Home > Klachten > Overspannen

Overspannen

Heb je het idee dat je overspannen bent? Luister dan goed naar je lichaam om erger te voorkomen, hoeveel hooi je ook op je vork hebt. Overspannen is een voorstadium van een burn-out.

Wat is overspannenheid?

Overspannenheid is een psychische toestand die ontstaat wanneer je gedurende een langere periode onder hoge spanning hebt gestaan en niet voldoende tijd hebt gehad om te herstellen. De oorzaken van overspannenheid kunnen verschillend zijn en kunnen variëren van langdurige werkstress, hoge werkdruk, arbeidsconflict tot uitdagingen binnen het gezin als ouder, een verbouwing en een overleden dierbare.

Ook positieve gebeurtenissen als een huwelijk, nieuwe baan of het krijgen van een kind kunnen zorgen voor extra spanning!

 

Wanneer ben je overspannen?

Je bent overspannen als je jezelf herkent in de volgende situaties;

 • Je voelt dat de druk te hoog wordt;
 • Je begint het overzicht te verliezen en de grip op de situatie raak je kwijt;
 • Je draaglast is groter dan je draagkracht kan dragen;
 • Je hebt moeite met het uitvoeren van je dagelijkse bezigheden, thuis of op het werk;
 • Je ervaart dat zaken waar je normaal niet over hoeft na te denken nu een grote opgave zijn;
 • Je hebt het gevoel alsof je wordt geleefd; je ervaart onvoldoende controle over je leven;
 • Je hebt last van spanningsklachten zoals vermoeidheid, onrustig slapen en huilbuien;
 • Je bent niet goed in staat met stress om te gaan.

 

Wat zijn klachten van overspannenheid?

Overspannen klachten verdelen we onder in psychische klachten en lichamelijke klachten. 

 

Psychische klachten

De psychische symptomen van overspannenheid zijn:

 

Lichamelijke klachten

Je kunt als je overspannen bent ook lichamelijke klachten ervaren, zoals:

 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid en tintelingen
 • Hartkloppingen
 • Hyperventilatie
 • Oorsuizen
 • Buikpijn en maagklachten
 • Fysieke vermoeidheid, alsof elke stap er één teveel is

 

Hoe raak je overspannen?

Je raakt overspannen wanneer je te veel druk en stress ervaart en het je niet goed lukt hier op een gezonde manier mee om te gaan. Stress en drukte ervaren we allemaal. Het kan in positieve zin werken, als motor voor alle dingen die je wilt doen en bereiken in je leven. Wanneer je jezelf overbelast, kan je overspannen raken.

Voorbeelden van omstandigheden die overspannenheid kunnen veroorzaken:

 

Wat zijn gevolgen van overspannen zijn?

Overspannenheid komt helaas vaak voor. Er wordt in onze maatschappij veel van ons verlangd, maar we verlangen vooral ook vaak veel van onszelf. Hoge werkdruk, een hectisch privéleven, snelle online omgevingen, problematische relaties, financiële zorgen: het is heel logisch dat het je teveel kan worden. De gevolgen van overbelasting kunnen groot zijn. Wanneer je niet goed luistert naar de signalen van je lichaam, kan overspannenheid uitmonden in een burn-out. Bijtijds ingrijpen bij overspanning helpt dit te voorkomen.

 

Wat is het verschil tussen overspannenheid en burn-out?

Een burn-out is niet hetzelfde als overspannen zijn. Wanneer je overspannen bent, kun je nog wel je dagelijkse activiteiten uitvoeren, al kost het meer moeite dan normaal. Je kunt jouw spanningsklachten en overspannenheid zien als een voorstadium van burn-out. Neem ze dan ook serieus, overspannenheid is een waarschuwing om op de rem te trappen, voordat het te laat is.

 

Wie kan helpen wanneer je overspannen bent?

Wanneer je spanningsklachten bij jezelf herkent, is het belangrijk naar deze signalen van je lichaam te luisteren, hoe moeilijk dit soms ook is.

 • Plan een afspraak bij je huisarts en bespreek jouw situatie. De huisarts werkt vaak met een vragenlijst, om vast te stellen of je daadwerkelijk overspannen bent.
 • Bespreek jouw situatie ook thuis. Dit kan met een vriend of familielid, of op werk met bijvoorbeeld HR.Steun en begrip uit jouw omgeving helpt met het verlagen van de druk die je ervaart.
 • Zoek professionele hulp. Hulp van een psycholoog helpt je bij het doorzien van jouw problemen en patronen en de eventuele oorzaken. Psychologische hulp kan je daarnaast helpen om beter om te gaan met wat er in jouw leven speelt. 

