iPractice biedt iedereen:

Oorzaken en gevolgen PTSS

Auteur : Zoila Knel

Laatst geüpdatet: 5 november 2021
Hoe ontstaat PTSS als gevolg van een trauma? Wat beïnvloedt of je naar aanleiding van een trauma ook daadwerkelijk PTSS ontwikkelt? En wat zijn de gevolgen van PTSS voor je dagelijks leven en voor je gezondheid? Dat lees je in dit artikel.

In dit artikel:

 1. Wat is de oorzaak van PTSS.
 2. Wie ontwikkelt PTSS?
 3. Wat zijn de gevolgen van PTSS?
 4. In gesprek over PTSS

 

Wat is de oorzaak van PTSS?

PTSS wordt veroorzaakt door een trauma. Een trauma loop je op bij een heftige, schokkende of beangstigende gebeurtenis in je leven. Dat kan een eenmalig moment zijn geweest, bijvoorbeeld een ongeluk of een ziekenhuisopname. Maar een posttraumatische stressstoornis kan ook ontstaan als gevolg van herhaaldelijke gebeurtenissen. Denk aan steeds terugkerende mishandeling of seksueel misbruik.

Soms gaat het om een moment in je leven dat je zelf niet als trauma ziet of herkent. Omdat je zelf niet meer aan die gebeurtenis denkt of wilt denken, of omdat je denkt dat het wel meevalt allemaal.

Lees hier alles over trauma’s en de mogelijke oorzaken of gebeurtenissen die een trauma kunnen veroorzaken.

iPractice biedt iedereen:

 

Wie ontwikkelt PTSS als gevolg van een trauma?

Niet iedereen die een trauma heeft, krijgt ook PTSS. Of je PTSS krijgt hangt af van een aantal factoren:

 1. De aard van de schokkende gebeurtenis
  Heb je te maken gehad met een ziekenhuisopname, het overlijden van een dierbare of ben je op uitzending geweest naar oorlogsgebied? Verschillende trauma’s hebben ook verschillende gevolgen als het gaat om de (ernst van de) klachten die je ervaart.
 2. Een enkelvoudig of complex trauma
  Was het een eenmalige gebeurtenis waardoor je een trauma hebt opgelopen; een enkelvoudig trauma? Of was het een steeds terugkerende gebeurtenis, zoals misbruik of mishandeling? En was er sprake van een meervoudig of complex trauma? De duur van de gebeurtenissen en de hoeveelheid gebeurtenissen is van invloed op het wel of niet ontstaan van PTSS.
 3. Je eigen draagkracht
  Iedereen heeft een persoonlijke draagkracht en iedereen verwerkt gebeurtenissen op zijn eigen manier. Dit wordt deels erfelijk bepaald, maar het wordt ook beïnvloed door je opvoeding. Wat kun je verwerken en wat niet?
 4. Heb je sociale steun
  Neem je iemand in vertrouwen en voel je jezelf gesteund en begrepen? Kun je jouw hart luchten en praat je gemakkelijk over wat er gebeurd is? Wanneer je goed kunt praten met iemand, verloopt de verwerking vaak beter.
 5. Erfelijkheid en sekse
  Er lijkt een erfelijke factor te zijn die bepaalt hoe gevoelig je bent voor het ontwikkelen van PTSS na een trauma. En daarnaast hebben vrouwen vaker PTSS dan mannen. 

 

Wat zijn de gevolgen van PTSS?

PTSS heeft onder andere gevolgen in de vorm van klachten. Je bent angstig en continu op je hoede voor het gevaar dat eigenlijk al geweken is. Je herbeleeft de gebeurtenis. Dit zorgt voor negatieve gevoelens en zorgt dat je plaatsen of mensen liever vermijdt.

