Symptomen van PTSS

Auteur : Simone Bosters

Gecontroleerd door psycholoog : Nine Gramberg

Hoe herken je dat je PTSS hebt? En welke symptomen wijzen op een posttraumatische stressstoornis? In dit artikel lees je meer over de kenmerken en het verschil met de symptomen van andere soorten stressstoornis.

 

In dit artikel:

 1. Hoe herken ik PTSS?
 2. Wat zijn kenmerken van PTSS?
 3. Symptomen van complexe PTSS
 4. In gesprek over PTSS

 

iPractice biedt:

Hoe herken ik PTSS?

Wanneer je een posttraumatische stressstoornis hebt, herbeleef je een schokkend moment uit het verleden steeds opnieuw. Bijvoorbeeld in nachtmerries of flashbacks. Je voelt je angstig, onrustig of prikkelbaar. Het herbeleven van de nare gevoelens van toen, is de belangrijkste klacht van iemand met PTSS. Het bewuste moment dat je steeds herbeleeft is ook de aanleiding van PTSS klachten.

 

Wat zijn kenmerken van PTSS?

De symptomen van PTSS zijn onder te verdelen in vier groepen:

 

1. Herbelevingen

Je denkt continu terug aan een heftige, schokkende of nare gebeurtenis uit het verleden die jou een trauma heeft opgeleverd. Je wilt er niet aan denken, maar de gedachten dringen zich steeds op. De angst voelt voor jou soms zo reëel, dat het net is alsof de gebeurtenis opnieuw plaatsvindt. Symptomen die passen bij de herbelevingen zijn:

 • Intense angst.
 • Een verhoogde hartslag of hartkloppingen.
 • Een snelle ademhaling.
 • Zweetaanvallen.
 • Nachtmerries waarin herbelevingen optreden.

 

2. Vermijdingsreacties

Omdat je de herbelevingen niet mee wilt maken, ontstaan vermijdingsreacties. Alles wat je herinnert aan toen wil je ontwijken. Dat kunnen plaatsen zijn, maar ook mensen of gespreksonderwerpen. Alles wat jou doet denken aan de nare gebeurtenis en hierdoor herinneringen aan het trauma doet oproepen.

 

3. Negatieve gevoelens

Negatieve gedachten en gevoelens kunnen je overmannen. Je verliest interesse voor wat je leuk vond. Mogelijk vlakken je gevoelens ook af: dat noemen we emotionele afvlakking. Gevoelens voor andere mensen bijvoorbeeld, nemen af. Je voelt je vervreemd van anderen. Overige klachten die tot deze categorie behoren, zijn:

 • Schuldgevoelens.
 • Gevoelens van machteloosheid.
 • Overbezorgdheid dat je kinderen iets overkomt.

 

4. Overmatige Prikkelbaarheid

Overmatige prikkelbaarheid is de vierde en laatste groep symptomen die kenmerkend is voor PTSS. De prikkelbaarheid uit zich in slapeloosheid, woedeaanvallen en een verminderd concentratievermogen. Je schrikt bijzonder snel en je bent continu overdreven op je hoede voor gevaar. 

Behalve deze groepen symptomen, komt ook zelfbeschadiging en het gebruik van verdovende middelen als drank of drugs voor.

 

Wat zijn de symptomen van complexe PTSS?

Complexe PTSS heeft nog wat aanvullende symptomen ten opzichte van PTSS. Complexe PTSS ontstaat wanneer je ernstig of langdurig getraumatiseerd bent. De kans bestaat dat je dan naast de bovengenoemde symptomen, ook merkt dat:

 • Je hebt een sterk negatief zelfbeeld. Je vindt jezelf niet goed genoeg en hebt weinig vertrouwen in jezelf.
 • Je hebt moeite andere mensen te vertrouwen.
 • Je hebt je emoties niet goed onder controle. En emoties kunnen snel wisselen.
 • Soms is er sprake van dissociatie: dat wil zeggen dat de spanning in je hoofd dusdanig oploopt, dat je niet meer bewust aanwezig bent in het moment.

 

In gesprek over PTSS

Herken je jouw eigen klachten? Wil je weten of er sprake is van een posttraumatische stressstoornis? En heb je behoefte aan hulp of een luisterend oor? Een psycholoog kan je helpen. Bel of vraag een gesprek aan voor een persoonlijk advies en een deskundige op maat gemaakte behandeling voor PTSS.

GZ-Psycholoog : Nine Gramberg

“De symptomen van een trauma zijn normale reacties op een abnormale gebeurtenis.“

Psychologen met expertise in PTSS

carlos hoogenboom ipractice psycholoog

Carlos Hoogenboom

monique zeinstra ipractice psycholoog

Monique Zeinstra

silvija licina ipractice psycholoog

Silvija Licina

yvonne jongma ipractice psycholoog

Yvonne Jongma

Wat PTSS cliënten zeggen over hun behandeling bij iPractice:

"Binnen een korte tijd ben ik van mijn flashblacks en angsten af. De therapievorm waar ik zelf voor heb gekozen heeft goed zijn werk gedaan. Wat ik vooral goed vind en vind dat dat eigenlijk bij iedereen hoort maar lang niet iedereen heeft, zich niet zo zeer als professional laten overkomen, maar een mens dat geïnteresseerd is in jou en die jou wilt helpen. Ik hoop het nooit nodig te hebben, maar mocht het nodig zijn weet ik waar ik moet zijn."

Waardering: 9.8 | 14 okt 2021

"Ik ben Ipractice zo dankbaar voor de zorg en behandeling die ik heb kunnen krijgen. Binnen 4 maanden waren de klachten die ik de afgelopen 5 jaar had echt drastisch vermindert. Ik ging daarvoor ook al naar de psycholoog maar dat voelde meer als mijn hart luchten. Hier hadden we echt een plan van aanpak en kreeg ik een doelgerichte behandeling op basis van mijn wensen en lichamelijke klachten. Dus dat was heel effectief. Ook vond ik het hele traject via Ipractice top! Een psycholoog voor EMDR behandelingen en dagelijks contact met een online psycholoog. Dat werkte echt heel goed voor mij. Ik kon ze altijd berichten al was het midden in de nacht tijdens een paniek aanval. Ik ben ze daarom ook enorm dankbaar! Ik kan nu weer werken, normaal slapen, heb geen nachtmerries meer. En heb meer controle over mijn leven en emoties en gedachtes in mijn hoofd. Ook heb ik een preventieplan gemaakt waar ik altijd op terug kan vallen. Ik zou Ipractice iedereen aanraden!"

Waardering: 9.8 | 25 okt 2021

"Ik heb bij Ipractice onwijs fijne ervaring. Er werd 100% aangesloten bij mijn behoeftes, waar ik mij prettig bij voelde en wat mij hielp. Mijn behandelaars waren oprecht, eerlijk en ontzettend aardig. Online sessies waren ook erg prettig en waardevol. De EMDR heeft mij ook erg geholpen. Kortom, top ervaring die ik iedereen aan raad!"

Waardering: 9.8 | 02 mrt 2021

Meer waarderingen PTSS clienten - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.

Gerelateerde klachten of Behandelingen