Home > Klachten > Overspannen

Overspannen

085-1308900

Ik ben overspannen

Heb je het idee dat je overspannen bent? Luister dan goed naar je lichaam om erger te voorkomen, hoeveel hooi je ook op je vork hebt. Overspannenheid is een voorstadium van een burn-out.

Wat is overspannenheid?

Je bent overspannen wanneer de druk te hoog wordt, je het overzicht verliest en de grip op jouw situatie kwijtraakt. Je draaglast is groter dan je draagkracht kan dragen. Je ervaart diverse spanningsklachten zoals vermoeidheid, onrustig slapen en huilbuien. Je hebt moeite met het uitvoeren van je dagelijkse bezigheden, thuis of op het werk. Zaken waar je normaal niet over hoeft na te denken, worden nu een grote opgave. Je hebt het gevoel alsof je wordt geleefd.

 

Waarom ben ik overspannen?

Te veel druk, gebeurtenissen en problemen kunnen voor spanning zorgen. Langdurige drukte en stress op werk, uitdagingen binnen het gezin als ouder, een arbeidsconflict, een verbouwing, een overleden dierbare, maar ook positieve gebeurtenissen als een huwelijk, nieuwe baan of het krijgen van een kind: het kan zorgen voor extra spanning.

 

Hoe herken je of je overspannen bent?

De volgende klachten zijn kenmerkend voor overspannenheid:

 • Je hebt last van spanningsklachten
 • Je ervaart onvoldoende controle over je leven
 • Je hebt moeite met het uitvoeren van dagelijkse bezigheden

 

Wat zijn de symptomen van overspannenheid?

Wanneer ben je overspannen? Dan heb je tenminste last van drie van onderstaande symptomen. 

 

Psychische klachten

De psychische symptomen van overspannenheid zijn:

 • Vermoeidheid
 • Prikkelbaar zijn
 • Niet goed tegen drukte kunnen
 • Onrustig / slecht slapen
 • Veel piekergedachten
 • Neerslachtigheid
 • Slechte concentratie en geheugenproblemen
 • Opgejaagd gevoel
 • Emotioneel instabiel, om niets in huilen kunnen uitbarsten
 • Meer medicijngebruik, roken of drinken

 

Lichamelijke klachten

Je kunt als je overspannen bent ook lichamelijke klachten ervaren, zoals:

 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid en tintelingen
 • Hartkloppingen
 • Hyperventilatie
 • Oorsuizen
 • Buikpijn en maagklachten
 • Fysieke vermoeidheid, alsof elke stap er één teveel is

 

Hoe raak je overspannen?

Je raakt overspannen wanneer je te veel druk en stress ervaart en het je niet goed lukt hier op een gezonde manier mee om te gaan. Stress en drukte ervaren we allemaal. Het kan in positieve zin werken, als motor voor alle dingen die je wilt doen en bereiken in je leven. Wanneer je jezelf overbelast, kan je overspannen raken.

Voorbeelden van omstandigheden die overspannenheid kunnen veroorzaken:

 

Wat zijn gevolgen van overspannen zijn?

Overspannenheid komt helaas vaak voor. Er wordt in onze maatschappij veel van ons verlangd, maar we verlangen vooral ook vaak veel van onszelf. Hoge werkdruk, een hectisch privéleven, snelle online omgevingen, problematische relaties, financiële zorgen: het is heel logisch dat het je teveel kan worden. De gevolgen van overbelasting kunnen groot zijn. Wanneer je niet goed luistert naar de signalen van je lichaam, kan overspannenheid uitmonden in een burn-out. Bijtijds ingrijpen bij overspanning helpt dit te voorkomen.

 

Wat is het verschil tussen overspannenheid en burn-out?

Een burn-out is niet hetzelfde als overspannen zijn. Wanneer je overspannen bent, kun je nog wel je dagelijkse activiteiten uitvoeren, al kost het meer moeite dan normaal. Je kunt jouw spanningsklachten en overspannenheid zien als een voorstadium van burn-out. Neem ze dan ook serieus, overspannenheid is een waarschuwing om op de rem te trappen, voordat het te laat is.

 

Wie kan helpen wanneer je overspannen bent?

Wanneer je spanningsklachten bij jezelf herkent, is het belangrijk naar deze signalen van je lichaam te luisteren, hoe moeilijk dit soms ook is. Plan een afspraak bij je huisarts en bespreek jouw situatie. De huisarts werkt vaak met een vragenlijst, om vast te stellen of je daadwerkelijk overspannen bent. 

Bespreek jouw situatie ook thuis, met een vriend of familielid, of op werk met bijvoorbeeld HR. Steun en begrip uit jouw omgeving helpt met het verlagen van de druk die je ervaart. Professionele hulp van een psycholoog helpt je bij het doorzien van jouw problemen en patronen en de eventuele oorzaken. Psychologische hulp kan je daarnaast helpen om beter om te gaan met wat er in jouw leven speelt. 

 

Hoe herstel je van overspannen zijn?

Je bent overspannen. En nu? Wanneer je luistert naar de signalen van je lichaam, is de kans groot dat je al gauw de draad weer oppakt in je werk- en privéleven. De meeste mensen die overspannen zijn herstellen binnen twee tot zes maanden. Wanneer je de symptomen negeert, loop je het risico op een burn-out.

