iPractice biedt iedereen:

Wat is PTSS?

Auteur : Simone Bosters

Gecontroleerd door psycholoog : Zoila Knel

PTSS staat voor posttraumatische stressstoornis. Wat houdt PTSS precies in? En wat is complexe PTSS? Dat en meer vertellen we je in dit artikel.

In dit artikel:

 1. Wat is PTSS?
 2. Wat zijn de oorzaken van PTSS?
 3. Wat zijn de gevolgen van PTSS?
 4. Symptomen van PTSS
 5. Wat is complexe PTSS?
 6. Herstel van PTSS
 7. PTSS behandelen
 8. Veelgestelde vragen

 

Wat is PTSS?

Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is het gevolg van een trauma. Veel mensen maken in hun leven een schokkende ervaring mee. Het is normaal dat je hiervan klachten ervaart. Meestal gaan deze vanzelf weer over. Wanneer je een trauma niet goed kunt verwerken, levert dit langdurig klachten op: er kan PTSS ontstaan. 

Wanneer er sprake is van PTSS zijn de klachten heftig en gaan ze niet vanzelf over. Je ervaart de klachten nog steeds terwijl de schokkende gebeurtenis al minstens vier weken achter je ligt. In sommige gevallen treden de klachten pas jaren na de heftige gebeurtenis op. Je herbeleeft deze gebeurtenis steeds opnieuw en vermijdt plekken of mensen om er maar niet aan te hoeven denken.

Een traumatische gebeurtenis leidt niet altijd tot PTSS. Sommige mensen hebben klachten van het trauma, maar kunnen dit na een tijdje goed verwerken. Wanneer de klachten langer dan een maand aanhouden, of pas lange tijd na de heftige gebeurtenis optreden, spreken we van posttraumatische stress. Ook wel chronische posttraumatische stress of het posttraumatisch stresssyndroom genoemd.

Hoe weet je of je PTSS hebt?

Als je PTSS ontwikkelt, ben je bang voor het gevaar dat eigenlijk al achter je ligt en op dit moment niet meer aanwezig is. Je bent hierdoor steeds alert en op je hoede. Hierdoor voel je je gespannen, schrik je snel en ervaar je allerlei psychische maar ook lichamelijke klachten. 

 

iPractice biedt iedereen:

Wat zijn de oorzaken van PTSS?

De oorzaak van een posttraumatische stressstoornis is een trauma dat je niet goed kunt verwerken. Een trauma loop je op bij een gebeurtenis in je leven die erg schokkend of beangstigend is. Bijvoorbeeld een auto-ongeluk, mishandeling, een ziekenhuisopname of seksueel misbruik. Er ontstaat een psychische verwonding: het trauma. Dit trauma zorgt voor stress

 

Wat zijn de gevolgen van PTSS?

PTSS beïnvloedt je leven op verschillende vlakken. Wanneer je sneller boos of geïrriteerd bent en niet lekker in je vel zit, heeft dat ook zijn weerslag op je gezin, je familie en vrienden. Daarnaast kan je werk eronder lijden. Vooral ook omdat je concentratievermogen niet meer is wat het geweest is. Sommige mensen met PTSS kunnen tijdelijk niet meer naar werk of naar school. Ook alcoholproblemen of verslavingen aan kalmerende middelen komen voor als gevolg van PTSS. 

 

Wat zijn de symptomen van PTSS?

Wanneer je last hebt van PTSS, uit zich dat in de volgende klachten:

 • Je wilt niet meer denken aan de nare herinnering, maar je herbeleefd het continu. 
 • Je vermijdt alles wat je doet denken aan die bewuste herinnering. 
 • Je kunt last krijgen van angsten, pijn en verdriet. 
 • Je bent prikkelbaar, snel boos of zelfs agressief.
 • Je kunt je slecht concentreren.
 • Je hebt last van nachtmerries.
 • Je voelt je gespannen.
 • Je hebt last van negatieve gedachtes en gevoelens.

Van welke klachten je precies het meeste last hebt, is voor iedereen verschillend. Ontdek of jouw kenmerken en lichamelijke klachten passen bij een posttraumatische stressstoornis

 

Wat is complexe PTSS?

Een ernstige vorm van PTSS is complexe PTSS. We spreken van een complexe posttraumatisch stressstoornis wanneer er naast de eerdergenoemde klachten sprake is van de volgende symptomen:

 • Je hebt een sterk negatief zelfbeeld. Je vindt jezelf niet goed genoeg en hebt weinig vertrouwen in jezelf.
 • Je hebt moeite andere mensen te vertrouwen.
 • Je hebt je emoties niet goed onder controle. En emoties kunnen snel wisselen.
 • Soms is er sprake van dissociatie: dat wil zeggen dat de spanning in je hoofd dusdanig oploopt, dat je niet meer bewust aanwezig bent in het moment.

Er is meer kans op complexe PTSS wanneer de traumatische gebeurtenissen extreem heftig waren; langdurig hebben plaatsgevonden; wanneer je als kind bent mishandeld of misbruikt; of wanneer je bijvoorbeeld oorlogsveteraan bent.

 

Hoe herstel je van PTSS?

Wat kun je zelf doen om sneller te herstellen van een traumatische gebeurtenis?

