Home > Klachten > Overspannen > Omgaan met een overspannen partner of naaste

Omgaan met een overspannen partner of naaste

Overspannenheid bij je partner of naaste heeft ook invloed op jou. Het is niet fijn om te zien dat iemand niet lekker in zijn vel zit en bovendien komt je relatie onder druk te staan. Hoe ga je om met langdurige stress bij je partner en wat zeg je tegen iemand die overspannen is? 

Een overspannen partner of naaste

Overspannenheid bij je partner of een ander gezinslid heeft ook zijn weerslag op jou. Iemand die overspannen is, heeft een langdurige vorm van stress. Stress kan leiden tot verschillende mentale en fysieke klachten. Deze persoon is hierdoor meer vermoeid en prikkelbaar dan normaal. Ook kan hij of zij emotioneel instabiel zijn en een kort lontje hebben.

Lees hier meer over de symptomen van overspannenheid en ontdek hoe je overspannenheid bij je naasten herkent. Wanneer iemand langdurig last heeft van stress en zelfs overspannen is, dan heeft dit onlosmakelijk ook invloed op de relatie tussen jullie:

  • Er is minder aandacht voor jou en jouw wensen of behoeften;
  • Je partner of naaste heeft minder plezier in activiteiten die jullie vroeger leuk vonden om samen te doen. Met als gevolg dat je ze niet of minder vaak doet;
  • Je partner of naaste is prikkelbaar en reageert kortaf of is sneller boos dan normaal; 
  • De overspannen persoon heeft ook minder energie en is snel moe. Er komt minder uit zijn of haar handen, bijvoorbeeld als het gaat om het huishouden. Ook dit kan de nodige frustratie uitlokken en conflicten opleveren.

Kortom: of het nou gaat om je partner, huisgenoot, vader of moeder, wanneer één van jullie twee last heeft van overspannenheid, is dit ook lastig voor de relatie tussen jullie. 

 

Wat zeg je tegen iemand die overspannen is?

Je wilt je naaste graag helpen, en praten over de overspannenheid, maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Bijvoorbeeld omdat je bang bent de verkeerde dingen te zeggen. Enkele tips voor het starten van een goed gesprek:

  • Wees voorzichtig met tips en adviezen:
    Pas op met ongevraagd advies. Grote kans dat je partner of naaste die zelf ook al bedacht heeft. Bijvoorbeeld als je zegt dat het goed zou zijn wanneer hij of zij eens een rondje gaat wandelen buiten. Je naaste heeft heus ook al eens bedacht of gelezen dat dit goed is voor de mentale gezondheid, maar misschien kan hij of zij het helemaal niet opbrengen nu vanwege energiegebrek. Het gevolg: je partner of naaste voelt zich schuldig dat hij of zij zoiets kleins nu niet kan.
  • Geef je twijfels aan over hetgeen je wilt zeggen:
    Twijfel je of je iets wel of niet kunt zeggen of vragen? Geef dit dan aan en praat met wat voorzichtigheid. Dan neemt de ander je het waarschijnlijk een stuk minder kwalijk, wanneer je iets zegt wat een beetje onhandig is.
  • Vraag naar de behoeften:
    Geef aan dat je om je naaste geeft en dat je er voor hem of haar wilt zijn. En vraag wat je kunt doen en waar die persoon behoefte aan heeft. Geeft hij of zij aan dat je even niks kunt doen? Accepteer dit dan ook. Geef je naaste de ruimte en vraag na een tijdje opnieuw of je ergens mee kunt helpen.

 

Tips voor het omgaan met een overspannen partner of naaste

  • Laat de persoon die overspannen is weten dat je er altijd voor hem of haar bent en dat hij of zij altijd bij je terecht kan om te praten. Bied een luisterend oor;
  • Kijk samen naar een behandeling die aanspreekt. Je partner mag altijd vrijblijvend contact opnemen met een iPractice psycholoog. Dat kan gemakkelijk online, of telefonisch via 085-1308900. Een iPractice psycholoog bespreekt met jou of een psycholoog iets voor je kan betekenen.
  • Veroordeel je partner of naaste niet, maar benoem juist wat hij of zij heel goed doet. Bijvoorbeeld dingen die bijdragen aan herstel: zoals tijd nemen voor zichzelf, wandelen of sporten.
  • Onderneem samen ontspannende activiteiten, als je naaste daarvoor openstaat. Onderzoek wat jullie leuk vinden om samen te doen;
  • Neem dingen niet te persoonlijk op. Vermoeidheid en prikkelbaarheid zorgen ervoor dat je naaste soms wat heftiger reageert dan normaal. Probeer in gedachten te houden dat het niet altijd persoonlijk bedoeld is;

 

Let ook op jezelf

  • Bewaak altijd je eigen grenzen. Als je dingen overneemt van de ander om hem of haar te ondersteunen, let dan ook goed op je eigen stressniveau. Ontspan voldoende en blijf ook dingen voor jezelf doen. Zonder je partner of naaste. 
  • Praat ook met andere vrienden of familie over je eigen problemen, of over de situatie thuis. Dat lucht op.

 

Hoe ga ik om met twijfels over de relatie met mijn overspannen partner?

Overspannenheid heeft tijd nodig om te helen. In deze fase gaat de aandacht vooral uit naar de persoon met de klachten. Soms voelt dat oneerlijk en misschien twijfel je zelfs wel aan je relatie. 

Het is goed om je te realiseren dat deze situatie tijdelijk is. Ook je relatie heeft tijd nodig om weer te helen, nadat de klachten bij je partner zijn afgenomen.

Is de twijfel te groot? Schakel dan een relatietherapeut in die jullie helpt om elkaar beter te begrijpen. Ook kun je eventueel zelf hulp zoeken bij een psycholoog, om te praten over de problemen en om beter om te leren gaan met de situatie.

publish-icon Gepubliceerd - 24 mrt 2022
Overspannenheid bij je partner of naaste heeft ook invloed op jou. Bewaak altijd je eigen grenzen. Ontspan voldoende en blijf ook dingen voor jezelf doen.

iPractice biedt iedereen:

  • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
  • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
  • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies

Psychologen gespecialiseerd in overspannenheid

camille kooijman van den brink ipractice psycholoog

Camille Kooijman

irene bakker ipractice psycholoog

Irene Bakker

marielle van der meer ipractice psycholoog

Mariëlle van der Meer