Behalve de klachten die een posttraumatische stressstoornis met zich meebrengt, heeft het ook gevolgen op de lange termijn. Hoe langer de PTSS duurt, hoe erger de klachten vaak worden:

 • Je psychische klachten nemen toe en je raakt meer en meer in een isolement. 
 • Je blijft maar in het verleden hangen en angstig om opnieuw mee te maken wat eerder gebeurd is. 
 • Het onderhouden van relaties wordt moeilijker. Er kan wrijving ontstaan binnen je gezin. 
 • Mogelijk krijg je ook te maken met conflicten in familierelaties of op je werk.
 • Ook gezondheidsproblemen en lichamelijke klachten kunnen  het gevolg zijn van PTSS. Je kunt hierbij denken aan hartkloppingen of hyperventilatie. Daarnaast komt zelfbeschadiging (automutilatie) voor.
 • En ook het gebruik van verdovende middelen als drank of drugs kan het gevolg zijn van PTSS.

Met de juiste behandeling kun je goed herstellen van PTSS. Lees hier meer over het herstel en de behandeling van PTSS.

 

In gesprek over PTSS?

Heb je zelf een trauma meegemaakt en maak je je zorgen over het ontwikkelen van een posttraumatisch stresssyndroom? En heb je behoefte aan antwoorden op je vragen, directe hulp of gewoon luisterend oor? Een psycholoog kan je helpen. Vraag een gesprek aan voor een deskundig en persoonlijk advies en professionele op maat gemaakte behandeling.

Auteur : Zoila Knel

GZ-Psycholoog

“De gevolgen van PTSS hebben invloed op heel je leven, erover praten is dus belangrijk!“

Psychologen met expertise in PTSS

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Kiki Bruggink

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Nine Gramberg

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Simone das Dores

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Silvija Licina

Wat PTSS cliënten zeggen over hun behandeling bij iPractice:

"Ik ben Ipractice zo dankbaar voor de zorg en behandeling die ik heb kunnen krijgen. Binnen 4 maanden waren de klachten die ik de afgelopen 5 jaar had echt drastisch vermindert. Ik ging daarvoor ook al naar de psycholoog maar dat voelde meer als mijn hart luchten. Hier hadden we echt een plan van aanpak en kreeg ik een doelgerichte behandeling op basis van mijn wensen en lichamelijke klachten. Dus dat was heel effectief. Ook vond ik het hele traject via Ipractice top! Een psycholoog voor EMDR behandelingen en dagelijks contact met een online psycholoog. Dat werkte echt heel goed voor mij. Ik kon ze altijd berichten al was het midden in de nacht tijdens een paniek aanval. Ik ben ze daarom ook enorm dankbaar! Ik kan nu weer werken, normaal slapen, heb geen nachtmerries meer. En heb meer controle over mijn leven en emoties en gedachtes in mijn hoofd. Ook heb ik een preventieplan gemaakt waar ik altijd op terug kan vallen. Ik zou Ipractice iedereen aanraden!"

Waardering: 9.8 | 25 okt 2021

"Binnen een korte tijd ben ik van mijn flashblacks en angsten af. De therapievorm waar ik zelf voor heb gekozen heeft goed zijn werk gedaan. Wat ik vooral goed vind en vind dat dat eigenlijk bij iedereen hoort maar lang niet iedereen heeft, zich niet zo zeer als professional laten overkomen, maar een mens dat geïnteresseerd is in jou en die jou wilt helpen. Ik hoop het nooit nodig te hebben, maar mocht het nodig zijn weet ik waar ik moet zijn."

Waardering: 9.8 | 14 okt 2021

"Ik heb bij Ipractice onwijs fijne ervaring. Er werd 100% aangesloten bij mijn behoeftes, waar ik mij prettig bij voelde en wat mij hielp. Mijn behandelaars waren oprecht, eerlijk en ontzettend aardig. Online sessies waren ook erg prettig en waardevol. De EMDR heeft mij ook erg geholpen. Kortom, top ervaring die ik iedereen aan raad!"

Waardering: 9.8 | 02 mrt 2021

Meer waarderingen PTSS clienten - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.

Gerelateerde klachten & Behandelingen