Auteur : Simone Bosters

Gecontroleerd door psycholoog : Nine Gramberg

Wat zijn de gevolgen van de langdurige stress door PTSS? En wat als je PTSS onbehandeld laat? Lees in dit artikel over de gevolgen van PTSS.

 

Direct naar

 1. Gevolgen van PTSS
 2. Onbehandelde PTSS
 3. Wat verergert PTSS?
 4. Behandelingen

 

iPractice biedt:

 

Wat zijn de gevolgen van PTSS?

PTSS heeft onder andere gevolgen in de vorm van klachten.

 

Wat gebeurt er als je PTSS onbehandeld laat?

Hoe langer de PTSS duurt, hoe erger de klachten vaak worden:

 • Je psychische klachten nemen toe en je raakt meer en meer in een isolement. 
 • Je blijft maar in het verleden hangen en angstig om opnieuw mee te maken wat eerder gebeurd is. 
 • Het onderhouden van relaties wordt moeilijker. Er kan wrijving ontstaan binnen het gezin. Heeft je partner PTSS? Het leren omgaan met een partner of naaste met PTSS helpt ook in het herstelproces.
 • Mogelijk krijg je ook te maken met conflicten in familierelaties of op je werk.
 • Ook komen gezondheidsproblemen en lichamelijke klachten voor bij langdurige stress. Je kunt hierbij denken aan hartkloppingen of hyperventilatie. Daarnaast komt zelfbeschadiging (automutilatie) voor.
 • En ook het gebruik van verdovende middelen als drank of drugs kan het gevolg zijn van PTSS.

 

Wat maakt PTSS erger?

 • Lang wachten met behandelen is de voornaamste reden voor toename van de PTSS klachten. Hoe langer je wacht, hoe erger de klachten worden.
 • Een slechte leefstijl, waaronder ongezonde voeding, alcohol- of drugsgebruik, is een risicofactor voor toenemende klachten.
 • Weinig bewegen
 • Te weinig slaap speelt ook een rol speelt in de toename van PTSS klachten. Maar dit is een ingewikkelde factor. Slechter slapen is namelijk zelf een symptoom van PTSS. En de slechte nachtrust zorgt op zijn beurt weer voor de verergering van je symptomen. Mogelijk kom je dus in een vicieuze cirkel terecht. Probeer toch, waar dat voor jou mogelijk is, voldoende te slapen.

 

Mogelijke behandelingen

Met de juiste behandeling kun je goed herstellen van PTSS. Door middel van bijvoorbeeld exposure therapie of EMDR wordt de emotionele lading van een herbeleving minder zwaar gemaakt.

 

GZ-Psycholoog : Nine Gramberg

“De gevolgen van PTSS hebben invloed op heel je leven, erover praten is dus belangrijk!“

Psychologen met expertise in PTSS

kiki bruggink ipractice psycholoog

Kiki Bruggink

silvija licina ipractice psycholoog

Silvija Licina

carlos hoogenboom ipractice psycholoog

Carlos Hoogenboom

simone das dores ipractice psycholoog

Simone das Dores

Wat PTSS cliënten zeggen over hun behandeling bij iPractice:

"De begeleiding is erg professioneel, persoonlijk en vriendelijk. Er hangt een ontspannen sfeer en dat straalt iPractice ook af op hun cliënten. Je wordt goed begeleid door het proces en er wordt op alle vlakken rekening gehouden met jou, je agenda en je wensen. Ook de online behandelaar is erg goed en kundig. Deze helpt doordeweeks ook met het houden van gesprekjes (kort of lang), het aanbieden van tools en het inchecken of alles goed gaat. Zelf ben ik niet zo van de berichten over en weer sturen, dus er werd meteen aangeboden om anders 1 keer per week (of twee weken) een korte videocall te houden. Een fijne zorgaanbieder en een volledig heldere, professionele en vriendelijke behandeling. Een ontzettende aanrader."

Waardering: 10 | 10 mrt 2022

"Binnen een korte tijd ben ik van mijn flashblacks en angsten af. De therapievorm waar ik zelf voor heb gekozen heeft goed zijn werk gedaan. Wat ik vooral goed vind en vind dat dat eigenlijk bij iedereen hoort maar lang niet iedereen heeft, zich niet zo zeer als professional laten overkomen, maar een mens dat geïnteresseerd is in jou en die jou wilt helpen. Ik hoop het nooit nodig te hebben, maar mocht het nodig zijn weet ik waar ik moet zijn."

Waardering: 9.8 | 14 okt 2021

"Ik ben ontzettend tevreden met de zorg die ik gekregen heb. De enige verbeterpunten die ik ervaren heb liggen bij mijn zorgverzekering maar iPractice heeft alles gedaan wat ze konden en ik heb er heel veel aan gehad, ondanks dat ik sceptisch was in het begin."

Waardering: 9.8 | 12 juni 2022

Meer waarderingen PTSS clienten - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.

Gerelateerde klachten & Behandelingen