iPractice biedt iedereen:

Auteur : Jesper Vieveen

Gecontroleerd door psycholoog : Carlos Hoogenboom

Stress heeft meerdere oorzaken. Vaak is stress een gevolg van heftige of traumatische situaties die een flinke impact op je maken. Wanneer de stress zo erg is dat de spanning en druk niet snel meer zakken, is het verstandig om mogelijke oorzaken te signaleren.

In dit artikel:

  1. Oorzaken van stress
  2. Stressoren
  3. Hulp voor jouw stressprobleem

iPractice biedt iedereen:

 

Wat kan stressveroorzaken?

Het overlijden van een dierbare, ziekte of een nieuwe baan zijn veel voorkomende oorzaken van stress. Het zijn heftige gebeurtenissen, die veel emoties met zich meebrengen. Deze oorzaken worden ook wel stressoren genoemd. Hoeveel effect stress op jou heeft, hangt samen met de ernst van deze stressoren, maar ook met jouw persoonlijke eigenschappen en gewoonten.

 

Welke factoren hebben invloed op stress?

Karaktereigenschappen

  • Perfectionisme. Je neemt geen genoegen met goed als het beter kan. Hierdoor leg je jezelf (onbewust) extra druk op.
  • Doorzettingsvermogen. Je weet jezelf goed te motiveren en vraagt veel van jezelf om de klus te klaren.
  • Loyaliteit. Je wilt het graag goed doen voor anderen, hebt moeite met het aangeven van grenzen en zet jezelf vaak op de tweede plaats.
  • Behulpzaam. Je wilt iedereen helpen waardoor je kunt vergeten jezelf ook te helpen of om hulp te vragen.
  • Verantwoordelijkheidsgevoel. Je wilt het netjes en goed doen en hebt het gevoel dat jij de verantwoordelijke hiervoor bent. Daardoor neem je teveel hooi op je vork.
  • Empatisch. Je kunt je goed inleven in anderen en hun situaties waardoor je er zelf in mee kunt gaan.
  • Gevoelig. Je bent (hoog) sensitief.

Sociale steun
Je hebt iemand nodig op wie je kunt rekenen in een stressvolle situatie. Het helpt je omgaan met de stress. Als je niet even je hart kunt luchten bij een vriend, vriendin of je partner, vergroot dit de stress.

Genetische factoren
Sommige mensen hebben vanaf hun geboorte al een grotere vatbaarheid voor stress. Deze gevoeligheid voor stress is dan genetisch bepaald: waarschijnlijk hebben de ouders of grootouders er ook last van. Genetische factoren zorgen ervoor dat een lichaam stresshormonen langzamer kwijtraakt. Wat ook een belangrijke rol speelt, zijn de eerste levensjaren. Stressgevoeligheid hangt in die zin samen met goede of minder goede levensomstandigheden.

Gewoonten
Je leefstijl heeft ook effect op wat stress met je doet. Mensen die roken, drinken, ongezond of te weinig eten en slecht slapen zijn ontvankelijker voor stress en ervaren vaak meer klachten.

 

Hulp voor jouw stressprobleem

Ervaar jij symptomen van stress en lukt het je niet om hier af te komen? Er zijn verschillende behandelmogelijkheden die je kunnen helpen. Krijg jouw stress onder controle en maak een afspraak met een van onze psychologen. Zij leren jou om te gaan met stressvolle situaties en geven je handvatten om stress de baas te worden. 

Heb je vragen over stress en hoe je dit kunt behandelen? Bel ons dan via 085 130 8900

GZ-Psycholoog : Carlos Hoogenboom

“Stressvolle situaties maken je vatbaarder voor gezondheidsproblemen.“

Psychologen met ervaring in het behandelen van stressklachten

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Camille Kooijman – van den Brink

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Mariëlle van der Meer

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Bryan Opdam

Psycholoog Zoila Knel iPractice

Mette Bosma

Wat cliënten zeggen over stress behandelingen bij iPractice

"De therapie, een combinatie van online contact met persoonlijke gesprekken vond ik erg prettig en zou eigenlijk de standaard moeten worden. Mijn ervaring is dat je hierdoor bewuster bezig bent van je gedrag en gebeurtenissen tussen de afspraken door en de therapie daardoor sneller gaat. Naast dat het fijn is om af en toe situaties of gevoelens te delen en kan het goede input zijn tijdens de persoonlijke gesprekken. Helaas nog niet 100% vergoed."

Waardering: 8.7 | 9 jan 2020

"Fijne, professionele organisatie, waarbij de behandeling fysiek en online gedaan wordt. Betrokken en helder."

Waardering: 8.7 | 9 jan 2022

"Ik ben bij iPractice ongelofelijk goed geholpen door Keri Mans. Ik kreeg de aandacht die ik wilde, ze nam me serieus en kwam met goeie oplossingen. Het werkte heel erg fijn en de behandeling werpt zeker zijn vruchten af."

Waardering: 9.8 | 22 dec 2021

Bekijk meer waarderingen van onze cliënten - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.