Home > Klachten > PTSS > Oorzaken van PTSS

Oorzaken van PTSS

Hoe ontstaat PTSS als gevolg van een trauma? Wat beïnvloedt of je naar aanleiding van een trauma ook daadwerkelijk PTSS ontwikkelt? En wat is belangrijk om te weten? Antwoorden en uitleg door psychologen.

Wat zijn oorzaken van PTSS?

PTSS (posttraumatische stressstoornis) wordt veroorzaakt door een trauma. Een trauma loop je op bij een heftige, schokkende of beangstigende gebeurtenis in je leven. Dat kan een eenmalig moment zijn geweest, bijvoorbeeld een ongeluk of een ziekenhuisopname. Maar PTSS kan ook ontstaan als gevolg van herhaaldelijke gebeurtenissen. Denk aan steeds terugkerende mishandeling of seksueel misbruik. Overige voorbeelden van traumatische gebeurtenissen zijn:

  • Een inbraak of beroving
  • Terrorisme en oorlogsgeweld
  • Natuurrampen
  • Langdurig gepest worden
  • Plotselinge overlijden of langdurige lijdensweg van een naaste

Soms gaat het om een moment in je leven dat je zelf niet als trauma ziet of herkent. Omdat je zelf niet meer aan die gebeurtenis denkt of wilt denken, of omdat je denkt dat het wel meevalt allemaal.

 

Wie ontwikkelt PTSS als gevolg van een trauma?

Niet iedereen die een trauma heeft, krijgt ook PTSS. Of je PTSS krijgt, hangt af van een aantal factoren:

  1. De aard van de schokkende gebeurtenis
    Heb je te maken gehad met een ziekenhuisopname, het overlijden van een dierbare of ben je op uitzending geweest naar oorlogsgebied? Verschillende trauma’s hebben ook verschillende gevolgen als het gaat om de (ernst van de) klachten die je ervaart.
  2. Een enkelvoudig of complex trauma
    Was het een eenmalige gebeurtenis waardoor je een trauma hebt opgelopen; een enkelvoudig trauma? Of was het een steeds terugkerende gebeurtenis, zoals misbruik of mishandeling? En was er sprake van een meervoudig of complex trauma? De duur van de gebeurtenissen en de hoeveelheid gebeurtenissen is van invloed op het wel of niet ontstaan van PTSS.
  3. Je eigen draagkracht
    Iedereen heeft een persoonlijke draagkracht en iedereen verwerkt gebeurtenissen op zijn eigen manier. Dit wordt deels erfelijk bepaald, maar het wordt ook beïnvloed door je opvoeding. Wat kun je verwerken en wat niet?
  4. Heb je sociale steun
    Neem je iemand in vertrouwen en voel je jezelf gesteund en begrepen? Kun je jouw hart luchten en praat je gemakkelijk over wat er gebeurd is? Wanneer je goed kunt praten met iemand, verloopt de verwerking vaak beter.
  5. Erfelijkheid en sekse
    Er lijkt een erfelijke factor te zijn die bepaalt hoe gevoelig je bent voor het ontwikkelen van PTSS na een trauma. En daarnaast hebben vrouwen vaker PTSS dan mannen. 

 

In gesprek over PTSS

Heb je zelf een trauma meegemaakt en maak je je zorgen over het ontwikkelen van een posttraumatisch stresssyndroom? En heb je behoefte aan antwoorden op je vragen, directe hulp of gewoon luisterend oor? Praten met een psycholoog kan je helpen. 

  • phone-icon

    Ga vrijblijvend in gesprek met een psycholoog via 085-1308900. Of neem online contact op en we nemen contact met je op. In het vrijblijvende gesprek kun jij voelen of er een klik is en of je je op je gemak voelt.

publish-icon Gepubliceerd - 11 jun 2021
Samen kijken we naar de factoren die een rol spelen bij de ontwikkeling van PTSS.
nine gramberg ipractice psycholoog
GZ-Psycholoog Nine Gramberg

iPractice biedt iedereen:

  • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
  • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
  • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies

Psychologen gespecialiseerd in PTSS

simone das dores ipractice psycholoog

Simone das Dores

silvija licina ipractice psycholoog

Silvija Licina

carlos hoogenboom ipractice psycholoog

Carlos Hoogenboom

gijs coppens ipractice psycholoog

Gijs Coppens