“De symptomen van een trauma zijn normale reacties op een abnormale gebeurtenis.“

Zoila Knel, Psycholoog

iPractice biedt iedereen:

Bel 020-7717996

Symptomen van PTSS

De klachten van PTSS lijken soms op de symptomen van andere aandoeningen. Hoe herken je nou dat je PTSS hebt? Welke signalen wijzen op een posttraumatische stressstoornis en hoe onderscheid je de chronische posttraumatische stress van een acute stressstoornis? In dit artikel lees je alles over de symptomen van een posttraumatische stressstoornis.

Een overzicht van dit artikel:

 • Hoe herken je PTSS?
 • Wat zijn de symptomen van PTSS?
 • Symptomen van complexe PTSS
 • In gesprek over PTSS

Hoe herken je PTSS?

Wanneer je een posttraumatische stressstoornis hebt, herbeleef je een schokkend moment uit het verleden steeds opnieuw. Bijvoorbeeld in nachtmerries of flashbacks. Iets wat je hebt meegemaakt; een ervaring die je heeft getekend voor het leven. Het herbeleven van de nare gevoelens van toen, is de belangrijkste klacht van iemand met PTSS. Het bewuste moment dat je steeds herbeleeft is ook de aanleiding van de klachten. Lees hier meer over de oorzaak van PTSS.

“De symptomen van een trauma zijn normale reacties op een abnormale gebeurtenis.“

Zoila Knel, Psycholoog

iPractice biedt iedereen:

Bel 020-7717996

Wat zijn de symptomen van PTSS?

De symptomen van PTSS zijn onder te verdelen in vier groepen:

Herbelevingen

Je denkt continu terug aan een heftige, schokkende of nare gebeurtenis uit het verleden die jou een trauma heeft opgeleverd. Je wilt er niet aan denken, maar de gedachten dringen zich steeds op. De angst voelt voor jou soms zo reëel, dat het net is alsof de gebeurtenis opnieuw plaatsvindt. Symptomen die passen bij de herbelevingen zijn:

 • Intense angst.
 • Een verhoogde hartslag of hartkloppingen.
 • Een snelle ademhaling.
 • Zweetaanvallen.
 • Nachtmerries waarin herbelevingen optreden.

Vermijdingsreacties

Omdat je de herbelevingen niet mee wilt maken, ontstaan vermijdingsreacties. Alles wat je herinnert aan toen wil je ontwijken. Dat kunnen plaatsen zijn, maar ook mensen of gespreksonderwerpen. Alles wat jou doet denken aan de nare gebeurtenis en hierdoor herinneringen aan het trauma doet oproepen.

Negatieve gevoelens

Negatieve gedachten en gevoelens kunnen je overmannen. Je verliest interesse voor wat je leuk vond. Mogelijk vlakken je gevoelens ook af: dat noemen we emotionele afvlakking. Gevoelens voor andere mensen bijvoorbeeld, nemen af. Je voelt je vervreemd van anderen. Overige klachten die tot deze categorie behoren, zijn:

 • Schuldgevoelens.
 • Gevoelens van machteloosheid.
 • Overbezorgdheid dat je kinderen iets overkomt.
 • Overmatige prikkelbaarheid

Overmatige prikkelbaarheid is de vierde en laatste groep symptomen die kenmerkend is voor PTSS. De prikkelbaarheid uit zich in slapeloosheid, woedeaanvallen en een verminderd concentratievermogen. Je schrikt bijzonder snel en je bent continu overdreven op je hoede voor gevaar. 

Behalve deze groepen symptomen, komt ook zelfbeschadiging en het gebruik van verdovende middelen als drank of drugs voor.

Symptomen van complexe PTSS

Complexe PTSS heeft nog wat aanvullende symptomen ten opzichte van PTSS. Complexe PTSS ontstaat wanneer je ernstig of langdurig getraumatiseerd bent. De kans bestaat dat je dan naast de bovengenoemde symptomen, ook merkt dat:

 • Je even niet meer bewust aanwezig bent op momenten dat de spanning heel hoog oploopt (we spreken dan van dissociatie).
 • Je razendsnel van de ene naar de andere emotie kunt wisselen, zonder dat je hier controle over hebt.
 • Je een laag zelfbeeld hebt.
 • Je kunt andere mensen nog maar moeilijk vertrouwen.

In gesprek over PTSS

Herken je jouw eigen klachten wanneer je leest over de symptomen van PTSS? Wil je weten of er sprake is van een posttraumatische stressstoornis? En heb je behoefte aan hulp of een luisterend oor? Een psycholoog kan je helpen. Bel of vraag een gesprek aan voor een persoonlijk advies en een deskundige op maat gemaakte behandeling.Lees hier meer over de behandeling en het herstel van PTSS.

Maak kennis met onze erkende psychologen

Wat vinden onze cliënten?

"Ik ervaarde het vooral als een gezamenlijk proces waarin echt naar me geluisterd werd en me ruimte werd gegeven om echt een goede afweging te kunnen maken."

Anoniem, Aug 2020

“Zeker tevreden, met name de laagdrempeligheid en het op gemak stellen. Bij eerdere verwijzingen kreeg ik - door de lange wachttijd - al snel het gevoel te worden afgehouden en nu had ik dat niet en voelde ik mij serieus genomen”

Anoniem, Sept 2020

"Kundig, efficiënt, doeltreffend"

Anoniem, Sept 2020

Bekijk ook onze beoordelingen op ZorgKaartNederland (9+)

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.