Traumaverwerking en behandeling
Wanneer je een traumatische ervaring hebt gehad, wil je jezelf zo snel mogelijk weer de oude voelen. Niet meer angstig of op je hoede voor gevaar, maar gewoon weer lekker in je vel. Kom op deze pagina te weten hoe je een trauma kunt verwerken of hoe je je trauma kan behandelen.
Hoe verwerk je een trauma?
Iedereen verwerkt een trauma op zijn of haar eigen manier. Het ene trauma is het andere niet. En de een verwerkt een schokkende gebeurtenis gemakkelijker dan de ander.
Het kan ook zijn dat je jezelf bewust of onbewust afsluit voor de verwerking van het trauma. Dan stop je het weg en vermijd je nadenken over je gevoelens en gedachten die met het trauma te maken hebben. Soms lijkt het zelfs zover weg, dat je het niet eens meer goed kunt herinneren. Maar de herinneringen zijn wel degelijk nog in je geheugen aanwezig. Je blokkeert ze alleen.
Wat zijn de verschillende fasen van traumaverwerking?
Er zijn drie fases te herkennen in de traumaverwerking:
- Stabiliseren
Op de eerste plaats is stabilisatie van de situatie nodig. Je leert beter omgaan met je huidige gevoelens die het trauma veroorzaakt. - Verwerken
In deze fase verwerk je, met behulp van therapie, wat er is gebeurd. - Integreren
De gebeurtenis een plek geven in je dagelijks leven.
Hoe lang je in welke fase zit hangt af van de ernst van het trauma en je persoonlijke situatie.
Welke factoren hebben invloed op de ontwikkeling van een trauma?
Een trauma kan uitmonden in PTSS. Maar niet iedereen die iets traumatisch heeft meegemaakt krijgt ook PTSS. Voor sommige mensen geldt dat ze het trauma goed kunnen verwerken.
Of je een trauma goed kunt verwerken is afhankelijk van verschillende factoren:
- Het soort gebeurtenis
Was er sprake van seksueel misbruik in de jeugd, of heb je een auto-ongeluk gehad? Verschillende typen trauma’s hebben mogelijk ook verschillende klachten tot gevolg. - De duur van de gebeurtenis
Hoe lang hebben de schokkende gebeurtenissen plaatsgevonden? Was het een eenmalig incident of ben je bijvoorbeeld jarenlang verwaarloosd of misbruikt. - De draagkracht van jou als persoon
Ieder persoon heeft zijn eigen draagkracht. Wat kun je verwerken en wat niet? Draagkracht is deels erfelijk bepaald, maar heeft ook te maken met je opvoeding. Wanneer je een fijne, stabiele omgeving had als kind, is de kans groter dat je meer draagkracht hebt. - Sociale steun
Kun je praten over wat er gebeurd is? Durf je iemand in vertrouwen te nemen? Kun je ergens je hart luchten en voel je je serieus genomen? Dat heeft een positieve invloed op de verwerking van een trauma. - Biologische factoren
Vrouwen hebben vaker PTSS dan mannen. Erfelijkheid lijkt ook een rol te spelen als het gaat om de gevoeligheid voor posttraumatische stress.
Wat kun je zelf doen voor je traumaverwerking?
- Praat over je gevoelens
Neem iemand in vertrouwen en praat. Dat lucht op. - Eet gezond
Ga gezonder eten, al is het maar een beetje. Iedere stap is er één. Gezond eten en goed zorgen voor je lichaam is goed voor je draagkracht. - Zorg voor ontspanning
Doe iets waar jij van kunt ontspannen. Lees een boek of neem een bad. Ga tekenen of schrijf over je gevoelens. Als jij er maar ontspannen van wordt. Neem hier de tijd voor, het is ontzettend belangrijk. - Beweeg voldoende
Ga bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Bewegen helpt je om je gedachten even leeg te maken en het gaat stress tegen. - Zorg voor structuur in je dag
Eet op vaste momenten. Ga op tijd naar bed en sta iedere dag om dezelfde tijd weer op. - Schakel hulp in
Neem contact op met een psycholoog als er niemand is in je omgeving met wie je kunt praten, of met wie je durft te delen wat er is gebeurd.
Hoe ziet de behandeling van een trauma eruit?
De behandeling van een trauma wordt afgestemd op jou en jouw traumaklachten. Geen persoon is hetzelfde en ieder trauma is weer anders en vraagt om een eigen aanpak.
Hoe wordt de behandeling opgebouwd?
Voor de behandeling van een trauma is het belangrijk dat de psycholoog een goed beeld heeft van wat er speelt. Wat gaat er in jouw hoofd om en wat zijn jouw klachten? In een gesprek vertel je de psycholoog jouw verhaal. Ook je medische situatie en de familiaire voorgeschiedenis wordt besproken. Mogelijk wordt er ook een psychiatrisch onderzoek gedaan. Uit al deze gegevens kan de psycholoog een diagnose vaststellen en beoordelen wat de juiste behandelstrategie is.
