“De gevolgen van PTSS hebben invloed op heel je leven, erover praten is dus belangrijk“

Zoila Knel, Psycholoog

iPractice biedt iedereen:

Bel 020-7717996

Oorzaken en gevolgen PTSS

Hoe ontstaat PTSS als gevolg van een trauma? Wat beïnvloedt of je naar aanleiding van een trauma ook daadwerkelijk PTSS ontwikkelt? En wat zijn de gevolgen van PTSS voor je dagelijks leven en voor je gezondheid? Dat lees je in dit artikel.

Een overzicht van dit artikel:

 • Wat is de oorzaak van PTSS.
 • Wie ontwikkelt PTSS?
 • Wat zijn de gevolgen van PTSS?
 • In gesprek over PTSS

Wat is de oorzaak van PTSS?

PTSS wordt veroorzaakt door een trauma. Een trauma loop je op bij een heftige, schokkende of beangstigende gebeurtenis in je leven. Dat kan een eenmalig moment zijn geweest, bijvoorbeeld een ongeluk of een ziekenhuisopname. Maar een posttraumatische stressstoornis kan ook ontstaan als gevolg van herhaaldelijke gebeurtenissen. Denk aan steeds terugkerende mishandeling of seksueel misbruik.

Soms gaat het om een moment in je leven dat je zelf niet als trauma ziet of herkent. Omdat je zelf niet meer aan die gebeurtenis denkt of wilt denken, of omdat je denkt dat het wel meevalt allemaal.

Lees hier alles over trauma’s en de mogelijke oorzaken of gebeurtenissen die een trauma kunnen veroorzaken.

“De gevolgen van PTSS hebben invloed op heel je leven, erover praten is dus belangrijk“

Zoila Knel, Psycholoog

iPractice biedt iedereen:

Bel 020-7717996

Wie ontwikkelt PTSS als gevolg van een trauma?

Niet iedereen die een trauma heeft, krijgt ook PTSS. Of je PTSS krijgt hangt af van een aantal factoren:

 1. De aard van de schokkende gebeurtenis
  Heb je te maken gehad met een ziekenhuisopname, het overlijden van een dierbare of ben je op uitzending geweest naar oorlogsgebied? Verschillende trauma’s hebben ook verschillende gevolgen als het gaat om de (ernst van de) klachten die je ervaart.
 2. Een enkelvoudig of complex trauma
  Was het een eenmalige gebeurtenis waardoor je een trauma hebt opgelopen; een enkelvoudig trauma? Of was het een steeds terugkerende gebeurtenis, zoals misbruik of mishandeling? En was er sprake van een meervoudig of complex trauma? De duur van de gebeurtenissen en de hoeveelheid gebeurtenissen is van invloed op het wel of niet ontstaan van PTSS.
 3. Je eigen draagkracht
  Iedereen heeft een persoonlijke draagkracht en iedereen verwerkt gebeurtenissen op zijn eigen manier. Dit wordt deels erfelijk bepaald, maar het wordt ook beïnvloed door je opvoeding. Wat kun je verwerken en wat niet?
 4. Heb je sociale steun
  Neem je iemand in vertrouwen en voel je jezelf gesteund en begrepen? Kun je jouw hart luchten en praat je gemakkelijk over wat er gebeurd is? Wanneer je goed kunt praten met iemand, verloopt de verwerking vaak beter.
 5. Erfelijkheid en sekse
  Er lijkt een erfelijke factor te zijn die bepaalt hoe gevoelig je bent voor het ontwikkelen van PTSS na een trauma. En daarnaast hebben vrouwen vaker PTSS dan mannen. 

Wat zijn de gevolgen van PTSS?

PTSS heeft onder andere gevolgen in de vorm van klachten. Je bent angstig en continu op je hoede voor het gevaar dat eigenlijk al geweken is. Je herbeleeft de gebeurtenis steeds en gaat daardoor ook plaatsen of mensen vermijden. Lees hier meer over de symptomen van PTSS.

Behalve de klachten die een posttraumatische stressstoornis met zich meebrengt, heeft het ook gevolgen op de lange termijn. Hoe langer de PTSS duurt, hoe erger de klachten vaak worden:

 • Je psychische klachten nemen toe en je raakt meer en meer in een isolement. 
 • Je blijft maar in het verleden hangen en angstig om opnieuw mee te maken wat eerder gebeurd is. 
 • Het onderhouden van relaties wordt moeilijker. Er kan wrijving ontstaan binnen je gezin. 
 • Mogelijk krijg je ook te maken met conflicten in familierelaties of op je werk.
 • Ook gezondheidsproblemen en lichamelijke klachten kunnen  het gevolg zijn van PTSS. Je kunt hierbij denken aan hartkloppingen of hyperventilatie. Daarnaast komt zelfbeschadiging (automutilatie) voor.
 • En ook het gebruik van verdovende middelen als drank of drugs kan het gevolg zijn van PTSS.

Met de juiste behandeling kun je goed herstellen van PTSS. Lees hier meer over het herstel en de behandeling van PTSS.

In gesprek over PTSS?

Heb je zelf een trauma meegemaakt en maak je je zorgen over het ontwikkelen van een posttraumatisch stresssyndroom? En heb je behoefte aan antwoorden op je vragen, directe hulp of gewoon luisterend oor? Een psycholoog kan je helpen. Vraag een gesprek aan voor een deskundig en persoonlijk advies en professionele op maat gemaakte behandeling.

Maak kennis met onze erkende psychologen

Wat vinden onze cliënten?

"Ik ervaarde het vooral als een gezamenlijk proces waarin echt naar me geluisterd werd en me ruimte werd gegeven om echt een goede afweging te kunnen maken."

Anoniem, Aug 2020

“Zeker tevreden, met name de laagdrempeligheid en het op gemak stellen. Bij eerdere verwijzingen kreeg ik - door de lange wachttijd - al snel het gevoel te worden afgehouden en nu had ik dat niet en voelde ik mij serieus genomen”

Anoniem, Sept 2020

"Kundig, efficiënt, doeltreffend"

Anoniem, Sept 2020

Bekijk ook onze beoordelingen op ZorgKaartNederland (9+)

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.