Auteur : Jesper Vieveen

Gecontroleerd door psycholoog : Irene Bakker

Je slaapt slecht en wil hulp. Een behandeling kan helpen om weer beter te slapen. De oorzaak achterhalen waarom je slecht slaapt is van belang. Hoe duidelijker de mogelijke oorzaken zijn, des te gerichter de therapie is en jouw slaapklachten verdwijnen.

 

Direct naar

 

iPractice biedt:

Onderzoek je slaapklachten

De reden achterhalen waarom je slecht slaapt, helpt bij het geven van een goede, gerichte behandeling. De psycholoog of huisarts helpt je in dit proces. Hij of zij stelt vragen om te achterhalen wat de mogelijke oorzaak is en stelt vervolgens de diagnose vast. 

Slaapstoornissen kunnen een reden zijn van je slaapklachten. Denk aan:

 • Slaap apneu; last hebben van ademstops tijdens de slaap;
 • Narcolepsie: overdag zomaar uit het niets in slaap vallen. Gaat ook gepaard met ’s nachts vaak wakker worden;
 • Slapeloosheid: moeite met inslapen of doorslapen gedurende de nacht;
 • Restless Leg Syndrome: de onhoudbare drang om de benen te bewegen;
 • Verstoorde biologische klok: bijvoorbeeld bij het vertraagde slaapfasesyndroom, waarbij je pas heel laat ’s nachts in slaap valt en moeite hebt met op een normale (sociaal wenselijke) tijd op te staan.

 

Ook psychische klachten hebben vaak slaapproblemen tot gevolg:

 • Angst: Angsten krijgen ’s avonds in bed vaak de overhand omdat je niet meer wordt afgeleid door alledaagse dingen;
 • Depressie: Depressie gaat vaak gepaard met slecht slapen in de nacht en dutjes doen overdag. Je komt in een vicieuze cirkel terecht;
 • Stress: Stress zorgt voor spanning en onrust in je lichaam. Op het moment dat je wilt gaan slapen, heb je het gevoel dat je nog te veel aanstaat;
 • Piekeren: Ook piekergedachten komen juist opzetten in de avond. Je wordt niet afgeleid door andere dingen en je gedachten nemen een loopje met je.

 

Behandeling van slaapproblemen

De juiste therapie voor het behandelen van jouw slaapprobleem is dus afhankelijk van de klachten en onderliggende oorzaken. Afhankelijk van de diagnose, wordt een gepaste behandeling voorgesteld. Voor slaapproblemen worden de volgende therapieën het vaakst ingezet:

 

1. CGT bij slaapproblemen

Cognitieve Gedragstherapie (CGT) is een goede behandeling voor slaapklachten als gevolg van psychische klachten. Cognitieve gedragstherapie helpt je je jouw gedachten te herstructureren. Dit komt indirect ook je nachtrust ten goede. 

 

Hoe helpt cognitieve gedragstherapie bij slaapproblemen?

Voordat er een CGT-behandeling voor slaapproblemen wordt gestart, zoekt de psycholoog eerst samen met jou uit wat de oorzaak is van je slaapprobleem. 

 

Een slaapdagboek bijhouden

Je begint met het bijhouden van een slaapdagboek. Het slaapdagboek geeft de psycholoog informatie over de onderliggende redenen voor je slaapklachten. 

In het dagboek houd je vragen bij als: ‘wat speelt er op het moment dat je niet kunt slapen?’ Of ‘heb je last van bepaalde gedachten die jouw slaap belemmeren?’.

Een denkpatroon met een negatief effect is bijvoorbeeld: “Als ik slecht slaap, ben ik morgen niets waard en kan ik mijn werk niet goed doen”. Dit is een piekergedachte die je onbedoeld alleen maar langer uit je slaap houdt.

 

CGT helpt op 4 manieren

 1. Je leert om niet-werkende gedachtes uit te dagen en uiteindelijk weer beter te slapen
 2. Je krijgt een stukje psycho-educatie. Je leert meer over slaap.
 3. Je leert over goed slaapgedrag. Denk aan: je bed enkel gebruiken om in te slapen en wanneer je niet kunt slapen, je bed tijdelijk verlaten. 
 4. Je maakt slaaprestrictie onderdeel van je behandeling. Bij slaaprestrictie beperk je de tijd in je bed tot de uren waarop je goed slaapt. 

 

2. Slaaprestrictie

Bij slaaprestrictie blijf je minder uren per nacht in je bed liggen. In de uren dat je wakker ligt (te piekeren), ga je je bed uit. Dit betekent dat er alleen nog uren overblijven van goede slaap. Minder uren in bed zorgen ervoor dat je ’s avonds weer moe naar bed gaat. Je valt dan beter in slaap.

