iPractice biedt iedereen:

Auteur : Simone Bosters

Gecontroleerd door psycholoog : Zoila Knel

Wat zijn de gevolgen van de langdurige stress door PTSS? En wat als je PTSS onbehandeld laat? Lees in dit artikel over de gevolgen van PTSS.

In dit artikel:

  1. Wat zijn de gevolgen van PTSS?
  2. Mogelijke behandelingen

iPractice biedt iedereen:

 

Wat zijn de gevolgen van PTSS?

PTSS heeft onder andere gevolgen in de vorm van klachten. Je bent angstig en continu op je hoede voor het gevaar dat eigenlijk al geweken is. Je herbeleeft de gebeurtenis. Dit zorgt voor negatieve gevoelens en zorgt dat je plaatsen of mensen liever vermijdt. Behalve de klachten die een posttraumatische stressstoornis met zich meebrengt, heeft het ook gevolgen op de lange termijn.

Wat gebeurt er als je PTSS onbehandeld laat?

Hoe langer de PTSS duurt, hoe erger de klachten vaak worden:

  • Je psychische klachten nemen toe en je raakt meer en meer in een isolement. 
  • Je blijft maar in het verleden hangen en angstig om opnieuw mee te maken wat eerder gebeurd is. 
  • Het onderhouden van relaties wordt moeilijker. Er kan wrijving ontstaan binnen je gezin. Lees hier meer over het omgaan met een partner of naaste met PTSS.
  • Mogelijk krijg je ook te maken met conflicten in familierelaties of op je werk.
  • Ook komen gezondheidsproblemen en lichamelijke klachten voor bij langdurige stress. Je kunt hierbij denken aan hartkloppingen of hyperventilatie. Daarnaast komt zelfbeschadiging (automutilatie) voor.
  • En ook het gebruik van verdovende middelen als drank of drugs kan het gevolg zijn van PTSS.

Wat maakt PTSS erger?

Lang wachten met behandelen is de voornaamste reden voor toename van de PTSS klachten. Hoe langer je wacht, hoe erger de klachten worden. Verder is een slechte leefstijl, waaronder ongezonde voeding, alcohol- of drugsgebruik, een risicofactor voor toenemende klachten. Ook weinig bewegen draagt hieraan bij.

We weten dat ook te weinig slaap een rol speelt in de toename van PTSS klachten. Maar dit is een ingewikkelde factor. Slechter slapen is namelijk zelf een symptoom van PTSS. En de slechte nachtrust zorgt op zijn beurt weer voor de verergering van je symptomen. Mogelijk kom je dus in een vicieuze cirkel terecht. Probeer toch, waar dat voor jou mogelijk is, voldoende te slapen.

 

Mogelijke behandelingen

Met de juiste behandeling kun je goed herstellen van PTSS. Door middel van bijvoorbeeld exposure therapie of EMDR wordt de emotionele lading van een herbeleving minder zwaar gemaakt.

Lees hier meer over het herstel en de behandeling van PTSS.

 

GZ-Psycholoog : Zoila Knel

“De gevolgen van PTSS hebben invloed op heel je leven, erover praten is dus belangrijk!“

Psychologen met expertise in PTSS

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Kiki Bruggink

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Nine Gramberg

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Carlos Hoogenboom

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Simone das Dores

Wat PTSS cliënten zeggen over hun behandeling bij iPractice:

"Ik ben Ipractice zo dankbaar voor de zorg en behandeling die ik heb kunnen krijgen. Binnen 4 maanden waren de klachten die ik de afgelopen 5 jaar had echt drastisch vermindert. Ik ging daarvoor ook al naar de psycholoog maar dat voelde meer als mijn hart luchten. Hier hadden we echt een plan van aanpak en kreeg ik een doelgerichte behandeling op basis van mijn wensen en lichamelijke klachten. Dus dat was heel effectief. Ook vond ik het hele traject via Ipractice top! Een psycholoog voor EMDR behandelingen en dagelijks contact met een online psycholoog. Dat werkte echt heel goed voor mij. Ik kon ze altijd berichten al was het midden in de nacht tijdens een paniek aanval. Ik ben ze daarom ook enorm dankbaar! Ik kan nu weer werken, normaal slapen, heb geen nachtmerries meer. En heb meer controle over mijn leven en emoties en gedachtes in mijn hoofd. Ook heb ik een preventieplan gemaakt waar ik altijd op terug kan vallen. Ik zou Ipractice iedereen aanraden!"

Waardering: 9.8 | 25 okt 2021

"Binnen een korte tijd ben ik van mijn flashblacks en angsten af. De therapievorm waar ik zelf voor heb gekozen heeft goed zijn werk gedaan. Wat ik vooral goed vind en vind dat dat eigenlijk bij iedereen hoort maar lang niet iedereen heeft, zich niet zo zeer als professional laten overkomen, maar een mens dat geïnteresseerd is in jou en die jou wilt helpen. Ik hoop het nooit nodig te hebben, maar mocht het nodig zijn weet ik waar ik moet zijn."

Waardering: 9.8 | 14 okt 2021

"Ik heb bij Ipractice onwijs fijne ervaring. Er werd 100% aangesloten bij mijn behoeftes, waar ik mij prettig bij voelde en wat mij hielp. Mijn behandelaars waren oprecht, eerlijk en ontzettend aardig. Online sessies waren ook erg prettig en waardevol. De EMDR heeft mij ook erg geholpen. Kortom, top ervaring die ik iedereen aan raad!"

Waardering: 9.8 | 02 mrt 2021

Meer waarderingen PTSS clienten - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.

Gerelateerde klachten & Behandelingen