Home > Klachten > Eenzaamheid > Soorten eenzaamheid

Soorten eenzaamheid

We maken onderscheid tussen verschillende soorten eenzaamheid. Als je eenzaamheid ervaart, voel je je bijvoorbeeld niet verbonden met je omgeving. Of je mist emotionele verbinding met je partner. Herken de verschillende soorten.

Welke soorten eenzaamheid zijn er?

Er bestaan meerdere categorieën van eenzaamheid. Elk met net weer een andere nuance. De meest voorkomende drie soorten zijn emotionele, sociale en existentiële eenzaamheid.

 

Wat is emotionele eenzaamheid?

Bij emotionele eenzaamheid ervaar je gevoelens van verdriet en leegte omdat je een emotionele verbinding mist met dierbaren. Het betekend dat je jouw verhaal niet kwijt kunt bij je partner, vrienden of collega’s. Het is lastig om jezelf te zijn als je bij hen in de buurt bent, dus zelfs met anderen om je heen voel jij je eenzaam. Andere redenen kunnen zijn:

  • Het ontbreken van een partner of hele goede vriend. 
  • Het verliezen van een sterke verbinding met iemand die het dichtst bij je staat. Bijvoorbeeld door een vertrouwensbreuk in de relatie of het overlijden van een dierbare. Het ontbreken van een waardevolle verbinding kan ook lang voortduren.

Een emotionele verbinding met een ander ontstaat als je persoonlijke en intieme momenten en gedachten met elkaar deelt. Zonder deze verbinding kan je emotionele eenzaamheid ervaren, zelfs als je een grote groep vrienden hebt.

 

Wat is sociale eenzaamheid?

Bij sociale eenzaamheid mis je een sociale band met mensen waarmee je je identificeert. Je voelt je niet prettig. Je hebt het gevoel dat het je ontbreekt aan vrienden, dat ze niet beschikbaar zijn of je ervaart jezelf als anders dan de meeste anderen. Je ervaart de neiging om je sociaal terug te trekken, waardoor je minder met anderen in contact staat.

Je kan een intieme, emotionele band met je partner hebben en alsnog sociale eenzaamheid ervaren. Als je niemand hebt om mee af te spreken om iets leuks te doen, dan kan dit het gevoel versterken er niet bij te horen.

 

Wat is existentiële eenzaamheid?

Existentiële eenzaamheid gaat over zingeving. Je voelt je verloren, je mist het gevoel van bestemming en weet niet goed waarom jouw leven ertoe doet. Bij existentiële eenzaamheid ervaar je gebrek aan houvast en ben je op zoek naar de betekenis van het leven, of jouw rol daarin. Je voelt je eenzaam in de realisatie rondom deze grote thema’s.

Je kan een intense emotionele band hebben met een partner of goede vriend, een fijn sociaal netwerk met vrienden, en je alsnog alleen in de wereld voelen. 

 

Meer informatie

Herken je jezelf in een of meerdere vormen van eenzaamheid? Lang blijven rondlopen met een gevoel van eenzaamheid kan gevolgen hebben. Leer omgaan met eenzaamheid door mogelijke veranderingen aan te brengen in je sociale leven en in je gedrag.

 

  • phone-icon

    Blijf je je eenzaam voelen en worden de klachten erger? Dan kan er meer aan de hand zijn. Neem contact op met een van onze psychologen of bel vrijblijvend 085-1308900. Je krijgt direct een van onze psychologen aan de lijn. 

publish-icon Gepubliceerd - 10 mrt 2022
"Eenzaamheid is het gevoel van gebrek aan verbinding."
simone das dores ipractice psycholoog
Klinisch Psycholoog Simone das Dores

iPractice biedt iedereen:

  • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
  • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
  • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies

Psychologen gespecialiseerd in eenzaamheid

Miko Volman

rosalie-hoorn-psychologist-ipractice

Rosalie Hoorn

kim-walma-psycholoog-ipractice

Kim Walma

Fatima Noorzai