 

Hoe herstel je van overspannen zijn?

Je bent overspannen. En nu? Wanneer je luistert naar de signalen van je lichaam, is de kans groot dat je al gauw de draad weer oppakt in je werk- en privéleven. De meeste mensen met overspannen klachten herstellen binnen twee tot zes maanden. Wanneer je de symptomen negeert, loop je het risico op een burn-out.

Wat te doen bij overspannenheid

 1. Accepteer en pak je rust
  Vaak is dit het lastigste in het proces naar herstel: acceptatie. Trek dan aan de bel in je omgeving en trap op de rem. Kijk welke activiteiten je nog wel, en welke je even niet meer kunt doen. Neem rust en luister naar je lichaam. Waarschijnlijk wil je liever door, maar weet dat rustiger aan doen de enige optie is om te kunnen herstellen.
 2. Onderzoek oorzaken van de spanning en zoek naar oplossingen
  Onderzoek welke uitdagingen in je leven voor extra druk en spanning zorgen. Hoe ga je hiermee om? En hoe zou je hier anders, dus beter mee om kunnen gaan? Wat zijn jouw valkuilen en hoe kan je deze ombuigen? Een psycholoog kan je helpen dit goed in kaart te brengen.
 3. Toepassen van inzichten en nemen van actie
  Nu is het tijd om jouw inzichten en oplossingen in de praktijk te brengen. Ga anders om met verschillende situaties in je leven, zodat ze niet meer tot overbelasting zorgen. Bouw het langzaam op. Je zult zien dat je steeds meer activiteiten kunt gaan oppakken, zowel op werk als thuis.

 

Hulp bij overspannenheid

 • phone-icon

  Ervaar je symptomen van overspannenheid en heb je daar nog vragen over? Bellen kan vrijblijvend via 085-1057261.

 • help-icon

  Let op: hulp bij overspannenheid wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Zie ook kosten psycholoog. Wanneer er onderliggende oorzaken volgens de DSM-5 worden vastgesteld, wordt de behandeling mogelijk wel vergoed. We kijken graag met je mee naar de mogelijkheden. We wijzen je ook op de mogelijkheden die OpenUp biedt om je te helpen met overspannen klachten.

 • team-icon

  Heeft je partner klachten van overspannenheid? Leer beter omgaan met een dierbare die overspannen is.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het als je overspannen bent?

De meeste mensen die overspannen zijn herstellen binnen twee tot zes maanden. Belangrijk in het herstelproces is om de signalen van je lichaam serieus te nemen.

Is overspannen een psychische aandoening?

Overspannenheid is geen psychische aandoening. Je bent overspannen wanneer de druk te hoog wordt, je het overzicht verliest en de grip op jouw situatie kwijtraakt. Wanneer je overspannen bent, kun je nog wel je dagelijkse activiteiten uitvoeren, al kost het meer moeite dan normaal. Je kunt het zien als een voorstadium van een burn-out, dus moet het wel degelijk serieus nemen.

Is overspannen een ziekte?

Overspannenheid is geen ziekte.

Wat doet de huisarts bij overspannen?

Een huisarts zal luisteren naar jou klachten en in overleg met jou afstemmen wat te nemen stappen zijn. De huisarts kan eventueel doorverwijzen naar een psycholoog voor een behandeling.

Welke medicijnen krijg je als je overspannen bent?

Meestal worden er geen medicijnen voorgeschreven wanneer je overspannen bent. Het is belangrijk om je klachten serieus te nemen en goed te luisteren naar de signalen van je lichaam en daar naar te handelen.

publish-icon Gepubliceerd - 12 jul 2021
Op het moment dat je jezelf zegt dat je ‘niet moet zeuren’ en nog even door moet zetten, is het goed na te gaan of dat je nu ook echt helpt
simone das dores ipractice psycholoog
Klinisch Psycholoog Simone das Dores

iPractice biedt iedereen:

 • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
 • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
 • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies

Psychologen gespecialiseerd in overspannen

Margriet van Dorp

Liever hulp van een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met een van onze psychologen. Je kunt praten over gevoelens en symptomen. Daarnaast krijg je informatie over een geschikte behandeling die bij jou past.

Maak een afspraak