid?

Eenzaamheid kan een grote impact op je dagelijks leven hebben. De meest voorkomende gevolgen zijn:

 • Sociale contacten
  Je ervaart eenzaamheid als je te weinig sociale contacten hebt. Je trekt je terug, doet minder mee en voelt je daardoor vaker en langer alleen. Probeer het contact op te zoeken, door klein te beginnen. Drink een kop koffie met een goede vriend of bel eens op om te vragen hoe het gaat.
 • Kwaliteit van leven
  Door eenzaamheid ervaar je niet of nauwelijks geluk. Je ervaart leegte en negatieve gevoelens, die invloed hebben op jouw kwaliteit van leven. Je bent een sociaal wezen, die anderen om zich heen nodig heeft. Werk aan een oplossing voor jouw eenzaamheid om de kwaliteit van leven weer te verbeteren. 
 • Gezondheid
  Eenzaamheid heeft gevolgen voor je gezondheid. Het beïnvloedt je immuunsysteem negatief, vergroot het risico op hartziekten, op de ziekte van Alzheimer en bijvoorbeeld het risico op een depressie. Probeer in ieder geval voldoende te blijven bewegen, gezond te eten en niet te veel alcohol en andere verslavende middelen te gebruiken. 

Blijf je gevoelens van eenzaamheid ervaren? Praat erover met je huisarts of een psycholoog. Onze  psychologen helpen je om beter om te gaan met eenzaamheid. We luisteren graag naar jouw verhaal en leren je er beter mee omgaan. Bel ons op telefoonnummer 085 130 8900, dan staan we je persoonlijk te woord. 

 

Auteur : Mirte Verkuijlen

GZ-Psycholoog

“Eenzaamheid is overal, je bent niet alleen. Praten helpt!“

Psychologen ervaren in het thema eenzaamheid

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Bryan Opdam

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Annemarie de Boer

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Mette Bosma

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.