Hoe verminder ik stress?

Auteur : Jesper Vieveen

Gecontroleerd door psycholoog : Carlos Hoogenboom

Je hebt stress. En aan die stressklachten wil je iets doen. Gelukkig kun je zelf direct aan de slag om stress te verlagen.

Direct naar

iPractice biedt:

Omgaan met stress. Hoe doe ik dat?

Bij stress helpt het om te onderzoeken wát precies de stress geeft. Zijn dit piekergedachten dan kan het helpen om bijvoorbeeld te oefenen met mindfulness.

Is het meer je gedrag? Bijvoorbeeld, heb je moeite hebt met grenzen bewaken? Dan kan het helpen om te oefenen met assertiviteit. Het kan ook zijn dat je vaak niet uitspreekt waar je mee zit. Probeer dit dan eerst een op te schrijven of te delen met iemand die je vertrouwt.

Onderzoek eens bij jezelf:

 • Op welke momenten heb ik last van stress?
 • Hoe merk ik dat ik gestrest ben?
 • Welke gedachten heb ik in tijden van stress?
 • Wat is mijn reactie op stress?
 • Wat zou ik in deze situatie doen als ik geen stress had?

 

Wat te doen tegen stress?

De 2 beste middelen tegen stress zijn:

 1. Activiteiten ondernemen die je weer energie geven of juist ontspanning
 2. Een gezonde levensstijl aanhouden.

Ga preventief aan de slag door een lijstje te maken met 5 activiteiten die jou energie geven op een stressvol moment.

Heb je nu stress? Maak dit lijstje dan nu direct en kies meteen een activiteit om te doen. Niet alles op je lijstje is altijd mogelijk. Het is fijn dat je een keuze kunt maken uit verschillende activiteiten.

 

7 stressverlagende activiteiten

 1. Blok dagelijks korte ontspanningsmomenten in je agenda en sla deze niet over.
 2. Lees een boek, luister naar muziek of ga schilderen. Ontplooi je hobby’s of zoek een nieuwe!
 3. Ga de natuur in, wandelen in het bos of lekker hardlopen in de frisse buitenlucht.
 4. Doe ontspanningsoefeningen of ademhalingsoefeningen.
 5. Probeer een proefles yoga, ga mediteren of probeer mindfulness uit.
 6. Trakteer jezelf op een dagje sauna of maak een thuis-spa met een voetenbad en een gezichtsmasker.
 7. Dans! Zet opzwepende muziek aan en ga dansen in de woonkamer.

En wees creatief: pak die 5 minuten en ga op het toilet zitten voor een ademhalingsoefening of een bodyscan. Of doe op de wc 10x 5 squats om even de focus te verzetten. Geen collega die het doorheeft en jij knapt er direct van op.

 

Ontwikkel een gezonde leefstijl

Met een gezonde geest én een gezond lijf ben je het sterkst bestand tegen stressoren. Dus zorg goed voor jezelf, zeker als je in een stressvolle periode zit; denk aan:

 • Gezonde voeding
 • Beweeg genoeg
 • Structuur en regelmaat in je dagen
 • Goed slaapritme
 • Vermijd alcohol/drugs
 • Ontspan en doe aan stressverlagende activiteiten

 

Hulp van een psycholoog

Krijg je stress niet onder controle en nemen je klachten toe? Of heb je vragen over stress therapie? Maak dan een afspraak met een van onze psychologen via 085 130 8900. Zij leren jou in de behandeling om te gaan met stressvolle situaties en geven je handvatten om stress de baas te worden. Bij iPractice wordt stress behandeld via de Blended Care methode. Dit is een combinatie tussen online en offline therapie.

 


Veelgestelde vragen

Hoe ontspannen bij stress?

Ontspannen is belangrijk wanneer je stress ervaart. Voor bijna alle mensen zijn de volgende elementen belangrijk bij ontspanning: lachen, bewegen, mediteren en offline gaan van social media en andere schermen.

Helpt sporten tegen stress?

Ja! Door te sporten of bewegen wordt de aanmaak van ons stress-hormoon cortisol vermindert, waardoor stress afneemt.

GZ-Psycholoog : Carlos Hoogenboom

“Bij het verminderen van stress is het zaak om enerzijds een balans tussen in- en ontspanning te creëren en anderzijds om stil te staan bij, en te handelen naar je behoeften.“

Psychologen met ervaring in het behandelen van stressklachten

anouk jacobs ipractice psycholoog

Anouk Jacobs

camille kooijman van den brink ipractice psycholoog

Camille Kooijman – van den Brink

mette bosma ipractice psycholoog

Mette Bosma

silvija licina ipractice psycholoog

Silvija Licina

Wat cliënten zeggen over stress behandelingen bij iPractice

"Via mijn huisarts verwezen naar Ipractice omdat zij geen maandenlange wachtlijst hadden. Ik had gesprekken met een psycholoog en ik had ook een online psycholoog tot mijn beschikking. Door dit samenspel heb ik continue begeleiding ervaren en heb ik enorm veel uit deze therapie behaald. Had ik bijv in het fysieke contact iets besproken, dan gaf de online psycholog nog extra tips, of stuurde zij artikelen of oefeningen om te doen. Liep ik tussentijds ergens tegenaan, dan kon ik dat online delen. Erbij vond ik de praktijk een prettige uitstraling hebben en was de communicatie helder en eerlijk. Deze vorm van therapie en begeleiding heeft voor mij ontzettend goed gewerkt. Ik kan het iedereen aanraden."

Waardering: 10 | 28 mrt 2022

"De behandeling bestond uit een meer diepgravend persoonlijk deel en een meer praktisch online deel. Vooral aan het eerste heb ik veel gehad. De betrokken psychologen waren betrokken en prettig om mee van gedachten te wisselen."

Waardering: 9 | 13 dec 2021

"De begeleiding is erg professioneel, persoonlijk en vriendelijk. Er hangt een ontspannen sfeer en dat straalt iPractice ook af op hun cliënten. Je wordt goed begeleid door het proces en er wordt op alle vlakken rekening gehouden met jou, je agenda en je wensen. Ook de online behandelaar is erg goed en kundig. Deze helpt doordeweeks ook met het houden van gesprekjes (kort of lang), het aanbieden van tools en het inchecken of alles goed gaat. Zelf ben ik niet zo van de berichten over en weer sturen, dus er werd meteen aangeboden om anders 1 keer per week (of twee weken) een korte videocall te houden. Een fijne zorgaanbieder en een volledig heldere, professionele en vriendelijke behandeling. Een ontzettende aanrader."

Waardering: 10 | 10 mrt 2022

Bekijk meer waarderingen van onze cliënten - ZorgkaartNederland

Aan de slag met een professional?

Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met 1 van onze psychologen om te praten over jouw klachten en krijg informatie over een passend behandelprogramma.