“Na een traumatische gebeurtenis proberen we het vaak weg te stoppen. Wanneer dit niet meer lukt komen PTSS klachten omhoog.“

Zoila Knel, Psycholoog

iPractice biedt iedereen:

Wat zijn de oorzaken en gevolgen

PTSS staat voor posttraumatische stressstoornis. Wat houdt PTSS precies in? En wat is complexe PTSS? Dat en meer vertellen we je in dit artikel.

Een overzicht van dit artikel:

 • Wat is PTSS?
 • Wat is complexe PTSS?
 • Wat zijn de oorzaken van PTSS?
 • Wat zijn de gevolgen van PTSS?
 • Symptomen van PTSS
 • Herstel van PTSS
 • PTSS behandelen

Wat is PTSS?

Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is het gevolg van een trauma. Veel mensen maken in hun leven een schokkende ervaring mee. Het is normaal dat je hiervan klachten ervaart. Meestal gaan deze vanzelf weer over. Wanneer je een trauma niet goed kunt verwerken, levert dit langdurig klachten op: er kan PTSS ontstaan. 

Wanneer er sprake is van PTSS zijn de klachten heftig en gaan ze niet vanzelf over. Je ervaart de klachten nog steeds terwijl de schokkende gebeurtenis al minstens vier weken achter je ligt. In sommige gevallen treden de klachten pas jaren na de heftige gebeurtenis op. Je herbeleeft deze gebeurtenis steeds opnieuw en vermijdt plekken of mensen om er maar niet aan te hoeven denken.

Een traumatische gebeurtenis leidt niet altijd tot PTSS. Sommige mensen hebben klachten van het trauma, maar kunnen dit na een tijdje goed verwerken. Wanneer de klachten langer dan een maand aanhouden, of pas lange tijd na de heftige gebeurtenis optreden, spreken we van posttraumatische stress. Ook wel chronische posttraumatische stress of het posttraumatisch stresssyndroom genoemd.

Als je PTSS ontwikkelt, ben je bang voor het gevaar dat eigenlijk al achter je ligt en op dit moment niet meer aanwezig is. Je bent hierdoor steeds alert en op je hoede. Hierdoor voel je je gespannen, schrik je snel en ervaar je allerlei psychische maar ook lichamelijke klachten. 

“Na een traumatische gebeurtenis proberen we het vaak weg te stoppen. Wanneer dit niet meer lukt komen PTSS klachten omhoog.“

Zoila Knel, Psycholoog

iPractice biedt iedereen:

Wat zijn de oorzaken van PTSS?

De oorzaak van een posttraumatische stressstoornis is een trauma dat je niet goed kunt verwerken. Een trauma loop je op bij een gebeurtenis in je leven die erg schokkend  of beangstigend is. Bijvoorbeeld een auto-ongeluk, mishandeling, een ziekenhuisopname of seksueel misbruik. Er ontstaat een psychische verwonding: het trauma. Dit trauma zorgt voor stress. 

Lees hier meer over de oorzaken en gevolgen van PTSS.

Wat zijn de gevolgen van PTSS?

PTSS beïnvloedt je leven op verschillende vlakken. Wanneer je sneller boos of geïrriteerd bent en niet lekker in je vel zit, heeft dat ook zijn weerslag op je gezin, je familie en vrienden. Daarnaast kan je werk eronder lijden. Vooral ook omdat je concentratievermogen niet meer is wat het geweest is. Sommige mensen met PTSS kunnen tijdelijk niet meer naar werk of naar school. Ook alcoholproblemen of verslavingen aan kalmerende middelen komen voor als gevolg van PTSS. 

Lees hier verder om alles te weten te komen over de gevolgen van PTSS.

Symptomen van PTSS

Wanneer je last hebt van PTSS, uit zich dat in de volgende klachten:

 • Je wilt niet meer denken aan de nare herinnering, maar je herbeleefd het continu. 
 • Je vermijdt alles wat je doet denken aan die bewuste herinnering. 
 • Je kunt last krijgen van angsten, pijn en verdriet. 
 • Je bent prikkelbaar, snel boos of zelfs agressief.
 • Je kunt je slecht concentreren.
 • Je hebt last van nachtmerries.
 • Je voelt je gespannen.
 • Je hebt last van negatieve gedachtes en gevoelens.

Van welke klachten je precies het meeste last hebt, is voor iedereen verschillend. Er zijn naast bovenstaande symptomen ook nog meer kenmerken en ook lichamelijke klachten die passen bij een posttraumatische stressstoornis. Meer informatie over de symptomen van PTSS vind je hier.

Wat is complexe PTSS?

Een ernstige vorm van PTSS is complexe PTSS. We spreken van een complexe posttraumatisch stressstoornis wanneer er naast de eerdergenoemde klachten sprake is van de volgende symptomen:

 • Je hebt een sterk negatief zelfbeeld. Je vindt jezelf niet goed genoeg en hebt weinig vertrouwen in jezelf.
 • Je hebt moeite andere mensen te vertrouwen.
 • Je hebt je emoties niet goed onder controle. En emoties kunnen snel wisselen.
 • Soms is er sprake van dissociatie: dat wil zeggen dat de spanning in je hoofd dusdanig oploopt, dat je niet meer bewust aanwezig bent in het moment.

Er is meer kans op complexe PTSS wanneer de traumatische gebeurtenissen extreem heftig waren; langdurig hebben plaatsgevonden; wanneer je als kind bent mishandeld of misbruikt; of wanneer je bijvoorbeeld oorlogsveteraan bent.

Herstel van PTSS

Wat kun je zelf doen om sneller te herstellen van een  traumatische gebeurtenis?

 • Zoek steun bij iemand die je vertrouwt en praat over je klachten.
 • Doe dingen die je ontspanning geven in je hoofd: sport en beweeg. En doe ook de dingen die je vroeger ontspanning gaven, maar waar je nu eigenlijk geen zin in hebt.
 • Leef regelmatig. Ga iedere avond om dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd weer op. En eet ook de dagelijkse maaltijden op vaste tijden. Regelmaat in je leven doet je goed.
 • Neem geen alcohol, drugs of kalmerende middelen in je zoektocht naar verlichting. Op den duur levert dit je alleen maar meer problemen op.

PTSS behandelen 

Wanneer je PTSS klachten hebt, kun je hulp zoeken bij een psycholoog. PTSS wordt behandeld door middel van cognitieve gedragstherapie en/of EMDR. De behandeling wordt op jou en je klachten afgestemd. Met de juiste behandeling kun je goed herstellen van PTSS.

Lees hier meer over de behandeling van PTSS.

In gesprek over PTSS?

Heb je behoefte aan antwoorden op je vragen, directe hulp of gewoon luisterend oor? Een psycholoog kan je helpen. Bel of vraag een gesprek aan voor een deskundig en persoonlijk advies en een professionele op maat gemaakte behandeling.

Maak kennis met onze erkende psychologen

Ervaringen

"Ik ervaarde het vooral als een gezamenlijk proces waarin echt naar me geluisterd werd en me ruimte werd gegeven om echt een goede afweging te kunnen maken."

Anoniem, Aug 2020

“Zeker tevreden, met name de laagdrempeligheid en het op gemak stellen. Bij eerdere verwijzingen kreeg ik - door de lange wachttijd - al snel het gevoel te worden afgehouden en nu had ik dat niet en voelde ik mij serieus genomen”

Anoniem, Sept 2020

"Kundig, efficiënt, doeltreffend"

Anoniem, Sept 2020

Bekijk ook onze beoordelingen op ZorgKaartNederland (9+)

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.