Home > Klachten > Negatief zelfbeeld > Onzeker in je relatie

Onzeker in je relatie

085-1308900

Onzekerheid in je relatie

Onzekerheid in een relatie is een onprettige ervaring. Je wilt aan je onzekerheid werken maar voelt je ook machteloos. Dit artikel helpt je verder met te achter halen waar die onzekerheid vandaan komt en en hoe je met de onzekerheid binnen jouw relatie omgaat.

Waarom ben ik onzeker in mijn relatie?

Onzekerheid is een vorm van angst. Je bent bang dat je niet goed genoeg bent voor de ander. Dat je bijvoorbeeld niet slim genoeg bent, of de ander je toch niet zo aantrekkelijk vindt. Je voelt angst om te worden afgewezen, of angst om alleen te zijn.

Die angsten maken je onzeker. Tegenstrijdig genoeg heeft die onzekerheid geen positief effect op jullie liefde. Vaak is het op termijn schadelijk voor je relatie. 

 

Oorzaken van onzekerheid in een relatie

De angstige, onzekere gevoelens komen uit jezelf en uit ervaringen die je hebt opgedaan.

 • Onzekerheid in jezelf: je hebt negatieve gedachten over jezelf, of een negatief zelfbeeld. Je twijfelt over wat je doet of wie je bent, en je hebt weinig zelfvertrouwen. Die onzekerheid bepaalt jouw beeld van wie je voor je partner bent.
 • Onzekerheid door ervaringen: ervaringen in eerdere relaties hebben effect op je huidige relatie. Ook je ervaringen in de relatie met je ouders, en andere belangrijke mensen om je heen, hebben invloed op hoe jij je in je partnerrelatie voelt en gedraagt.

 

Onzekerheid in mijn relatie overwinnen: 7 tips

De volgende concrete adviezen helpen om je zelfverzekerder te voelen in de relatie met je liefdespartner. 

1. Praat erover met elkaar
Begin het gesprek over je onzekere gevoelens, hoe moeilijk dat ook is. Door de onzekerheid te delen neemt de stress die je voelt af, en kan je de angst wat laten gaan. Als je praat over je onzekerheid, spreek dan vanuit jezelf. “Ik ben bang dat ik niet goed genoeg ben,” in plaats van: “Jij maakt mij onzeker.”

2. Ga bij jezelf na waar de onzekerheid vandaan komt
Onzekerheid komt voort uit biologische en psychische factoren, en omgevingsfactoren: het kan erfelijk bepaald zijn, komen door belemmerende overtuigingen, of een gevolg zijn van wat je hebt meegemaakt in je leven. Begrip over de herkomst van je onzekerheid helpt deze te verminderen.

3. Doe niet aan gedachtenlezen
De gedachten van de ander proberen te lezen is geen goed idee. De onzekerheid kleurt je inschatting. Bovendien denkt iedereen anders.  

4. Vermijd vergelijken
Vergelijk jouw relatie niet met andere stellen om je heen. Je relatie spiegelen aan jouw ideaalbeeld van een liefdesrelatie is ook af te raden. Het gaat alleen om jou en je partner op dit moment en wat jullie samen belangrijk vinden.

5. Focus op wat goed gaat
Besteed aandacht aan wat er wél goed is aan jezelf, en aan wat je wél goed doet. Richt die positieve blik op jezelf als zelfstandig persoon, en op jezelf als partner. Schrijf je bevindingen op. En schrijf ook eens op waar je allemaal dankbaar voor bent.

6. Blijf je eigen leven leiden
Het is belangrijk om de dingen te blijven doen waar je altijd energie uit haalde, toen je nog geen relatie met je partner had. Dat geeft je zelfvertrouwen.

7. Leestip
Het boek Hou me vast van Sue Johnson legt onzekerheid in relaties in begrijpelijke taal uit.

 

Hulp

Merk je dat jouw onzekerheid je relatie in de weg staat en komen jullie er zelf niet uit? Praten met een psycholoog kan eventueel helpen.

 • phone-icon

  Bellen kan vrijblijvend op 085-1308900. Je krijgt dan een van onze psychologen aan de lijn. Samen bekijken jullie de mogelijkheden.

 • arrow-icon

  Let op: relatieproblematiek wordt niet vergoed door zorgverzekeraars vanuit de basisverzekering en zijn dan voor eigen kosten. Vind hier meer informatie over kosten en vergoedingen van een psycholoog en behandelingen.

Veelgestelde vragen

Hoe ga je om met jaloezie in je relatie?

Accepteer dat je soms jaloers bent. Iedereen is wel eens onzeker in een liefdesrelatie, dat leidt af en toe tot jaloerse gevoelens en dat is menselijk. Weet dat het volledig wegwerken van jaloezie veel tijd, aandacht en inzet vraagt. 

Zit het je relatie te veel in de weg, en heb je er genoeg van? Hier een aantal tips:

 • Wees mild voor jezelf, die gevoelens heb je nu eenmaal. Veroordeel jezelf er niet om.
 • Omgaan met jaloezie begint bij ontdekken waar de jaloezie vandaan komt. Doe onderzoek bij jezelf: wanneer komt de jaloezie op? Wat is er gebeurd of gezegd? Meestal komt het voort uit onzekerheid.
 • Mensen die jaloers zijn willen vaak meer weten over datgene waardoor hun jaloezie wordt getriggerd. Ze gaan dan bijvoorbeeld appjes checken of e-mails lezen. Doe dat niet, want het maakt je jaloezie alleen maar erger. 
 • Stop met mind-reading, en ga het gesprek aan. Voor de ander invullen waar hij/zij mee bezig is is verleidelijk. Maar: doe het níet. Vraag in plaats daarvan naar wat de ander denkt. Let op: doe dit niet beschuldigend, maar wees open, oprecht en nieuwsgierig naar de ander.
 • Bespreek je gevoelens van jaloezie met je partner. Praat er samen over. Let erop dat je spreekt vanuit jezelf. Verwoord wat het met jou doet: “Ik voel me…. / Ik merk dat….”.
 • Realiseer je dat niemand jouw bezit is. Dat je een relatie hebt betekent niet dat je de ander kan of mag vertellen wat hij/zij moet doen met zijn/haar leven. 

Hoe meer het je lukt dingen los te laten, hoe meer ruimte er ontstaat. En hoe meer jullie je tot elkaar aangetrokken zullen voelen. Loslaten voelt in het begin eng, maar is essentieel in het werken aan je jaloezie. 

publish-icon Gepubliceerd - 14 apr 2022
Onzekerheid voelen binnen een relatie kan heel normaal zijn. Merk je dat het meer de overhand neemt? Maak het bespreekbaar en onderzoek waar jouw onzekerheid vandaan komt.

iPractice biedt iedereen:

 • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
 • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
 • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies
085-1308900

Psychologen gespecialiseerd in negatief zelfbeeld

Hester van der Veen

Keri Mans

Julie Bienfait

jules_houben_psycholoog_ipractice

Jules Houben