Gaan stressklachten niet weg en heb je meerdere tips en tactieken al geprobeerd? Stress professioneel behandelen is dan verstandig. Stress is goed te behandelen door middel van therapie. Lees welke therapie hiervoor gebruikt wordt en wat een psycholoog in de behandeling doet.
Hoe wordt stress behandeld?
De meest voornaamste behandelmethode voor stressklachten is cognitieve gedragstherapie (CGT). Deze vorm van therapie kun je opdelen in 3 onderdelen: grensbewaking, balans en signalering.
- Geef je grenzen aan
Heb je negatieve gedachten of vind je het lastig om je grenzen aan te geven? CGT helpt je om tóch je eigen grens aan te voelen en te bewaken. Gedragsexperimenten leren je dat angstige verwachtingen niet per se gerealiseerd worden. Dit geeft je meer vertrouwen en berusting en dan maakt het makkelijker om je grenzen aan te geven. Zo loop je niet meer zo gemakkelijk aan jezelf voorbij. - De focus terug op jouw balans
Er zijn drie factoren die ervoor zorgen dat jij in balans bent. Zelfs als je stress hebt.- Structuur en regelmaat
Dit zorgt ervoor dat je weet waar je aan toe bent én je beschermt jezelf door niet teveel te doen. - Ontspanning en rust
Leer hoe jij het beste ontspant zodat je met meer rust de stressvolle situatie aangaat. - Plezier en afleiding
Ontdek waar jij plezier uithaalt en wat je positieve energie geeft. Dit leidt je af van de stressvolle situatie én tegelijkertijd laad je jezelf op met goede energie.
- Structuur en regelmaat
- Een 3-fasen signaleringsplan
Met behulp van drie signaalkleuren (groen, oranje en rood) determineer je wat de eerste waarschuwingssignalen zijn die je voelt als er een stressvol moment ontstaat. Zo leer je in welke fase van stress je zit en wat je kunt doen om je beter te voelen.
Wat doet een psycholoog in een behandeling tegen stress?
Stress is op zichzelf geen stoornis. Daarom wordt het ook niet als zodanig behandeld. Maar, het is wel een factor die andere mentale klachten in stand houdt. Denk maar aan angst, depressie of slaapproblemen. Daarom besteedt de psycholoog in een behandeling vaak wel aandacht aan stress. De nadruk ligt dan op:
- Onderzoek naar de relaties tussen jouw persoonlijke copingstijl en stress: wat kun jijzelf veranderen, waardoor je minder stress ervaart?
- Ontspanningsoefeningen: bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen of mindfulnessoefeningen.
- Het geven van informatie over stress in het algemeen: Bijvoorbeeld tips geven over time management, leefstijl en gezonder leven om zo stress te verminderen.
Hulp bij stress
-
Heb je vragen over de behandeling van stress? Of twijfel je over wanneer je naar de psycholoog gaat? Ga vrijblijvend in gesprek met een psycholoog via 085-5805346. Of neem online contact op voor persoonlijk advies en een deskundige behandeling op maat voor stress.
-
Bij iPractice werken we met Blended Care. Dat wil zeggen dat je zowel online als offline in de spreekkamer behandeld wordt op een van de locaties van iPractice. Meer weten? Lees over het intakegesprek en het behandelingstraject bij iPractice. Je kunt altijd direct met je vragen over stress terecht.
-
CGT is de meest gebruikte behandelvorm voor stress. Gemiddeld duurt een behandeling bij ons 4 tot 6 maanden, waarbij je offline sessies hebt met een psycholoog en tussendoor online begeleiding.
-
De kosten van de behandeling worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars bij een verwijsbrief van de huisarts en wanneer de huisarts een officiële diagnose kan stellen volgens de DSM-5 richtlijnen.
-
Lees meer over het vinden van een passende psycholoog.