Home > Klachten > Stress > Chronische hyperventilatie

Chronische hyperventilatie

085-1308900

Langdurige stress of spanning verhogen het risico op chronische hyperventilatie. Hoe weet je of je last hebt van chronische hyperventilatie? En wat kun je eraan doen? Dat en meer lees je in dit artikel.

Wat is chronische hyperventilatie?

Chronische hyperventilatie is een langdurende te snelle of te diepe ademhaling. Ben je stevig aan het sporten? Dan is het alleen maar goed dat je ademhaling hierop reageert door te versnellen. Dit zorgt voor meer zuurstof in je bloed, zodat je spieren de hoeveelheid beweging goed aankunnen. Problematisch wordt het wanneer je ook te veel en te diep ademhaalt, als je lichaam in rust is.

 

Een te snelle ademhaling zorgt ervoor dat de hoeveelheid zuurstof in je bloed toeneemt en de hoeveelheid koolzuur afneemt. Je lichaam wil graag het koolzuurniveau in het bloed zo constant mogelijk houden. Als de hoeveelheid koolstof te laag wordt, krijg je klachten.

 

Chronisch of acuut?
Er wordt onderscheid gemaakt tussen chronische en acute hyperventilatie. Als je eenmalig intens snel ademhaalt, spreken we van acute hyperventilatie. Is de hyperventilatie minder intens, maar treedt het wel langdurig op? Dan is dat chronisch. Chronische hyperventilatie noemen we ook wel het hyperventilatiesyndroom.

 

Hoe ontstaat chronische hyperventilatie?

Chronische hyperventilatie heeft een duidelijke relatie met stress, spanning en andere psychische klachten. Zo komt chronisch hyperventileren bijvoorbeeld voor in combinatie met:

 

 

Deze ervaringen hebben met elkaar gemeen dat ze stress, spanning en angst met zich meebrengen. Door deze langdurige stress wordt je ademhaling dieper en/of sneller.

Een diepere en snellere ademhaling zorgt op zijn beurt weer voor meer stress. Vooral wanneer je ook angst hebt voor hyperventilatie. Het is lastig om zo’n vicieuze cirkel te doorbreken. Hierdoor loop je het risico op een langdurige, chronische vorm van hyperventileren.

 

Welke symptomen horen bij een chronische hyperventilatie?

Chronische hyperventilatie is minder intens dan acute hyperventilatie, hierdoor zijn de symptomen vaak wat vager en minder eenduidig. Ze kunnen ook bij andere psychische klachten of lichamelijke ziektebeelden passen. Vaak zijn klachten ook al voor langere tijd aanwezig. Daarnaast heeft niet iedereen met chronische hyperventilatie precies dezelfde klachten. Het verband tussen langdurig te snelle of te diepe ademhaling en jouw klachten is hierdoor moeilijk te achterhalen.

 

Een aantal van de symptomen van chronische hyperventilatie zijn:

 

 

 • Lichamelijke klachten, zoals:
  • Kortademigheid;
  • Last hebben van een benauwd gevoel;
  • Duizeligheid;
  • Overmatig zweten;
  • Hartkloppingen;
  • Tintelingen bij vingers, voeten of rond de mond;
  • Spierpijn;
  • Wazig zien;
  • Kloppende oren.

 

⮕ Symptomen van hyperventilatie komen deels overeen met symptomen van paniekaanvallen.

 

Wat kun je zelf doen bij chronische hyperventilatie

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om jouw klachten als gevolg van chronische hyperventilatie te laten afnemen. Enkele tips, zijn:

 

 1. Zoek ontspanning: Vaak is de hyperventilatie het gevolg van een continu aanwezige, sluimerende stress of spanning in je lijf. Ontspanning is belangrijk om hier mee om te gaan;
 2. Kom in beweging: Lichamelijke inspanning, of dat nou flink sporten of rustig wandelen is, beïnvloedt je ademhaling op een gunstige manier. Daarnaast draagt beweging en sport ook bij aan je ontspanning;
 3. Doe ademhalingsoefeningen: Door regelmatig oefeningen te doen met je ademhaling, leer je langzamerhand anders te ademen. Een goede ademhalingsoefening is de volgende:
  – Ga rechtop zitten. En adem helemaal door naar je buik. Leg eventueel een hand op je buik om te voelen of je echt je buik op en neer voelt gaan.
  – Adem 3 seconden lang rustig in en vervolgens in 6 seconden langzaam weer uit.
  – Je merkt misschien dat het langzaam uitademen meer moeite kost. Probeer iedere seconde een klein beetje lucht te laten ontsnappen en dus niet alles in één keer.
  – Lukt het niet meteen? Dat is heel normaal. Blijf het proberen tot je ademhaling rustiger wordt.
 4. Vermijd stimulerende middelen: Drink geen koffie of alcoholhoudende dranken en laat ook het gebruik van drugs achterwege. Zorg voor een goed en gezond eetpatroon;
 5. Therapie: Een psycholoog kijkt samen met jou naar eventuele psychische onderliggende klachten, die ten grondslag liggen aan de versnelde ademhaling.

 

Hulp bij chronische hyperventilatie

Heb je vragen over chronische hyperventilatie? Of twijfel je over wanneer je naar de psycholoog gaat?

publish-icon Gepubliceerd - 10 mrt 2022
Irene heeft ruime ervaring met het behandelen van symptomen als chronische hyperventilatie. Samen met jou krijgt ze inzichtelijk waarom er op dit moment klachten zijn. In de behandelingen maakt ze gebruik van Cognitieve gedragstherapie (CGT), ACT, EMDR en Mindfulness.
irene bakker ipractice psycholoog
GZ-Psycholoog Irene Bakker

iPractice biedt iedereen:

 • arrow-icon Vergoede zorg met beoordeling 9+
 • arrow-icon Direct hulp zonder lange wachttijden
 • arrow-icon Vrijblijvend gratis behandeladvies
085-1308900

Psychologen gespecialiseerd in stress

rosalie-hoorn-psychologist-ipractice

Rosalie Hoorn

Domino den Balvert

Lisa-schuur-presenza-psychologist-ipractice

Lisa Schuur-Presenza

Elle-Sofie Wever

Wat cliënten met stress zeggen over hun behandeling

Homra en Rik denken met je mee en zijn oplossingsgericht. Er is veel persoonlijke aandacht en er wordt altijd naar je geluisterd. Goeie tips die je ook na je behandeling kan gebruiken. Een veilige omgeving om alles te delen. Raad het iedereen aan!

Waardering: 10 | 12 juni 2023

Professionele hulp met passende persoonlijke insteek. Erg effectieve behandeling met zeer prettige behandelaars. Mede door de verbinding online ernaast kon er adequaat gehandeld worden wanneer nodig. Online was ook fijn voor extra informatie vragen, gewoon mijn verhaal kwijt of oefeningen. Ik heb mijn behandeling als zeer prettig en waardevol ervaren, veel geleerd en gesteund gevoeld. iPractice is zeker een aanrader!

Waardering: 9.7 | 20 mrt 2022

Meer waarderingen stress - ZorgkaartNederland

Liever hulp van een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met een van onze psychologen. Je kunt praten over gevoelens en symptomen. Daarnaast krijg je informatie over een geschikte behandeling die bij jou past.

Maak een afspraak