iPractice biedt iedereen:

Symptomen van PTSS

Auteur : Zoila Knel

Laatst geüpdatet: 5 november 2021
De klachten van PTSS lijken soms op de symptomen van andere aandoeningen. Hoe herken je nou dat je PTSS hebt? Welke signalen wijzen op een posttraumatische stressstoornis en hoe onderscheid je de chronische posttraumatische stress van een acute stressstoornis? In dit artikel lees je alles over de symptomen van een posttraumatische stressstoornis.

In dit artikel:

 1. Hoe herken je PTSS?
 2. Wat zijn de symptomen van PTSS?
 3. Symptomen van complexe PTSS
 4. In gesprek over PTSS

 

Hoe herken je PTSS?

Wanneer je een posttraumatische stressstoornis hebt, herbeleef je een schokkend moment uit het verleden steeds opnieuw. Bijvoorbeeld in nachtmerries of flashbacks. Iets wat je hebt meegemaakt; een ervaring die je heeft getekend voor het leven. Het herbeleven van de nare gevoelens van toen, is de belangrijkste klacht van iemand met PTSS. Het bewuste moment dat je steeds herbeleeft is ook de aanleiding van de klachten. Lees hier meer over de oorzaak van PTSS.

iPractice biedt iedereen:

 

Wat zijn de symptomen van PTSS?

De symptomen van PTSS zijn onder te verdelen in vier groepen:

 

1. Herbelevingen

Je denkt continu terug aan een heftige, schokkende of nare gebeurtenis uit het verleden die jou een trauma heeft opgeleverd. Je wilt er niet aan denken, maar de gedachten dringen zich steeds op. De angst voelt voor jou soms zo reëel, dat het net is alsof de gebeurtenis opnieuw plaatsvindt. Symptomen die passen bij de herbelevingen zijn:

 • Intense angst.
 • Een verhoogde hartslag of hartkloppingen.
 • Een snelle ademhaling.
 • Zweetaanvallen.
 • Nachtmerries waarin herbelevingen optreden.

 

2. Vermijdingsreacties

Omdat je de herbelevingen niet mee wilt maken, ontstaan vermijdingsreacties. Alles wat je herinnert aan toen wil je ontwijken. Dat kunnen plaatsen zijn, maar ook mensen of gespreksonderwerpen. Alles wat jou doet denken aan de nare gebeurtenis en hierdoor herinneringen aan het trauma doet oproepen.

 

3. Negatieve gevoelens

Negatieve gedachten en gevoelens kunnen je overmannen. Je verliest interesse voor wat je leuk vond. Mogelijk vlakken je gevoelens ook af: dat noemen we emotionele afvlakking. Gevoelens voor andere mensen bijvoorbeeld, nemen af. Je voelt je vervreemd van anderen. Overige klachten die tot deze categorie behoren, zijn:

 • Schuldgevoelens.
 • Gevoelens van machteloosheid.
 • Overbezorgdheid dat je kinderen iets overkomt.

 

4. Overmatige Prikkelbaarheid

Overmatige prikkelbaarheid is de vierde en laatste groep symptomen die kenmerkend is voor PTSS. De prikkelbaarheid uit zich in slapeloosheid, woedeaanvallen en een verminderd concentratievermogen. Je schrikt bijzonder snel en je bent continu overdreven op je hoede voor gevaar. 

Behalve deze groepen symptomen, komt ook zelfbeschadiging en het gebruik van verdovende middelen als drank of drugs voor.

 

Wat zijn de symptomen van complexe PTSS?

Complexe PTSS heeft nog wat aanvullende symptomen ten opzichte van PTSS. Complexe PTSS ontstaat wanneer je ernstig of langdurig getraumatiseerd bent. De kans bestaat dat je dan naast de bovengenoemde symptomen, ook merkt dat:

 • Je even niet meer bewust aanwezig bent op momenten dat de spanning heel hoog oploopt (we spreken dan van dissociatie).
 • Je razendsnel van de ene naar de andere emotie kunt wisselen, zonder dat je hier controle over hebt.
 • Je een laag zelfbeeld hebt.
 • Je kunt andere mensen nog maar moeilijk vertrouwen.

 

In gesprek over PTSS

Herken je jouw eigen klachten? Wil je weten of er sprake is van een posttraumatische stressstoornis? En heb je behoefte aan hulp of een luisterend oor? Een psycholoog kan je helpen. Bel of vraag een gesprek aan voor een persoonlijk advies en een deskundige op maat gemaakte behandeling.Lees hier meer over de behandeling en het herstel van PTSS.

Auteur : Zoila Knel

GZ-Psycholoog

“De symptomen van een trauma zijn normale reacties op een abnormale gebeurtenis.“

Psychologen met expertise in PTSS

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Kiki Bruggink

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Monique Zeinstra

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Nine Gramberg

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Yvonne Jongma

Wat PTSS cliënten zeggen over hun behandeling bij iPractice:

"Ik ben Ipractice zo dankbaar voor de zorg en behandeling die ik heb kunnen krijgen. Binnen 4 maanden waren de klachten die ik de afgelopen 5 jaar had echt drastisch vermindert. Ik ging daarvoor ook al naar de psycholoog maar dat voelde meer als mijn hart luchten. Hier hadden we echt een plan van aanpak en kreeg ik een doelgerichte behandeling op basis van mijn wensen en lichamelijke klachten. Dus dat was heel effectief. Ook vond ik het hele traject via Ipractice top! Een psycholoog voor EMDR behandelingen en dagelijks contact met een online psycholoog. Dat werkte echt heel goed voor mij. Ik kon ze altijd berichten al was het midden in de nacht tijdens een paniek aanval. Ik ben ze daarom ook enorm dankbaar! Ik kan nu weer werken, normaal slapen, heb geen nachtmerries meer. En heb meer controle over mijn leven en emoties en gedachtes in mijn hoofd. Ook heb ik een preventieplan gemaakt waar ik altijd op terug kan vallen. Ik zou Ipractice iedereen aanraden!"

Waardering: 9.8 | 25 okt 2021

"Binnen een korte tijd ben ik van mijn flashblacks en angsten af. De therapievorm waar ik zelf voor heb gekozen heeft goed zijn werk gedaan. Wat ik vooral goed vind en vind dat dat eigenlijk bij iedereen hoort maar lang niet iedereen heeft, zich niet zo zeer als professional laten overkomen, maar een mens dat geïnteresseerd is in jou en die jou wilt helpen. Ik hoop het nooit nodig te hebben, maar mocht het nodig zijn weet ik waar ik moet zijn."

Waardering: 9.8 | 14 okt 2021

"Ik heb bij Ipractice onwijs fijne ervaring. Er werd 100% aangesloten bij mijn behoeftes, waar ik mij prettig bij voelde en wat mij hielp. Mijn behandelaars waren oprecht, eerlijk en ontzettend aardig. Online sessies waren ook erg prettig en waardevol. De EMDR heeft mij ook erg geholpen. Kortom, top ervaring die ik iedereen aan raad!"

Waardering: 9.8 | 02 mrt 2021

Meer waarderingen PTSS clienten - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.

Gerelateerde klachten of Behandelingen