“Na een PTSS behandeling zijn flashbacks naar de gebeurtenis verleden tijd.“

Zoila Knel, Psycholoog

iPractice biedt iedereen:

Bel 020-7717996

Herstel en behandeling van PTSS

Het liefst wil je er zo snel mogelijk vanaf: je beangstigende PTSS klachten. Is PTSS te genezen en hoe herstel je ervan? Hoe wordt PTSS behandeld? In dit artikel lees je alles over herstellen van een posttraumatisch stresssyndroom en de mogelijke behandelingen.

Is PTSS te genezen?

Met de juiste behandeling is het goed mogelijk te herstellen van de klachten van het posttraumatisch stresssyndroom. Er zijn verschillende behandelmethoden mogelijk. De behandeling wordt altijd samen met jou samengesteld en afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Bovendien zijn er ook een aantal dingen die je zelf kunt doen, die bijdragen aan jouw herstel.

“Na een PTSS behandeling zijn flashbacks naar de gebeurtenis verleden tijd.“

Zoila Knel, Psycholoog

iPractice biedt iedereen:

Bel 020-7717996

Hoe kun je zelf omgaan met PTSS? Enkele tips:

 • Erken je klachten en gevoelens
  Neem ze serieus. Het kan helpen over je
  PTSS klachten, problemen of angsten te schrijven. Schrijven is een manier om onder woorden te brengen wat er in je omgaat en je gedachten en gevoelens helder te krijgen. Bovendien lucht het op.
 • Praat over je gevoelens
  Neem iemand in je omgeving in vertrouwen. Iemand bij wie je je veilig voelt en waar je jouw verhaal kwijt kunt. Praten over wat er is gebeurd en over je gevoelens helpt.
 • Houd een vast dagelijks ritme aan
  Structuur en regelmaat zijn belangrijk om goed de dagen door te komen. 
 • Doe ontspanningsoefeningen
  Wanneer de spanningen of angsten hoog oplopen, helpt het om ontspanningsoefeningen te doen. Dat kan in de vorm van ademhalingsoefeningen of meditatie.
 • Zoek afleiding
  Zonder je niet af en blijf niet de hele dag binnen zitten. Maak een wandeling door de natuur;  ga iets bakken of lekker koken; doe wat je leuk vond voordat je klachten kreeg. Het kan zijn dat je hier helemaal geen zin in hebt. Doe het toch. Het helpt je om je zinnen te verzetten en geeft je positieve energie.

Hoe wordt PTSS behandeld?

Een behandeling voor een posttraumatisch stresssyndroom is niet voor iedereen hetzelfde. Er zijn verschillende behandelingen, therapieën en behandeltechnieken, mogelijk. Ga je in therapie voor PTSS, dan bespreekt de psycholoog samen met jou wat voor jouw persoonlijke situatie de beste behandelwijze is.

De behandeling van PTSS bestaat uit één van, of een combinatie van onderstaande behandeltechnieken:

Cognitieve gedragstherapie:

Cognitieve gedragstherapie wordt vaak ingezet bij PTSS. Het is een vorm van therapie waarbij je anders tegen je problemen of herinneringen aan leert kijken. Je leert als het ware andere gedachten te hebben over wat er is gebeurd, waardoor je gevoelens over de situatie veranderen. Er zijn verschillende vormen van cognitieve gedragstherapie:

 • Imaginaire Rescripting
  Imaginaire Rescripting is een behandeling waarbij je samen met de psycholoog in gedachten teruggaat naar het moment van het trauma. Door jezelf een andere afloop in te beelden van de gebeurtenis, zoals je had gehoopt dat het was gelopen, wijzig je de herinnering.
 • Exposure Therapie
  Bij Exposure Therapie vraagt de therapeut je continu naar de nare herinneringen. Door het verhaal steeds opnieuw te vertellen en eventueel ook tot in detail op te schrijven, dooft uiteindelijk de angst ervoor uit. Je gedachten erover worden hierdoor bijgesteld.

EMDR

EMDR is een afkorting van Eye Movement Desensitization Reprocessing. Het doel bij EMDR is het vervagen van de emotionele lading bij een herinnering. Tijdens de behandeling denk je aan de nare gebeurtenis. Hierdoor plaats je deze van je lange termijngeheugen naar je werkgeheugen. De psycholoog beweegt ondertussen voor jouw ogen zijn vingers op en neer. Deze beweging volg je met je ogen, terwijl je aan de herinnering denkt. Omdat je werkgeheugen nu zoveel tegelijkertijd moet verwerken, vervaagt het beeld aan de herinnering en hierdoor ook de emotionele lading die op de herinnering rust.

Behandeling van PTSS spannend?

Sommige mensen vinden het spannend of eng om in therapie te gaan voor PTSS. Onder andere vanwege de angst voor het herleven van moeilijke moment, wanneer je deze met de psycholoog bespreekt. Vergeet niet dat de therapie je uiteindelijk juist helpt om angsten te verminderen en vermijdingsreacties te voorkomen. Voor het herstel van PTSS is het belangrijk dat je goed wordt behandeld.

Direct hulp bij PTSS?

Heb je vragen over de behandeling van PTSS of wil je direct in gesprek met een psycholoog? Herstellen van PTSS is mogelijk, maar je hebt er wel hulp bij nodig. Bel of vraag een gesprek aan voor een persoonlijk advies en een deskundige op maat gemaakte behandeling.

Maak kennis met onze erkende psychologen

Wat vinden onze cliënten?

"Ik ervaarde het vooral als een gezamenlijk proces waarin echt naar me geluisterd werd en me ruimte werd gegeven om echt een goede afweging te kunnen maken."

Anoniem, Aug 2020

“Zeker tevreden, met name de laagdrempeligheid en het op gemak stellen. Bij eerdere verwijzingen kreeg ik - door de lange wachttijd - al snel het gevoel te worden afgehouden en nu had ik dat niet en voelde ik mij serieus genomen”

Anoniem, Sept 2020

"Kundig, efficiënt, doeltreffend"

Anoniem, Sept 2020

Bekijk ook onze beoordelingen op ZorgKaartNederland (9+)

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.