 • Zoek steun bij iemand die je vertrouwt en praat over je klachten.
 • Doe dingen die je ontspanning geven in je hoofd: sport en beweeg. En doe ook de dingen die je vroeger ontspanning gaven, maar waar je nu eigenlijk geen zin in hebt.
 • Leef regelmatig. Ga iedere avond om dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd weer op. En eet ook de dagelijkse maaltijden op vaste tijden. Regelmaat in je leven doet je goed.
 • Neem geen alcohol, drugs of kalmerende middelen in je zoektocht naar verlichting. Op den duur levert dit je alleen maar meer problemen op.

 

Hoe behandel je PTSS?

Wanneer je PTSS klachten hebt, kun je hulp zoeken bij een psycholoog. PTSS wordt behandeld door middel van cognitieve gedragstherapie en/of EMDR. Het PTSS hersteltraject wordt op jou en je klachten afgestemd. Met de juiste behandeling kun je goed herstellen van PTSS.

 

In gesprek over PTSS?

Heb je behoefte aan antwoorden op je vragen, directe hulp of gewoon luisterend oor? Een psycholoog kan je helpen. Bel of vraag een gesprek aan voor een deskundig en persoonlijk advies en een professionele op maat gemaakte behandeling.


Veelgestelde vragen

Is PTSS een angststoornis?

Je kan PTSS scharen onder de angststoornissen. Na een schokkende gebeurtenis blijft de angst bestaan, en ervaart je lichaam continu dreiging en gevaar. Echter sinds de DSM-5 (handboek voor psychische stoornissen) valt PTSS niet langer onder de groep angststoornissen, maar heeft het een eigen onderdeel gekregen ‘Trauma en stress gerelateerde stoornissen’.

Is PTSS een psychiatrische stoornis?

PTSS is een psychische stoornis.

Wat voelt iemand met PTSS?

Wanneer je last hebt van PTSS, kan zich dat in de volgende klachten uiten: niet meer denken aan de nare herinnering, maar het continu herbeleven. Vermijden van alles wat je doet denken aan die bewuste herinnering. Je kunt last krijgen van angsten, pijn en verdriet. Maar ook prikkelbaar zijn, slecht concentreren, last hebben van nachtmerries en een gespannen gevoel hebben.

Welke vormen van PTSS zijn er?

Er wordt gesproken van PTSS en complexe PTSS. Complexe PTSS is een ernstigere vorm van PTSS, waarbij andere symptomen ook voorkomen zoals bijvoorbeeld negatief zelfbeeld en dissociaties.

Is PTSS blijvend?

PTSS is een psychische stoornis die goed te behandelen is. Er zijn meerdere bewezen effectieve behandelmethoden zoals EMDR en CGT.

GZ-Psycholoog : Zoila Knel

“Na een traumatische gebeurtenis proberen we het vaak weg te stoppen. Wanneer dit niet meer lukt komen PTSS klachten omhoog.“

Psychologen ervaren in het behandelen van PTSS klachten

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Kiki Bruggink

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Monique Zeinstra

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Nine Gramberg

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Gijs Coppens

Wat PTSS cliënten zeggen over hun behandeling bij iPractice:

"Ik ben Ipractice zo dankbaar voor de zorg en behandeling die ik heb kunnen krijgen. Binnen 4 maanden waren de klachten die ik de afgelopen 5 jaar had echt drastisch vermindert. Ik ging daarvoor ook al naar de psycholoog maar dat voelde meer als mijn hart luchten. Hier hadden we echt een plan van aanpak en kreeg ik een doelgerichte behandeling op basis van mijn wensen en lichamelijke klachten. Dus dat was heel effectief. Ook vond ik het hele traject via Ipractice top! Een psycholoog voor EMDR behandelingen en dagelijks contact met een online psycholoog. Dat werkte echt heel goed voor mij. Ik kon ze altijd berichten al was het midden in de nacht tijdens een paniek aanval. Ik ben ze daarom ook enorm dankbaar! Ik kan nu weer werken, normaal slapen, heb geen nachtmerries meer. En heb meer controle over mijn leven en emoties en gedachtes in mijn hoofd. Ook heb ik een preventieplan gemaakt waar ik altijd op terug kan vallen. Ik zou Ipractice iedereen aanraden!"

Waardering: 9.8 | 25 okt 2021

"Binnen een korte tijd ben ik van mijn flashblacks en angsten af. De therapievorm waar ik zelf voor heb gekozen heeft goed zijn werk gedaan. Wat ik vooral goed vind en vind dat dat eigenlijk bij iedereen hoort maar lang niet iedereen heeft, zich niet zo zeer als professional laten overkomen, maar een mens dat geïnteresseerd is in jou en die jou wilt helpen. Ik hoop het nooit nodig te hebben, maar mocht het nodig zijn weet ik waar ik moet zijn."

Waardering: 9.8 | 14 okt 2021

"Ik heb bij Ipractice onwijs fijne ervaring. Er werd 100% aangesloten bij mijn behoeftes, waar ik mij prettig bij voelde en wat mij hielp. Mijn behandelaars waren oprecht, eerlijk en ontzettend aardig. Online sessies waren ook erg prettig en waardevol. De EMDR heeft mij ook erg geholpen. Kortom, top ervaring die ik iedereen aan raad!"

Waardering: 9.8 | 02 mrt 2021

Meer waarderingen PTSS clienten - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.

Gerelateerde klachten en behandelingen