iPractice biedt iedereen:

Lichamelijke effecten stress

Auteur : Jesper Vieveen

Gecontroleerd door psycholoog : Carlos Hoogenboom

Kortademigheid, hartkloppingen, duizeligheid: stress heeft niet alleen effect op hoe je hoofd werkt, maar ook op de manier waarop je lichaam functioneert. Lichamelijke klachten die samenhangen met stress zijn vaak makkelijk te herkennen, maar het is niet altijd duidelijk dat ze ook daadwerkelijk door stress veroorzaakt worden. Bij welke symptomen is het goed om te onderzoeken of je te veel stress ervaart?

In dit artikel:

 1. Wat doet stress met je lichaam
 2. Herken de lichamelijke klachten
 3. Negatieve spiraal
 4. Hulp van een professional inschakelen?

 

iPractice biedt iedereen:

Wat doet stress met je lichaam?

Stress wordt veroorzaakt doordat je hersenen inschatten dat je snel en geconcentreerd in actie moet komen, omdat er anders iets ergs gebeurt. Je hersenen geven dan hormonen af, zoals cortisol, adrenaline en noradrenaline, die jou in een vecht, vlucht of bevries-modus brengen. In die modus ben je scherp, reageer je snel en voel je je heel actief. Dat merk je aan je hoofd, maar ook aan je lijf: je ademhaling schiet omhoog, je hartslag versnelt, je begint misschien te zweten. Je lichaam is klaar om in actie te komen.

In actie door stress
Een lichaam dat klaar is om in actie te komen, is handig als je bijvoorbeeld in een gevaarlijke verkeerssituatie zit. Of als je een hele belangrijke presentatie moet geven. Maar soms denken je hersenen dat je in actie moet komen, terwijl dat eigenlijk niet zo is. Doordat je iets vervelends hebt meegemaakt, dat maar in je hoofd blijft rondspoken. Of doordat je een baan hebt waarin je per se goed wil presteren. Je hersenen blijven dan de stresshormonen aanmaken, en je lijf blijft in de vecht, vlucht of bevries-modus staan. Er is dan sprake van chronisch stress, en een chronische hormonale disbalans. Je hartslag komt niet tot rust, je ademhaling kalmeert niet, je lichaam komt niet aan ontspannen toe. Dat kan tot vervelende lichamelijke klachten leiden. Dit staat een fijn en ontspannen leven in de weg en is op langere termijn niet gezond.

Welke lichamelijke klachten komen voor bij stress?

Haaruitval, oorsuizen, bultjes, pijnlijke armen en benen: er zijn ontzettend veel klachten die samenhangen met stress, en die je misschien níet meteen herkent. Toch is het belangrijk om te weten en te herkennen hoe jouw lichaam op te veel stress reageert. Zo voorkom je dat je te lang met stress doorloopt, waardoor je immuunsysteem en je hippocampus (één van de delen van je hersenen dat je emoties en geheugen aanstuurt) beschadigd raken. Ook voorkom je dat je voor een aandoening behandeld wordt die een lichamelijke oorzaak lijkt te hebben – zoals rugpijn of oorsuizen – maar die eigenlijk door stress veroorzaakt wordt. De volgende lijst met lichamelijke stressklachten komt het meeste voor:

 • Hoofdpijn
 • Nek-, en rugklachten en stijfheid bij opstaan
 • Hyperventilatie
 • Slapeloosheid
 • Koude handen en voeten
 • Wazig zien en dubbel zien
 • Hoge bloeddruk en hartklachten
 • Maag- en darmklachten
 • Duizeligheid
 • Vatbaarheid voor ziekten en infecties
 • Zweten en trillen

Lichamelijke klachten moeten in eerste instantie door een huisarts worden gecontroleerd. Herken je één of meer van bovenstaande lichamelijke klachten en zitten ze jouw dagelijks functioneren in de weg? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoe voorkom je een negatieve spiraal?

Zorgen lichamelijke klachten en het gevoel van spanning in je lijf ervoor dat je veel piekert, slecht slaapt en bang bent dat het niet meer overgaat? Waardoor je nog meer stress ervaart, en nog meer fysieke stressklachten ontwikkelt?

Door stress kun je langzaam in een negatieve spiraal terecht komen, waarbij het niet goed meer te beoordelen is wat nu oorzaak is en wat gevolg. Een gesprek met een psycholoog helpt dan om overzicht te krijgen. Samen met een psycholoog bespreek je welke zaken in jouw leven stress veroorzaken, en of er een verband is met de lichamelijke klachten die je ervaart. Ook geeft een psycholoog tips waarmee je op een andere manier leert nadenken over bepaalde dingen en meer rust in je leven inbouwt. Hierdoor zijn je hersenen minder snel geneigd om in de stress-stand te schieten, waardoor je lichaam ook tot rust komt. Tot slot brengt een psycholoog jouw specifieke lichamelijke stress-signalen in kaart, waardoor je een volgende keer sneller weet dat het tijd is om rustig aan te doen en goed voor jezelf te zorgen.

 

Professionele hulp

Heb jij last van fysieke stressklachten? Bekijk dan onze tips om je stressklachten beter te hanteren. Heb je meer hulp nodig voor je lichamelijke klachten? Maak dan eerst een afspraak met huisarts. Blijkt stress een duidelijke rol bij deze fysieke klachten te spelen? Maak dan een afspraak met een van onze psychologen. Zij bieden verschillende behandelmethoden die jou leren om te gaan met stressvolle situaties en geven je handvatten om stress de baas te worden.

Heb je vragen over stress en hoe je dit kunt behandelen? Bel ons dan via 085 130 8900.

 

GZ-Psycholoog : Carlos Hoogenboom

“Stressvolle situaties maken je vatbaarder voor gezondheidsproblemen“

Psychologen met expertise in het behandelen van stress klachten

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Mirte Verkuijlen

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Mariëlle van der Meer

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Anouk Jacobs

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Camille Kooijman – van den Brink

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.