Herstel van overspannenheid verloopt in drie fasen:

 1. Acceptatie en rust
  Vaak is dit het lastigste in het proces naar herstel: acceptatie. Ben je overspannen? Trek dan aan de bel in je omgeving en trap op de rem. Kijk welke activiteiten je nog wel, en welke je even niet meer kunt doen. Neem rust en luister naar je lichaam. Waarschijnlijk wil je liever door, maar weet dat rustiger aan doen de enige optie is om te kunnen herstellen.
 2. Inzicht en oplossingen
  Onderzoek welke uitdagingen in je leven voor extra druk en spanning zorgen. Hoe ga je hiermee om? En hoe zou je hier anders, dus beter mee om kunnen gaan? Wat zijn jouw valkuilen en hoe kan je deze ombuigen? Een psycholoog kan je helpen dit goed in kaart te brengen.
 3. Opbouw en actie
  Nu is het tijd om jouw inzichten en oplossingen in de praktijk te brengen. Ga anders om met verschillende situaties in je leven, zodat ze niet meer tot overbelasting zorgen. Bouw het langzaam op. Je zult zien dat je steeds meer activiteiten kunt gaan oppakken, zowel op werk als thuis.

Hulp bij overspannenheid

Ervaar je symptomen van overspannenheid? Dan kan een psycholoog van iPractice je daarmee helpen. Samen met een psycholoog kijk je naar de balans tussen energiegevers en energievreters. Ook wordt er gekeken naar hoe jij omgaat met stress en hoe je negatieve patronen doorbreekt.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het als je overspannen bent?

De meeste mensen die overspannen zijn herstellen binnen twee tot zes maanden. Belangrijk in het herstelproces is om de signalen van je lichaam serieus te nemen.

Is overspannen een psychische aandoening?

Overspannenheid is geen psychische aandoening. Je bent overspannen wanneer de druk te hoog wordt, je het overzicht verliest en de grip op jouw situatie kwijtraakt. Wanneer je overspannen bent, kun je nog wel je dagelijkse activiteiten uitvoeren, al kost het meer moeite dan normaal. Je kunt het zien als een voorstadium van een Burn-out, dus moet het wel degelijk serieus nemen.

Is overspannen een ziekte?

Overspannenheid is geen ziekte. Je bent overspannen wanneer de druk te hoog wordt, je het overzicht verliest en de grip op jouw situatie kwijtraakt. Wanneer je overspannen bent, kun je nog wel je dagelijkse activiteiten uitvoeren, al kost het meer moeite dan normaal. Je kunt het zien als een voorstadium van een Burn-out, dus moet het wel degelijk serieus nemen.

Wat doet de huisarts bij overspannen?

Een huisarts zal luisteren naar jou klachten en in overleg met jou afstemmen wat te nemen stappen zijn. De huisarts kan eventueel doorverwijzen naar een psycholoog voor een behandeling.

Welke medicijnen krijg je als je overspannen bent?

Meestal worden er geen medicijnen voorgeschreven wanneer je overspannen bent. Het is belangrijk om je klachten serieus te nemen en goed te luisteren naar de signalen van je lichaam en daar naar te handelen.

Op het moment dat je jezelf zegt dat je ‘niet moet zeuren’ en nog even door moet zetten, is het goed na te gaan of dat je nu ook echt helpt
simone das dores ipractice psycholoog
Klinisch Psycholoog Simone das Dores

iPractice biedt iedereen:

 • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
 • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
 • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies
085-1308900

Psychologen gespecialiseerd in overspannen

ipractice-psycholoog-maaike_mulder

Maaike Mulder

Wat cliënten zeggen over hun behandeling bij iPractice

"Ik kwam binnen met klachten waarvan ik niet wist wat de oorzaak was. Ik ben actief gehoplen met het omgaan en bestrijden van deze en andere klachten. En wat heel belangrijk is: ze hebben mij inzicht gegeven over hoe ik deze klachten heb ontwikkeld en hoe ik ze in stand heb gehouden. Mijn dank gaat uit naar Irene Bakker en Keri Mans, niet voor het zorgen waar ik om vroeg, maar voor het zorgen wat ik nodig had!"

Waardering 10 | 18 mrt 2021

"Plezierige en persoonlijke benadering, professioneel en to the point. Goede combinatie van fysieke afspraken en online opvolging /reminders om bezig te blijven met het traject."

Waardering 9.0 | 20 nov 2019

"Het praktijk kwam heel professioneel over. Er is een eerste aanspreekpunt als je binnen komt, en het is duidelijk dat er een vaste structuur is. De psycholoog gaf me het gevoel dat ik gehoord werd. Stelde goede, kritische vragen die me hardop lieten nadenken. Ik ging altijd weg met een nieuwe ontdekking over mezelf. Op het begin was het een beetje stroef, omdat ik geen ervaring heb met therapie sessies. Als ik echt iets moet meegeven als verbeterpunt zou ik zeggen dat verwachtingsmanagement goed van pas kan zijn."

Waardering: 8.8 | 4 mrt 2022

Meer waarderingen cliënten - ZorgkaartNederland