Auteur : Jesper Vieveen

Gecontroleerd door psycholoog : Carlos Hoogenboom

Vaak is stress een gevolg van heftige of traumatische situaties die een flinke impact op je maken. Bewust of onbewust. Wanneer de stress zo erg is dat de spanning en druk niet snel meer zakken, is het verstandig om mogelijke stressoren te signaleren.

 

Direct naar:

iPractice biedt:

 

Wat kan stress veroorzaken? Wat zijn stressoren?

Heftige gebeurtenissen, traumatische ervaringen of situaties die veel emoties met zich meebrengen, kunnen allemaal oorzaken zijn van stress. Deze oorzaken noem je ook wel stressoren. Stressoren zijn dus factoren die een trigger zijn voor het aanmaken van stresshormonen.

Veelvoorkomende stressoren zijn:

Hoeveel effect stress op jou heeft, hangt niet alleen samen met de ernst van deze stressoren, maar ook met jouw persoonlijke karakter, gedrag en gewoonten.

 

Welke factoren hebben invloed op stress?

 1. Karaktereigenschappen
  • Perfectionisme. Je neemt geen genoegen met goed als het beter kan. Hierdoor leg je jezelf (onbewust) extra druk op en kan de lat niet hoog genoeg liggen.
  • Doorzettingsvermogen. Je weet jezelf goed te motiveren en vraagt veel van jezelf om de klus te klaren.
  • Loyaliteit. Je wilt het graag goed doen voor anderen, hebt moeite met het aangeven van grenzen en zet jezelf vaak op de tweede plaats. Nee zeggen vind je lastig.
  • Behulpzaam. Je wilt iedereen helpen waardoor je kunt vergeten jezelf ook te helpen of om hulp te vragen.
  • Machteloosheid. Je voelt dat je geen controle hebt over de situatie.
  • Verantwoordelijkheidsgevoel. Je wilt het netjes en goed doen en hebt het gevoel dat jij de verantwoordelijke hiervoor bent. Daardoor neem je teveel hooi op je vork.
  • Empatisch. Je kunt je goed inleven in anderen en hun situaties waardoor je er zelf in mee kunt gaan.
  • Gevoelig. Je bent (hoog) sensitief.
  • Minderwaardigheidsgevoelens. Je schaamt je en voelt je snel schuldig. Je voelt dat jouw gevoelens er niet mogen zijn.
 2. Sociale steun
  Je hebt iemand nodig op wie je kunt rekenen in een stressvolle situatie. Het helpt je omgaan met de stress. Als je niet even je hart kunt luchten bij een vriend, vriendin of je partner, vergroot dit de stress.
 3. Genetische factoren
  Sommige mensen hebben vanaf hun geboorte al een grotere vatbaarheid voor stress. Deze gevoeligheid voor stress is dan genetisch bepaald: waarschijnlijk hebben de ouders of grootouders er ook last van. Genetische factoren zorgen ervoor dat een lichaam stresshormonen langzamer kwijtraakt. Wat ook een belangrijke rol speelt, zijn de eerste levensjaren. Stressgevoeligheid hangt in die zin samen met goede of minder goede levensomstandigheden.
 4. Gewoonten
  Je leefstijl heeft ook effect op wat stress met je doet. Mensen die roken, drinken, ongezond of te weinig eten en slecht slapen zijn ontvankelijker voor stress en ervaren vaak meer klachten.

 

Ik zoek hulp 

Ervaar jij symptomen van stress en lukt het je niet om hier af te komen? Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor stress die je kunnen helpen. Heb je vragen over stress of krijg je jouw stress niet onder controle? Maak een afspraak via 085 130 8900 met een van onze psychologen. Zij leren jou om te gaan met stressvolle situaties en geven je handvatten om stress de baas te worden. 

GZ-Psycholoog : Carlos Hoogenboom

“Stressvolle situaties maken je vatbaarder voor gezondheidsproblemen.“

Psychologen met ervaring in het behandelen van stressklachten

camille kooijman van den brink ipractice psycholoog

Camille Kooijman – van den Brink

marielle van der meer ipractice psycholoog

Mariëlle van der Meer

mirjam van der brug ipractice psycholoog

Mirjam van der Brug

mette bosma ipractice psycholoog

Mette Bosma

Wat cliënten zeggen over stress behandelingen bij iPractice

"De begeleiding is erg professioneel, persoonlijk en vriendelijk. Er hangt een ontspannen sfeer en dat straalt iPractice ook af op hun cliënten. Je wordt goed begeleid door het proces en er wordt op alle vlakken rekening gehouden met jou, je agenda en je wensen. Ook de online behandelaar is erg goed en kundig. Deze helpt doordeweeks ook met het houden van gesprekjes (kort of lang), het aanbieden van tools en het inchecken of alles goed gaat. Zelf ben ik niet zo van de berichten over en weer sturen, dus er werd meteen aangeboden om anders 1 keer per week (of twee weken) een korte videocall te houden. Een fijne zorgaanbieder en een volledig heldere, professionele en vriendelijke behandeling. Een ontzettende aanrader."

Waardering: 10 | 10 mrt 2022

"Via mijn huisarts verwezen naar Ipractice omdat zij geen maandenlange wachtlijst hadden. Ik had gesprekken met een psycholoog en ik had ook een online psycholoog tot mijn beschikking. Door dit samenspel heb ik continue begeleiding ervaren en heb ik enorm veel uit deze therapie behaald. Had ik bijv in het fysieke contact iets besproken, dan gaf de online psycholog nog extra tips, of stuurde zij artikelen of oefeningen om te doen. Liep ik tussentijds ergens tegenaan, dan kon ik dat online delen. Erbij vond ik de praktijk een prettige uitstraling hebben en was de communicatie helder en eerlijk. Deze vorm van therapie en begeleiding heeft voor mij ontzettend goed gewerkt. Ik kan het iedereen aanraden."

Waardering: 10 | 28 mrt 2022

"De behandeling bestond uit een meer diepgravend persoonlijk deel en een meer praktisch online deel. Vooral aan het eerste heb ik veel gehad. De betrokken psychologen waren betrokken en prettig om mee van gedachten te wisselen."

Waardering: 9 | 13 dec 2021

Bekijk meer waarderingen van onze cliënten - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.