Soorten traumabehandelingen
Er zijn verschillende therapieën voor de verwerking van een trauma. Veelgebruikte behandeling-technieken voor trauma’s zijn
EMDR
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een therapie waarbij de psycholoog de emotionele lading bij een herinnering vervaagt. De psycholoog vraagt je sterk aan een nare herinnering te denken, waardoor deze vanuit het langetermijngeheugen in het werkgeheugen terechtkomt. Vervolgens beweegt de therapeut zijn vingers voor je gezicht heen en weer. Deze bewegingen volg je met je ogen, terwijl je aan de herinnering denkt. Je beeld vervaagt doordat het werkgeheugen nu bijzonder veel te verwerken krijgt. De emotionele lading die op de herinnering rust, wordt hierdoor minder.
Exposure therapie
Bij exposure therapie bij trauma’s plaats je jouw gedachten en herinneringen in het perspectief van je hele leven. Samen met de psycholoog bespreek je jouw gedachten en herinneringen over het trauma. Je bespreekt ook alle andere belangrijke gebeurtenissen uit je leven, of ze nou positief of negatief zijn. Bij iedere herinnering ga je na wat jouw gevoel of emotie daarbij is. Zo krijg je een goed beeld van welke gebeurtenissen of herinneringen invloed hebben op jouw gevoelens. Dit kan helpen bij de verwerking van het trauma.
Imaginaire Rescripting
Imaginaire Rescripting is het herschrijven van je herinnering aan de traumatische gebeurtenis, samen met de psycholoog. Je beeldt jezelf een andere afloop van de gebeurtenis in, waardoor de herinnering aan de gebeurtenis verandert.
PTSS behandeling
Wanneer een de klachten van een trauma langdurig aanhouden, spreken we van PTSS. De behandeling van PTSS is afhankelijk van de oorzaak van de klachten. Hoe is de posttraumatische stressstoornis ontstaan? Is er bijvoorbeeld sprake van een enkelvoudig trauma: een eenmalige gebeurtenis? Of is er behandeling nodig van een meervoudig of een complex trauma en hebben de traumatische ervaringen zich jarenlang opgestapeld? Dat heeft een andere aanpak nodig. De psycholoog heeft de kennis en kundigheid in huis om een behandeling op maat te maken, specifiek voor jouw klachten.
⮕ Lees meer informatie over de behandeling van PTSS
Persoonlijke begeleiding bij trauma
Bij iPractice kun je terecht voor psychologische hulp bij meerdere soorten trauma, De eerste stap heb je al gezet: je hebt informatie gezocht en doet onderzoek naar wat er speelt in jouw hoofd en hoe jij jouw trauma kunt verwerken.
-
Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen via 085 130 8900 met een van onze psychologen om te praten over jouw hulpvraag. Zo kun jij voelen of er een klik is en of je je op je gemak voelt. Je krijgt daarnaast informatie over de mogelijkheden van behandelingen.
-
Bij iPractice werk je met 2 psychologen (Blended Care). Je praat dagelijks met een online psycholoog en wekelijks heb je een spreekkamer sessie op een van de locaties van iPractice.
-
Gemiddeld duurt een behandeling van een trauma bij ons ongeveer 8 tot 10 sessies in de spreekkamer waarin onze vakkundige psychologen gebruiken maken van therapievormen zoals EMDR, Imaginaire rescripting, CGT en Exposure.
-
De kosten van de behandeling worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars bij een verwijsbrief van de huisarts en wanneer de huisarts een officiële diagnose kan stellen volgens de DSM-5 richtlijnen.
Veelgestelde vragen
Met de juiste behandeling kun je goed herstellen van een trauma. Er zijn verschillende behandelmethoden mogelijk die helpen bij het herstellen van de klachten van het posttraumatisch stresssyndroom. De behandeling wordt altijd samen met jou samengesteld en afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Bovendien kun je zelf een aantal dingen doen, die bijdragen aan jouw herstel.
Trauma therapie duurt 2 tot 27 weken.
Wanneer je een trauma niet goed kunt verwerken, levert dit langdurig klachten op: er kan PTSS ontstaan. De klachten gaan dan niet vanzelf over. Traumatherapie kan je helpen om te herstellen van het trauma. Sommige mensen vinden het spannend of eng om in therapie te gaan voor PTSS. Onder andere vanwege de angst voor het herleven van moeilijke moment, wanneer je deze met de psycholoog bespreekt. Vergeet niet dat de therapie je uiteindelijk juist helpt om angsten te verminderen en vermijdingsreacties te voorkomen. Voor het herstel van PTSS is het belangrijk dat je goed wordt behandeld.
Traumagerichte cognitieve gedragstherapie is een vorm van therapie waarbij je anders tegen je problemen of herinneringen aan leert kijken. Je leert als het ware andere gedachten te hebben over wat er is gebeurd, waardoor je gevoelens over de situatie veranderen.