 

3. Lichttherapie

Lichttherapie helpt om je slaap-waakritme onder controle te krijgen. Daglicht stopt namelijk je melatonine-productie in de hersenen. Melatonine is een hormoon dat door de pijnappelklier wordt aangemaakt. Het beïnvloedt je slaap-waakritme. Met lichttherapie in de ochtend begin je jouw dag met extra veel daglicht. Dit vermindert je slaapbehoefte, maakt je energieker en verbetert je humeur. 

Lichttherapie zorgt er dus voor dat je ’s avonds als het donker is beter slaapt, omdat de melatonine-productie op het juiste moment weer op gang komt. Je dag-nachtritme is dan herstelt. Veel mensen hebben al baat bij twee weken lang, iedere ochtend lichttherapie [1]

 

4. Medicatie of alcohol

Slaapmedicatie is niet aan te raden als structurele oplossing bij slaapproblemen. Slaapmedicijnen zorgen er wel voor dat je in slaap valt of beter doorslaapt. Maar het probleem is dat die slaap oppervlakkig is. De volgende ochtend word je niet uitgerust wakker en ben je nog steeds moe. 

Slaapmedicatie is daarnaast erg verslavend. Je mag het niet langer dan twee weken achter elkaar gebruiken.

Een ‘slaapmutsje’ in de vorm van alcohol- of drugsgebruik is ook niet behulpzaam. Ook dit levert maar een oppervlakkige slaap op waar je niet voldoende van uitrust. 

 

Ik zoek hulp

Kom je er zelf niet uit en zoek je hulp voor je slaapklachten? Neem je klachten serieus. De psychologen van iPractice kunnen je helpen bij het achterhalen van jouw slaapprobleem. 

 

 • ✆  Heb je vragen over de behandeling van slaapproblemen (zonder medicatie) of wil je direct in gesprek met een psycholoog? Bel 085-1308900 of ga vrijblijvend in gesprek voor persoonlijk advies.

 • ⓘ Bij iPractice werken we met Blended Care. Dat wil zeggen dat je zowel online als offline in de spreekkamer behandeld wordt.

 • ⚕️Cognitieve gedragstherapie is de meest gebruikelijk behandelingsvorm voor slaapproblemen. 

 

Twijfel je? Geen zorgen. Kom meer te weten over wanneer je naar de psycholoog stapt of over kosten van een psycholoog. Meer informatie over slaapproblemen? Deze tips helpen om beter te slapen.  

 

Bronnen

[1] Lichttherapie bij slaapproblemen – St Antonius ziekenhuis.

GZ-Psycholoog : Irene Bakker

“Structureel niet in slaap kunnen vallen heeft vaak een grote negatieve invloed op ons dagelijks leven; het gaat gepaard met stemmingswisselingen, concentratieproblemen en/of lichamelijke klachten.“

Psychologen met ervaring in het behandelen van slaapproblemen

Janneke van der Steen

keri mans ipractice psycholoog

Keri Mans

carlos hoogenboom ipractice psycholoog

Carlos Hoogenboom

Wat cliënten zeggen over hun behandeling voor slaap problemen bij iPractice

"Ik ben zo ontzettend goed geholpen bij Ipractice, het was mijn eerste keer in een psycholoog traject waardoor ik er met een hele open blik in ging. Ik had gelijk een goede klik met mijn behandelaar en ik vond het erg prettig dat zij mij op een duidelijke en begrijpelijke manier heeft uitgelegd waarom ik mij op dat moment zo voelde en wat de oorzaken daarvan waren. Ook de online chatfunctie vond ik erg nuttig, hierdoor heb ik geleerd dat het van mij afschrijven voor mij werkt problemen inzichtelijk te maken. Het voelde ook alsof er altijd iemand bij je is om te helpen ook al reageert de behandelaar niet gelijk, dat geeft een veilig gevoel. Kortom, ik ben blij dat ik hier op een vriendelijke, begripvolle en kundige manier geholpen."

Waardering: 9.8 | 26 okt 2021

"Ipractice gebruikt een inovatieve manier om patiënten te helpen. Indien je dat zelf prettig vindt kan je bijvoorbeeld je sessies online doen via een meet. De informatie die je helpt je echt onderweg. Daarnaast wordt alles best wel realistisch aangepakt en voel je je na elke sessie steeds beter."

Waardering: 9.8 | 15 juni 2022

"Ik ben blij dat ik de stap heb gezet om naar iPractice te gaan. Ik kon vrijwel gelijk terecht en samen met mijn praktijk psycholoog en mijn online psycholoog goede stappen gemaakt. Ik voelde mij vertrouwd om alles te bespreken en heb handige tools geleerd die ik kan blijven gebruiken."

Waardering: 9.5 | 17 mrt 2022

Bekijk meer waarderingen van onze cliënten - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.